Jak nám chtějí politici pročistit vzduch

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 1. 12. 2011 | 23 komentářů
Jak nám chtějí politici pročistit vzduch
Čím topíte? Že do toho nikomu nic není? A co vašim sousedům? Od příštího roku do toho možná bude leccos i obecním úředníkům. Ministr Chalupa se totiž chystá prolomit ústavou zaručené právo na soukromí a chce je posílat, aby kontrolovali, čím doma přikládáte do kotle.

Jak se žije „Ostravakum“? V posledních týdnech jsme si to vyzkoušeli skoro všichni. Svatý Martin si letos popletl koně, přicválal na šedákovi a místo sněhu nám přichystal pořádnou nadílku smogu. Všichni jsme tak pocítili, co je pro lidi z Tušimic nebo ostravských Radvanic a Bartovic denní chleba.

Minulé pondělí zveřejnil Ústav experimentální medicíny Akademie věd výstupy ojedinělého výzkumu. Tři roky zkoumali vědci geny dětí z Ostravy-Radvanic a porovnávali je s dětmi z méně znečištěných oblastí. Z výsledků vstávají lékařům hrůzou vlasy na hlavě. Více než třicet procent dětí má v Radvancích kvůli jedovatému vzduchu astma. V těle Ostraváků se dokonce vyvinul zvláštní gen, který jim pomáhá život ve smogu lépe snášet. S trochou černého humoru se mu začalo říkat „ostragen“. Lidé žijící na Ostravsku mají podle vědců vyšší riziko, že je zabije kardiovaskulární nemoc. Muži se tu dožívají nižšího věku, ženy rodí děti s menší odolností vůči nemocem dýchacích cest. Současné znečištění vzduchu bude podle vědců ovlivňovat zdraví lidí příštích dvacet až třicet let.

Do Ostravy daleko, říkáte si? Jak se ukázalo v posledních týdnech, stačí malý rozmar počasí a kvůli inverzi se začneme dusit všichni. Lékaři apelují na vládu a úřady, aby začaly co nejrychleji jednat. Pojďme se tedy podívat, jakými opatřeními se nám chystají pročistit vzduch politici v čele s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou.

Znečišťovatel první: auta

Nedávno poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o ovzduší. Od poloviny října podle ní mají starostové možnost zavádět ve městech nízkoemisní zóny. Jakmile dojde ke zhoršení smogové situace, mohou pak do těchto oblastí autům vjezd zakázat nebo omezit. Zdarma by se v té době naopak mohlo jezdit po částech dálnice, které zároveň slouží jako obchvaty měst. Ve všech městech to ale možné není. „Využití tohoto způsobu je na uvážení každého města v souladu s jeho podmínkami. I ministerstvo životního prostředí si je vědomo, že existuje mnoho měst, která tento způsob nevyužijí, jelikož nemohou nabídnout řidičům a nákladním dopravcům adekvátní cestu do nebo přes dané město,“ říká předseda Komise životního prostředí Svazu měst a obcí (SMO) Pavel Drahovzal. „Nízkoemisní zóna má smysl pro města, jejichž střed je přehuštěn dopravou a tato doprava je převažujícím zdrojem znečištění. Pro samotnou Ostravu, která prakticky nemá centrum, je tedy bez přínosu,“ dodává Jan Kozina, předseda správní rady organizace Čisté nebe.

Anketa

Jste ochotni vzdát se pohodlí a nejet při špatném počasí do práce autem?

Některá města poskytují svým občanům v době zhoršené smogové situace hromadnou dopravu zdarma. Ve Frýdku-Místku jezdí lidé gratis už půl roku. Zda se tím ale podařilo snížit počet aut ve městě, se podle tamních radních musí teprve vyhodnotit. Ostrava, která nabízela bezplatné cestování pouze, když se ovzduší zhoršilo, s projektem v září skončila. Nemůže už si ho dovolit. Akce smog ji od loňského prosince přišla na 23 milionů korun a další peníze „na zdravější vzduch“ nejsou.

Znečišťovatel druhý: domácí topení

Vůbec nejkontroverznějším opatřením, které se v oblasti životního prostředí chystá, je kontrola domácích topenišť. Známe to všichni. Ze sousedova komína se valí dým černý jako noc s příchutí pneumatik a nám nezbývá než si ucpat nos.

Lidem, kteří si přitápí plasty nebo jinými škodlivinami, sice hrozí až stopadesátitisícová pokuta, jenže nikdy ji nedostanou, protože jim neekologické topení nemůže nikdo dokázat. Úředníci totiž do domácností vstupovat nesmí a ke kotlům se nedostanou. A tak si lidé troufají. Někteří dokonce do kotle přihazují PET lahve plněné vyjetým olejem.

To by se mohlo od příštího roku změnit. Právo na soukromí je sice podle ministra Chalupy svaté, ale svatější je zdravý vzduch. A tak chce začít vysílat úředníky, aby kontrolovali, čím doma přikládáme. Cílem podle něj není trestat obyvatele a dávat pokuty, ale snížit zátěž pro životní prostředí a lidi, kteří v něm žijí. „Nechceme podporovat udavačství, sousedské spory ani zelená komanda,“ tvrdí ministr. O provedení kontroly by podle něj měla rozhodovat místní radnice. „Tedy lidé, kteří jsou dobře obeznámeni s místní sociálně-ekonomickou situací, poměry mezi obyvateli i jejich vzájemnými sousedskými vztahy,“ objasňuje Chalupa.

Přístup do domácnosti by měl být omezen pouze na vstup ke kotli a palivům. „Pokuty by pak měly být ukládány pouze v případech, kdy majitel kotle odmítne přístup ke svému spalovacímu zdroji a samozřejmě v případě, kdy kontrola odhalí skutečné porušení zákona, tedy pálení odpadu,“ plánuje ministr.

Proti záměru ministerstva se bouří hlavně starostové menších obcí, kteří nechtějí „buzerovat“ své občany a mají obavy, že se stížnosti na nevhodný otop stanou municí k vyřizování sousedských sporů. Zatím není jasné, zda půjde o preventivní kontroly nebo kontroly „na stížnost“. Pokuta by mohla podle ministra dosahovat až 20 tisíc korun.

Jediná možnost, jak omezit zplodiny z domácích topenišť, je kombinace represe a osvěty či motivace,“ komentuje Jan Kozina z Čistého nebe. Represe podle něj bez prolomení práva na soukromí není možná. „Není únosné, aby kvůli jednomu dlužníkovi mohl exekutor do domu, a kvůli desítkám přiotrávených lidí kontrolor ne. Navíc takto široce pojaté právo na soukromí je v Evropě unikátní a je výsledkem přehnané kompenzace socialistického přístupu,“ argumentuje Kozina.

Podporu má ministr i u Svazu měst a obcí. „Ruku v ruce s tím má jít osvěta a výchova k ekologicky a zdraví příznivějšímu způsobu vytápění domácností a ekonomická podpora pro tyto způsoby. Důležité je také finanční znevýhodnění pro nedovolené a zdraví škodlivé způsoby vytápění,“ doplňuje Pavel Drahovzal ze SMO.

Chalupa není první ministr, který chce proti neekologickému topení v domácnostech přitvrzovat. Jeho někdejší předchůdce Martin Bursík například navrhoval, aby se domácnostem, které topí uhlím v neekologických kotlích, zvedla daň z nemovitosti.

Chalupa vedle trestů slibuje i pozitivní motivaci. Ve spolupráci s Moravskoslezským krajem, kde je vzduch nejhorší, připravuje pilotní projekt, který má lidem přispívat na ekologičtější kotle. V první vlně si zájemci rozdělí 20 milionů korun. Budou však muset počítat s tím, že u nich může kdykoli zazvonit kontrolor. Pokud se projekt osvědčí, mohli by mít šanci na dotaci i lidé v dalších krajích.

Čím topit? Jedna věc je, co přijde nejlevněji. Zřejmě staré holinky. Jiná věc pak ale je, co je šetrné k vám i vašemu okolí. Níž najdete srovnání finančních nákladů na vytápění podle serveru tzb-info.cz:
Zdroj: www,tzb-info.cz
Pokud jde o „čistotu“ vytápění, na první pohled může k nejčistším zdrojům tepla patřit elektrická energie. Jenže i ta u nás stále ze značné části vzniká splaováním fosilních paliv, zejména méně kvalitního hnědého uhlí. Dozajista nejčistší způsob vytápění ovšem je – netopit vůbec. Pokud vás čeká stavba domu, vždy zvažte, jestli se vám nevyplatí postavit pasivní dům, tedy takový, ve kterém není třeba topit.

Co nám může pročistit vzduch? Kterým opatřením fandíte a která vám připadají nesmyslná?

Zakázat vjezd aut do centra města

+32
+
-

Hromadná doprava zdarma

+25
+
-

Zpřísňování vůči průmyslovým podnikům

+63
+
-

Vyšší daň z nemovitosti pro ty, kteří topí tuhými palivy a mají staré kotle

-31
+
-

Dotace na ekologičtější kotle a topení

+49
+
-

Znečišťovatel třetí: průmyslové podniky

Přestože ministr Chalupa často připomíná, že průmyslové podniky nejsou zdaleka jediným zdrojem znečišťování a že mají už dnes relativně přísná pravidla, navrhuje několik změn i v této oblasti. Prvním čtením ve sněmovně prošla novela zákona, která chce zavést takzvaná kompenzační opatření. „Vznik kompenzačních opatření v praxi znamená, že v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší nebudou uvedeny do provozu nové zdroje znečišťování, dokud neprokáží nebo nepřijmou opatření, která budou nové znečištění vyvažovat,“ vysvětluje mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková. Ministr Chalupa chce také snížit počet zpoplatněných jedovatých látek vypouštěných do ovzduší z dvaceti na čtyři. „Tyto látky se na znečištění podílejí z devadesáti procent,“ argumentuje ministr. Smyslem opatření je podle něj eliminovat náklady na „zbytečnou“ kontrolu zbylých 16 látek a administrativu s tím spojenou. Na druhou stranu se ale mají zvyšovat poplatky pro podniky, které do ovzduší vypouštějí velké množství emisí. Do roku 2022 až sedminásobně. Naopak firmy, které dokáží emise výrazně snížit, budou motivovány zvýhodněnými sazbami.

Tolik shrnutí nejdůležitějších opatření, kterými chtějí politici přispět k ochraně ovzduší. Jak se v naší zemi dýchá vám? A jak hodnotíte nápady politiků? Hlasovat můžete v boxu.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 12. 2011 11:01, Karl

Vesnice a malá města, která by se jinak mohla chlubit parádním čistým vzduchem, jsou často "zasmrádlá" díky lidem, kteří do kotlů hází všelijaké prasárny. Mnohem důležitější ale je, že ovzduší se postupně více a více zhoršuje přes všechny možná regulativní opatření, proto je nezbytné hledat všechny možné cesty, jak ovzduší zlepšovat. Kontrola kotlů v domácnostech tomu může pomoci, když se k ní navíc přidají dotace na nákup ekologických kotlů, jak MŽP plánuje, je to pozitivní zpráva pro všechny obyvatele.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 12. 2011 22:23, Tomáš

tak my zásadně topíme pet láhvemi, pak hadrem, kartonama, a všem sračkama aby o nás všichni věděli, že tam bydlíme

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pasivní domy – stavte tak, aby se vám to jednou vrátilo!

18. 5. 2011 | Klára Šponerová | 21 komentářů

Pasivní domy – stavte tak, aby se vám to jednou vrátilo!

Zdá se vám, že jsou pasivní domy luxus, který si může dovolit jen horních deset tisíc? Nenechte se zmást! Počáteční náklady se sice prodraží, doba, za kterou se vám investované peníze... celý článek

Pasivní dům může aktivně šetřit vaše peníze

6. 4. 2011 | Klára Šponerová | 36 komentářů

Pasivní dům může aktivně šetřit vaše peníze

Plánujete výstavbu rodinného domu? Nadšení z nového hnízda pravděpodobně brzy vystřídají slzy nad účty za energie. Průměrný majitel nemovitosti ročně protopí okolo 50 tisíc korun. Zbytečně!... celý článek

Novostavby i starší domy čeká „ekologická revoluce“

15. 2. 2011 | Gabriel Pleska | 38 komentářů

Novostavby i starší domy čeká „ekologická revoluce“

České stavebnictví čeká opravdová ekologická revoluce. Nejpozději do roku 2020, s vysokou pravděpodobností však už za čtyři roky. Pokud chcete stavět, máte nejvyšší čas začít přemýšlet,... celý článek

Domy, které šetří energii

20. 11. 2007 | Jan Pekař | 1 komentář

Domy, které šetří energii

K úsporám ve spotřebě energie může pomoci rozumné chování či drobná vylepšení topení či izolace domu. Jindy je možné sáhnout k rozsáhlé rekonstrukci nebo si nechat postavit dům, který... celý článek

Partners Financial Services