Očima expertů: Omezovat vlastnictví zbraní?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 4. 11. 2016 | 5 komentářů
Evropská unie chce zpřísňovat podmínky pro držení střelných zbraní. Měli bychom zpřísňovat i v Česku? Nebo naopak zmírňovat, nebo dokonce rozšíření zbraní mezi lidmi podporovat?
Očima expertů: Omezovat vlastnictví zbraní?

Zdroj: Shutterstock

Loni v prosinci navrhla Evropská komise v reakci na teroristické útoky v Paříži nová pravidla pro držení střelných zbraní. Návrh vzbudil značnou nevoli, hlavně kvůli tomu, že se plánované omezování zaměřuje na legálně držené střelné zbraně, místo aby se kladl důraz na potírání trhu s těmi nelegálními. Návrh by mimo jiné znamenal zásadní změnu pravidel pro držitele loveckých a sportovních zbraní. „Zakazovat legální zbraně není správnou cestou boje proti terorismu. Nesmyslně trestáme slušné držitele zbraní, myslivce i sběratele,“ řekl k tomu ministr vnitra Milan Chovanec. Proti návrhu je i většina dalších českých zákonodárců, kteří tvrdí, že je naše zbraňová legislativa dostatečně přísná a funkční, a proto prý není důvod ji jakkoli měnit.

Na červencovém zasedání Evropský parlament původní návrh v řadě bodů odmítl s tím, že je potřeba vypracovat podrobnou technickou analýzu, která má zahrnout všechny možné dopady změny pravidel v oblasti držení střelných zbraní. Zapracováno má být také množství pozměňovacích návrhů, které europoslanci při projednávání zákona vznesli. I když se tím legislativní proces zatím pozastavil, rozhodně to neznamená, že je přísnější regulace zbraní smetena ze stolu.

Co si myslí politici, analytici a lidé angažující se v lidskoprávních organizacích? Měli bychom podmínky pro držení střelných zbraní zpřísňovat i v Česku? Nebo naopak rozšíření zbraní v zájmu bezpečnosti mezi lidmi podporovat? A jak je to vlastně v případě našich respondentů, mají vlastní zbraň nebo uvažují o jejím pořízení?

Martin Stropnický

ministr obrany, ANO

Martin Stropnický
+35
+
-

O zbrojním průkazu sám uvažuji, v současné době ho nemám. Jde ale o svobodné rozhodnutí každého jedince. Nevyřeší to otázku národní bezpečnosti. Tu musí zajistit armáda, policie a další bezpečnostní složky.

David Karásek

mluvčí Lex, sdružení na ochranu práv majitelů zbraní

David Karásek
+45
+
-

Mezi změnami, které se nyní projednávají v Evropské unii, jsou návrhy dobré (například prověřování zdravotní způsobilosti držitelů) i špatné (například zákaz zbraní vybavených sklopnou pažbou). Prakticky všechno, co je v tom návrhu dobré, v našem zákoně už máme, často i v lepší formě, než jaká se navrhuje v Evropské unii. Ty druhé návrhy by náš promyšlený a funkční systém držení zbraní spíš nabouraly, proto se snažíme působit na to, aby byly vypuštěny.

Náš zákon se vyvíjel šestnáct let skrz mnoho novelizací, pomocí kterých do něj byly zapracovávány poznatky z praxe. Výsledkem je vyvážená kombinace bezpečnostních opatření na jedné straně a zákonných záruk držitelům zbraní na druhé straně. S podmínkami, které zákon klade na držení zbraní, jsou v zásadě spokojeni i sami držitelé – každý chápe, že podmínky jako bezúhonnost držitele nebo dovednost bezpečného zacházení se zbraní nejsou nijak přehnané požadavky. Proto nepodporujeme podstatné zpřísnění ani uvolnění současného zákona o zbraních.

Mikuláš Ferjenčík

pražský zastupitel, Piráti

Mikuláš Ferjenčík
+68
+
-

S českou legislativou v oblasti držení střelných zbraní jsem v zásadě spokojený a nepovažuji za nutné ji měnit. Naopak bych považoval za hloupé měnit ji v reakci na aktuální výkyv veřejného mínění, ať už jde o hrdinský čin občana, který legálně drženou zbraní někoho ochránil, nebo o neštěstí, které způsobil držitel zbraně. Za zcela absurdní považuji, když se zpřísňuje zbraňová legislativa kvůli útokům spáchaným zbraněmi drženými nelegálně – jak se to děje nyní v Evropské unii.

Nejsem fanoušek velkého rozšíření střelných zbraní ve společnosti, ale nepokládám za nutné vnucovat svůj pohled celé společnosti. Ať si každý vyhodnotí sám, jestli mu vyhovuje zlepšení pocitu vlastního bezpečí, které držení střelné zbraně přináší, ve srovnání s rizikem nehody, jejíž pravděpodobnost v souvislosti s držením střelné zbraně roste.

Osobně zbraň nemám, a než bych si pořizoval zbrojní průkaz, mnohem raději absolvuji kurz první pomoci. 

Milena Bačkovská

vedoucí oddělení obecní policie, zbraní a dopravního inženýrství Ministerstva vnitra

Milena Bačkovská
+41
+
-

Stávající systém vydávání zbrojních průkazů je nastaven efektivně a zajišťuje, že zbrojní průkaz získá jen osoba, která je svéprávná, bezúhonná, spolehlivá, má přiměřený věk a je odborně a zdravotně způsobilá. Ministerstvo vnitra proto v současnosti nezvažuje ani rozvolnění, ani zpřísnění existujícího systému. Po tragickém útoku v Uherském Brodě v loňském roce pouze vznikla potřeba dát policii možnost účinnějšího řešení případů, kdy držitel zbrojního průkazu ztratí zdravotní způsobilost a mohl by v důsledku toho představovat nebezpečí pro své okolí. Tato pravomoc byla policii dána novelou zákona o zbraních, která byla schválena v polovině letošního roku. Ani v tomto případě ovšem nešlo o zpřísnění podmínek pro držení zbrojního průkazu, ale zefektivnění existujícího a jinak zcela dostatečného systému zákona o zbraních.

Jiří Dienstbier

ministr pro lidská práva, ČSSD

Jiří Dienstbier
-166
+
-

Kupujete kvér?

A umíte to s ním dobře?

Než přinesete domů střelnou zbraň, zkontrolujte, jestli jsou všichni pojištění. A jestli máte nějaký míšeňský porcelán, myslete i na něj.

Člověk, který se zbraní pravidelně necvičí, nebude v krizové situaci reagovat tak, jak by měl. To je jak pohled můj, tak stanovisko řady odborníků, kteří se zbraním a obraně dlouhodobě věnují. Debata o držení zbraní se opakovala při nedávných útocích se střelnými zbraněmi. Představuji si zmatek, který bude muset policie řešit, když kromě útočníka na místě zastihne ještě další dva neoznačené civilisty se zbraní. A jaká panika bude mezi lidmi na místě, když třeba na Twitteru budou on-line číst, že na místě je několik střelců. Navíc platí, že „monopol na násilí“, a fakticky tedy i na užívání zbraní, si musí udržet stát. Pokud bychom připustili privatizaci tohoto monopolu, vzdáváme se sociálnědemokratické představy o státu.

Zbraně patří do rukou armádě a policii, ne široké veřejnosti. Respektuji přitom, že někdo chce zbraně používat ke sportovní střelbě i to, že zbraně používají myslivci. Pokud někdo chce být držitelem zbraně, musí projít psychologickými testy i odpovídajícím tréninkem, jak to určuje zákon o zbraních. Tyto podmínky bych určitě nezmírňoval. Pokud jde o revizi příslušné směrnice Evropské unie, vedeme i na jednání vlády debatu. Záměr omezit počet nelegálních zbraní podporuji. Samozřejmě závisí na tom, jak bude realizován.

Petr Mach

europoslanec, předseda Strany svobodných občanů

Petr Mach
+94
+
-

Jsem proti omezování práva držet zbraň, které chystá Evropská unie. Zločinci a teroristé si zbraně ilegálně opatří vždycky, takže omezení legálního držení zbraní poškodí jenom poctivé občany. Když je legální držení zbraní znemožněné, společnost jako celek je potom zranitelnější, protože když dojde k přepadení nebo teroristickému útoku, není mezi lidmi nikdo, kdo by měl šanci pachatele zneškodnit. Česká republika má velmi rozumný přístup k regulaci držení střelných zbraní. Kdo potřebuje zbraň pro sport, lov nebo na ochranu, má šanci ji získat, když zvládne absolvovat zkoušky. Tak by to mělo také zůstat. V Evropském parlamentu budu hlasovat proti jakémukoliv omezení práva lidí držet zbraň a proti jakémukoliv omezení pravomoci českého parlamentu o regulaci zbraní suverénně rozhodovat.

Matěj Stropnický

pražský zastupitel, předseda Strany zelených

Matěj Stropnický
-214
+
-

Společná a přísná pravidla pro držení zbraní v Evropské unii jsou nezbytná. Ozbrojováním obyvatel jen zvýšíme riziko útoků. Monopol na používání síly patří a musí zůstat státu. Není pravda, že by teroristé používali zbraně čistě nelegální. Zbraně použité při teroristickém útoku na humoristický magazín Charlie Hebdo byly ze Slovenska – i v Česku dělala policie razii na všechny expanzní neboli znehodnocené zbraně, které si milovníci střelných zbraní nakoupili na Slovensku a přivezli k nám. Tamní obchody totiž tyto samopaly znehodnotily jen částečně, po drobné úpravě mohly opět zabíjet. U nás je držení takových zbraní regulováno přísněji. Zelení proto jednoznačně podporují zákaz obchodování se znehodnocenými zbraněmi kategorie A i jejich držení. Jde zejména o vojenské a automatické zbraně. Celkově pak záleží na tom, jakou bude mít regulace finální podobu. Ve hře je otázka výjimek pro muzea, sportovce a sběratele. Sporná je také otázka poloautomatických zbraní, v Česku je jich asi 50 tisíc. Rozhodně by ale měl platit zákaz poloautomatických zbraní, které lze předělat na automatické.

Dita Charanzová

europoslankyně, ANO

Dita Charanzová
+40
+
-

Po listopadových teroristických útocích v Paříži Evropská komise předložila návrh nové směrnice o nabývání a kontrole zbraní, která skutečně výrazně zpřísňovala držení střelných zbraní v členských zemích Unie. Od začátku jsem tento návrh hlasitě kritizovala, byl šitý horkou jehlou a napáchal by více škody než užitku. Osobně považuji českou zbraňovou legislativu za velmi dobrou a v rámci jednání na půdě Evropského parlamentu jsem ji vždy dávala za vzor. Na jejím základě jsem také podala celou řadu pozměňovacích návrhů a text, který nakonec prošel výborem Evropského parlamentu, jich také několik obsahuje.

Nejsem pro to, abychom zpřísňovali svoji legislativu. Je dobře propracovaná a také situace v Česku, kde je velmi nízká kriminalita páchaná legálními zbraněmi, o tom svědčí. A v žádném případě nepodporuji snahy o odebírání zbraní jejím legálním držitelům. Nejsem ani příznivcem výzev občanům k ozbrojování, je to rozhodnutí a právo každého z nás. Pokud lidé splní podmínky pro držení zbraně, tak by měli mít možnost si je pořídit. Sama zbraň ani zbrojní průkaz nevlastním a o jejich pořízení aktuálně neuvažuji.

Jiří Pospíšil

europoslanec, TOP 09

Jiří Pospíšil
+34
+
-

Návrh na omezení držitelů zbraní, který předložila Evropská komise, považuji za špatný a velmi nepromyšlený. Omezuje totiž legální držitelé zbraní včetně myslivců nebo sportovních střelců, ale v boji proti teroristům nijak nepomůže. Proto jsem i v Evropském parlamentu hlasoval tomuto návrhu.

Jsem zastáncem toho, aby zůstala současná úprava, která platí v České republice. To znamená, aby lidé, kteří splní zákonné podmínky a získají zbrojní pas, mohli mít zbraň a použít ji v případě potřeby na svou ochranu. Omezovat právo legálních držitelů a zakazovat některé kategorie střelných zbraní v době, kdy se zvyšují bezpečnostní rizika pro evropskou společnost, nepovažuji za šťastné. To neznamená, že chci vyzbrojovat společnost, jen říkám, aby se neměnila pravidla, která dnes u nás platí a která mimochodem patří k nejlepším na světě. Já sám zbraň nemám, ani jsem o tom neuvažoval, uznávám ale právo druhých, aby za předpokladu, že splní zákonné podmínky, zbraň na svou ochranu měli.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

+53
+
-

Anketa

Kdo podle vás mířil do černého?

Střelné zbraně a jejich výroba mají v českých zemích tradici, která se odráží v nepředpojatém a rozumném přístupu k nim.  Ten je patrný i z tradičně liberální, ale zároveň účinné legislativy týkající se jejich držení. Tato legislativa je tu uplatňována dlouhodobě, už od dob rakouského mocnářství – s výjimkou totalitních epizod nacismu a komunismu, kdy došlo k jejímu zpřísnění. Česká legislativa je adekvátní, dokonce lze říci kvalitní. Není třeba ji jakkoli zásadněji měnit. Kdo se snaží o výraznější zpřísnění, jde ve šlépějích nacistů a komunistů. Proč asi těmto režimům poměrně liberální legislativa vadila? Právo držet zbraň je právem každého k tomu způsobilého člověka. Tím spíš, že budoucnost si takřka nevyhnutně vyžádá určitou „izraelizaci“ naší společnosti, budeme-li chtít i nadále obstát. Jak bohužel víme, ohrožovat na životě a vraždit lze letadlem, kamionem, mačetou, kuchyňským nožem a tisícem dalších způsobů. Zakážeme tyto „zbraně“ všechny? Je třeba snažit se vymýtit podstatu zla, nenávisti a vraždění, tou zbraně jako takové nejsou, ty jsou až úplně posledním článkem tragického řetězce. Zakážeme-li zbraně, jsme jako špatný lékař, který týravě ničí organismus (= omezení svobody) jen proto, aby vymýtil příznaky choroby, ovšem nikoli její zdroj a podstatu.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 11. 2016 8:35, jihra

Asi takhle - hajzlové si VŽDY najdou cestu, jak se ke zbraním dostat a tohle by měl stát důsledně potírat! Ne zakazovat lidem držet si zbraň pro svoji ochranu (potažmo pro sportovní účely). Samozřejmě ale pokud bude někdo chtít legálně získat zbraň, tak jen ať projde výcvikem, psychotesty atd. A ať zbraň dostane jen ten, kdo stoprocentně splní dané podmínky. Stát si zase zjednodušuje situaci. Nemají na grázly, kteří si opatřují nelegální zbraně, účinné páky, tak to holt obserou normální lidi. Opět se mi neudělalo po ránu dobře.

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chci zbraň. Jak na to

9. 5. 2016 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Chci zbraň. Jak na to

Uvažujete, že byste si pořídili zbraň? Jestli má jít o zbraň legálně drženou, oceníte náš návod. Provedeme vás pravidly krok za krokem.

Zbroják má v Česku tři sta tisíc lidí. Kdo a jak ho získá?

28. 4. 2016 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Zbroják má v Česku tři sta tisíc lidí. Kdo a jak ho získá?

Na konci roku 2015 drželo v Česku zbrojní průkaz celkem 292 022 lidí. Počet registrovaných, legálně držených zbraní: 806 895 kusů. Zatímco počty střelců v posledních letech klesají,... celý článek

Češi jsou střelci! Legálně držených zbraní je u nás přes sedm set tisíc

13. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Češi jsou střelci! Legálně držených zbraní je u nás přes sedm set tisíc

Starý vtip říká, že optimista se učí anglicky, pesimista rusky a realista se učí střílet. A někteří realisté trvají na tom, že vůbec nejde o vtip. Zajímá vás, kolik vašich spoluobčanů... celý článek

Partners Financial Services