Až skončí škola. Jak na zdravotní a sociální pojištění?

Monika Veselíková | rubrika: Co se děje | 10. 5. 2018
Maturita, absolutorium nebo státnice. Sotva jedna povinnost skončí, čeká vás další. Namísto biflování pouček je potřeba pohlídat, odkdy platit zdravotní pojištění a jak se to má se sociálním pojištěním. Pro všechny čerstvé absolventy i jejich neúspěšné kolegy máme několik rad.
Až skončí škola. Jak na zdravotní a sociální pojištění?

Zdravotní pojištění povinně platí každý zaměstnanec, živnostník a podnikatel i osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP) – člověk, který je bez výdělku. Vedle nich existuje skupina takzvaných státních pojištěnců, za které hradí zdravotní pojištění stát. Právě do této skupiny spadají všichni studenti středních, vysokých a vyšších odborných škol. Podle zákona jde o nezaopatřené děti, které se soustavně připravují na budoucí povolání. Zároveň platí, že za nezaopatřené dítě se považuje student maximálně do šestadvaceti let. Výjimku mají pouze doktorandi, za které stát zdravotní pojištění platí i po dosažení 26 let.

Trochu jinak se to má se sociálním pojištěním, které musí odvádět pouze člověk výdělečně činný – zaměstnanec nebo podnikatel. Čerství absolventi si proto se sociálním pojištěním nemusí lámat hlavu.

Propojeno!

Kdo nevydělává, sociální pojištění neplatí. Na první pohled se to může jevit jako výhoda. Na druhý je potřeba vědět, že dlouhodobá neúčast na sociálním pojištění jednou nepříznivě ovlivní výši důchodu. Sociální pojištění si ale můžete hradit dobrovolně.

Dobrovolné důchodové pojištění. Když chybí odpracované roky

Na studia

Jestliže máte maturitu v kapse a po prázdninách nastupujete na vysokou nebo vyšší odbornou školu, zdravotní pojištění řešit nemusíte. Dál máte statut studenta a zdravotní pojištění jde na státní útraty. Pokud si chcete střihnout rok na jazykovce, stát za vás zdravotní pojištění uhradí, jen pokud půjde o zařízení s akreditací ministerstva školství. Ke studiu se navíc musíte přihlásit maximálně do konce kalendářního roku, ve kterém jste složili maturitu.

Zdravotní pojištění se netýká ani úspěšných absolventů bakalářských programů, kteří od října pokračují v magisterském studiu, případně studiu jiného bakalářského oboru. Od letoška stát hradí zdravotní pojištění také doktorandům. Podmínkou je denní studium, zároveň nemůže jít o doktoranda, který má příjem ze zaměstnání nebo samostatně výdělečné činnosti.

Na druhý pokus

Ne každý má ovšem při losování otázek štěstí. I neúspěšní studenti středních a vyšších odborných škol jsou ale hájení do konce srpna. Poté je potřeba hlásit se u zdravotní pojišťovny jako OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů). To v praxi znamená hradit každý měsíc zdravotní pojištění z vlastní kapsy. V roce 2018 musí OBZP platit 1647 korun měsíčně (jde o 13,5 procenta z minimální mzdy).

Další varianta: přihlásit se na úřadu práce. Za uchazeče o zaměstnání totiž platí zdravotní pojištění stát. Evidence na pracáku ale znamená pravidelnou účast na pohovorech, které vám úřad práce nabídne. V opačném případě vás můžou z evidence vyřadit.

Trochu jiná pravidla pak platí pro neúspěšné vysokoškoláky. Podle zákona o vysokých školách se za den ukončení studia považuje složení státní zkoušky nebo její poslední části. Dokud zkoušku nesložíte, klidně v září nebo lednu příštího roku, zůstává vám i nadále statut studenta. Jednoduše řečeno: zdravotní pojištění za vás dál hradí stát. Samozřejmě za předpokladu, že je vám míň než 26 let.

Odpadlíci

Na studenty, kteří se k závěrečným zkouškám neprobojují – se školou skončí nebo je vyhodí, se doba hájení nevztahuje. Pravidlo se týká studentů středních, vyšších odborných i vysokých škol. Do osmi dnů ode dne, kdy do školy doručí prohlášení o ukončení studia nebo ode dne, kdy nabude právní moci jejich vyloučení, by se proto měli hlásit u své zdravotní pojišťovny a začít platit zdravotní pojištění.

Do práce

Jestli máte školy dost, patrně plánujete zapojení do pracovního procesu. Pokud jde o zdravotní pojištění, můžete si ale v klidu užít poslední prázdniny. Jak už bylo řečeno, za maturanty a absolventy vyšších odborných škol platí zdravotní pojištění stát do konce srpna. Vysokoškolákům zákon přiznává o něco kratší lhůtu – měsíc od složení státní závěrečné zkoušky (nikoli od promoce).

Pokud v září nastoupíte do zaměstnání, zdravotní pojištění za vás bude odvádět zaměstnavatel. V praxi se ale vyplatí ohlídat smlouvu, kterou je vaše práce ošetřená. Vedle klasického pracovního poměru může jít o dohodu o provedení práce (DPP) nebo dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Z pohledu zdravotního pojištění je důležité, kolik při práci na dohodu vyděláte. Pokud jde o DPP, zaměstnavatel odvádí zdravotní pojištění jen při výdělku nad deset tisíc korun za měsíc. U DPČ je hranice pro platbu zdravotního pojištění nižší – 2500 korun.

Jestliže práci neseženete nebo si na DPP nebo DPČ vyděláte míň než deset a dva a půl tisíce korun, budete pro zdravotní pojišťovnu osobou bez zdanitelných příjmů. Případně se můžete přihlásit na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání.

Student podnikatel

Alternativou ke klasickému zaměstnání je rozjezd vlastního podnikání. Platí, že každý živnostník musí hradit zálohy na zdravotní a sociální pojištění sám. Je proto potřeba přihlásit se u zdravotní pojišťovny a okresní správy sociálního zabezpečení jakožto osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ). Pro podání přihlášek lze využít jednotný registrační formulář, který s vámi vyplní na živnostenském úřadu – právě tady byste měli podnikání odstartovat. Podrobný návod najdete v článku:

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Pozor na změnu. OSVČ si musí zvýšit minimální zálohy už teď

24. 1. 2024 | Petr Kučera, Gabriel Pleska | 1 komentář

Pozor na změnu. OSVČ si musí zvýšit minimální zálohy už teď

Jaké jsou minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění živnostníků a dalších podnikatelů v roce 2024? Do kdy je potřeba zaplatit? Tady je přehled.

Partners Financial Services