Příspěvek na péči. Od příštího roku vyšší

Poslanci kývli na návrh Senátu zvýšit sociální dávku pro nemocné a nemohoucí – příspěvek na péči. O kolik a pro koho? Poradíme.
Příspěvek na péči. Od příštího roku vyšší

Příspěvek na péči stát poskytuje lidem, kteří se při zvládání každodenních činností neobejdou bez pomoci druhých. Nejčastěji jde o osoby těžce nemocné, zdravotně postižené nebo seniory ve vysokém věku. Zároveň platí: úřady dávku přiklepnou, pokud nepříznivý zdravotní stav trvá minimálně rok nebo se během jednoho roku nepředpokládá jeho zlepšení.

Příjemcem dávky je vždycky osoba, která pomoc druhých potřebuje: právě z příspěvku na péči si ji má hradit. Péči může zajišťovat rodina či blízcí, asistent sociální péče, registrovaný poskytovatel sociálních služeb nebo speciální lůžkové zdravotnické zařízení hospicového typu.

Jen v domácí péči

Kolik přesně příspěvek na péči dělá, závisí na takzvaném stupni závislosti. Ten určuje posudkový lékař okresní správy sociálního zabezpečení na základě lékařské dokumentace a sociálního šetření. To provádí úřad práce a posuzuje během něj, kolik z deseti základních životních potřeb zvládne žadatel bez pomoci druhých. Vedle stupně závislosti ovlivňuje výši příspěvku také věk:

Stupeň závislosti

Osoby mladší 18 let

Osoby starší 18 let

Nezvládnuté životní potřeby

Měsíční výše příspěvku

Nezvládnuté životní potřeby

Měsíční výše příspěvku

I. (lehká závislost)

3

3300 Kč

3 nebo 4

880 Kč

II. (středně těžká závislost)

4 nebo 5

6600 Kč

5 nebo 6

4400 Kč

III. (těžká závislost)

6 nebo 7

9900 Kč

7 nebo 8

8800 Kč

IV. (úplná závislost)

8 nebo 9

13 200 Kč

9 nebo 10

13 200 Kč

Poslanecká sněmovna začátkem prosince odsouhlasila návrh senátorů zvýšit příspěvek na péči pro osoby ve třetím (těžká závislost) a čtvrtém (úplná závislost) stupni závislosti. V prvním případě o čtyři tisíce, ve druhém dokonce o šest tisíc korun. Nově tedy bude výše dávky následující:

Pod osmnáct let

  • III. stupeň závislosti 13 900 Kč
  • IV. stupeň závislosti 19 200 Kč

Nad osmnáct let

  • III. stupeň závislosti 12 800 Kč
  • IV. stupeň závislosti 19 200 Kč

Aktuálně také platí, že rodiče nezaopatřených dětí ve věku čtyři až sedm let ve III. a IV. stupni závislosti můžou požádat o navýšení příspěvku o dvě tisícovky. Toto pravidlo ovšem novela zákona o sociálních službách škrtá. Na další dva tisíce korun tak dosáhnou pouze rodiče dětí mladších osmnácti let, pokud jejich příjem (a příjem společně posuzovaných osob) dělá míň jak dvojnásobek životního minima.

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Navýšení příspěvku o čtyři a šest tisíc se ale týká pouze osob, které nevyužívají pobytové sociální služby. Jinak řečeno: osob, o které se starají blízcí a rodina, případně za nimi domů dochází asistent péče nebo pracovník terénní služby. „Dojde tak k posílení finančních zdrojů příjemců a tím ke snížení tlaku na poskytování pobytových služeb. Tyto osoby budou moci déle zůstat ve svém přirozeném sociálním prostředí a využívat terénní a ambulantní služby,“ vysvětlují potřebu růstu dávky senátoři.

Poradna: Sociální dávky

A nemám právo na nějaké peníze, když…? Mateřská, přídavky na děti, příspěvek na bydlení, dávky v hmotné nouzi a další – v bezplatné sociální poradně vám řekneme, o jakou dávku ve své situaci můžete požádat, co k tomu budete potřebovat a na koho se obrátit.

Bezplatná sociální poradna

Počty příjemců rostou

Původní návrh přitom počítal se zvýšením pouze pro IV. stupeň, tedy pro lidi úplně závislé na péči druhých. Poslanci ale nakonec podpořili pozměňovací návrh Romana Sklenáka (ČSSD) a přidali i lidem ve III. stupni závislosti. „Jde o velmi dobrou zprávu jak pro zdravotně postižené, tak pro jejich rodiny, které se o tyto těžce nemocné obětavě starají často čtyřiadvacet hodin denně. Situace těchto rodin je velmi složitá, dlouhodobá péče o těžce nemocného člena rodiny je vysilující a stát by měl být těmto rodinám maximálně nápomocen,“ komentoval prosazení Sklenákova návrhu poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský.

Podle Sklenáka zároveň stoupá počet lidí, kteří se bez pomoci neobejdou. Tedy počet lidí, kterým úřady dávky přiznají.

Příjemci příspěvku na péči

 

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

Počet příjemců

308 300

311 400

323 100

335 900

337 800

354 900

356 900

Výdaje

1446,9 milionu Kč

1586,2 milionu Kč

1582,6 milionu Kč

1740,7 milionu Kč

1796,3 milionu Kč

2091,4 milionu Kč

2138,1 milionu Kč

Zdroj: Statistické ročenky MPSV; údaje jsou vždy za leden daného roku

Zvýšení příspěvku na péči přijde státní kasu na přibližně 4,69 miliardy korun. Vyšší příspěvek na péči se dotkne asi 60 tisíc osob (5,4 tisíce dětí a 54,8 tisíce dospělých) ve III. stupni závislosti, dalších zhruba pětadvacet tisíc lidí si polepší díky navýšení dávky pro čtvrtý stupeň. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové to státní rozpočet unese. „I když se jedná o finančně náročnou záležitost, můžeme si to dovolit. Nám se minulý rok podařilo ušetřit na dávkách v hmotné nouzi 1,2 miliardy korun. Letos to dokonce vypadá na 2,2 miliardy korun,“ uvedla na tiskové konferenci po jednání Sněmovny.

Víc peněz mají lidé ve III. stupni závislosti dostávat od prvního července příštího roku. Kdo pobírá příspěvek pro úplnou závislost, polepší si už druhý měsíc po vyhlášení zákona. Nejprv ovšem musí novelu odsouhlasit senátoři, zabývat se jí budou nejspíš až v lednu. Podle Národní rady zdravotně postižených lze zároveň předpokládat snahu zástupců poskytovatelů sociálních služeb prosadit zvýšení příspěvku na péči i v jejich případě, tedy podání několika pozměňovacích návrhů. „Vrácení zákona Poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy Senátu by mohlo celý proces schválení zákona zkomplikovat. Proto senátory po Novém roce vyzveme, aby žádné pozměňovací návrhy nepřijímali,“ říkají zástupci NRZP.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+131
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 104 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 12. 2018 22:04, Iva

Není co závidět.Ja se starám 25 let o těžce postiženého syna je autista. Péče 24 hodin denně,kompletní péče a zajišťování úplně všeho co těžce zdravotně postižený potřebuje.Pece 365 dní v roce 24 hodin den i noc.Nikam se nedostanu.Nevim ani neznám co je to dovolená jít s někým na kávu či ject na výlet.V životě známé jen nemocnice doktory a psychiatrické nemocnice.Kdo neprozil na vlastní kůži nepochopi. Psychicky í fyzicky náročná práce a ne každý toto v životě dá jako takovém.Neni co co závidět. Musí si každý prožít na vlastní kůži a člověk musí být nad veci v životě.Jinak to v životě ani nejde.U Nás pecujicich je to poslání.

+148
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 12. 2018 12:11, tiffany

Vesele zneužívaná dávka, posouzení více méně amatérské, přidělování a vyměřování zhusta dle známosti. Škoda slov.

-203
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (104 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Partners Financial Services