Vkladní knížky mají dvě banky. Lepší úrok nabídnou dětem

V minulosti představovaly vkladní knížky nejznámější způsob spoření. Postupem času je ale nahradily spořicí účty, termínované vklady a další bankovní produkty. Přesto vkladní knížky tak úplně nezmizely. Kde je sjednat a jaký úrok nabízejí?
Vkladní knížky mají dvě banky. Lepší úrok nabídnou dětem

Vkladní knížky dnes najdete u dvou bank – České spořitelny a Poštovní spořitelny. Obě banky přitom cílí především na rodiče, kteří můžou na vkladní knížce spořit svým dětem. Dětské vkladní knížky mají výhodnější úrok a pojí se k nim i další benefity. Reálné zhodnocení vkladu ale u vkladních knížek – vzhledem k aktuální inflaci –nečekejte.

Lépe na tom ovšem nejsou ani spořicí účty nebo termínované vklady.

Inflace

Jejda, ta nám za rok vyrostla!

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů – nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy a další – hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Dětské i výherní

„Aktuálně máme víc než 70 tisíc dětských vkladních knížek, objem uložených peněz přesahuje 3,2 miliardy korun,“ uvádí František Bouc z České spořitelny. Dětskou vkladní knížku můžete u České spořitelny založit nanejvýš do osmnácti let dítěte. Vklad banka úročí jedním procentem ročně, ovšem pouze do částky 250 tisíc korun. K částkám nad tuto hranici připisuje úrok pouze 0,01 procenta.

Procentní úroková sazba ale platí jen do osmnácti let dítěte, na jehož jméno je vkladní knížka vedená. Jakmile dosáhne plnoletosti, sazba se sníží na půl procenta ročně. Jako benefit k dětským vkladním knížkám nabízí Česká spořitelna dva narozeninové finanční bonusy: ve 12 letech dítěte připíše 500 korun, v 18 letech tisíc korun. Podmínkou ovšem je, že má dítě u České spořitelny osobní účet a vkladní knížku mu vedete minimálně pět let.

Vedle Dětské vkladní knížky nabízí Česká spořitelna také Výherní vkladní knížky. Ty jsou sice bez úroku, dvakrát ročně ale probíhá losování o prémii milion korun. Do slosování o prémii ovšem banka pouští pouze knížky, na kterých dělá zůstatek přes 1000 korun. V každém slosování padnou ještě další tři výhry: sto, pětasedmdesát nebo padesát procent z průměrného zůstatku vašeho vkladu za uplynulé slosovací období. „Zájem o výherní vkladní knížky je stabilní, navýší se vždy v měsíci před slosováním. Například za měsíc srpen jsme založili přibližně 900 nových výherních vkladních knížek. Celkem na nich mají naši klienti uložených 25,7 miliard korun,“ říká František Bouc. Slosování probíhá vždy v listopadu a květnu.

Vkladní knížku – dětskou či výherní, můžete založit na kterékoli pobočce České spořitelny. Založení, vedení i vklady a výběry jsou zdarma.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry zautomatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Pro knížku na poštu

Dětskou vkladní knížku nabízí také Era/Poštovní spořitelna. Vkladní knížka se zakládá na dobu určitou – maximálně do osmnácti let vaší ratolesti. Roční úrok dělá půl procenta, banka k němu ale připisuje ještě bonusový úrok. Jeho výše se odvíjí od délky spoření, pro orientační výpočet slouží kalkulačka na stránkách banky – najdete ji zde. Pokud byste na vkladní knížku ukládali například tisíc korun po dobu dvanácti let, dostanete prémii 423 korun.

Bonusový úrok v plné výši ovšem banka připíše, jen pokud vkladní knížku vyberete až po osmnáctých narozeninách dítěte. Když spoření na knížce ukončíte před takzvanou polovinou doby spoření, o prémii kompletně přijdete. Polovinu z bonusového úroku vám banka vyplatí, jestliže dodržíte alespoň polovinu doby spoření.

Pro dospělé pak Era nabízí dva typy vkladních knížek: bez výpovědní lhůty (knížku tedy můžete vybrat a zrušit kdykoli) nebo s výpovědní lhůtou tři, šest, dvanáct a čtyřiadvacet měsíců. Od zvolené výpovědní doby se také odvíjí roční úroková sazba. Konkrétně:

  • 0,05 procenta při výpovědní lhůtě 3 nebo 6 měsíců
  • 0,1 procenta při výpovědní lhůtě 1 rok
  • 0,15 procenta při výpovědní lhůtě 2 roky

Vkladní knížka bez výpovědní doby nabízí úrok pouze 0,01 procenta. Přesto mají podle tiskové mluvčí Ery Moniky Buřičové klienti největší zájem právě o netermínované vkladní knížky. Vkladní knížky od Ery si můžete založit na jakékoli poště. Na poště nebo finančních centrech Poštovní spořitelny pak můžete provádět také vklady a výběry. Peníze lze ovšem na vkladní knížku poslat i bankovním převodem. Většina operací jako výběr nebo vklad i samotné založení vkladní knížky je bez poplatku.

Dvě miliardy na vzdělání

Velké oblibě se v minulosti těšily především anonymní vkladní knížky – na heslo či na doručitele. V roce 2002 ale zákon proti praní špinavých peněz tento typ vkladních knížek zakázal. Vklady se dál neúročily a klienti si mohli během následujících deseti let peníze vybrat. Česká spořitelna nakonec lhůtu prodloužila, anonymním vkladním knížkám tak definitivně odzvonilo až na konci minulého roku. Přesto na nich zůstaly nevyzvednuté téměř dvě miliardy korun. „Necelé dvě miliardy korun na první pohled vypadají jako obrovská suma. Ve skutečnosti se ale jedná o méně než dvě procenta z původní částky 120 miliard, která na anonymních vkladních knížkách byla v roce 2002, kdy oficiálně končily,“ komentovala na sklonku minulého roku nevyčerpanou sumu Klára Gajdůšková, místopředsedkyně správní rady nadace Depositum Bonum. U této nadace České spořitelny nakonec nevybrané peníze skončily. V rozhovoru Ondry Tůmy se můžete dočíst, jak s nimi naložila:

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services