Srovnání spořicích účtů: nový lídr pelotonu

Žebříček nejlépe úročených spořicích účtů má od ledna nového lídra. Přečtěte si, kdo vám dnes nejlépe zhodnotí sto tisíc a kdo milion korun.
Srovnání spořicích účtů: nový lídr pelotonu

Na přelomu roku se to obvykle novinkami na finančním trhu jen hemží. Banky mění sazebníky, dělají parametrické úpravy produktů a lákají nové klienty. Potvrzuje to i náš žebříček nejlépe úročených spořicích účtů, ve kterém se po delší době promíchalo pořadí. Do čela se vyšvihla banka Creditas, která v lednu zvýšila úrokové sazby. Odehrálo se toho ale mnohem víc.

„Už v listopadu na trh spořicích účtů vstoupila Hello bank!, následnice splátkové společnosti Cetelem, která se změnila na plnohodnotnou banku. V prosinci pak zrušily dříve nabízené spořicí účty ČSOB a Poštovní spořitelna, které současně představily nový produkt, u kterého klient získá vyšší bonusovou sazbu za vedení běžného účtu a investování. Ve stejném měsíci také zvýšila úrokovou sazbu u spořicího účtu Waldviertler Sparkasse Bank,“ popisuje dění v posledním čtvrtroce Zdeněk Bubák, šéfredaktor portálu Finparáda.cz.

Nehoňte se za chimérou

Vybíráte spořicí účet? Přesouváte peníze, když trošku spadne úrok nebo jinde nabídnou o desetinku víc? Nadáváte? Čekáte na zvýšení úroků z vkladů? Marníte čas kvůli pár korunám. A přece je spořicí účet dobrý sluha.

Nejlepší spořicí účet? Kterýkoli. Nebo žádný

Inflace užírá

I když několik bank přistoupilo ke zvýšení úroků spořicích účtů, nic to nemění na tom, že naše úspory uložené na bankovních účtech budou ztrácet na hodnotě. Inflace se dlouhodobě pohybuje nad dvěma procenty (za loňský rok to v průměru bylo dokonce 2,5 procenta), a tomu žádný spořicí produkt na trhu nemůže „konkurovat“.

Už teď je jasné, že růst spotřebitelských cen nebude ke spořílkům milosrdný ani letos. „Prognózy ukazují na inflaci nad dvěma procenty. Důvodem je růst cen komodit a lehce přehřátá ekonomika České republiky, kdy zkrátka nezaměstnanost pod třemi procenty či růst mezd o osm procent nekorespondují s nízkou inflací. Růst cen bude brzdit pouze posilování koruny, které zlevňuje zahraniční zboží a dovolené. Jen proti dolaru koruna za loňský rok posílila o dvacet procent a proti euro zhruba o šest procent,“ říká portfolio manažer Partners investiční společnosti Martin Mašát.

Inflace

Jejda, ta nám za rok vyrostla!

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů – nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy a další – hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Kdy budou lepší úroky

Ekonomové očekávají, že Česká národní banka bude v průběhu letošního roku pokračovat se zvyšováním základních úrokových sazeb. To dává naději těm, kteří doufají, že finanční instituce zareagují zvýšením úroků na spořicích produktech. To se skutečně nejspíš stane (respektive už se to děje), jenže nepůjde o žádné terno.

„Úroky půjdou zřejmě nahoru, ale jen málo a pouze z marketingových důvodů. Na rozdíl od úvěrů, kde bude zvýšení úroků ze strany ČNB spouštěčem radikálního zdražení. U spořicích účtů bude pohyb mnohem menší a spíše symbolický v řádech desetiny či dvou desetin procenta,“ myslí si Martin Mašát. Podobného mínění je i Zdeněk Bubák, podle kterého letos můžou úroky spořicích účtů nepatrně zvýšit především malé banky.

Bobříci spoření

V našem srovnání sledujeme výkon jednotlivých spořicích účtů za rok. Porovnáváme, kolik peněz na nich bude, když se na ně nalije určitá suma a po roce se vybere. Nechceme se zatěžovat dalšími podmínkami, zakládat ke spořáku zpoplatněný běžný účet, hlídat si placení kartou a podobně. Pokud ale chcete nějakou tu desetinku navíc, zvažte, jestli byste takový úkol, který si na vás v bance vymyslí, nemohli a nechtěli splnit. Může se to vyplatit. Vždyť je vlastně docela dobře možné, že takového bobříka spoření běžně lovíte, jen si to neuvědomujete…

Air  bank – spořicí účet i běžný účet můžou být terno. Dostanete úrok celé jedno procento (na vklad do sta tisíc u běžného, do čtvrt milionu korun u spořicího účtu). A stačí k tomu pětkrát do měsíce zaplatit kartou aspoň žvýkačky. To se dá. Pokud vám tedy žvejka netahá plomby ze zubů.

Sberbank – spořicí účet FÉR spoření PLUS slibuje úrok 0,53 procenta. Pokud si ale v bance zřídíte běžný účet FÉR konto, budete mít na spořáku nárok na sazbu 0,83 (na vklady do 300 tisíc korun). Běžný účet je zdarma. Ovšem pouze v případě, že na něj každý měsíc přijde aspoň 15 tisíc korun. Když ne, stojí 99 korun měsíčně.

Equa bank – pokud budete aktivně využívat běžný účet této banky, tak vám na spořicím účtu HIT k základnímu úroku 0,2 procenta přibude ještě dalších šest desetinek (na vklady do 200 tisíc korun). Aktivním využíváním účtu se myslí příchod víc než deseti tisíc korun nebo tři platby kartou u obchodníka měsíčně.

Raiffeisenbank – díky produktu eKonto Flexi můžete mít úrok 0,75 procenta (na vklady do 150 tisíc korun). Musíte ale u Rajfky taky mít běžný účet eKonto Smart nebo eKonto Komplet. A například eKonto Smart je zdarma pouze v případě, že vám na účet přijde aspoň 15 tisíc korun a zároveň provedete minimálně tři odchozí transakce. Jinak platíte 99 korun měsíčně.

MONETA Money Bank – na dnešní dobu solidního úroku 0,7 procenta můžete dosáhnout se Spořicím účtem GOLD. Je ale pouze pro ty, kdo mají v bance účet Genius Gold, který měsíčně stojí 469 korun. Poplatek můžete vynulovat, stačí mít v Moneta Money Bank uložený pakatel – aspoň milion korun.

Wüstenrot – spořicí účet Wüstenrot nabízí (na vklady do 1,5 milionu korun) základní sazbu 0,2 procenta, kterou si však můžete vylepšit o čtyři desetinky díky věrnostnímu bonusu. Ten však neznamená nic jiného než předem sjednanou fixaci uložených peněz na jeden rok. Ze spořicího účtu se tak rázem stává termínovaný vklad.

Artesa – na Spořicím účtu Artesa Universal dostanete sazbu 0,6 procenta. Stejná sazba navíc platí klidně i pro milionové úložky. Počítejte ale s tím, že u kampeličky musíte složit členský vklad ve výši desetiny toho, co budete mít na účtu. Členský vklad se nezhodnocuje a neplatí pro něj ani pojištění vkladů.

Nejlepší spořicí účty

Pro srovnání jsme vybrali částky sto tisíc a jeden milion korun. Po dobu ročního spoření se nebude ze spořicího účtu vybírat ani na něj nově ukládat, takže budeme moci sledovat, jak se za rok vložená částka rozroste. Z žebříčku jsme vyřadili všechny spořicí účty, které svůj úrok podmiňují podmínkami typu minimální obrat na účtu, útrata platebními kartami nebo nutnost zřízení běžného účtu, který je zpoplatněný. Mimo hru zůstaly i spořicí účty s časově omezeným akčním zhodnocením a „spořicí účty“ s výpovědní lhůtou. Stejně tak spořicí účty kampeliček, kde by klienti museli skládat vysoký členský vklad, který nepodléhá pojištění vkladů.

  • Kdo vám přidá nejvíc ke stu tisíc

Do čela našeho žebříčku nejlépe úročených spořicích účtů s úložkou sto tisíc korun se nově vyhoupla Banka Creditas. Klienti můžou dosáhnout u produktu s názvem Spořicí účet s bonusem na úrok 0,6 procenta, takže po roce zhodnotí původní vklad o 511 korun. Mějte se ale na pozoru, na tuto sazbu budete mít nárok jen v případě, že v průběhu kalendářního čtvrtletí ze spořicího účtu neprovedete žádný výběr. Pokud podmínku nedodržíte, klesne vám sazba o jednu desetinu procenta.

Na druhé místo klesla Sberbank s produktem FÉR spoření PLUS, na kterém vám stotisícový vklad po roce spoření díky sazbě 0,53 procenta může narůst o 451 korun.

Bronzová ING bank na spořicím účtu ING Konto nabízí úrok 0,5 procenta, který by váš stotisícový vklad měl po roce zhodnotit o 426 korun.

Banka

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno (Kč)

Připisování úroku

Creditas

Spořicí účet

0,6

100 511,19

měsíčně/čtvrtletně

Sberbank

FÉR spoření PLUS

0,53

100 451,44

měsíčně

ING Bank

ING Konto

0,5

100 425,83

měsíčně

Expobank

Expo spořicí účet

0,3

100 255,31

měsíčně

Hello bank!

Hello spoření

0,3

100 255,31

měsíčně

Česká spořitelna

Spoření ČS

0,2

100 170,16

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet HIT

0,2

100 170,16

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

0,2

100 170,16

měsíčně

FIO banka

Spořicí účet FIO konto

0,15

100 127,52

měsíčně

Pozn. Od naspořené částky je už odečtena patnáctiprocentní daň z úroku. Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz 

  • Kdo vám přidá nejvíc k milionu

Stejně jako u stotisícové úložky je i pro milionový vklad momentálně nejvýhodnější spořicí účet u Banky Creditas, která vám v tomto případě zhodnotí vklad o 5111 korun. Opět ale musíte počítat s tím, že zvýhodněná sazba 0,6 procenta platí jen na čtvrtletí, kdy z účtu nevybíráte peníze. V opačném případě je sazba o desetinu nižší.

Stříbrná je v našem „milionovém“ pořadí Sberbank. Díky produktu FÉR spoření PLUS byste měli při ročním spoření dosáhnout na zhodnocení 2720 korun.

Expobank získává bronzovou medaili. Milionový vklad vám tato finanční instituce zhodnotí úrokem 0,3 procenta, což po roce spoření znamená 2552 korun k dobru.

Banka

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno (Kč)

Připisování úroku

Creditas

Spořicí účet

0,6

1 005 111,94

měsíčně/čtvrtletně

Sberbank

FÉR spoření PLUS

0,53 (od 300 tisíc 0,23)

1 002 720,13

měsíčně

Expobank

Expo spořicí účet

0,3

1 002 552,98

měsíčně

ING Bank

ING Konto

0,5 (od 300 tisíc 0,1)

1 001 870,73

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet HIT

0,2

1 001 701,33

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

0,2

1 001 701,33

měsíčně

FIO banka

Spořicí účet FIO konto

0,15

1 001 275,75

měsíčně

Pozn. Od naspořené částky je už odečtena patnáctiprocentní daň z úroku. Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 1. 2018 22:59, Martin

Autor nejenom zapomněl banku JaT, ale zcela ignoruje kampeličky s mnohonásobně vyššími úroky. Když vezmu v potaz, že úroky v kampeličkách jsou minimálně srovnatelné s úspěšnými fondy, které na rozdíl od kampeliček nejsou vůbec pojištěné, tak mi není jasné, proč se o nich v článku nedočtu - velmi smutné a neprofesionální

+13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

23. 2. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

Na snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou reaguje také Moneta Money Bank. Od začátku března sníží maximální sazbu jejího spořicího účtu na 5,1 % ročně místo dosavadních... celý článek

Partners Financial Services