Kalkulačka. Vláda schválila nižší sociální pojištění pro rodiče se dvěma a více dětmi

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 10. 4. 2017 | 3 komentáře
Jestli máte alespoň dvě děti, dostanete slevu na sociálním pojištění. Novelu minulý týden schválila vláda, teď záleží, co na ni řeknou poslanci a senátoři.
Kalkulačka. Vláda schválila nižší sociální pojištění pro rodiče se dvěma a více dětmi

Vládou minulý týden prošel návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové, aby rodiče, kteří mají dvě a více dětí, dostali slevu na sociálním pojištění. Úleva se má týkat zaměstnanců i osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Teď návrh posoudí poslanci a senátoři.

Rodičů, kteří nevydělávají, se změny nedotknou. Úlevu nepocítí ani rodiče, kteří mají pouze jedno dítě. Novela cílí výhradně na ekonomicky aktivní rodiče, kteří vychovávají nejmíň dvě děti. A slevy mají být citelné: kdo má čtyři děti, nemusel by sociální pojištění z příjmů odvádět vůbec. Nižší sazbu sociálního pojištění ale bude smět využívat vždy jen jeden z rodičů, podobně jako to funguje u daňové slevy na dítě.

Kalkulačka budoucího důchodu

Kolik to sype?

Kolik platíte měsíčně na sociálním pojištění, to asi víte. (Pokud ne, vyzkoušejte si naši kalkulačku čisté mzdy, je to poučné.) Děláte to prý kvůli důchodu. Kolik to tak ale může sypat? Máme pro vás kalkulačku, která propočte, s jak vysokým důchodem při výši svých odvodů na důchodové pojištění můžete počítat. Pokud máte do penze ještě daleko, tak alespoň orientačně.

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Zaplatíte míň: Čtěte o kolik

Zaměstnanci podle současných pravidel platí sociální pojištění ve výši 6,5 procenta z hrubé mzdy, kromě toho za zaměstnance platí sociální pojištění ještě zaměstnavatel, na těchto (podstatně vyšších) odvodech zaměstnavatele novela nic nemění. Jak přesně se odvody na sociální pojištění počítají, zjistíte v našem článku o výpočtu čisté mzdy v roce 2017:

Živnostníci dnes platí sociální pojištění ve výši 29,2 procenta. Vyměřovací základ, ze kterého se pojistné počítá, se rovná polovině příjmů z podnikání a jiné samostatně výdělečné činnosti po odečtení výdajů. Výdaje uplatňují podnikatelé v daňovém přiznání buď paušály, nebo účetním doložením skutečně vynaložených nákladů. Víc o tom v článku:

Pokud novela, kterou minulý týden schválila vláda, projde také Parlamentem, rodiče, kteří mají alespoň dvě děti, by na sociálním pojištění mohli platit míň. Konkrétně: rodič zaměstnanec se dvěma dětmi by na sociální pojištění platil pět procent z hrubé mzdy, rodič se třemi dětmi dvě a půl procenta hrubé mzdy, rodič se čtyřmi a více dětmi by sociální pojištění nemusel hradit vůbec.

Rodič, který podniká (OSVČ), se dvěma dětmi by nově platil 27,7 procenta z vyměřovacího základu (místo dnešních 29,2 procenta). Pro rodiče se třemi dětmi by platila sazba 25,2 procenta a pro rodiče se čtyřmi a více dětmi 22,7 procenta.

Jak by se snížení sazeb pojistného promítlo do vašich příjmů a kolik byste ušetřili, spočítá jednoduše a přehledně naše kalkulačka:

Snížené sociální pojištění pro rodiče

+

Další kalkulačky

Bez dopadu na důchod

Zásadní je, že nižší sazby sociálního pojištění by neznamenaly nižší důchod. Vyměřovací základ pro výpočet důchodu by se uplatněním slevy na sociálním pojištění nezměnil – počítal by se stejně, jako byste platili sociální pojištění v plné výši. Stát by tak rodičům s více dětmi kompenzoval, že vedle práce věnují čas a energii ještě výchově dětí. Logika je prostá: kdo má víc dětí, má větší výdaje, většinou ale také nižší příjmy, protože se nemůže práci věnovat naplno. MPSV by opatřením chtělo podpořit také zvýšení porodnosti v ekonomicky aktivních rodinách.

Jaké dítě se počítá

Rozhodující by pro nárok na nižší sazbu pojistného měl být počet vychovávaných dětí. Počítaly by se pouze nezaopatřené děti, se kterými žijete ve společné domácnosti. Může jít o dítě vlastní, dítě druhého z manželů nebo registrovaných partnerů, adoptované dítě nebo dítě svěřené do pěstounské péče (s výjimkou pěstounské péče na přechodnou dobu, tedy takzvaných profesionálních pěstounů). Kdy se dítě považuje za nezaopatřené, vysvětlujeme v boxu.

Pokud je dítě ve střídavé péči nebo společné péči obou rodičů, za domácnost, kde žije, se považují obě domácnosti. Dítě by si ale pro účely slevy na sociálním pojištění mohl započít vždy pouze jeden rodič, respektive jeden poplatník.

Nezaopatřené dítě

Pod pojmem nezaopatřené dítě se rozumí dítě do skončení povinné školní docházky. A i potom, nejdéle však do 26. roku věku, jestliže:

  • se soustavně připravuje na budoucí povolání
  • se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz
  • z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat výdělečnou činnost

Soustavnou přípravou na budoucí povolání se myslí studium na středních, vyšších odborných či vysokých školách nebo příprava ve speciálních výcvikových střediscích pro osoby se změněnou pracovní schopností. Soustavnou přípravou na budoucí povolání ale není studium, při kterém člověk pracuje tak, že musí platit nemocenské pojištění, má nárok na hmotné zabezpečení uchazeče o zaměstnání nebo při kterém je příslušníkem armády či v jiném služebním poměru.

Za nezaopatřené dítě je člověk považovaný taky v případě, že už dokončil povinnou školní docházku, ještě mu nebylo osmnáct, je vedený v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Anketa

Má to Parlament schválit?

Kolik to bude stát

„Dopad na státní rozpočet odpovídá tomu, že sníženou sazbu bude platit v zásadě vždy jedna osoba z domácnosti aktuálně vychovávající dvě a více dětí, tedy zhruba 13 procent (zhruba 730 tisíc osob) aktivní populace, zbytek bude platit stejnou sazbu jako v současné době. Navrhované řešení povede oproti současnému stavu ke snížení příjmů z pojistného na důchodové pojištění v rozsahu cca 3,8 miliardy korun ročně,“ píše Ministerstvo práce a sociálních věcí v závěrečné zprávě RIA k novele. Kromě toho je podle MPSV třeba počítat s dalšími administrativními náklady na straně České správy sociálního zabezpečení, v prvním roce by mělo jít zhruba o sto deset milionů korun.

Další náklady státní kase vzniknou kvůli růstu administrativní zátěže státu jako zaměstnavatele. „Tyto náklady se odhadují na částku cca 36 milionů korun ročně. Zvýšené administrativní náklady zaměstnavatelů na mzdové účetní se projeví zvýšeným inkasem příjmů z pojistného na zdravotní pojištění zhruba o 22 milionů korun ročně,“ odhaduje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Určité náklady by novinka přinesla i zaměstnavatelům ze soukromé sféry, i jim by zavedením různých sazeb sociálního pojištění přibyla administrativa.

Český experiment

V zahraničí model, který mi stupňoval sazby sociálního pojištění podle počtu vychovávaných dětí, nenajdete. Výjimkou je dvouletá zkušenost na Slovensku.

„Na Slovensku byl tento typ podpory v praxi uplatněn v letech 2004 až 2005, a to cestou poslaneckého pozměňovacího návrhu. V době výchovy dítěte bylo možno snížit pojistné odváděné zaměstnanci na důchodové pojištění o 0,5 procenta za každé dítě; toto snížení sazby mohl uplatnit jen jeden poplatník pojistného v rodině. Po dvou letech účinnosti došlo ke zrušení opatření z toho důvodu, že bylo příliš finančně nákladné i administrativně náročné,“ stojí v závěrečné zprávě RIA k české novele.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services