Nejlepší spořicí účty už začínají dvojkou. Projděte si nový přehled

Petr Kučera | rubrika: Analýza | 18. 7. 2019 | 24 komentářů
Víc než dvě procenta jako standardní úrok na spořicím účtu naposled banky nabízely do jara 2013. V dalších letech pak sazby snižovaly. V polovině roku 2017 nešlo dosáhnout na aspoň procento jinak než při splnění dalších podmínek. Teď je zase líp.
Nejlepší spořicí účty už začínají dvojkou. Projděte si nový přehled

Moneta Money Bank se na začátku prázdnin stala po šesti letech první bankou, která na snadno dostupném spořicím účtu nabídla úrok začínající dvojkou – zatím rovná dvě procenta a ani o desetinku víc. Od pondělí 22. července se jí – aspoň dočasně – vyrovná Banka Creditas.

Na první pohled o trochu výhodnější podmínky má Creditas: Láká na dvě procenta pro část vkladu do 1,5 milionu, nad tuto hranici pak pořád ještě solidních 1,1 %. Moneta nabízí dvě procenta „jenom“ na část vkladu do jednoho milionu, případný zbytek úročí 0,5 %.

Creditas netrvá ani na minimálním zůstatku, zatímco v Monetě musí část klientů nechat vždycky aspoň 200 korun na účtu až do jeho úplného zrušení. A na nejlepší úrok dosáhnou v Creditas nejenom ti, kdo si založí účet online (jako v Monetě), ale i osobně na pobočce.

Jenže Creditas ve skutečnosti nabízí základní úrok 1,1 %. Zbylých 0,9 % přidá jenom v rámci dočasného zvýhodnění do konce letošního září. Zatím není jisté, na jaký celkový úrok dosáhnou klienti od října. Na druhou stranu to není jisté ani u konkurence, protože sazby spořicích účtů se můžou měnit nahoru i dolů prakticky ze dne na den. 

Jinak je dvouprocentní úrok v obou bankách dostupný bez dalších podmínek a bez poplatků. Není tedy nutné zakládat si současně i běžný účet nebo využívat další služby, třeba platit kartou nebo si pravidelně posílat do banky peníze. Dosáhnou na něj jak noví, tak dosavadní klienti.

Anketa

Využíváte spořicí účty?

Pro ty dosavadní je to ale přece jenom komplikovanější. Moneta i Creditas připomínají Chytrou horákyni: Klienti si vedle starého můžou založit nový účet – formálně půjde o jiný produkt. A ten se jim pak bude úročit dvěma procenty nezávisle na tom, jestli si na něj jenom převedou dřívější vklady, nebo přidají i něco navíc. Jenže: Kdo si nechá peníze na starém účtu, třeba proto, že se o nové nabídce nedozví, má pořád i starý (nižší) úrok.

Další jednoduché účty s aspoň 1,5 %

Úplně nejjednodušší podmínky má teď Expobank: Na svém Neo účtu nabízí od poloviny června 1,6 % ročně pro starší i nové klienty, a to bez omezení výše úspor. Jde přitom o běžný, ne spořicí účet – to znamená, že všechny vklady se automaticky úročí a lidé tak nemusí myslet na převod „dočasných přebytků“ na samostatně vedené spoření. Neo účet je bez paušálu a bez podmínek, součástí jsou všechny základní služby bez poplatku, neplatí se ani za výběry hotovosti ze všech tuzemských i zahraničních bankomatů.

Většina konkurenčních bank zůstatky na běžném účtu neúročí vůbec, nebo jenom hodně symbolicky (0,01 %). K výjimkám patří ještě běžný účet dostupný přes mobilní aplikaci Richee od Creditas – nabízí 1,5 % na vklady do 300 tisíc korun, případnou část nad tento limit úročí 0,5 %. A aspoň procentní úrok (ale maximálně na 100 tisíc korun) můžete dostat na běžném účtu v Air Bank, když pětkrát za měsíc zaplatíte její kartou.

Rozhovor

Radomír Lapčík vybudoval Moravský peněžní ústav – jednu z největších záložen v zemi, která se začátkem letošního roku změnila na Trinity Bank. V rozhovoru pro Peníze.cz vysvětluje, proč může nová banka fungovat i bez karet, proč ji chce rozšířit do Švýcarska nebo Německa a proč zůstane v investicích konzervativní. Třeba bitcoin je podle Lapčíka výkřik, před kterým chce klienty chránit.

Sázíme na dobré spoření. Karty jsou detail, říká šéf nové banky

Když se vrátíme ke klasickým spořicím účtům, nabízí 1,5 % bez podmínek ještě Hello Bank – ovšem pouze na vklady do 300 tisíc korun, zbytek neúročí vůbec.

Na 1,58 % láká Trinity Bank. Sice bez omezení výše vkladu, ale jenom pro nově založené účty. Na takový úrok dosáhnou především zcela noví zájemci, kteří dosud neměli žádnou smlouvu s Trinity ani s jejím předchůdcem – záložnou Moravský peněžní ústav. Můžou ho ale získat i dosavadní klienti, když si založí nový spořicí účet a pošlou na něj nový vklad – tím se rozumí peníze, které doteď neměli uložené jinde v Trinity. Starší vklady se dál úročí 1,38 %.

Viděli jste trojku?

Některé banky lákají na ještě vyšší úrok. Ale jenom dočasně a pro někoho. Vysoké úroky se dobře propagují v reklamě. Dokážou bodovat v jednoduchém porovnání, když autoři hodnotí jenom čísla bez dalších souvislostí. Většinou míří na nové klienty. Vždycky se proto vyplatí podívat nejenom na „háčky“, ale hlavně na to, jak se banky chovají k dosavadním klientům, tedy jaké podmínky jim nabízejí dlouhodobě.

Raiffeisenbank vábí nováčky na tři procenta. Takový úrok ale garantuje jenom na šest měsíců. Pak v lepším případě spadnete na jedno procento – když splníte komplikované podmínky související s běžným účtem eKonto, jehož vedení navíc není automaticky bez poplatků. Zvýhodněný 3% úrok na půl roku se navíc vztahuje jenom na vklady do 150 000 Kč. Takže výsledkem jsou maximálně dvě procenta ročně.

Tři procenta figurují i v nové kampani ČSOB na podporu produktu nazvaného Duo Profit. Jenže jde o kombinaci spořicího účtu a investice do podílového fondu. Investovat přitom musíte přinejmenším 30 000 korun. Na spořicí účet pak můžete uložit maximálně tolik, kolik dáte do fondů. A zmíněný úrok je jenom pro nové zájemce.

Kam s nimi?

Stavební spořitelny mají zájem o nové klienty a lákají na lepší úrokovou sazbu nebo alespoň slevu na poplatku za uzavření.

Porovnání stavebního spoření: Kdo nabízí nejlepší

Dvě procenta vyzdvihuje kampaň ING Bank. Dostanete je však jenom na šest měsíců; pak úrok klesne na standardní úroveň, která se už dlouho drží na 0,5 %. A hlavně: Dvěma procenty se úročí pouze nové vklady – tedy to, co jste v ING neměli uloženo před začátkem akce. Že jste bance věrní už pět let a máte tam půl milionu? Nezájem. Přidejte aspoň korunu – a jenom ta se vám bude úročit dvěma procenty, zbytek 0,5 %.

Jednodušší akci pro nováčky oproti dřívějšku spustila v červenci banka Wüstenrot. Na nově založeném spořicím účtu garantuje úrok 1,7 % na dvanáct měsíců od podpisu smlouvy, a to bez dalších podmínek a bez omezení výše vkladu. Na stejný úrok můžou dosáhnout i starší klienti, mají to ale složitější – základní sazba je 0,5 %, pro nové vklady k ní lze získat bonus 0,7 % a při fixaci na dvanáct měsíců ještě dalších 0,5 %.

Na inflaci nestačí

Část bank sice letos rozjela dostihy v růstu úroků na spořicích účtech, přesto jejich přehled dál připomíná jednooké krále mezi slepými. Meziroční inflace se drží přinejmenším na 2,5 % a i kdyby zase klesla, pod dvě procenta se dlouhodobě jen tak nedostane.

Spořicí účty tedy v praxi prodělávají – sice mnohem méně než většina běžných účtů, ale přesto: Nestačí ani na inflaci, zvlášť když od výnosu odečteme i 15% daň. Spořicí účty proto mají smysl jenom pro bezpečné uložení peněz, které chcete mít kdykoliv k dispozici.

Jestli předem víte, že část úspor můžete aspoň rok nebo dva postrádat, vyplatí se vyzkoušet jiné a přitom stejně bezpečné možnosti: Termínované vklady, státní protiinflační dluhopisy nebo (na šest let) stavební spoření. A nebo víc riskovat a třeba investovat v podílových fondech.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+94
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 7. 2019 19:05, Petr Kučera, Peníze.cz

Dobrý den, do nejnovějšího přehledu nejlepších spořicích účtů se nám tentokrát nevešla ani Air Bank, ani Equa bank (obě jsme měli v rozšířené verzi přehledu někdy před měsícem). V aktuálním článku zmiňujeme jenom běžný účet Air Bank - v části, která se týká nejlepších úroků na běžných účtech: zatímco Air Bank má 1 %, Equa 0,01 %, není tedy důvod tu druhou nabídku nějak zvýrazňovat :)

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 7. 2019 15:11, Martin

Mně se to podařilo a žádný háček v tom nebyl. Dokonce ani běžný účet jsem si u Monety nemusel zakládat. Není u vás problém mezi klávesnicí a židlí?

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services