Dotazník budoucího europoslance: Petr Mach, Svobodní

Ondřej Tůma | rubrika: Dotazník | 7. 5. 2014 | 19 komentářů
Představujeme kandidáty do europarlamentu. Tedy ne všechny. Tucet lídrů kandidátek, které podle nás mají šanci nebo nám přijdou zajímavé. Dnes náš dotazník vyplňuje předseda Strany svobodných občanů Petr Mach.
Dotazník budoucího europoslance: Petr Mach, Svobodní

Stejně jako Jana Kellera, jehož odpovědi jsme přinesli včera, znají i Petra Macha naši čtenáři minimálně z pátečních anket Očima expertů. To je ovšem zhruba asi to jediné, co oba pány spojuje. Jan Keller je levičák, jako když vyšije, Petr Mach je pravicový liberál. Býval členem ODS (a poradcem Václava Klause), v roce 2007 ji ale opustil, když získal přesvědčení, že rezignovala na svoje původní ideje – a na myšlenky vůbec. V roce 2009 založil Stranu svobodných občanů, kterou již vedl do několikerých voleb – nyní usiluje o místo v Evropském parlamentu, přestože by Česko nejraději viděl zcela mimo Evropskou unii.


+2569
+
-

Proč kandidujete do Evropského parlamentu? Kterým třem věcem byste se chtěl v Bruselu věnovat v první řadě? 

Chceme se především postavit všem možným euronesmyslům, které Evropská komise neustále Evropskému parlamentu předkládá. Od zákazu žárovek přes objem splachovadel po kvóty na výrobu cukru nebo solární elektřiny.

+2938
+
-

Měla by podle vás Česká republika přijmout euro? Pokud ano, tak kdy? 

Euro by nám uškodilo. Je potřeba vyjednat výjimku do smlouvy, abychom nemuseli euro zavést.

+2719
+
-

Jaký je váš pohled na direktivní rušení roamingových poplatků, regulaci mezibankovních poplatků a na podobná opatření ze strany Evropské unie? Měla by Unie podobným způsobem zasahovat do volného trhu? 

Je to europopulismus, kterému bude asi většina lidí tleskat. Sníží se tím poplatky za mezinárodní hovory, ovšem doplatí na to lidé, kteří volají převážně doma. Dosud ceny za domácí hovory klesaly, s tím teď bude nejspíš konec. 

+2912
+
-

Měla by Evropská unie důrazněji bojovat proti daňovým rájům? A pokud ano, tak jakým způsobem? 

Evropská unie by neměla bojovat s jinými zeměmi. Daňové ráje – země jako Švýcarsko, Monako, Hongkong – nám dávají příklad, jak lze spravovat stát s nízkými daněmi. Měli bychom je obdivovat a napodobovat, ne se je snažit zničit.

+3139
+
-

Souhlasíte s tím, aby měla Evropská unie společnou armádu? Neznamenalo by to příliš velké finanční zatížení? 

Evropské země by měly dobrovolně spolupracovat, například v NATO, nebo jinak. Měla by to být ale spolupráce jednotlivých armád. Neměla by se vytvářet armáda nová. 

+2957
+
-

Jaký je váš pohled na volný pohyb zaměstnanců v rámci Evropské unii? Jste pro volný pracovní trh, nebo by členské státy měly mít možnost omezit zaměstnávání občanů z jiných zemí Unie? 

Evropská unie by měla sdružovat země, které vyznávají hodnotu volného cestování a volného pohybu pracovních sil. 

+2887
+
-

Měla by být v celé Evropské unii jednotně určená hranice minimální mzdy vzhledem k průměrné mzdě v daném státu? 

Ne! To by bylo zničující. Kdyby u nás měla být stejná minimální mzda jako v Německu nebo Lucembursku, nikoho by se tu nevyplácelo zaměstnávat. 

+2887
+
-

Měla by EU zavést/zvýšit/zrušit dovozní cla pro výrobce mimo Evropskou unii? 

Evropská unie by měla přinejmenším zrušit cla pro země v nejbližším okolí, jako je Ukrajina, Rusko nebo Maroko.

+2975
+
-

Měla by podle vás Evropská unie pokračovat v dotování zadlužených států, jako jsou například Řecko nebo Kypr? 

Evropská unie by měla toto dotování ukončit a naopak by měla těmto státům umožnit přechod zpět k národní měně.

+2090
+
-

Jakými cizími jazyky hovoříte? Respektive v jakých jazycích jste schopný vést odbornou politickou debatu?

Mluvím plně anglicky, anglicky můžu vést i odbornou debatu, v angličtině přednáším. Na základní úrovni se domluvím také francouzsky.

Petr Mach

Anketa

Jak se vám líbí odpovědi Petra Macha?

Dotazníky budoucích europoslanců

Odpovědi zveřejňujeme v pořadí, v jakém přicházejí do redakce.

Náš drahý europarlament

Pokud bychom na jednu misku vah postavili všech 766 europoslanců, na misku druhou navršili cihly ze žlutého kovu a jazýčky vah nechali ustálit v rovnovážné poloze, pak cena za zlato bude zhruba odpovídat ročnímu rozpočtu Evropského parlamentu. Ale pozor! Poslanci nakonec spolehlivě převáží, nejsou voleni na rok, ale na pět let a funkční období si nezkracují. Jak jinak.

Pavel Jégl: Volíme europoslance. Dají se vyvažovat zlatem!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+93
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 5. 2014 11:18, Majk

V této zemi je pevně zakořeněn socialismus a dokud lidí nepochopí, že centrální plánování, obrovské přerozdělování (čím víc se přerozděluju, tim víc se toho ztratí někde po cestě), nebo například minimální mzda nejsou cestou k prosperitě, tak se nehneme z místa. Ale bojím se, že ani já se toho nedožiju a to mi ještě nebylo ani 30.
EU funguje na podobném principu jako SSSR, také se vše plánuje, každá země má přikázáno, kolik a čeho může vyrábět, čímž jsou porušovány základní principy volného trhu. Bohužel EU má v současné době problém hlavně sama se sebou, takže aby vykázala nějakou činnost, tak vymýšlí stále nové a nové regulace všeho možného. A Euro? Ne, děkuji. Hodně štěstí, pane Machu!

+88
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 5. 2014 13:01, Honza

Se divím, že jste z něj všichni tak nadšení. (Mimochodem ani nepochopil otázku na minimální mzdu a odpověděl na něco jiného.) Já bych sice taky totálně uvolnil 90% regulací, stejně radikálně zjednodušil daně, zrušil 90% podpor (eurodotacemi počínaje a stavebním spořením konče), vyrovnal rozpočet hned atd. atd., ale i tak je tahle parta volitelné jen v případě hodně velkého znechucení z ostatních stran. Třeba nechápu, proč dělají z kouření v putykách věc, přes kterou nedeje vlak. Nebo jak se mazlí s těmi Klausovými hradními šašky. Nebo jak se na ně lepí piráti silnic a nepřátelé cyklistů typu dfens nebo globální ochlazovači (stejní zaslepenci jako oteplovači, jen na druhou stranu), co by ani nedokázali proložit grafem přímku. Nebo proč hned chtějí vystoupit z EU místo nějakého pokusu o reformu. Nebo proč to hned se vším přehánějí, místo toho, aby si stanovili nějaké reálné cíle s reálnou společenskou podporou (třeba jako 1 daňové přiznání na 1 A4 místo 3 hrůz).

-215
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Europoslanec Pyrrhos Mach

30. 5. 2014 | Michal Kašpárek | 34 komentářů

Europoslanec Pyrrhos Mach

Pro stranu, která se navenek projevuje vulgárně a dogmaticky, je jeden mandát strop.

Dotazník budoucího europoslance: Ivan Bartoš, Piráti

19. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Dotazník budoucího europoslance: Ivan Bartoš, Piráti

„Evropa je naše moře.“ Někdy se to podaří, že má volební slogan vtip i jakousi poezii. Jenže slogan je jedna věc a reálná každodenní politická práce druhá. Jakým směrem by chtěli v... celý článek

Dotazník budoucího europoslance: Jan Zahradil, ODS

9. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Dotazník budoucího europoslance: Jan Zahradil, ODS

Do třetice všeho dobrého i zlého? Jan Zahradil byl lídrem kandidátky ODS už ve dvojích volbách do Evropského parlamentu. Jak v roce 2004, tak i v roce 2009 získala ODS přes 30 procent... celý článek

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Petr Mach a Strana svobodných občanů

8. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 53 komentářů

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Petr Mach a Strana svobodných občanů

Poslední víkend tohoto měsíce – 25. a 26. října – nás čekají předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Zjišťujeme ekonomické a finanční postoje stran, které se ucházejí o vaše hlasy a... celý článek

Paroubek, střed, svobodní. Tři slepá místa ODS, ve kterých stojí její smrt

9. 11. 2012 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

Paroubek, střed, svobodní. Tři slepá místa ODS, ve kterých stojí její smrt

ODS uráží středové voliče – a těm napravo nabízí středový program. Navíc si nevšimla, že přišla o ideálního protivníka, který jí nahrál na dva volební smeče.

Partners Financial Services