Na českých poštách prý zaplatíte platební kartou. Jestli dinosaurus nekecá

Pamětníci pamatují, že už před pěti lety pošťáci tvrdili, že vědí, který rok se píše. Že si sypali popel na hlavu a slibovali, že na přepážce normálně zaplatíte kartou. Kdo ví, starci si možná vzpomenou, že to dokonce nebylo poprvé, co to pošta slibovala. Teď se tomu ani nechce věřit.
Na českých poštách prý zaplatíte platební kartou. Jestli dinosaurus nekecá

Před nějakým časem přišel šéf největšího webu o osobních financích do redakce, ve tváři směs překvapení a pohoršení: Na poště neberou karty! Evidentně mu to způsobilo šok srovnatelný s tím, kdyby viděl rozvážet dopisy poštovského panáčka vpředu s trubičkou, vzadu s truhličkou. Žije prostě v jedenadvacátém století, zatímco na poště středověk neskončil, středověk trvá (a to i v jiných ohledech).

Bankéři, pojišťováci… a bez základního servisu

A nejde jen o anachronismus státního podniku, nemožnost využívat plně všech platebních možností taky ostře kontrastuje s tím, co pošťáci musí na pobočkách nabízet – totiž peněžní služby. Přijímáním a vyplácením dobírek a poštovních poukázek počínaje přes prodej pojištění, účtů běžných i spořicích, stavebka až po zprostředkování peněžních transferů pro Western Union. Pošta z toho mívá tak dvě miliardy výnosu. A ty dvě miliardy inkasuje v hotovosti. Mějte ji připravenou.

Tedy s výjimkou klientů Poštovní spořitelny / Československé obchodní banky. Vaše karty pošta bere, ovšem k placení se nevyužívá klasický platební terminál. Je to možné díky silnému a letitému partnerství pošty a banky.

Pokud jste častějšími návštěvníky pošt, dávno jste si asi na tuhle anomálii zvykli. Pokud častějšími návštěvníky pošty nejste, je dost pravděpodobné, že beztak budete napříště návštěvníky řidšími a řidšími a ani si jí – než pro poštu a pošta pro vás přestanete definitivně existovat – už nevšimnete.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Petra Růčková: Finanční analýza – 5. aktualizované vydáníMetody, ukazatele, využití v praxi.

Naučte se pracovat se základními účetními výkazy – rozvaha, výkaz zisku a ztráty a cash flow – při zpracovávání finanční analýzy. Osvojte si metody výborně využitelné v podnikatelské praxi. Součástí je komplexní příklad, upozorňující i na možná úskalí při interpretaci výsledků.

Pomohlo snížení mezibankovních poplatků

Když Česká pošta odůvodňovala, proč se u ní nedá platební kartou platit, vždycky tvrdila, že by se jí to nerentovalo. Za transakce provedené prostřednictvím terminálu se totiž platí. Přesněji: banka, která vydala kartu, dostává peníze od banky, které patří platební terminál. Ta ovšem tenhle mezibankovní poplatek přeúčtuje obchodníkovi. Ten si pak spočte, kolik peněz ho používání terminálů zhruba stojí a tyhle náklady plošně rozpustí do cen, za které prodává zboží svým zákazníkům. Bez ohledu na to, jestli platí hotově nebo elektronicky.

Pošta prý ale poplatek do cen nemůže rozpustit tak snadno, není totiž tak úplně pánem všech svých cen. Ceny základních poštovních služeb, těch, které je povinná poskytovat za přiměřenou cenu po celém území republiky, jí musí odkývat regulátor: Český telekomunikační úřad. Takže nejde rozpouštět jen tak, minimálně ne do cen veškerého „zboží“.

A pak je tu ještě jeden zádrhel: poplatek se určuje z výše částky. Takže když budu posílat poštovní poukázkou C padesát tisíc k rukám svého oblíbeného poslance, celková suma transakce bude 50 046 korun českých. Kdyby si banka odečetla procento, jak bývalo zvykem, a druhá banka ho pak chtěla po pošťácích, těch 46 korun by byla směšná cena. I když se jistě najdou čtenáři, kterým přijde astronomická.

Píšu ale kdyby si banka odečetla procento a dodávám jak bývalo zvykem. Loni se Evropská unie rozhodla, že nařídí snížení mezibankovních poplatků. Radikálně.

Ovšem nejdřív „v příštím roce“. V příštím roce, tedy letos, jsme se dočkali novějších informací, právě teď. Na třech poštách už experimentální provoz tří terminálů běží. Cílový stav je cirka pětina pošt – sedm set z 3400 – s terminály. Takže se rozlučte s představou, že by šlo kartou platit všude.

Za dobré slovo knížku

Minule byla v rubrice Co si o tom myslíte? taková nezávazná řeč o jednom poslaneckém návrhu. Že bychom třeba u cyklistů mohli tolerovat nějakou tu desetinku promile alkoholu v krvi:

Knížku za pěkný komentář bychom rádi poslali panu Janovi Drahému. To je on (ten komentář): Jednoduchá otázka: Pokud by cyklista neměl požívat alkoholické nápoje, proč jsou tedy stavěny vinařské cyklostezky a z veřejných rozpočtů pořádányakce jako „krajem vína“ (kolo + víno). Sám se takových akcí rád účastním a pod vlivem se pohybuji po silnici, avšak vždy s mírou :-)

Sliby se slibujou 

A po zkušenostech, které s poštou máme, především nepočítejte, že to letos fakt bude. Třeba takové balíkomaty slibovala vbrzku… snad dva roky v kuse:

A to nemluvím o tom, že placení kartami bylo ohlášeno už před pěti lety. Ruku do ohně za to, že to bylo prvně, dávat nebudu. Možná o tom byl řeč ještě o pět nebo o deset let dřív. Na poště se totiž všechno pohybuje v cyklech. Jsou volby, nastoupí nový ministr vnitra, případně proběhnou personální změny ve státním podniku, nové vedení i ministr se zděsí, co všechno podle státního podniku nejde, naslibují nápravy – a pak jim to taky nejde. Protože ale poslední nový poštovní šéf není manažer zvenčí, ale letitý pošťák, seznamování s realitou uvnitř firmy protentokrát odpadlo a snad aspoň něco jde konečně rychleji.

Zavádění platebních terminálů by ovšem mohlo mít ještě jednu příčinu nebo aspoň katalyzátor: v roce 2017 končí dlouhodobá smlouva České pošty s Poštovní spořitelnou / Československou obchodní bankou. A stát se novým parťákem husté sítě poštovních poboček bude chtít leckdo. Samozřejmě opět i ČSOB. Je možné, že vybavení přepážek terminály, ke kterému se upsala, bude za výhodnějších podmínek, v rámci námluv…

Století páry pro nostalgiky, nebo přece jenom jednadvacáté století?

Já na poštu chodím rád, balíky si poměrně často nechávám rovnou uložit na poště. Občas jedu na jinou poštu nakoupit do zásoby pěkných známek – protože proč mít na dopise jenom razítkovací barvu nebo samolepku s Myšpulínem, když můžu mít za tutéž cenu jedny z nejpěknějších známek na světě. A tak vím, že někdy fronty bývají. V určitou denní dobu musí být. Ale lidi to nemají rádi. A bezkontaktní placení by v celkovém součtu rychlejšímu odbavení určitě pomohla.

Přesto jsem ale mírně skeptický. Sám vlastně nevím, jestli můj téměř fanouškovský vztah k téhle firmě nemá něco společného se vztahem, jaký mají jiní kluci třeba k parním lokomotivám a historické železnici. Mám takové tušení, že něco zase nedopadne a karty na poště budou po pilotním provozu na třech pobočkách v tichosti odpískány. Mýlit se budu rád.

Co si myslíte vy? Je Česká pošta dinosaurus, který zapomněl vyhynout s ostatními, ale beztak už to má taky za pár? Dočkáme se placení kartou? U vás, nebo jenom v Praze a tam v tom městě od B, však víte, na Moravě? Používáte Českou poštu, nebo volíte jinou dopravu? Nemá se to celé prodat? Napište nám svůj názor na státní, tedy náš podnik dolů do diskuze. Jednoho z vás za něj odměníme knížkou od Grady.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

7. 10. 2015 18:01

Třeba jste to nečet a nepochopil, proč se do toho počta nehrne. Pak se nedivte, že se pletete.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2015 23:24 | Milan

ČD jsou de facto také státní a karty berou. Jednoduše si spočítali, že budou mít více klientů když toto lidem umožní. Více klientů a vyšší tržby by možná mohla mít i pošta. Ale třeba se pletu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 10. 2015 21:16 | Likvid

Po té regulaci mezibankovních poplatků by se to třeba rentovat i mohlo. Regulované nejsou ceny zdaleka všech produktů, takže v něčem by se to rozpouštět mohlo. Ale to je na tom to nejsrandovnější přece, máme tady něco zregulovanýho a kvůli regulaci vadnýho. A vytlučen to další regulací. A ono se brzo ukáže, co zas máme vadnýho kvůli tý nový regulaci. Tož vymyslíme zase jinou...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2015 18:16 | jezevec

mně nevadí moderní vymoženosti.
mně vadí kdybych je musel platit někomu kdo je na rozdíl ode mně používá.
z platby kartou se platí PROVIZE, kterou běžný obchodník zahrne do ceny zboží. pošta to udělat nemůže, protože má ceny regulované. co přesně jste na tom nepochopil?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2015 15:01 | Host

Citace - Kvetos / 04.10.2015 13:09

Ty jsi ale soudruh,tak bez bydlet na Kubu,kdyz Ti vadi moderní vymozenosti.


Opatrně s tím soudruhem, spíš tak vypadáte vy :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2015 13:09 | Kvetos

Ty jsi ale soudruh,tak bez bydlet na Kubu,kdyz Ti vadi moderní vymozenosti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 10. 2015 10:11 | jezevec

s poštou souhlasím. placení kartou má nenulové náklady, a nevidím důvod proč by tento luxus měla pošta dotovat, když jí za to nikdo nic nedá, a státem regulované ceny je povinna dodržet.
pokud někdo není schopen pochopit, že na poště se platí prachama, a dožaduje se placení kartou - at tedy používá ty moderní cool a in služby jiných operátorů a doručovatelů než pošty. pošta je státní moloch s REGULOVANÝMI cenami. neexistuje důvod, aby z těchto regulovaných cen poskytovala de-facto slevy chytrákům, kteří potřebují každou pětikorunu platit kartou.
mně hlavně vadí to, že pošta nedoručuje ale jen hází francle do schránky aby si lidi došli v sobotu na poštu, protože pošta tvrdohlavě doručuje zásadně v termínu kdy normální lidi jsou v práci. vadí mi že když na tu poštu přijdu, že před poštou není kdy zaparkovat a u přepážek jsou fronty.
placení kartou? zbytná starost.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 10. 2015 11:16 | KM

Pokud někdo nutně potřebuje posílat padesát tisíc složenkou a chce to platit kartou, tak ať si to klidně zaplatí i s poplatkem bance. Mně vadí hlavně to, že když jdu zaplatit jejich službu, posílám balík a dva dopisy celekm za dvě stovky, tak kartou nezaplatím. Za chleba, pět rohlíků a máslo u Vietmance bez problémů ano (a bez přirážky za platbu kartou).
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 10. 2015 11:13 | inženýr Dušek

Jako poplatek za složenku? Ano, ten si skutečně pošta nemůže zvolit libovolně, to je základní služba a tam cenotvorbu někdo dozoruje a schvaluje, ČTÚ nebo MPO. Není to zákon přírodní, ale lidský – ale to je vcelku fuk.
Takže s cenou složenky pošta nehne. Otázka je, jestli by se podařilo ty mezibankovní poplatky nějak rozumně rozpustit mezi ceny neregulovaných, ne-základních služeb. Ale pořád se mi to u těch složenek zdá brutálně nevýhodný, složenka na deset tisíc by musela stát kilo pro banku a ještě nějakou marži pro poštu... Ale to už jako honíme něco co, není, teď jsou mezibankovní poplatky mohutnou eurouijní sílou stlačené na desetiny procenta. A to je hnedka jiná.
Nebo jste to myslel ještě nějak jinak? Že by pošta nějak vyjednala u všech českých bank, že její parťák od platebních terminálů, tedy ČSOB, platil u terminálů umístěných na poště jiné poplatky?
Měl jsem na jednom krajském ředitelství pošty kamaráda náměstkem – a ten podnik je celej sranda. Stát ve státě. Ale co jsem slyšel, tak dráhy jsou snad ještě srandovnější. Ale to sem nepatří.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 10. 2015 7:59 | Pavel

A on existuje nějaký přírodní zákon zakazující poště stanovit poplatky jinak? Lidský zákon se dá přece změnit vždy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 10. 2015 22:35 | inženýr Dušek

Viz ten příklad z článku. Pošleš padesát tisíc složenkou. Zaplatíš padesát korun za složenku. Pošta si nešáhne na těch padesát tisíc, ale jenom na padesát korun. Jenže poplatek by byl procento z celý transakce, teda z padesáti litrů.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 10. 2015 20:28 | Angelus

Služby ČP jsou naprosto mimo. Vždy když jsem nucen jít na pobočku, tak jen překročím práh, tak jsem na*ranej. 10 okýnek, 3 otevřené, plná místnost lidí a tempo, kterým kdybych já pracoval tak umřu hlady. Přesto nikdy nezapomenou nabídnout los nebo pojištění. Úřednické jednání typu rovnám si hračky a losy, když na mě čumí 10 lidí místo abych obsluhoval je normální.
Byli jste někdy např. v Alze nebo jinym obchodu? Přijdu ke krabici, naťukám číslo, a jak se objeví číslo tak si jdu pro zásilku. Záležitost na minutu. Na ČP musím sledovat ty hlemýždě, kterým dám papírový lísteček a občanku, následně holčina složitě napíše číslo do počítače (čtečka na strojově čitelný údaje na občankách pro ně v roce 2015 stále neexistuje), následně zvedne zadek a jde do skladu pro 1 dopis. Něco vytiskne, dá mi to podepsat a tento postup opakuje milionkrát za den. A proč jsou stovky lidí zdržováni? 1 krabice s jedním skladníkem by dokázala nahradit 5 okýnek s lidma. Je to státní podnik a zaměstnanost musí bejt.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 10. 2015 19:45 | Hugo

Máte dost velké problémy s chápáním, že?
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 10. 2015 15:51 | KM

Zatímco můj Vietnamec dostává zboží zadarmo a tu stovku si nechává, viďte?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 10. 2015 14:31 | Hugo

Ono jde asi o to, že když ten Vietnamec prodá kafe za stovku, tak v ceně má skrytý i poplatek za službu bance. Kdežto když kartou zaplatíte na poště dobírku za 4.800,- Kč, tak pošta by normálně zaplatila bance poplatek z částky 4.800,- Kč, jenže pošta má z této částky 89,- Kč za dobírku a zbytek dá odesilateli dobírky...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 18 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Babiš chce privatizovat státní firmy. Dělá dobře?

26. 6. 2015 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Očima expertů: Babiš chce privatizovat státní firmy. Dělá dobře?

Má smysl privatizovat strategické státní podniky, nebo by si v nich měl stát držet podíl a nepřenechávat je volnému trhu? Zeptali jsme se sociologa Jana Kellera, ekonoma Aleše Michla,... celý článek

Očima expertů: Jak si má Česká pošta vydělávat na živobytí?

26. 9. 2014 | Gabriel Pleska, Ondřej Tůma | 10 komentářů

Očima expertů: Jak si má Česká pošta vydělávat na živobytí?

Prodej bankovních produktů a pojistek. Prodej spotřebního zboží, vymáhání pohledávek, Poštovní lékárna… Česká pošta dostane občas sodu, že se věnuje i jinému byznysu než doručování.... celý článek

Prodej finančních produktů na poště? Šikana a zhůvěřilost, říká pošťačka

26. 5. 2014 | Petra Dlouhá | 53 komentářů

Prodej finančních produktů na poště? Šikana a zhůvěřilost, říká pošťačka

Na poště pracuje přes dvacet let. Dnes je vedoucí pobočky. Na přepážku by se prý „nevrátila ani za nic“. Musela by totiž prodávat finanční produkty aliančních partnerů České pošty.... celý článek

A co chcete od své pošťačky vy?

13. 3. 2014 | Petra Dlouhá | 25 komentářů

A co chcete od své pošťačky vy?

Pochopili jsme svou sociální úlohu, cigarety už prodávat nebudeme. Oznámila (trochu) kajícně a (nanejvýš) uvědoměle Česká pošta. A mediální bouře zhasla jak zapomenuté cigáro, z orkánu... celý článek

Pošta razí tvrdý byznys: dělá z kozlů zahradníky

12. 7. 2012 | Petra Dlouhá | 116 komentářů

Pošta razí tvrdý byznys: dělá z kozlů zahradníky

Česká pošta nutí zaměstnance prodávat finanční produkty. Úspěšnost prodeje ovlivňuje jejich plat. Těm, co neprodají dost, prý dokonce nadřízení vyhrožují vyhazovem. Jenže někteří pošťáci... celý článek

Partners Financial Services