Proboha, co si počnete? Vyhráli jste miliardu nebo dvě!

Nebo ještě o pět set milionů víc. Jako neznámý šťastlivec, jehož čísla vypadla v pátek ze slosovacího zařízení loterie Eurojackpot v Helsinkách. Je někde mezi námi, možná je to váš soused po levé ruce, váš soused po pravici, možná jste to vy. Co s těmi penězi uděláte? A co udělají ony s vámi?
Proboha, co si počnete? Vyhráli jste miliardu nebo dvě!

V černobílé telce strohé studio, v centru podivná pračka, skrz sklo bubnu vidíš rošt s vyrovnanými pingpongáči. Chlapík propojený s pračkou kabelem dálkového ovládání. Míchání, losování, první tah, druhý tah. Zástupce Sazky, státní notář, losování proběhlo v pořádku, čísla jsou platná.

Fascinovalo mě to a nerozuměl jsem tomu ani zbla, u nás doma se nesázelo a nepamatuju, kdy jsem prvně viděl sázkový tiket. A tak mělo losování Sportky v neděli po Studiu kamarád zvláštní příchuť tajemna. 

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Tomáš Tyl: 10 způsobů, jak se (ne)nechat připravit o peníze

Kniha je určena nejen těm, kteří chtějí spáchat finanční sebevraždu, ale především těm, kteří se jí chtějí účinně vyhnout a kterým může pomoci, poradit nebo je jen pobavit. Čerpat z ní však mohou i profesionálové v oblasti osobních financí.

90 000 000. EUR. 2 500 000 000. CZK

Až později jsem nějakému dospělému, který snad věřil na to, že nevinné děti budou mít lepší štěstí, tipoval čísla do tiketu a pochopil, jak to celé zhruba funguje. Samozřejmě jsem ještě nevěděl, jak velké peníze se dají vyhrát, natož abych měl představu o té druhé, větší sumě, o tom, kolik se každý týden prohraje. V tomto smyslu jsem tedy byl nevinné dítko. Obecně to ale bylo asi horší, neb nevzpomínám, že by kdy někdo v mém okolí vyhrál aspoň čtvrté pořadí.

Minulý pátek vyhrál někdo v loterii Eurojackpot devadesát milionů eur. Dvě a půl miliardy korun. Tak jsem si na YouTube přehrál slosování – a byl jsem zklamán. Žádný moderátor, žádný živý notář v záběru, nikdo. Losovací mašiny jsou sice načančané, přesto ale působí dojmem laciné bídy – jako ze špatného televizního sci-fi seriálu. Ale asi to tak musí být, jinak by asi nebylo na ty monstrózní výhry.

Nebo taky ne. Na monstrózní výhry bohatě postačí peníze, za které se nakoupí tikety. Na výhry se skládají občané šestnácti zemí Evropské unie – potenciálně si může vsadit 270 milionů lidí. Většina jich to sice neudělá, ale i tak v Česku stojí nejlevnější sázka do Eurojackpotu šedesát korun, plný tiket je za čtyři stovky.

Za dobré slovo knížku

Minulý čtvrtek jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o autech. Že se bude platit ekodaň i za docela fajnové ojetiny. A že je to jenom daň, nikoli eko. A že je na hlavu.

Knížku z Grady chceme poslat sepovi za příklad z jeho života: Chtěl jsem si koupit novější auto, ale abych to mohl udělat, musím prodat to svoje starý, protože nemám tolik peněz. Pokud se zvedne ekologická daň, moje auto bude již neprodejné, tak si ho budu muset nechat a opravovat a opravovat a opravovat až do smrti. Zřejmě to tady dopadne jako na Kubě: díky naší vládě zde budou jezdit za pár let samý veteráni.

Povíme si za pět let

Za čtyři sta měl ostatně vsazeno i onen páteční výherce, který tiket podal kdesi na Pardubicku. Podrobnější informace o něm Sazka, která je tuzemským patronem Eurojackpotu, pochopitelně nechce sdělit (možná je ještě ani nemá, ale i kdyby měla…). Jistě by bylo zajímavé se o něm dozvědět něco víc, potenciál velkého příběhu taková velká výhra má vždycky: Neměl nic než dluhy a najednou je z něj miliardář. Měl už dávno čtyři poršáky v garáži, do smrti nemusel pracovat, jen se trápil, že neví kam s penězi, čert ovšem jak známo kadí vždycky na větší hromadu, takže teď má vrásek ještě mnohem víc. A tak dál a tak podobně. Spisovatel by si na tom jistě zgustnul. A zajímavý by ten příběh mohl být i za pět let: jak moc se ten člověk proměnil, má ještě nějaké kamarády? Má nového životního partnera? Nebo aspoň starého partnera po kompletní renovaci? Má vůbec ještě nějaké peníze?

Když kolega Ondra Tůma za Peníze.cz rozmlouval s behaviorálním ekonomem Petrem Houdkem, dozvěděl se, že se výrazně liší chování výherců v různých zemích. V některých státech – nebo chcete-li kulturách – nemají výherci za pár let ani floka, v jiných peníze umějí zhodnotit. Zajímalo by mě, do jaké kategorie by patřilo Česko, ale trochu se bojím, že bych byl zklamaný. Půl třetí miliardy sice vypadá jako nerozfofrovatelná suma, ale nejspíš jenom na první pohled.

Otázky dnešního Co si o tom myslíte? jsou nasnadě:

Co byste dělali, kdybyste vyhráli dvě a půl miliardy? Co byste udělali v první okamžik, co byste dělali druhý den, pokud byste první okamžik přežili, co byste dělali za týden. Co byste si koupili jako první? Co byste si nekoupili, i když byste na to měli? Stěhovali byste se? Jak moc byste se snažili výhru tajit? Myslíte, že byste se změnili? Uměli byste s penězi hospodařit? Co byste s nimi provedli a co si myslíte, že by ony provedly s vámi?

Jasně, je to celý komplex otázek, ale taky nemusíte odpovídat na všecky. Vyberte si třeba jedinou, tu, na kterou budete umět odpovědět dobře. Jednu z odpovědí totiž odměňujeme knížkou z nakladatelství Grada. Není to sice milion eur, natož milionů devadesát, ale zas to bude výhra zasloužená. Na rozdíl od té velevýhry v Eurojackpotu: považte, že ten člověk – a to se mi zdá docela nepochopitelné – svému štěstí nepomohl ani trochu, jediné číslo netipnul, tiket za sebe nechal vyplnit stroj. Já vím, že ve výsledku je to nastejno – ale ta představa pasivní sázky mě, lidičky, tak nějak irituje. Chybí tomu ta pravá příchuť tajemna.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 41 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

9. 3. 2022 21:48 | Jan Velička

Samozřejmě první co bych udělal, poplatil bych všechny své dluhy, podíval se po nějakém domečku se zahradou, pomohl otci s financema, celkově bych zabezpečil rodinu, nějakou sumu bych investoval do charit pro lidi co to potřebují více než já, a pak bych pokračoval normální život jako doposud: chození do práce, starání se o přítelkyni, plánování rodiny a společné budoucnosti. Je těžké říci zda bych se změnil v chování. Jistě že ano ale jestli k dobrému nebo horšímu? To už člověk říct nemůže dokud nevyhraje
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 1. 2021 21:58 | Marek Quarda

Jako první věc bych si koupil dům, hotel, Vlčinu. Prostě DOMOV. A dál? Je to prosté, věnoval bych se svému audio vývoji, prostě práci, která mě baví. Hezký den
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2016 10:48 | Radek ohrada

Ja bych vyhral a utratil to za 5 minut
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2016 10:47 | Gorila

Ty bys ani nezalozil nadaci pro zviratka? Jestli ne takt to si s prominutim pekna svine!!! K cemu ti tolik penez je? .. Za tyden bych to vydelal kdybych chtel. Vyhrajes a za minutu zhebnes ??
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 7. 2016 20:11 | men

Investoval bych, založil bych vlastní televizi (1 mld $) rychle by se mi to vrátilo. Žil bych jako doposud až na pár výjimek a až bych měl 10 mld založil bych vesmírnou společnost další informace kvůli tajnosti nemohu bohužel prozradit v případě že bych vyhrál
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 7. 2016 20:07 | Hoff

Teď si Vem že si koupíš dům za 50 mil asi 200 dní můžeš utratit jen nějakých 17000
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 7. 2016 20:03 | Hoff

Aha že je na světě asi 2000 ..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 7. 2016 19:56 | Hoff

Je mi 16 jsou prázdniny mám 50 tisíc měsíčně přes YouTube ani ty peníze neztratím (max 20%) a už se mi chce do školy vím že to je úplně nic oproti tomuhle protože bych to po 50000 vydělával 200000 let ale musí to být hrůza takovou částku vyhrát v prdeli celý život. Chudák :(
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 2. 2016 2:59

Co je to za logiku, mit na ucte 2,5 miliardy Kc a chtit jeste vic vydelavat ci investovat? Na co? To muze byt kolem/zhruba 30 000 Kc/denne vic nebo min proste dost na jeden DEN. A to az do konce zivota. To prijde nekomu malo? Nechapu... (N)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 2. 2016 2:49

To muze rict jen clovek bez fantazie, bez konucku a zajmu bez niceho. Vzdy lze delat cokoliv napr: sport, cestovani, akce a atrakce a cokoliv a lze to klidne az do konce zivota. Klidne lze najmout cloveka, co vam PROGRAM dne bude vymyslet kdyz nemate vlastni hlavu. Hlavni se venovat tomu, co vaa bavi q pokud je to prace, tak tim lip. (Y) :)
-10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 5. 2015 23:35 | Majda

Chtěla bych jen zažít ten pocit, když zjisti clovek, že vyhrál velkou sumu peněz.
Nevím jaké pocity má výherce 2,4 mld. Kč, ale asi tomu stále nevěří?! Přeji mu, aby si je co nejdéle užil a hlavně take s nimi uměl potěšit i jiné. :0)
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 5. 2015 13:01

Půlku konzervativně investovat - z měsíční renty bych bez problémů dožil. Druhou půlku věnovat na ochranu biodiverzity a původních druhů, dokud je ještě člověk nevymlátil. "Na charitu" bych toho moc nedal, protože lidí je všude spousta...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2015 12:03 | Jenda

Výherci gratuluji. Takový balík je opravdu velice těžké jen tak rozfofrovat. Dalo by se říct, že má takový hrnečku vař. :-) I při opravdu směšném úroku 1% ročně, by se z toho výnosu dalo krásně žít.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2015 7:48 | Pavel

Opravdu? 500 000 Euro, to je něco přes 12 000 000 Kč. To nestačí ani na ten dům se zahradou (nemá-li to být ta nejprostší pastouška).

Jen stálá pečovatelka vyjde minimálně na půl miliónu ročně.

Spíše mi přopadá dost naivní to rozdávání přátelům. Ona závist je příšerná věc a dokáže lidi změnit k nepoznání. Vždyť si představte, že k vám přijde známý a řekne "vyhrál jsem půltřetí miliardy, tak tady más milión, a užij si to." Co se vám bude honit hlavou?

- Ten se tedy ukázal, to mě odbude takovou almužnou?
- Co ode mě chce? Mě si nekoupí.
- Proč to dělá? To si myslí, že se nedokážu o seber postarat?
- atd.

Je pravda, že znám skupinu dobrých přátel, z nichž jeden přišel k velkému majetku, a jsou stále dobrými přáteli. Jenže ten se o svůj majetek (aspoň takto explicitně) nedělí. Občas je pohostí, ale to je všechno.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2015 7:13

K tomu co ste napisali vam staci 500.000 eur :) co dalej?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 41 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Oblíbená témata

eurojackpot, sázení, Sazka, výhra

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Houdek: Když neumíte hospodařit, je vám výhra v loterii na nic

24. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Petr Houdek: Když neumíte hospodařit, je vám výhra v loterii na nic

Ekonomie už nám vysvětlila, jak bychom se měli v určitých situacích chovat. Behaviorální ekonomie, o které jsme si povídali s Petrem Houdkem, se snaží najít vysvětlení, proč se tak... celý článek

Zdravý rozum v trapu: Místo pojištění sázejí Češi – na sázení

11. 10. 2012 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Zdravý rozum v trapu: Místo pojištění sázejí Češi – na sázení

Jaká je pravděpodobnost, že vyhrajete první ve Sportce? Mikroskopicky malá! A pravděpodobnost, že se vám něco stane? Bohužel – o hodně větší. A asi by to uznal každý. Pojďme si ale... celý článek

Malé peníze: Ve které loterii nejsnáz vyhrajete jackpot?

11. 4. 2012 | Jan Müller | 19 komentářů

Malé peníze: Ve které loterii nejsnáz vyhrajete jackpot?

Každý týden odpovídá Jan Müller z webu Malé peníze na otázky čtenářů Peníze.cz. Odpověď na tu dnešní nás mohla vést jen dvojím směrem: do hájemství matematiky, nebo ke kartářce. Není... celý článek

Kurzové sázky: miliardový byznys

21. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Kurzové sázky: miliardový byznys

Kurzové sázení na sportovní události je koníčkem mnoha Čechů. Většina z nich však jen postupně sype peníze do kapes sázkových kanceláří. Vydělat si na živobytí zvládne tímto způsobem... celý článek

Vydupej si ve večerce doklad, vyhraj milion. Proč účtenková loterie nedorazila do Evropy

2. 12. 2011 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Vydupej si ve večerce doklad, vyhraj milion. Proč účtenková loterie nedorazila do Evropy

Na Tchaj-wanu už 60 let bojují proti daňovým únikům originálním způsobem: v televizi losují výherní účtenky.

Partners Financial Services