Zvíře na cestách. Vlakem nebo autobusem, po Česku i Evropě

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 18. 7. 2017 | 8 komentářů
Chcete vzít svého mazlíčka na cesty vlakem nebo autobusem? Čtěte, jaké jsou možnosti po Česku i Evropě.
Zvíře na cestách. Vlakem nebo autobusem, po Česku i Evropě

Jestli potřebujete se svým mazlíčkem cestovat prostředky hromadné dopravy po Česku nebo do ciziny, nejsnazší to bude vlakem. Máme pro vás přehled toho, co umožňují čeští dopravci.

Se zvířetem do vlaku

S Českými drahami můžete se psem, který není v uzavřené schránce, cestovat pouze ve druhé třídě. Nesmí do oddílů vyhrazených pro cestující s dětmi ani do tichých oddílů. Musí mít nasazený náhubek a být na vodítku nakrátko. Cena přepravy psa záleží na počtu kilometrů. Například na trase Praha–Plzeň dáte za psa na vodítku dvacet pět korun.

Ceník přepravného pro psy

Vzdálenost (km)

Cena

Služební psi policistů, vodící a asistenční psi

1–50

15 Kč

zdarma

51–100

20 Kč

101–150

25 Kč

151–200

30 Kč

201–250

35 Kč

251–300

40 Kč

301–350

45 Kč

351 a více

50 Kč

Asistenční psi a vodící psi lidí, kteří jsou držiteli průkazu ZTP/P, jezdí bezplatně a nemusejí mít nasazené náhubky, cestovat můžou i v první třídě.

Malého psa nebo jiné drobné zvíře můžete vzít do vlaku (i do první třídy) v uzavíratelné schránce s nepropustným dnem; když rozměry schránky nejsou větší než 90 × 60 × 40 cm, za přepravu zvířete nic neplatíte. Schránka ale nesmí zabírat další místo k sezení a během přepravy zvíře nesmíte vyndat.

Když jsou rozměry schránky větší než 90 × 60 × 40 cm nebo pro ni potřebujete zvláštní místo ve vlaku, zaplatíte za ni jako za přepravu spoluzavazadla. Například na trase Praha–Ostrava to vyjde na 75 korun.

Zvíře není možné přepravovat formou úschovy během přepravy, tedy u průvodčího pod jeho dohledem, na svoje zvíře musíte dohlížet sami.

Do ciziny?

Nezapomeňte čip, pas a očkování

Pokud cestujete se zvířetem za hranice, musíte splnit několik podmínek, zvíře musí mít přinejmenším čip, pas a být očkované proti vzteklině. Podrobně jsme o tom psali nedávno:

Se zvířetem za hranice a do letadla: Co zařídit a za kolik

Vlakem za hranice

Psi a drobná domácí zvířata do velikosti kočky (domácí) se přepravují v mezinárodních spojích bezplatně. Musí ale být v kleci, koši nebo jiné vhodné schránce, která zajistí, že nedojde k poškození vozu a zavazadel. Schránku se zvířetem musíte vézt na klíně nebo ji umístit do prostoru pro příruční zavazadlo.

Větší pes, který se nevejde do schránky, musí mít náhubek a vodítko nakrátko. Je třeba pro něj koupit samostatnou jízdenku (pozor, nejde to přes e-shop), zaplatíte za ni půlku mezinárodního jízdného druhé třídy, nezávisle na tom, jakou třídou pojedete. To je rozdíl oproti cestování po Česku, kde se psem můžete jen do druhé třídy.

V lůžkovém, lehátkovém nebo jídelním voze

V restauračním ani bistrovoze zvíře přepravovat nesmíte, kromě vodicích psů. Omezené jsou možnosti také v lůžkových a lehátkových vozech. Vzít tam můžete pouze psa nebo kočku – když si (vy nebo skupina, ve které cestujete) zakoupíte jízdenky a lůžkové nebo lehátkové lístky pro celý oddíl k výhradnímu použití. Zvíře každopádně musíte hlídat, ručíte za škody, které způsobí. Jiná zvířata než psi a kočky do těchto vozů nemůžou.

Pozor na to, že když cestujete mezi Českem a Slovenskem, Maďarskem, Rakouskem nebo Polskem v lůžkových vozech, zvířata, kromě vodicích a asistenčních psů, vozit nesmíte, a to ani ve schránce. Zvířata se nesmějí vozit také ve vnitrostátních spojích v lehátkových vozech v Itálii a ve vnitrostátních a mezinárodních spojích v lůžkových a lehátkových vozech ve Švédsku. Řada omezení platí také ve Finsku, Velké Británii, Irsku a Norsku.

Kam zvíře vlakem nesmí

Psi a ostatní malá domácí zvířata, s výjimkou vodících psů, nesmějí vlakem cestovat do a z Norska, Velké Británie, Severního Irska a Republiky Irsko. Při přepravě do Švédska platí řada omezení – například nutnost karantény, speciální očkování a tak dál. Ve vnitrostátní přepravě po Švédsku potřebujete rezervaci do oddílu s povolenou přepravou zvířat. Informujte se případně přímo u švédských železnic (SJ).

RegioJet a Leo Express

Vlaky RegioJet a Leo Express můžete cestovat pouze s malým psem nebo jiným drobným zvířetem, které je po celou dobu jízdy umístěné v uzavřené kleci, koši nebo jiné schránce s nepropustným dnem, a neobtěžuje ostatní cestující. Poplatek za zvíře neplatíte.

Anketa

Jezdí s vámi domácí zvíře na dovolenou?

Se zvířetem autobusem

Také v autobusové přepravě záleží, s jakou dopravní společností cestujete. Například RegioJet (dřív Student Agency) přepravuje na vnitrostátních autobusových linkách jen malá zvířata a malá plemena psů v tašce, kleci nebo schránce s nepropustným dnem, kterou budete mít během cesty na klíně nebo pod nohama. Poplatek se za to neplatí. Na mezinárodních linkách společnost zvířata nepřepravuje, s výjimkou vodících a asistenčních psů, kteří doprovázejí lidi s průkazem ZTP/P.

Také u většiny dalších společností smíte přepravovat malá zvířata v přenosné kleci, koši nebo jiné vhodné schránce s nepropustným dnem, pokud zvíře není na obtíž ostatním cestujícím a neohrožuje bezpečnost přepravy. Za zvíře obvykle platíte jako za přepravu spoluzavazadla. U většiny společností také platí, že v autobusu nesmí cestovat víc psů naráz. Povolená kombinace bývá nejčastěji jeden pes ve schránce a jeden (nebo maximálně dva s týmž páníčkem) s košíkem a na vodítku.

Jízdné pro psa na vodítku je prakticky u všech společností padesát procent obyčejného jízdného. Zvíře podle všech přepravních řádů musí mít bezpečný náhubek a být na krátké šňůře.

Tato pravidla samozřejmě neplatí pro vodicí psy, kteří doprovázejí nevidomého.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 7. 2017 7:48, Vlada

No hlavně, že se nám po Evropě potulují tisíce nezvaných, neočkovaných, nečipovaných, bez náhubků ..., plní červů, HIV, tubery atd. Můj pes je naprosto zdráv, očipován a protože miluje lidi, tak nikam nesmí. A to ani jako spolujezdec v mém autě !!! Životní náklady za psa si platím sám, bohužel z daní přispívám i na ty výše zmíněné ...

+43
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Partners Financial Services