Banka láká na spořicí účet s úrokem 5 %. Vyzkoušeli jsme ho

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 29. 11. 2019 | 46 komentářů
Zapomeňte na konkurenční kampaň s třemi procenty. Pětka zaujme mnohem víc. Ani u Monety ale zázrak nečekejte, spoření má několik podstatných omezení. V nejlepším případě získáte za rok necelých 300 Kč. Banka, která se označuje za digitálního lídra, navíc posílá i dosavadní klienty na pobočku.
Banka láká na spořicí účet s úrokem 5 %. Vyzkoušeli jsme ho

(Čtvrteční text jsme zaktualizovali ohledně výpočtu úroku a doplnili o další podrobnosti.)

Moneta Money Bank začala nabízet produkt nazvaný Pravidelné spoření. Při splnění několika podmínek můžete dosáhnout na úrok pět procent ročně, což je výrazně nad nejlepšími konkurenty.

Jde o úplně novou variantu spořicího účtu, kterou si můžou založit jak noví, tak i dosavadní klienti Monety. Podmínkou je mít zároveň běžný Tom účet a posílat si na něj aspoň 7000 korun měsíčně (nemusí tam zůstat).

Úrok pět procent získá ten, kdo na Pravidelné spoření uloží od 250 do 1000 korun měsíčně – ani míň, ani víc. Na účtu je pak musí nechat celý rok (dvanáct po sobě jdoucích měsíců) a nesnížit ani korunu, teprve pak se pětiprocentní úrok připíše. Moneta garantuje, že úrok během roku nesníží. Po roce si lze peníze vybrat a účet zrušit. 

„Pokud některá z podmínek splněna nebude, budou vklady úročeny standardní úrokovou sazbou, která je v současné době 0 %,“ uvádí banka.

Každý klient může mít aktivní jenom jedno Pravidelné spoření, takže atraktivní zhodnocení nezíská současně na víc než 12 000 korun. Pětiprocentní úrok se připíše jednorázově po roce. Podle současných podmínek pak sice můžete peníze na účtu nechat dál, ale nebudou už se vůbec úročit.

Do bank vidíme!

Čtvrtá největší banka podle počtu klientů dál vylepšuje svou mobilní aplikaci.

Novinky z Monety: Nejlepší kurzy, konec přepisování SMS a okamžité platby


ČSOB přestala vydávat předplacenou Cool kartu. Šlo o poslední takový produkt v nabídce tuzemských bank. Zůstává jeden nebankovní, který ale není pro děti.

Poslední banka končí s nabídkou předplacených karet


Banka Creditas obhajuje komplikovaný způsob úročení tím, že ČNB zpřísnila regulaci spořicích účtů. Prozkoumali jsme, jaká platí pravidla.

Úrok na spořicím účtu už nejde rychle snížit. Proto se podmínky komplikují


První banky spouštějí novinku, díky níž budou platby kartou na internetu ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo ale nemá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, může to mít naopak složitější.

Platbu v e-shopu potvrdíte nově. Přepisování SMS končí

Běžný Tom účet od Monety je jinak bez měsíčního paušálu, s výjimkou zájemců o 5% úrok tedy není potřeba plnit žádné podmínky. Novou akcí se tak banka zřejmě snaží motivovat klienty, aby Tom účet aktivně používali.

Moneta letos podporuje založení Tom účtu bonusem 1000 korun, který patří k nejvelkorysejším na trhu. K jeho získání stačilo pětkrát zaplatit debetní kartou jakoukoliv částku. Účet pak nebylo nutné využívat, klient ho teoreticky mohl třeba hned zrušit.

Moneta akci s tisícikorunovým bonusem několikrát prodloužila, ta současná má skončit 30. listopadu. Nahradit by ho mohla právě nová kampaň na 5% úrok, jejíž podmínky by víc motivovaly k aktivnímu vyzkoušení běžného účtu aspoň po dobu jednoho roku.

Maximální zisk? Ani ne 300 Kč

Problém je ve výpočtu úročení. Podmínky vypadají na první pohled tak, že 5% úrok se spočítá až na konci, tedy kompletně z konečného zůstatku po roce – protože teprve poté na něj vznikne nárok. V nejlepším případě: Když na Pravidelné spoření budete každý měsíc dávat maximální možnou částku 1000 korun a za rok tedy uložíte 12 000 korun, dostanete po připsání 5% úroku přibližně 510 korun (po započtení 15% daně, ale bez zohlednění inflace).

Jenže ve skutečnosti čistý výnos dosáhne necelých 300 korun po zdanění. Jeho výpočet totiž probíhá z denních zůstatků v průběhu celého roku. Formou skládaného úročení se tak v praxi vypočte z mnohem nižší částky, protože ještě v polovině roku budete mít naspořeno maximálně 6000 Kč. 

Akci s pěti procenty banka prezentuje jako adventní překvapení. Sympatické je, že na rozdíl od mnoha podobných akcí konkurentů odměňuje i dosavadní, nejenom nové klienty.

Ještě nevíme, jak bude atraktivní pětku prezentovat kocour v reklamní kampani. Na svém webu i v tiskové zprávě Moneta jinak srozumitelně vysvětluje většinu podmínek. A zdůrazňuje i to, že milionáře z vás tahle akce neudělá.

„Ve většině domácností se najde nějaká ta koruna, kterou si lidé odkládají stranou. Velmi často se přitom jedná o drobné obnosy do jednoho tisíce korun měsíčně. Pravidelné spoření nabízí skvělé podmínky tyto drobné obnosy zhodnotit a v relativně krátkém horizontu našetřit na nějaký konkrétní cíl, například na vánoční dárky,“ říká mluvčí Zuzana Filipová.

Na pobočku a s papíry

Produkt Pravidelné spoření si lze založit jenom osobně na pobočce. Tahle podmínka platí i pro klienty, kteří už mají běžný nebo jiný spořicí účet od Monety. V internetovém nebo mobilním bankovnictví si novinku nesjednají, přestože jinak tam lze spořicí účty přidávat prakticky na jedno kliknutí.

„Tímto produktem se orientujeme na klienty, kteří nevlastní chytré telefony a služeb banky využívají tradičním způsobem,“ říká Filipová.

Tipy pro lovce odměn

Přinášíme vám denně aktualizovaný přehled slev, bonusů a časově omezených akčních nabídek u běžných a spořicích účtů, zajištění na stáří, kreditních karet, překlenovacích úvěrů, stavebního spoření, hypoték a úvěrů. Stačí si vybrat. 

Akce, slevy, bonusy!

Na pobočce se přitom klienta nesnaží přesvědčit, aby si založil i další produkty. Vidět ho znovu osobně tedy nemá pro banku praktický důvod. Na zájemce čeká jenom deset minut administrativy. Dokumenty sice podepisuje elektronickou tužkou, jenže místo jednoduchého dodatku k rámcové smlouvě nebo jediného podpisu kvůli novému spoření je potřeba hned několik podpisů.

Při redakčním testu nám na pobočce nakonec vytiskli i kompletní sazebník a úrokový lístek, přestože jsme o to jako dosavadní klienti s běžným účtem nijak nežádali – koneckonců i Pravidelné spoření je prakticky bez poplatků. Se stejným zbytečným papírováním jsme se setkali i na jiné pobočce, když jsme si postup chtěli ověřit.

Jednoduchý spořicí účet nedá ani dvě procenta

Nezávisle na novém typu spoření Moneta dál nabízí klasické spořicí účty nazvané Spoření a Spoříto. Nabízejí různě vysoké úroky podle doby svého založení. Část klientů může ještě do konce roku využívat 2% úrok, od ledna klesne na 1,5 %. U nově založených spořicích účtů dává Moneta jenom 1,2 %.

Nejvyšší úrok na nově založeném spořicím účtu bez složitějších podmínek teď nabízí Banka Creditas s 1,8 %, také ona ho však garantuje jenom do konce roku a zatím není jasné, jak ho pak změní. Wüstenrot slibuje úrok 1,7 % s garancí, že ho dvanáct měsíců od založení nesníží. Oba účty lze využívat bez stropu na výši vkladu.

Kampaň Raiffeisenbank dál láká na 3 %, ale jenom na půl roku a maximálně do 150 tisíc. Podmínkou je i současné vedení běžného účtu, který není jednoduše bez poplatků. ING Bank pak dává 2 % jenom novým klientům a jenom na čtyři měsíce.

Kdo předem ví, že nebude část peněz po určitou dobu potřebovat, může vyzkoušet termínované vklady. Například na 50 tisíc uložených na jeden rok teď dává nejvyšší úrok Creditas – 1,6 %, nad 100 tisíc je nejvýhodnější Expobank s 1,75 % a nad půl milionu J&T Banka s 1,8 %.

Ještě víc nabízejí některé družstevní záložny. U nich ale musíte počítat s komplikovaným pravidlem 1:10 (desetinu z uložených peněz je potřeba dát zároveň do členského vkladu, jehož zhodnocení pak závisí na hospodaření družstva a není – na rozdíl od zbylých devíti desetin – zahrnut do státního systému pojištění vkladů).

Výhodnější alternativou je protiinflační varianta státního Dluhopisu Republiky. Garantuje, že každý rok vyrovná inflaci a přidá 0,5 % nad růst cen. Pro nejbližší rok by to podle odhadů měla být v součtu přinejmenším tři procenta, spíš víc. Přestože jde oficiálně o šestiletý dluhopis, lze se ho bez ztráty výnosu zbavit už po roce.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+131
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 46 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 11. 2019 18:39, Dejvy

Odstavec, pro představu je úrok spočítán špatně, 520 Kč vychází při uložení celých 12 tis na začátku spoření. Ale pravidelné měsíční vklady dají něco lehce pres 300 Kč.

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 11. 2019 19:36, Tomáš

Není pravda. Vy musíte dát 12x1000 Kč a pak na konci dostanete 5% úrok což je 510kc po odečtení daně. Jak jste došel ke 300

-47
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (46 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services