Nová pravidla pro manželství? Než dojde na prstýnky, rozdá notář zbraně k bitvě o prachy

Místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala se chystá Ministerstvu spravedlnosti navrhnout, aby prosadilo zrušení automatického, povinného vzniku společného jmění manželů po svatbě. Ženichu a nevěsto, dřív než k faráři pomažete (povinně!) k notáři: probrat, jak se budete mydlit po rozvodu.
Nová pravidla pro manželství? Než dojde na prstýnky, rozdá notář zbraně k bitvě o prachy

Stále víc lidí volí život na psí knížku. Pro jedny přestal být kdysi posvátný svazek posvátný i atraktivní. Pro jiné je to jednoduchá matematika: manželství se jim nevyplatí, znamená finanční (nebo jinou) past. Však to znáte - váš vyvolený je trochu bohém, klidně byste za něj dýchali, ale společné konto a společný exekutor na krku… to zase ne, že?

Sundejte růžové brýle, je čas na kurz pragmatismu

Ti zbylí, kteří se stále ještě bláhově berou, zas podle právníků mnohdy nedomýšlejí, do čeho se řítí. A tak by si s nimi měl předem někdo sednout, poposunout jim po nose růžové brýle o trochu níž a vyložit karty na stůl: moji milí, je pěkné, že se máte rádi, že chcete zakládat rodinu, slíbit si lásku a věrnost v dobrém i zlém, ale s velkou pravděpodobností se rozvedete, a budete se řezat o peníze, o majetky. Bylo by tedy dobré a efektivní si předem rozdat zbraně, abyste věděli, s jakou výbavou do té bitvy půjdete, co máte šanci ukořistit, a v nejlepším případě: rovnou si dohodnout výsledky, abyste v budoucnu šetřili nervy i čas. Však budete mít dost velkou fušku s hledáním nové lásky až za hrob.

Tahle přípravka by měla být pro každého, kdo chce vlézt do chomoutu, povinná. Jak ale může jít člověk po kurzu pragmatismu, kde vám city zmaterializují až na dřeň, před oltář ještě něco upřímně slibovat? 

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o České spořitelně a tak trochu jsme si utahovali z jejího nápadu udělat uvnitř České spořitelny ještě jednu banku pro lidi s příjmem nad 30 tisíc měsíčně. Od října má mít Spořitelna tři tváře: Erste Premier pro nejbohatší, Blue pro střední třídu a Česká spořielna pro lid. Co z toho babylonského zmatení jazyků vysoudit?

Knížku prostě musíme přiřknout autorce diskuzního příspěvku, který začíná takto: „Proč vznikl tento článek? Komu má posloužit? Vyvolat nenávist? Nechápu proč podobně polemické články nepíšete o neustále rostoucích cenách benzínu, nafty, cigaret nebo o rozhodnutích ČNB devalvovat korunu?“ A gratulujeme.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zaujmout třeba...

Petr Syrový, Tomáš Tyl. Osobní finance, řízení financí pro každého. Druhé, aktualizované vydání

Zorientujte se ve vlastních financích! Co je důležité při finančním plánování a na co je potřeba dát si pozor? Přečtěte si, jak nedělat hloupé začátečnické chyby a nepřipravovat se o peníze. Kniha poslouží každému, kdo chce lépe rozumět vlastním financím. Hodí se také jako učebnice financí pro studenty i finanční poradce.  

Manželství? Extrémně rizikové podnikání

„Současné pojetí společného jmění manželů je jeden z faktorů, který racionálně uvažujícím lidem brání ve vstupu do manželství. Je extrémně rizikové. Mnozí spadli rovnou do společného jmění manželů, aniž tuší, co to obnáší. Považuji za moudré, aby institut společného jmění manželů nevznikal rovnou ze zákona, ale jen pokud to snoubenci chtějí,“ řekl Právu soudce Roman Fiala, který už prý pro návrh získal neoficiální podporu dalších soudců.

V praxi by to fungovalo tak, že dřív než na matriku by snoubenci museli k notáři, který by jim vyložil finanční úskalí sňatku. A navrhl tři možnosti.

Domácí byznys: Přepočítej podíly, miláčku

Předně by se mohli rozhodnout, že žádné společné jmění manželů po svatbě nevznikne a že pojedou finančně dál každý na své triko. Pokud budou něco kupovat dohromady, tak jako obchodní partneři – domeček si můžou koupit třeba jako podíloví spoluvlastníci. A všechno ostatní, ať už to koupili před svatbou nebo po ní, bude výlučným vlastnictvím jednoho z nich – a druhý nebude mít nárok.

Nebo se dohodnete, že pravidla společného jmění přijmete – budete ovšem jasně poučeni o úskalích. Například o tom, že budete zodpovídat také za dluhy své drahé polovičky. A o tom, jak se po rozvodu můžete vzájemně přít a vydírat, a že to odnesou i děti, které pak leckdy slouží jako rukojmí.

Nebo se rozhodnete upravit majetkové poměry nějak specificky předmanželskou smlouvou – což můžete udělat i dnes.

Společné jmění manželů: Jak to funguje dnes

Do společného jmění manželů spadá (téměř)všechno, co v průběhu manželství jeden či druhý manžel nabude. Ze zákona jsou ze společného jmění vyloučeny věci sloužící osobní potřebě jednoho z vás, majetek nabytý jedním z manželů darem, děděním nebo odkazem, majetek nabytý jedním z manželů jako náhrada nemajetkové újmy nebo majetek nabytý z výlučného majetku jednoho z manželů.

Součástí společného jmění jsou i dluhy převzaté za trvání manželství. S jedinou výjimkou – a to, když vznikly z majetku náležícího jen jednomu z manželů nebo byly převzaty jen jedním z manželů bez souhlasu druhého, aniž se přitom jednalo o obstarávání každodenních nebo běžných potřeb rodiny.

Smlouvou sepsanou ve formě notářského zápisu před vstupem do manželství nebo v jeho průběhu se můžete dohodnout na zúžení nebo rozšíření společného jmění, případně na tom, že budete hospodařit každý sám – tedy s odděleným jměním.

Exekutor může postihnout i majetek manžela, který se na vzniku konkrétního dluhu nepodílel – a to především srážkami ze mzdy a obstavením účtu.  Smlouva o zúžení společného jmění nebo oddělení jmění vás v tomto smyslu nemusí ochránit.

Společné jmění manželů

Víte koho si berete?

Peníze.cz píšou o všem, co k životu patří.

Co všechno spadá do společného jmění manželů, co do něj nikdy nespadá a jaké jsou možnosti jeho zúžení či rozšíření? Podrobné odpovědi najdete v našich straších článcích o životě na psí knížku, předmanželských smlouvách, sňatcích, registrovaných partnerstvích a rozvodech.

Sorry, lásko, paragon mám já!

Na pohled se zdá, že první zmiňovaná varianta by byla zárukou rychlého a efektivního rozvodu (což je jistě přesně to, po čem každý ženich a nevěsta ze všeho nejvíc touží). Jenže nemusí být všechno zlato, co se třpytí, a nemusí být všechno tak snadné, jak se zdá.

Říkáte si, že se na společné jmění vykašlete? Tak se, až si budete projektovat své novomanželské hnízdečko, vykašlete taky na šatnu a na pracovnu. Radši si v něm zřiďte účtárnu. A prostornou. Když se rozejdete po roce, bude to brnkačka, ale představte si rozvod po dvaceti letech – to už všechny ty smlouvy o koupi, účtenky a paragony vydají na úctyhodné stohy a štosy. A jak jinak chcete prokázat, co je ve výlučném vlastnictví kterého z vás? Nejspíš neprohloupíte, když oželíte i paní na úklid, a radši si najdete solidního účetního, kterému se dá věřit, a který na žádného z vás nebude hrát levou (!) a účetnictví vašeho rodinného podniku spolehlivě povede.

Být vámi investuju i do trezoru. Když se začne schylovat k nejhoršímu, mohl by ten prevít, co jste s ním dvacet let žili, využít vaší nepozornosti a některé doklady o koupi sprostě ukrást. Žes mi tenkrát přispěl na pračku – ve který ti mimochodem už leta zadarmo (!) peru ponožky – dva tisíce? Sorry, lásko, paragon mám já.

Ach! Buďme racionální…

Institut společného jmění manželů přináší řadě lidí po rozvodu velké trable a mnozí vstupují do manželství bezhlavě, aniž domyslí možná finanční rizika. Jistě.

Řešení, které místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala nabízí, má spoustu výhod. Dá taky slušně vydělat notářům. A hlavně – je rozumné, pragmatické a racionální.

Tak dokonale racionální, až si člověk řekne, jaká neracionální paráda a romantika je žít na psí knížku.

Co si o tom myslíte vy? Má společné jmění manželů vznikat po svatbě automaticky, nebo by měli snoubenci předem projít pragmatickou přípravkou u notáře a teprve pak se fundovaně rozhodnout, jak své majetkové poměry po svatbě uspořádají? Na vaše názory a zkušenosti ze života se těšíme v diskuzi. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou, tak nám na sebe určitě nechte mail.

Hlídejte si peníze!

Jak na rodinný rozpočet

Kdo chce vědět, jak a kde má šetřit, musí napřed vědět, kolik a kde utrácí. Ideální je vést si seznamy výdajů a příjmů, plánovat dlouhodobě a s rozmyslem, zkrátka mít propracovaný domácí rozpočet.

Nemáte? Ale to byste měli...

Projděte si starší (ale nestárnoucí) seriál o rodinném rozpočtu, který pro vás připravily Peníze.cz:

Jak domácí finance hlídají „profesionálové od peněz“, ekonomové či bankéři? Ptali jsme se v naší pravidelné anketě Očima expertů.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

12. 9. 2014 21:13 | eďa

Jo, jo, všechno se sype a směřuje na smetiště dějin. I rodina jako základ státu. Stát ovládají mafiáni s imunitou a exekutoři kosí ty. co uzavřeli manžesltví jako smrt s kosou.
Hlavně, že se pakují a je jim jedno, že na nevinných lidech, kteří se provinili jen tím, že vstoupili do svazku manželského. Musím si odplivnout. Jen blázen by dnes uzavíral manželství s nímž je spojeno ze zákona SJM. Pokud se pak chce jeden druhému pomstít, začne sekat dluhy. Jde to celé a komplet do sraček díky gaunerům, co vládnou od sametového puče.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 9. 2014 9:44 | Pavel

Jen nechápu, jak lidé, kteří před svatbou řešili rozdělení majetku při rozvodu, pak můžou uzavřít manželský slib - vždyť to je křivá přísaha, neb jasně dali předem najevo, že s jeho splněním tak nějak nepočítají.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2014 19:10 | cml11

Uzavření manželství je svobodný akt, při němž se dva samostatní a svéprávní dospělí jednotlivci spojí v jednu rodinu. Přijímají přitom závazek udržet ji v dobrém i zlém až do smrti přinejmenším jednoho z nich.

Přijde mi navýsost logické, když je toto spojení v oblasti financí reprezentováno společným jměním manželů. SJM je totiž vyjádřením téhož po materiální stránce. Proto jsem celkem zásadně proti změnám uvedeným v článku. Manželství s individuálně rozděleným majetkem je vztah se zabudovanou nedůvěrou v toho druhého a popření jeho základního principu. Pokud si dva lidé důvěřují, proč by neměli mít společné jmění? A pokud si nedůvěřují, proč se vlastně berou?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2014 14:40 | T

Nemocný manžel byl bez práce a neměl nárok na podporu,stát se ani za mák nestaral z čeho bude žít a jak zaplatí nájem, jestliže má manželka ve společné domácnosti příjem nad jakési životní minimum krát cosik,tak se o něj musí postarat. Nevím, proč by se nám stát měl srát do toho,jak si rozvrheneme majetek. I kdybychom se rozhodli jej při rozvodu společně spálit, je to majetek na který jsme si vydělai a můžeme ho třebas sníst a státu je do toho houby! Jen žádné další nařízení, které už tak sníží počet uzavřených manželství. Takovým stylem se nám to tu bude hemžit nesezdanými rodiči, kde se jmenuje dítě jinak než matka a ta musí dokládat že to dítě je její!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2014 13:14 | RK

Autor článku se jaksi pozapomněl zamyslet nad tím, čím je generována potřeba rozvodu a podobných smluv. Zejména tím, že rozvádět se je normální - neexistují žádné mechanismy na úrovni rodinného poradenství, které by manželům pomáhaly se nerozvést.

Druhý faktor - penize jsou stredobod vseho ziti, nekdy postaci mene penez a vice lasky a tradicnich hodnot. Ale to spolecnost nyni neocenuje...proto rodina nyni v pojetí soudu znamena matka a dite, ne matka, otec a deti. Sami soudci tyto pravidla nastavuji a měli by se stydět...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2014 12:01 | Tereza

Nejvíce dětí dnes rodí ty, které mají nejméně peněz a tu nejmenší finanční gramotnost, protože ono se to nějak udělá. Nevidím důvod proč by stát měl posílat novomanžele vyjednávat podmínky rozvodu, když manželům posléze vůbec nijak v životě nepomáhá. (úlevy z dani jsou naprosto špatně nastavené a nedosáhne na ně téměř nikdo).Oni si manželé poradí sami nebo se obrátí na opravdové odborníky, kteří jim poradi co a jak v jejich konkrétní situaci. Neměl by se stát starat o to, proč tady máme tolik nevzdělaných lidí rodící další lidi, na které jim potom přispívá? Proč se vymýšlí zase něco, co není vůbec třeba!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2014 11:26 | dnes

hlavně by mě zajímalo co páni politici uděláte s tím když už nyní několik let v manželství žije.jak vyřešíte třeba exekuci na plat manžela? to bylo před volbama keců první na řadě bude úprava exekucí (Bělobrádek,Válková co jste pro to udělali)?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2014 10:38 | JanaS

Historicky vzniklo manželství jako nástroj pro zabezpečení rodiny a jejích potomků, takže se vyplatilo do něj vstupovat. Vzhledem k současným právním úpravám u nás ale už svou funkci neplní, takže se do něj lidé nehrnou. Jak prosté, milý Watsone. :-)

S přítelem jsme loni uvažovali o svatbě, ale po posledním právním "vylepšení" nás to rychle přešlo. Věci potřebné v praxi jsme si vyřešili jinak (závěti, plné moci k návštěvě v nemocnici apod.) a pod jabloní si slíbili mít se rádi. A funguje to líp než manželství. :-D
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2014 10:36 | Martin

Refinancovani je nova smlouva (uver, zpravidla u jine banky, jimz se zaplati a ukonci ten stavajici) takze bude spadat do SJM a potrebujete souhlas. RD bude stale vylucne vas (mate to napsano v katastru :). V pripade rozvodu by ale manzelka mohla chtit vyplatit "co ze spolecneho bylo investovano do vaseho vylucneho majetku".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 9. 2014 8:55 | karel

DD, mel bych dotaz:
Nyni vlastnim RD na hypo. Vezmu si partnerku. Stale je RD i dluhy pouze na me ?
Prijde cas refinancovani hypo - potrebuji nasledne pro refinancovani souhlas/podpis partnerky (resp. v te dobe jiz manzelky) ? Bude pak vlastnictvi RD a dluh spolecny ?
Diky
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2014 7:33 | VlK

Jak to říkají už podnikatelé. Nejsou tak důležité podmínky, ale neměnnost podmínek. U manželské smlouvy, kterou beru především jako smlouvu se státem, neplatí ani zákaz retroaktivity. Co rok někdo přijde s dalším geniálním nápadem a šup, podmínky manželství jsou změněny, pro všechny. Že jste manželství uzavírali za úplně jiných podmínek? Stát to nezajímá.
Což byl jeden z hlavních důvodů, proč jsme manželství taky neuzavřeli a neuzavřeme.
Když politici zavedou měsíční poplatek z manželství, právo první noci, exekutor bude moct i na výlučný majetek, nic s tím neuděláte, stejně jako když se zavedlo, že výnos z výlučného majetku jde do SJM, exekutor může na plat druhého a další, které se mi nechce hledat. Divím se, že to někdo v manželství už nedal k ústavnímu soudu...
Obávám se, že po zkušenostech se státní podporou stavebního spoření, solární dani, II. pilíře nemůže věřit neměnnosti podmínek nikdo.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 11 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Měly by se důchody manželů dělit na dva stejné díly?

11. 7. 2014 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Očima expertů: Měly by se důchody manželů dělit na dva stejné díly?

Dohodnou se. Jeden zůstane doma a bude se starat o děti, jeden bude vydělávat. A jednou přijde čas penze. Ten, který zůstal doma má ovšem pochopitelně důchod podstatně nižší. Je to... celý článek

Exekuce: Bude účet a mzda manželů dlužníků před exekutorem zase v bezpečí?

29. 4. 2014 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Exekuce: Bude účet a mzda manželů dlužníků před exekutorem zase v bezpečí?

Navždy spolu v dobrém i zlém. Zákonodárci vzali vážně manželský slib a od ledna 2013 vydali napospas exekutorům konta i příjmy manželek a manželů a dlužníků a dlužnic. Ve Sněmovně teď... celý článek

Osobní bankrot 2014: Nově oddlužení pro živnostníky a společné pro manžele

29. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Osobní bankrot 2014: Nově oddlužení pro živnostníky a společné pro manžele

Ještě loni musel žádat o oddlužení – se souhlasem zákonného partnera – každý z manželů sám. Od letoška je to jinak. Manželé můžou o povolení osobního bankrotu žádat společně. A další... celý článek

Kolik stojí milenka? A vyplatí se?

27. 8. 2012 | Michal Chleboun | 20 komentářů

Kolik stojí milenka? A vyplatí se?

Pořídili jste si nebo si v nejbližší době hodláte pořídit milenku? Pokud ještě náhodou zkušenost z paralelního vztahu nemáte, měli byste vědět, co vás z finančního hlediska čeká.

Předmanželská smlouva. Zabiják romantiky, nebo jisticí lano?

12. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Předmanželská smlouva. Zabiják romantiky, nebo jisticí lano?

Kostel. Právě si řekli ano. On že si bere ji, ona že jeho. Střih. Soudní síň. On že si bere auto, ona že děti, on bere sedačku a ona taky že bere sedačku. Právě si říkají ne a ne a... celý článek

Partners Financial Services