Podnikáte a stěhovali jste se? Pražská sociálka vám nachystá projížďku na úředním šimlovi!

František Mašek | rubrika: Jak na to | 9. 5. 2011 | 2 komentáře
Podnikáte a stěhovali jste se? Pražská sociálka vám nachystá projížďku na úředním šimlovi!
Říká se, že je lepší vyhořet než se stěhovat. V Praze to platí dvojnásob. Pokud podnikáte, místní sociálka vám stěhování pěkně osladí. Normálně je každý rád, když mu dáváte peníze. Ne tak zde, když chcete uhradit nedoplatek v hotovosti. Na to rovnou zapomeňte! Nebo si aspoň nazujte turistickou obuv.

Nudíte se? Kupte si medvídka mývala! doporučoval ve filmu Postřižiny strýc Pepin v podání Jaromíra Hanzlíka. Panu Cyrilovi ovšem v boji proti nudě bohatě stačilo, když se v rámci české metropole přestěhoval z jedné čtvrti do druhé. Jako osoba samostatně výdělečně činná bryskně nahlásil změnu živnostenskému úřadu a předpokládal – ba, bylo mu tak úřadem řečeno, že tato instituce bude o jeho přestěhování informovat jeho zdravotní pojišťovnu a příslušnou pobočku Pražské správy sociálního zabezpečení (PSSZ).

Když ovšem podal milý Cyril přehled příjmů a výdajů za loňský rok pro správu sociálního zabezpečení, znovu se přesvědčil, jak šedivá je veškerá teorie a jak zelený strom života. Zatímco s daňovým přiznáním, které nově podal místo Prahy 7 na finančáku Prahy 6, neměl žádný problém a v případě zdravotní pojišťovny rovněž prošlo vše hladce, Pražská správa sociálního zabezpečení mu přichystala velmi nemilé okamžiky.

Doplatek pojistného za loňský rok se rozhodl uhradit pro jistotu z ruky do ruky v hotovosti. Na internetu se dočetl, že pobočka Pražské správy sociálních služeb pro Prahu 6 sídlí na Praze 9. Zvláštní, ale budiž. V pokladně ovšem ke svému údivu zjistil, že na Praze 6 evidován není.

Poznáváme Prahu s CK správa sociálního zabezpečení

Pražská správa sociálních služeb: kde hledat které pracoviště...

... aneb správně asociální pavouk

  • Územní pracoviště Praha 1, Ulice Biskupská 1752/7
    (bývalá ÚP PSSZ pro Prahu 2 a Prahu 4-Modřany)
  • Územní pracoviště – I Praha 3, ulice Olšanská 3
    (přestěhované ÚP PSSZ Praha 4, ulice Mečislavova)
  • Územní pracoviště – II Praha 3, ulice Olšanská 3
    (přestěhované ÚP PSSZ Praha 3, ulice Seifertova 47 [bývalé ÚP PSSZ pro Prahu 7] a ÚP PSSZ Praha 1, Vyšehradská 43 [bývalé ÚP PSSZ pro Prahu 1])
  • Územní pracoviště – III Praha 3, ulice Olšanská 3
    (přestěhované ÚP PSSZ Praha 4-Jižní Město, ulice Holušická 2221/3)
  • Územní pracoviště Praha 9, ulice Sokolovská 855/225
    (bývalá ÚP PSSZ pro Prahu 3 a Prahu 6)
  • Územní pracoviště Praha 10, ulice V Korytech 1536/8

Pramen: Česká správa sociálního zabezpečení; úvahu, zda je v tomto seznamu nějaký věcný rozdíl mezi slůvky bývalápřestěhovaný a co vlastně znamenají, nechává redakce na laskavém čtenáři a spanilomyslné čtenářce.

V klientském centru mu řekli to, co se měl dozvědět na živnostenském úřadě na Praze 6, tedy že sice zaznamenali změnu jeho adresy, ale to je všechno – v evidenci ho dál vede pobočka správy sociálního zabezpečení pro Prahu 7. Protože Praha se bere jako jeden obvod. Je tedy registrovaný na „sedmičce“ a „sedmičce“ také musí uhradit doplatek pojistného. Uhradit poplatek na sociálce pro Prahu 7 znamená ovšem vydat se do Olšanské ulice na Praze 3, kde Pražská správa sociálních služeb pro Prahu 7 sídlí.

To však zdaleka není jediný rébus, který Pražská správa sociálního zabezpečení klientům v rámci potírání nudy nachystala. Vedle pracoviště pro Prahu 6 na Praze 9 nebo pro Prahu 7 na Praze 3 najdete například pracoviště pro Prahu 2 a Prahu 4-Modřany na Praze 1, zatímco pracoviště pro Prahu 1 je v Praze 3.

Poznejte matku měst s naší cestovní kanceláří!

Pět tisíc a šmytec!

Cyril tedy doufal, že konečně vše vyřídí, a to pro klid svědomí platbou v hotovosti, na Praze 3 (za Prahu 7). Pokladní ho ale vyvedla z omylu. Přes pokladnu je možné – a to jen v pondělí a ve středu – zaplatit maximálně pět tisíc korun. „Musíte na poštu nebo zaplatit bezhotovostním převodem v bance,“ zněla lakonická rada té dobré ženy, když chtěl platit víc.

Bezhotovostním převodem Cyril platit nechtěl, měl už vybranou hotovost – kterou by pak zase musel ukládat na účet. Slova dotyčné úřednice pro něj měla tedy „cenu zlata“!

Tím jeho problémy ostatně neskončily. Pokladní v bance ho totiž upozornila, že při platbě v hotovosti mu zaúčtuje dvouprocentní poplatek, což není málo, a odkázala ho na poštu. Té nakonec zaplatil méně, byl ale zase podroben vyšetřování, zda náhodou není nějak spojený s politickými stranami. Teprve záporná odpověď mu konečně otevřela vrátka k uhrazení nedoplatku sociálce za loňský rok.

Přitom by stačilo, aby ho úřednice na živnostenském úřadě včas upozornila, že i po přestěhování může dál platit peníze Pražské správě sociálního zabezpečení na Praze 7 (na Praze 3), a aby mohl přes pokladnu sociálky uhradit i víc než pět tisíc. Například v pobočkách Všeobecné zdravotní pojišťovny na Praze 2 či 8 lze přitom uhradit v hotovosti doplatky až ve výši 300 tisíc korun! A navíc každý den a již od osmi hodin, zatímco na pokladnách pražské sociálce jen v pondělí a ve středu…

Kdo by platil penále?

Anketa

Změní něco vznik jednotného inkasního místa?

Tragikomický Cyrilův příběh mohl mít přitom velmi nepříjemný závěr. Doručení peněz přes poštu či banku trvá několik dnů, a kdyby tedy chtěl Cyril zaplatit, co dluží, na poslední chvíli, přetáhl by – nikoliv vlastní vinou – nejzazší možný termín. A mohl by od pražské sociálky očekávat penále. Uznala by pak jeho odvolání? A které z poboček by ho vlastně měl adresovat, aby měl jistotu, že s ním na nesprávném pracovišti neudělají byrokrátký proces – což značí odložení na dno skříně?

Změní se něco ještě před vznikem jednotného inkasního místa, na němž bude možné – snad od roku 2014 – platit daně finančnímu úřadu, ale i  zdravotní a sociální pojištění? Anebo už to nemá cenu? Cyril jako nenapravitelný optimista a člen Strany mírného pokroku v mezích zákona (to úřednici zatajil) doufá, že snad ano. A kdyby ne, že změna k lepšímu bude alespoň to jednotné inkasní místo. I když...

Proč se Cyrila na poště ptali na spojení s politickou partají?

Jak říká šéf tiskového odboru České pošty Ivo Mravinac: „Podle zákona proti praní špinavých peněz (zákon 253/2008 Sb.) je Pošta povinna identifikovat osoby, které vyzvedávají, ukládají či posílají finanční prostředky nad 1000 eur.“ Součástí identifikace je ověření, zda zákazník není politicky exponovanou osobou. Víte, co to znamená? Ne? Kdybyste to však vědět chtěli, připravíte sobě i pracovnici pošty pernou chvilku. Politicky exponovaná osoby je totiž v zákoně definována výčtem o 268 slovech.

Tak tedy, pane Cyrile, neráčíte být „hlava státu, předseda vlády, ministr, náměstek nebo asistent ministra, člen parlamentu, člen nejvyššího soudu, ústavního soudu nebo jiného vyššího soudního orgánu, proti jehož rozhodnutí obecně až na výjimky nelze použít opravné prostředky, člen účetního dvora, člen vrcholného orgánu centrální banky, vysoký důstojník v ozbrojených silách nebo sborech atd. atd.“?

Pokud by Cyril před dočtením seznamu nezemřel sešlostí věkem a shodou okolností byl králem Lesotha, ústavním soudcem nebo třebas jenerálem, čekala by ho „rozšířená identifikační kontrola“. Nechtějme vědět, co obnáší!

Odpusťme tedy dámě za přepážkou jistou nepřesnost – protože přesnost by byla horší.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daň z kafkovské hodnoty

22. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Daň z kafkovské hodnoty

DPH napařená na balíky ze zahraničních e-shopů měla pomoci rozpočtu. Státu ale nula od nuly pojde, protože na její výběr musí nabírat nové úředníky. S těmi vás mimochodem čeká složitá... celý článek

Není buchta jako buchtička

25. 3. 2011 | Michal Kašpárek | 19 komentářů

Není buchta jako buchtička

Renesance českých buchet a zákusků ukazuje, jak absurdní jsou některé regulace podnikání. Prodat legálně doma pečenou buchtu je složitější než prodávat osmnáctky na videochatu.

OSVČ: zdravotní a sociální pojištění opět podražilo

5. 1. 2011 | František Mašek | 24 komentářů

OSVČ: zdravotní a sociální pojištění opět podražilo

Zdravotní a sociální pojištění podnikatelů (osob samostatně výdělečně činných) je od ledna znovu vyšší. Nejvíce změn se týká nemocenské. Pokud se ji OSVČ rozhodnou platit - její úhrada... celý článek

Podnikám, podnikám, to je ale shon... aneb boj o živnostenský list

10. 4. 2006 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Podnikám, podnikám, to je ale shon... aneb boj o živnostenský list

Pokud si pamatujete píseň Jiřího Korna z časů po sametové revoluci, pak si určitě i pamatujete, že následovalo "nejvíc práce vždycky dá první milión". Tak možná vypadalo podnikání v... celý článek

Partners Financial Services