Nejvýnosnější spořicí účet: víme, kde ho mají a co nového se chystá

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 19. 8. 2010 | 11 komentářů
Nejvýnosnější spořicí účet: víme, kde ho mají a co nového se chystá
Kdo potřebuje mít své úspory v pohotovosti na spořicím účtu, asi nejásá z aktuální výše úrokových sazeb, které se v Česku nabízí. Nejlepší sazby bez dalších podmínek se pohybují kolem dvou procent. Novinky zatím slibují jen tři banky.

Léto zatím spořílkům v českých bankách nepřeje. Počátkem prázdnin většina bank změnila sazebníky poplatků a úročení řady vkladových produktů snížila. Spořicích účtů, které tak zůstaly s nezměněnou úrokovou sazbou, zbylo na trhu jen minimum. Nejdéle si stále stejnou, dvouprocentní, sazbu drží GE Money Bank, která u spořicího účtu nezměnila úročení od loňského října. Také bývalá družstevní záložna, dnes již banka FIO, si ponechává více než sedm měsíců stejnou sazbu (1,6 % p.a.).

Zajímavější zhodnocení na spořicích účtech v Česku nabízí už jen několik bank, přičemž jen málokde získáte sazbu vyšší než dvouprocentní. Začátek září příliš změn neslibuje. Novinky v tomto segmentu oznámily jen tři banky.

Nový spořicí účet chystá GE Money Bank, která podle vyjádření své tiskové mluvčí Markéty Dvořáčkové u novinky právě finišuje poslední testy nového produktu. Nový spořicí účet z kuchyně GE Money Bank by se měl na trhu objevit možná již v polovině září. V produktové nabídce GE Money Bank zatím figuruje poměrně úspěšný Spořicí účet Genius II., který sice od 9. října 2009 stále nabízí dvouprocentní zhodnocení, to ale platí až pro zůstatek od 40 tisíc korun na účtu. Do limitu zůstatku 39 999 korun banka úspory na tomto spořicím účtu zhodnocuje pouze roční úrokovou sazbou 0,1 procenta.

Druhou, ale poněkud menší novinkou, která se zatím chystá na tuzemský trh spořicích účtů je Běžný spořicí účet přes internet od Volksbank. Nejedná se tedy o zcela nový produkt, nýbrž jen o vylepšenou verzi původního produktu této banky. Kdo má zájem o spoření s úrokovou sazbou 1,53 procenta, kterou banka nyní garantuje minimálně do posledního zářijového dne, může si tento „spořák“ sjednat kdekoliv na pobočce Volksbank nebo v jakémkoliv Volksbank Shopu. Od počátku října by pak mělo jít podle Lucie Hálové sjednat si tento spořicí účet i online.

Pětice nejlepších spořicích účtů podle sazby

BankaSpořicí účetAktuální sazba (% p.a.) k 17.8.2010Podmínky získání sazby
AXA BankSpořicí účet Axa Bank2,0 % + 0,5 % bonus

1.pásmo do 1mil.Kč 2%
2.pásmo nad 1 mil.Kč 0,5%
Bonus lze na konci roku získat jen při průměrném měsíčním zůstatku nad 40 tisíc Kč.
Od 15.10. účet bude pásmově úročen.
Česká spořitelnaSpořicí plán u Osobního účtu2,5 % platí do 31.10.Platí jen pro úspory do 49999 korun 2,5 procenta, jinak sazby v rozmezí 0,3 – 0,6 %
UniCreditBankUnikátní spoření3,5 %
(Efektivní úroková sazba 2,25 %)
3,5 % platí jen pro zůstatek 75 000-149 000 Kč a současném vlastnictví vybraného účtu, jinak sazba 1%
INGING Konto2 %Sazba bez podmínek.
GE Money BankSpořicí účet Genius II.2,0 %Platí jen pro zůstatek nad 40 tisíc Kč.
Zdroj: Banky a sazebníky úrok.sazeb

Tento způsob sjednání spořicího účtu nabízí v Česku řadu let i jiné banky. Původně s ním už zhruba před deseti lety přišla tehdy ještě FIO družstevní záložna, která umožňuje sjednání spořicího účtu přes internet jen těm, kdo mají u FIO běžný účet. V roce 2001 se se spořicím účtem online na trhu objevila také nizozemská ING Bank. Velkým propagátorem sjednávání online byla internetová polská mBank, která ovšem v současnosti nabízí pro spořicí účty sazby a podmínky, které nejsou příliš atraktivní. Její první spořicí účet eMax má roční sazbu pouze 0,65 procent. Další „spořák“ eMAX Plus, s nímž banka původně na trh přišla, aby nabídla jedno z nejlepších zhodnocení na trhu, má sazbu do zůstatku 599 999 jen o málo lepší (0,75 %) a i pro zůstatky nad 600 tisíc korun nabízí 1,3 procenta ročně.

Jedno z nejlepších zhodnocení vkladu na spořicím účtu tak stále nabízí letošní benjamínek na českém bankovním trhu, AXA Bank. Její základní sazba u Spořicího účtu AXA Bank je od června 2 procenta (původně vyšla na trh s 2,5 %). Kdo dokáže na tomto účtu do konce roku udržet průměrný měsíční zůstatek nad 40 tisíc korun, získá ještě o polovinu procenta vyšší sazbu k tomu navíc jako bonus. Roční zhodnocení u tohoto spořicího účtu pak bude 2,5procentní, což je mezi bankami v současnosti jedna z nejvyšších sazeb.

Jako třetí banka na trhu ale AXA připravuje také podzimní změnu ohledně spořicího účtu. „S platností od 15. října AXA Bank zavádí pásmové úročení vkladů,“ potvrzuje mluvčí banky Marek Zeman. Do 1 milionu korun tak bude AXA Bank peníze zhodnocovat 2 procenty, nad tuto sumu bude základní úroková sazba už jen 0,5 procenta. Banka tak do určité míry, podobně jako mBank, volí „klientský“ přístup, kdy se zříká vysokých vkladů. Protože sazba 0,5 procenta i s bonusovou 0,5procentní prémií pro milionový vklad příliš zajímavá není. (Více podrobností o tomto spořicím účtu a AXA Bank se dozvíte v článku Axa Bank, nová internetová banka má jen spořicí účet.)

Na dvouapůlprocentní zhodnocování dosáhnou ještě klienti České spořitelny se Spořicím plánem k Osobnímu účtu. Sazba ovšem i nadále platí pouze pro výši zůstatku do 49 999 korun. Klienti této banky mohou ještě sice využívat pravidelné spoření v rámci produktu Šikovné spoření, ale to je pásmově úročené. Na tu nejzajímavější sazbu od dvou do 3,2 procenta dosáhnou, jen pokud mají na účtu zůstatek od 150 do 300 tisíc korun a splní i další podmínky (minimální výši měsíční úložky).

Alespoň dvouprocentní sazbu pak již na trhu nabízí se svým speciálním, letos novým, spořicím účtem UniCredit Bank (Unikátní spoření 3,5 procenta, efektivní sazba 2,25) a klasicky pak i ING, která sazby mění oproti konkurenci jen relativně málo. Přesto i tato banka květnu sazbu snížila úročení z původních 2,5 procent. (Detailnější popis Unikátního spoření od UniCreditBank naleznete v článku Unikátní spoření UniCreditBank od určité částky zhodnocení klesá.)

Jak a podle čeho si vybíráte spořicí účty vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 8. 2010 7:23, jk

Zapomínáte na kampeličky.
Unibon má úrok 2,6 %
a Metropolitní spořitelní družstvo dokonce 4 %!

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sazby u spořicích účtů padají. Víme, kde dostanete nejvíce.

27. 5. 2010 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Sazby u spořicích účtů padají. Víme, kde dostanete nejvíce.

Výnosnost spořicích účtů v českých bankách zase klesla. Úrokovou sazbu přes dvě procenta najdete jen ve třech bankách. Nejlepší úročení nabízí Axa Bank.

Nejlepší jarní spořicí účty pro vašich 50 tisíc korun

31. 3. 2010 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Nejlepší jarní spořicí účty pro vašich 50 tisíc korun

Češi mají nejčastěji úspory do 50 tisíc korun, které slouží jako finanční rezerva. Měli by je však mít uložené tak, aby je šlo kdykoliv vybrat. Nejlépe se k tomu hodí spořicí účty.... celý článek

Axa Bank: Nová internetová banka má jen spořicí účet

3. 2. 2010 | Věra Tůmová | 18 komentářů

Axa Bank: Nová internetová banka má jen spořicí účet

Do Česka právě vstoupila další nová banka, která útočí na úspory klientů. Axa Bank nabízí zatím jen spořicí účet se zajímavou sazbou, další produkty se prý objeví nejdříve za rok.

Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

17. 1. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

Pokud mají podnikatelé, obce či třeba neziskové organizace volné finanční prostředky, které chtějí zhodnocovat, mohou využít i spořící účty některých bank. Tyto účty ale mají svá specifika... celý článek

Partners Financial Services