Zůstat doma s dětmi? Přehled pravidel pro ženy a muže v domácnosti

Jaká pravidla platí pro rodiče v domácnosti, pokud jde o zdravotní a sociální pojištění, a jak doba strávená doma ovlivní jejich budoucí důchod? Přinášíme přehled několika pravidel, včetně rad, jak na přivýdělek.
Zůstat doma s dětmi? Přehled pravidel pro ženy a muže v domácnosti

Faktická poznámka na začátek.

Ano, zůstat doma a pečovat o děti může kterýkoli z rodičů, máma i táta. Takže pravidla, která dál v článku najdete, platí i pro pány. Statistika nám sice říká, že jich je v téhle roli pomálu, a jazyková ekonomie nám říká, že kvůli tomu „pomálu“ není potřeba z každého „žena v domácnosti“ dělat „žena nebo muž v domácnosti“, že je to úmorné. Ale nám by to nepřišlo ani přesné, ani fér.

Zdravotní pojištění? Z eráru

Za mámy nebo táty na plný úvazek, kteří splní zákonem stanovené podmínky, platí zdravotní pojištění stát. Státním pojištěncem se můžou konkrétně stát pouze osoby, které nemají výdělek ze zaměstnání či podnikání a současně celodenně a řádně pečují o:

  • jedno dítě ve věku do 7 let
  • nejméně dvě děti ve věku do 15 let

Důležité je přitom splnit také podmínku celodenní a řádné péče. To v praxi znamená, že pokud se staráte o předškoláka, nesmí doba, kterou tráví v jeslích, mateřské školce nebo obdobném zařízení, překročit čtyři hodiny denně. Jestliže dítě začne chodit do školy, musíte zapomenout také na školní družinu. Mimo „vaši péči“ může být jen po dobu školního vyučování.

Výše uvedené platí vždy pouze pro jednoho z rodičů. Ten se také musí jako osoba celodenně a řádně pečující o dítě či děti nahlásit u své zdravotní pojišťovny, a to nejdéle do osmi dnů od dne, kdy začal „pečovat“.

Zůstat v domácnosti samozřejmě můžete, i když dítě, respektive děti, dosáhnou stanoveného věku. Z pohledu zdravotního pojištění se ale stanete osobou bez zdanitelných příjmů, která má povinnost zdravotní pojištění platit. Měsíční záloha pro osobu bez zdanitelných příjmů (v praxi se často setkáte s užitím zkratky OBZP) dělá 13,5 procenta z vyměřovacího základu. Tím je pro osoby bez zdanitelných příjmů minimální mzda (9900 korun). V letošním roce tedy bez zdanitelných příjmů měsíčně na zdravotní pojištění zaplatíte 1337 korun.

Propojeno!

Přídavky?

Pokud je váš rodinný rozpočet napnutý, můžou pomoci sociální dávky. Jednou z nich je přídavek na dítě. O tom, kdo na přídavek dosáhne a kolik dělá, jsme psali nedávno.

Přídavek na dítě v roce 2016

Aby nechyběly roky na důchod: Plaťte si pojištění dobrovolně

Zatímco povinnost platit zdravotní pojištění mají zaměstnanci, živnostníci i osoby bez zdanitelných příjmů, sociální pojištění platí pouze první dvě jmenované skupiny. Ani jako žena nebo muž v domácnosti sociální pojištění platit nemusíte.

Jenže v rámci sociálního pojištění si zaměstnanci a živnostníci platí také důchodové pojištění, potřebné pro vznik nároku na starobní důchod. Platí, že abyste při dosažení důchodového věku měli na důchod nárok, musíte se současně nejméně 35 let účastnit důchodového pojištění – pracovat nebo podnikat. Právě lidem, kteří jsou v domácnosti delší dobu, může potřebná doba pojištění chybět.

Kdo nechce o důchod přijít, může si pojistné platit sám – účastnit se dobrovolného důchodového pojištění. Jako žena v domácnosti si ho můžete platit po dobu maximálně patnácti let. Doplatit zpětně si pak můžete pouze jeden rok před podáním přihlášky.

Přihlásit se k dobrovolnému důchodovému pojištění v praxi znamená, platit každý měsíc alespoň minimální zálohu – 28 procent ze čtvrtiny průměrné mzdy (ne skutečné, ale vyhlašované vždy na konci roku pro rok příští Ministerstvem práce a sociálních věcí). Letos tedy 1891 korun měsíčně.

Další podrobnosti, včetně informací, jak se k dobrovolnému důchodovému pojištění přihlásit, najdete v našem článku:

V domácnosti, přesto s výdělkem

Pokud jde vaše zdravotní pojištění na státní útraty, platí, že nesmíte mít výdělek ze zaměstnání či podnikání. Rozhodně to ale neznamená, že byste si nemohly přivydělat. Pokud pracujete na dohodu o provedení práce (DPP) či na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), nejste z pohledu zdravotní pojišťovny zaměstnanou osobou, pokud váš měsíční výdělek nepřekročí určitou částku.

U dohody o provedení práce nesmí příjem od jednoho zaměstnavatele přesáhnout hranici deset tisíc korun. V opačném případě musíte z výdělku odvést zálohy nejen na zdravotní, ale i sociální pojištění. Dohodu o provedení práce můžete přitom během roku uzavřít s libovolným počtem zaměstnavatelů, pro každého z nich můžete ale odpracovat maximálně 300 hodin. Desetitisícová hranice platí pro výdělek od každého zaměstnavatele zvlášť.

Jiná situace nastane, pokud máte vícero dohod o provedení práce uzavřených pouze s jedním zaměstnavatelem – v takovém případě platí limit deset tisíc pro součet měsíčních příjmů.

U dohody o pracovní činnosti je hranice výdělku ještě nižší – dva a půl tisíce korun. Na dohodu o pracovní činnosti můžete přitom pro jednoho zaměstnavatele pracovat v průměru pouze dvacet hodin týdně a i tady se, pokud máte u jednoho zaměstnavatele dohod o pracovní činnosti víc, měsíční příjmy sčítají.

I příjmy z práce na dohodu podléhají dani z příjmů. Jak příjmy z dohod danit, poradí článek:    

Rodina kalkulaček

Pro rodiče, kteří chtějí mít všechno spočítané

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+74
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 5. 2016 5:21, Tarzan

Kdepak,odložit do školek a hned na nucené práce ...

+23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Nová dávka pro čerstvé tatínky

20. 5. 2016 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Očima expertů: Nová dávka pro čerstvé tatínky

Ministryně práce a sociálních věcí může slavit. Přes původní zásadní nesouhlas Ministerstva financí propasírovala přes vládu svou novelu zákona o nemocenském pojištění, kterou chce... celý článek

Útvar pro odhalování práce nah*vno

20. 5. 2016 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Útvar pro odhalování práce nah*vno

Účelové zaměstnávání pro získání vyšší mateřské není morální selhání jednotlivců, ale důsledek systémové chyby.

Přístup „ať se každý zajistí na stáří, jak chce“ by skončil katastrofou

7. 5. 2016 | Ondřej Tůma, Monika Veselíková | 31 komentářů

Přístup „ať se každý zajistí na stáří, jak chce“ by skončil katastrofou

Vymíráme? Skutečně nebude na důchody? Demograf a člen důchodové komise Tomáš Fiala uvádí v rozhovoru všechno na pravou míru.

Záchranný kruh pro chudé rodiny? Přídavek na dítě v roce 2016

11. 2. 2016 | Petra Dlouhá

Záchranný kruh pro chudé rodiny? Přídavek na dítě v roce 2016

Chybí peníze na zabezpečení dětí? Pomůže stát. Přídavek na dítě je dlouhodobou dávkou, která má rodinu udržet nad vodou. Paradoxně však míří do rodin, které na tom byly bídně loni.... celý článek

Přehled: Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

14. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Přehled: Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

Chcete si přivydělat k mateřské nebo rodičovské? Přečtěte si, jaké máte možnosti a na co dát pozor, abyste o peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek nepřišli.

Partners Financial Services