Svatební agentury. S čím pomůžou a kolik za to?

Naplánovat veselku stojí hodně času, často i dost nervů. Kdo si chce svůj velký den užít bez stresu a má ve svatebním rozpočtu pár tisícovek navíc, může starosti přenechat svatební agentuře. Poradíme, co všechno za vás agentura zařídí a kolik peněz si za to (alespoň přibližně) naúčtuje.
Svatební agentury. S čím pomůžou a kolik za to?

Na svatební agentury se můžou obracet páry především ve velkých městech, největší nabídka je tradičně v Praze a Brně. Po vhodné svatební agentuře se ale raději poohlédněte s předstihem – klidně osm až dvanáct měsíců před svatbou, obzvlášť pokud ji chcete naplánovat od začátku do konce. Jednak budete mít jistotu, že si na vás v agentuře najdou čas, hlavně je ale potřeba počítat s tím, že místa na obřad a hostinu budete na poslední chvíli shánět obtížněji. Samozřejmě i opozdilcům může svatební agentura pomoci, připravte se ale na kompromisy a dost možná také tučnější účet za její služby.

Anketa

Kolik vám přijde přiměřené dát za svatbu?

Na obřad či den

Obecně nabízejí svatební agentury tři varianty služeb – koordinaci obřadu, koordinaci svatebního dne nebo přípravu celé svatby na klíč. První dvě možnosti se hodí pro páry, které mají jasno v tom, kde má proběhnout obřad, kam se přesunout na hostinu nebo jakou zvolit výzdobu. Svatební koordinátorky si pak najímají pouze na pomoc při svatebním dnu.

Pokud jde o koordinaci obřadu, v balíčku jsou většinou služby jako vítání hostů, myrtování, sestavení svatebního špalíru nebo vyřízení dokladů s matrikou a oddávajícím. Jednoduše řečeno: koordinátorka usměrní dav, ví kam postavit svědky, postará se o fotografa a dohlédne na výzdobu obřadního místa.

Komu by nestačil dohled nad obřadem, může si koordinátorku pozvat i na hostinu a následnou párty. Koordinátorka sestaví časový harmonogram celého dne, dohlédne na přesun hostů z obřadu na hostinu. Zkontroluje výzdobu svatebního stolu, zasedací pořádek a zorganizuje přípitek. Výčet konkrétních věcí, které dáte koordinátorce na starost, si samozřejmě můžete dohodnout dopředu.

Ceny za koordinaci obřadu nebo celého svatebního dne se přirozeně liší v závislosti na konkrétní agentuře, většinou ale hraje roli počet hostů. Obecně platí, že čím víc hostů bude potřeba řídit, tím víc peněz si svatební agentura řekne. Na větší svatby, přibližně od padesáti svatebčanů výš, se dokonce posílají koordinátorky dvě.

Co stává svatební koordinátor

Svatební agentura K&P (Praha)

koordinace svatby (obřad + hostina)

  • 3500–5500 korun – dvacet až třicet hostů
  • 4500–6500 korun – třicet až padesát hostů
  • 5500–7500 korun – padesát hostů a víc

Easy Wedding (Brno)

  • koordinace svatebního obřadu 2500 korun
  • koordinace svatebního dne od 6500–8500 korun, podle počtu hodin
  • plus asistent koordinátora, pokud máte víc než 40 hostů, cena je od 1500 do 3000 korun podle počtu hodin

Svatba jak má být (Třebíč)

Koordinace svatebního obřadu:

  • 2600 korun – 20 až 50 hostů
  • 3600 korun – 51 až 70 hostů
  • 4200 korun – 71 až 100 hostů
  • 5000 korun – 100 a více hostů

Koordinace svatebního dne:

  • 4000 korun – 20 až 50 hostů
  • 4900 korun – 51 až 70 hostů
  • 5500 korun – 71 až 100 hostů
  • 7000 korun – 100 a víc hostů

Svatba na klíč

Předešlé dvě varianty znamenají, že si všechno kolem svatby – výběr místa, květin, fotografa, hudby nebo třeba tisk svatebního oznámení, zařídíte sami. Existuje ale i možnost, jak se shánění dodavatelů vyhnout úplně, a sice svatby na klíč.

Do chomoutu chytře

Svatba je jistě velká romantika. Jenže než dojde na den D, musí se toho hodně zařídit. Šaty, prstýnky, úřady. Možná lepší zůstat svobodný. Nebo na to jít chytře s Peníze.cz

Šetříme na svatbě: Do chomoutu i gratis
Svatba v cizině: Aby platila i u nás

A máte vůbec propočítané, jestli se manželství vyplatí?

Svatba, psí knížka? Co se vyplatí?

Svatební agentury v tomto případě pomůžou nejen s koordinací ve svatební den, na starost si vezmou i veškeré plánování, které mu předchází: najdou a zamluví místo, seženou dodavatele jídla, květin, fotografa i hudební doprovod. Připraví svatební oznámení, nevěstě seženou kadeřnici i vizážistku a zajistí výzdobu na místě. Někde se dokonce nemusíte zabývat ani tématem či stylem svatby – stačí zabodnout prst do katalogu a svatební agentura připraví veselku v konkrétním duchu. Veškeré kroky a objednávky s vámi agentura samozřejmě průběžně konzultuje.

V rámci kompletního svatebního balíčku můžete na agentuře nechat také zařizování na úřadech – koordinátorka bude přirozeně potřebovat vaši plnou moc. Před každou svatbou je totiž potřeba zajít na matriku a vyplnit Dotazník o uzavření manželství. Dohodu o tom, jak se budete jmenovat po svatbě a jaké příjmení budou mít vaše děti. Matrice se nevyhnou ani páry, které svatbu uzavírají v kostele.

Zařizování na matrice nabízí některé svatební agentury i mimo kompletní svatební balíček. Například brněnská agentura Easy wedding si za tuto službu účtuje patnáct set korun.

Ceny za svatební balíček se opět liší v závislosti na konkrétní agentuře. Rozhodně ale platí, že veškeré dodavatele platíte ze své kapsy, plus několik tisíc za služby svatební agentury.

Co stává svatba na klíč

Svatební agentura K&P (Praha)

  • balíček Classic (výzdoba, květiny, fotograf, hudba) od 15 000 korun
  • balíček Exculsive (celá koncepce svatebního obřadu, hledání místa, úřady) od 25 000 korun

Easy wedding (Brno)

  • částečný svatební servis (výzdoba, květiny, fotograf, hudba) od 5000 korun
  • kompletní svatební servis (celá koncepce svatebního obřadu, hledání místa, úřady) od 10 000 korun.

Bride to Bride (Liberec)

  • od 17 000 korun

Nepřekonatelné rozpory

Neradi bychom malovali čerta na zeď, jenže statistiky jsou neúprosné. Polovina českých manželství končí „nepřekonatelnými rozpory“. A když dojde na otázky majetku, je z rozporu mnohdy bitva. Pomoct může předmanželská smlouva. Poradíme, jak na ni.

Proč sepsat (před)manželskou smlouvu

Něco navíc

Obřad, hostina a kytky jsou základ. Svatební agentury toho ale mnohdy umí mnohem víc. Záleží, co si budoucí novomanželé přejí nebo jak štědrý rozpočet mají na svatbu připravený. Některé agentury zajistí zpracování a tisk svatebních novin, jinde dokonce pomůžou s plánováním rozlučky se svobodou. Další agentury jdou ještě dál a nabízejí přípravu pro manželství (nemusíte mít přitom zrovna církevní obřad). Párům, které ve vztahu narážejí na problémy, se kterými si nevědí rady, dohodí vyškoleného lektora, psychologa nebo jiný manželský pár.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Partners Financial Services