Nenechte se splést, ministerstvo vnitra erotické služby po telefonu neposkytuje

František Mašek | rubrika: Co se děje | 11. 7. 2011
Nenechte se splést, ministerstvo vnitra erotické služby po telefonu neposkytuje
Ne každé číslo, které začíná devítkou je nebezpečné. Na některých se sice poskytují peprně zpoplatněné služby – ať už jde o erotiku, ezoteriku, soutěže, poradenství či „poradenství“, jiná však patří ctihodným institucím. Kdy to zvedne madam Erika a kdy se dovoláte na policejního podplukovníka?

Ahoj vsichni, kdo mate CZ-mobily!!!!!“ Tak začíná e-mail, který putuje už tři roky internetem. Jestli jste vám ho ještě známý nepřeposlal, dřív nebo později možná ještě přijde. Mail varuje před telefonním číslem 477 100 ---. Když prý z něj přijmete hovor, spojení se přeruší – na vašem vyúčtování za telefon však naskočí sto korun, za dárcovské volání. Je to ovšem jen hoax, poplašná zpráva šířící se internetem, nepříliš vtipný kanadský žertík na účet stovek či tisíců lidí...

O něco vtipnější byl autor e-mailové zprávy, v níž ministr vnitra (!) varoval před odpovídáním na nepřijaté hovory z jistého čísla – linka měla být přesměrovaná do zahraničí. Zpráva byla původně slovenská, kdosi si však dal práci s překladem do češtiny – a fáma se začala vesele šířit.

Až se k vám dostane zpráva s podobným obsahem, běžte se nejprve podívat na stránku hoax.cz, jejíž autoři se zabývají sběrem a demystifikací podobných zpráv.

O spousty peněz vás nakonec váš telefon může připravit i bez podobných fíglů, oficiálně a legálně – stačí trochu soutěžit, volat věštcům, astrologům nebo si nechat vyprávět po telefonu sprosťárny.

Propojeno!

Propojeno – hoax

Doba internetová je zlatým věkem pro fámy a poplašné zprávy. Kam se hrabe legendární Rádio Jerevan.
Viz článek Michala Kašpárka Facebook se bude platit a Romové dojí ČEZ. Finanční báchorky ze sociální sítě z minulého týdne.

Záludné devítky

Drahé esemesky

Prémiové SMS

Peníze vám z kapsy prostřednictvím telefonu mohou tahat nejen hovory, ale také speciálně zpoplatněné, takzvané prémiové esemesky. Jedinou esemeskou se můžete dnes zbavit i několika set korun. Na druhou stranu – třeba si za své peníze pořídíte něco užitečného. O tom ostatně nejspíš nepochybuje nikdo, kdo pomocí zprávy z mobilu zaplatil parkovné nebo lístek na MHD. Není totiž vždycky po ruce trafika či automat a ne vždy má taky člověk u sebe dost drobných...

Skoro každý má zafixované, že speciálně zpoplatněné (prémiové) linky jsou ty, které mají číslo začínající devítkou.

Věc ale není tak jednoduchá, devítkou začínají i telefonní čísla, na která voláte za „normální cenu“. Čísla začínající 972 náleží například Českým drahám. U těch lze snad předpokládat, že jim to vyhovuje – třeba devítka na začátku odrazuje cestující, aby si stěžovali na zpoždění. Co ovšem říkají páni plukovníci na udivené pohledy těch, jimž právě předali svou vizitku s telefonním číslem začínajícím na devítku? Čísla začínající 973 totiž patří do sítě ministerstva obrany, ta, co mají na začátku 974, zase ministerstvu vnitra. Kolikrát se asi stalo, že detektiv vysvětloval, že je z mravnostního a že na svém telefonu neposkytuje to, proti čemu víceméně tak nějak bojuje?

Ve skutečnosti operátoři za volání na tyto linky (a na linky začínající čísly 93, 95 či 96 nebo číslem 91, vyhrazeným pro internetové VoIP hovory) účtují ceny jako za volání na pevnou linku nebo do sítě jiných operátorů (viz tabulku zcela dole).

Drahá telefonní čísla jsou ta, která začínají číslem 90 – v praxi dnes potkáte čísla začínající 900, 906, 908 a 909.

Cenu hovoru vyčtete z čtvrté a páté číslice

Umíte tedy poznat linku se speciálním tarifem. Dokážete ale poznat, jak je drahý? Ve skutečnosti to není nic obtížného, u uvedených čísel určuje cenu hovoru kombinace čtvrté a páté číslice telefonního čísla. U čísel s prvním trojčíslím 900, 906 a 909 se účtuje po započatých minutách – když tedy vytočíte například číslo 900 550 111, stojí vás minuta hovoru včetně DPH 55 korun, maximum je v praxi 95 korun za minutu.

Zákazník musí být v rámci příslušné inzerce jednoznačně a srozumitelně informován o koncové ceně služby – telefonátu začínajícího zmíněnou kombinací devítek – včetně daně z přidané hodnoty i o dalších skutečnostech,“ říká Jana Artěmenková z Českého telekomunikačního úřadu. Že to v tištěné podobě bývá nejmenším možným písmem, nikoho asi nepřekvapí. Zato vás může překvapit, když se cenu hovoru dozvíte přímo z telefonu. Může se totiž stát – a stává se – že informace přijde až na závěr telefonátu. A to řekněme po pěti minutách, každé za devadesát korun, může i zamrzet. Provozovatelé linek taky velmi často hovor všelijak natahují, účtují se různé uvítací a předělové znělky – a cena roste. Paradoxní je, že velmi častým lákadlem jsou přísliby půjček. Nejsou nijak výjimečné případy, kdy si někdo chtěl vypůjčit pár tisíc – a pár tisíc naopak zaplatil za prodlužovaný hovor, jehož konce se ani nedočkal.

Tady je asi na místě ptát se, proč stát regulaci nezpřísní, aby se klienti o ceně hovoru dozvídali už na jeho začátku. Případně – ještě lépe, by se iniciativy snad mohli ujmout sami operátoři.

Jednorázová cena a strašák 905

Trochu jinak je to u čísel začínajícího na 908. To platíte bez ohledu na délku hovoru fixní cenu, opět podle čtvrté a páté číslice. Nejčastěji se toto číslo používá na různá hlasování a u jiných příležitostí, které jsou vyřízené za pár sekund.

Pouhým strašákem zatím naštěstí zůstávají čísla začínající na 905. U těch se podle příslušné vyhlášky cena stanovuje opět ze čtvrté a páté číslice, pak se ale ještě navíc násobí deseti. Telefonát na číslo 905 993 111 by tak stál bez ohledu na délku hovoru 990 korun. I když by trval jen pár vteřin. Zatím ovšem telekomunikační úřad přidělil (loni v říjnu) jediné takové číslo, telefonní operátoři svorně prohlašovali, že je proti jejich etice takové číslo zprovoznit – a dnes už v přehledech telekomunikačního úřadu žádné číslo s tímto počátečním trojčíslím opět nenajdete.

Rychlý přehled drahých devítek

První trojčíslíVyužití číslaPříklad číslaCena včetně DPH (podle 4. a 5. číslice)
900Obchodní, odborné a inzertní služby
900 954 95495 Kč/min.
906Zábavní služby, soutěže a hry po telefonu, seznamky, inzerce, horoskopy a obdobné služby906 10101010 Kč/min.
909Zábavné služby pro dospělé909 909 90990 Kč/min.
908Služby s jednorázovou cenou, využívané například pro hlasování908 654 32165 Kč/spojení
905Služby s jednorázovou cenou, využívané například pro hlasování905 959 595 95 × 10 = 950 Kč/spojení
Zdroj: www.premiumservices.cz a ČTÚ

Než honit bycha s reklamací, raději rovnou blokujte

Anketa

Volali jste někdy na prémiovou linku? A na jakou?

Cenu hovoru je možné reklamovat do dvou měsíců ode dne, kdy zákazník dostal vyúčtování. Když reklamace neprojde, může se obrátit na Český telekomunikační úřad. Jestliže jste ale na telefonní číslo, začínající devítkou opravdu volali, asi vám to nic nepomůže.

Pokud jste opatrnější, bojíte se, že byste na zvlášť zpoplatněné číslo mohli volat omylem, že by ho mohly vytočit vaše děti či špatní kamarádi, když necháte telefon ležet chvíli na stole, můžete si rovnou u operátora nechat drahá čísla zablokovat. Na telefonech svých potomků to dělejte automaticky, jednak kvůli účtům, ale nakonec i proto, abyste „neohrozili mravní výchovu mládeže“.

Pozor i na osmičky

Mnozí Češi si rychle zvykli na zelené linky, tedy čísla, na která volají zadarmo. Začínají číslem 800. Mnohem pomaleji si však zvykají na modré a bílé linky, které jsou zpoplatněné (u modrých linek se na hovor skládají volaný a volající, bílé linky hradí jen volající). Poměrně rozšířený je totiž názor, že hovor na každé číslo začínající osmičkou je zadarmo.

Za modré a bílé linky platíte plus minus obyčejný tarif, to však neznamená, že k nim operátoři přistupují jako k obyčejným číslům. Například je nikdy nepočítají do volných minut. „Na tyto hovory neposkytujeme žádné volné minuty, nebo volný tarif. Ten lze čerpat jen na volání do mobilních nebo pevných sítí, nikoliv pro ‚barevná‘ volání,“ říká Jiří Janeček z odboru externí komunikace T-Mobile ČR. Žádné volné minuty na hovory s čísly začínajícími devítkou či osmičkou neposkytuje ani Telefónica, což pro Peníze.cz potvrdila Lucie Policarová z komunikačního odboru firmy, a stejné je to podle zástupkyně tiskového mluvčího Alžběty Weinfurtové u Vodafonu.

Ceny za hovory na barevné linky a některá další speciální čísla

T-MobileTelefónicaVodafone
Zelená linka (800)0 Kč0 Kč0 Kč
Modrá linka (81, 83, 843, 844, 845, 846, 855)4 Kč (vč. DPH)Jako na pevnou4,54 Kč (vč. DPH)
Bílá linka (840, 841, 842, 847, 848, 849)4,8 Kč (vč. DPH)Jako na pevnou5,55 Kč (vč. DPH)
Neveřejné a velkoplošné sítě (972, 973, 974, 95...)
Jako na pevnouJako do vlastní sítěJako do jiných sítí
IP telefonie (91)Jako na pevnouJako na pevnouJako do jiných sítí
Zdroj: ceníky operátorů

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Datový roaming: co dělá váš mobil v cizině, necucá data za tisíce?

24. 6. 2011 | Michaela Kadlecová | 19 komentářů

Datový roaming: co dělá váš mobil v cizině, necucá data za tisíce?

Znáte svůj telefon důvěrně a víte, co kdy dělá? Někdy se po dovolené ukáže, jakého poťouchlíka jste hřáli v kapse, hýčkaly v kabelce! Hlídali jste se, telefonovali skromně, omezili... celý článek

Prémiové SMS: během pár vteřin jste chudší o tisíce

9. 6. 2011 | Michaela Kadlecová | 3 komentáře

Prémiové SMS: během pár vteřin jste chudší o tisíce

Mobil dávno neslouží jen k volání. Můžeme ho třeba využít k placení pomocí speciálních esemesek. Začínalo to mikroplatbami za vyzváněcí melodii, za hlas favoritovi v TV soutěži nebo... celý článek

Dráž než Česko telefonuje jen Malta! Jak na beton ušetřit

26. 5. 2011 | Michaela Kadlecová | 11 komentářů

Dráž než Česko telefonuje jen Malta! Jak na beton ušetřit

Také se při každém vyúčtování za mobil chytáte za hlavu a říkáte si, že to asi přeháníte? Není to ale jen tím, že voláte každou chvíli – služby našich operátorů jsou ve srovnání s jinými... celý článek

Jak nás telefonní operátoři dohánějí k šílenství

23. 5. 2011 | Petra Dlouhá | 44 komentářů

Jak nás telefonní operátoři dohánějí k šílenství

Neúnavné týmy náhončích telefonních operátorů nás pronásledují na každém kroku. Kdyby byli jen otravní... Jenže oni se nás (a zejména slabé, staré nebo nezkušené) často snaží podvést.... celý článek

Dejte si pozor na fígly mobilních operátorů! Jak nenaletět?

21. 2. 2011 | Petra Dlouhá | 64 komentářů

Dejte si pozor na fígly mobilních operátorů! Jak nenaletět?

Mobily: před deseti lety senzace, dnes skoro nuda. Mají ho všichni od pětiletých rošťáků po osmdesátileté babičky. Operátoři větří zisky a snaží se urvat co nejvíc. Přetahují klienty... celý článek

Partners Financial Services