sKartě už se nevyhnete. Ministerstvo zpřísňuje zákon

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 10. 3. 2013 | 27 komentářů
Převzetí sKarty bude od letošního října povinné přímo ze zákona. Předpokládá to novela, jejíž návrh dokončilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Ke zpřísnění dojde navzdory tomu, že úřad prezentuje chystané změny jako posun ke vstřícnější tváři sKarty.
sKartě už se nevyhnete. Ministerstvo zpřísňuje zákon

Potvrdil se tak záměr, na který on-line deník Aktuálně.cz upozorňoval už od loňského podzimu, kdy nová ministryně Ludmila Müllerová z TOP 09 reagovala na sílící kritiku projektu nejen ze strany opozice, ombudsmana či občanských sdružení, ale také od koaličních partnerů.

Povinnost příjemců sociálních dávek převzít sKartu dosud ze zákona přímo nevyplývala, ačkoliv jim to ministerstvo prostřednictvím úřadů práce tvrdilo například na výzvách k jejímu převzetí.

Ministerstvo namítá, že povinné bude pouze využití identifikační funkce sKarty. Ani v dokončeném návrhu ale nijak neupřesňuje, co tato funkce vlastně obnáší a v čem je pro stát nebo občany natolik důležitá, že kvůli ní investuje další miliony korun.

Anketa

sKarta? Co je to za žánr?

Jak totiž v lednu upozornilo Aktuálně.cz, úřady práce budou muset nakoupit například čtečky sKaret, aby je mohly začít přijímat jako průkazky. Identifikační funkce podle dostupných informací nepovede ani k podstatnému urychlení jednání na úřadech. Prakticky stejnou funkci navíc umožňuje jiný doklad, do jehož zavedení nedávno stát investoval – elektronický občanský průkaz.

Jedinému skutečnému zmírnění dosavadních pravidel, které ministerstvo v novele navrhuje, se přitom brání Česká spořitelna jako dodavatel karet. Ta nechce, aby skončila dosavadní nutnost používat její virtuální účty jako mezistupeň i pro případy, kdy lidé nevyužívají platební funkci sKarty a nechávají si zasílat dávky rovnou na účet v jiné bance.

Za ztrátu lidé zaplatí 240 korun

Ačkoliv téměř devadesát procent majitelů sKaret nevyužívá její platební funkci, počítá ministerstvo s tím, že i pouhá „průkazka“ pro identifikační účely bude mít podobu bankovní karty vydávané Českou spořitelnou, byť s neaktivovanou platební funkcí.

Po případné ztrátě nechtěného a prakticky nepotřebného dokladu budou muset lidé zaplatit České spořitelně 240 korun. To je sice stanoveno už od začátku kontroverzního projektu, ministerstvo však nyní navrhuje doplnit tuto povinnost přímo do zákona.

Povinnost oznámit bez zbytečného odkladu úřadu práce a uhradit náklady spojené s vydáním nové sKarty se přitom má týkat nejen její ztráty, poškození či zničení, ale (podle navrhované formulace) také nezaviněného odcizení.

Využití chybí, přesto hrozí sankce

Využití identifikační funkce, na níž ministerstvo trvá, stojí v cestě zásadní překážka. Ani jedna ze zhruba 230 poboček úřadu práce totiž není vybavena potřebnou čtečkou karet. On-line deníku Aktuálně.cz to v lednu potvrdil i první náměstek ministryně Jan Vitula.

Nákup čteček a jejich zapojení do systému přitom není součástí smlouvy s Českou spořitelnou, ačkoliv exministr Jaromír Drábek a jeho bývalý první náměstek Vladimír Šiška tvrdili, že stát nezaplatí za zavedení a provoz sociálních karet ani korunu.

Ministerstvo nedokáže upřesnit, kolik čteček musí pořídit, aby byly k dispozici na každé „přepážce“, ani jaká je jejich odhadovaná cena. Navzdory slevám, které lze obvykle pořídit při centrálním nákupu, navíc plánuje jejich postupné pořízení jednotlivými regionálními pracovišti.

Jako prakticky zbytečná nebo přinejmenším duplicitní se podle dostupných informací ukazuje i další zvažovaná funkce sKarty, o níž se dosud příliš nemluvilo - podle Vituly půjde o „podpisový certifikát, který bude mimo jiné využit pro podávání formulářů a dalších podání na úřadu práce“ (podrobněji zde).

Přesto ministerstvo navrhuje napravit dosavadní mezeru v zákoně a výslovně doplnit povinnost převzít si sKartu do šesti měsíců od výzvy. „Kdo nedoloží objektivní důvody k takovému jednání, mohly by mu být dávky či podpory pozastaveny,“ říká mluvčí Filipová.

Podle ministerstva by taková sankce hrozila pro obecné „nesplnění zákonné povinnosti“, ačkoliv přímo pozastavení dávek jako důsledek nepřevzetí karty výslovně neuvádí ani návrh novely. Ten zmiňuje pouze převzetí kvůli „identifikaci v Jednotném informačním systému práce a sociálních věcí“, nikoliv tedy jako podmínku pro samotnou výplatu dávek.

Spořitelna trvá na povinném účtu

Jediné skutečně výrazné zmírnění dosavadních pravidel, které ministerstvo v novele navrhuje, se týká povinných, byť v zásadě bezplatných virtuálních účtů u České spořitelny. Ty nyní slouží jako mezistupeň pro přeposílání dávek i v případě, že lidé nechtějí s sKartou platit v obchodě ani vybírat si hotovost v bankomatu a trvají na zasílání dávek na běžný účet v jiné bance nebo složenkou.

Ministerstvo teď navrhuje, aby lidem mohlo posílat dávky na účet v jejich bance opět přímo, tedy bez využití mezistupně v České spořitelně. Nestali by se tedy automaticky klienty České spořitelny jako dosud. Speciální účet k sKartě by si lidé zřídili jen tehdy, když jej budou opravdu chtít a podepíší všeobecné obchodní podmínky.

Lidé, kteří už dostávají dávky na účet k sKartě, by podle návrhu mohli požádat úřad práce o změnu vyplácení a z nedobrovolného vztahu s Českou spořitelnou by se tak vyvázali.

Proti této změně se však důrazně postavila Česká spořitelna. Podle ní by takové řešení „zásadním způsobem omezilo původní záměr“. Současně uznává, že „účast banky na projektu by tímto objektivně ztratila smysl“.

Česká spořitelna má navíc „důvodné obavy“, že by navrhované změny mohly vést k tomu, že její účast v projektu bude v rozporu se zákonem. „Rolí banky může být v daném projektu primárně zprostředkování platebního styku,“ uvedla spořitelna v oficiální reakci na chystanou novelu.

Zmírnění? Kdepak, žádné skutečné změny 

Většinu dalších navrhovaných změn sice ministerstvo prezentuje jako zmírnění dosavadních pravidel a krok ke vstřícnější podobě sKarty, ve skutečnosti ale nejde o zásadní posun.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 3. 2013 15:54, Joža

Počkejte odeesáci ve volbách.Nebudete na třetím místě,ale na posledním.Co jste za ta léta udělali u moci,měli byste se stydět.Tolik lidí ožebračit.Je více chudáků a Ti vám dají zabrat u voleb.Už se nemůžu dočkat,až ty arogantní huby dáte do křiva.Vraťte lidem práci.Na co pobírá ministr soc.věcí peníze,když nedá práci lidem.ODEJDĚTE!!!!!!!!!!.Bude nám líp.Lidé neseďte a dělejte s nimi něco.Vláda ODS musí pryč!!!!!!!!!!!

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 3. 2013 21:31, Bleriot

Už to tady je jak na Novinkách.... budoucnost vidím černě.
Souhlasím s tím, že měli výplatu složenkou zpoplatnit 50-100kč a mohli být spokojeni všichni.
Ten co kartu nesnáší, nevyhovuje mu, měl by složenku, ten co chce šetřit by byl spokojenej že ušetří s Kartou.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslušně hlásím... Poslušné hlášení nezaměstnaných na poštách na podzim končí

4. 2. 2013 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Poslušně hlásím... Poslušné hlášení nezaměstnaných na poštách na podzim končí

Ludmila Müllerová je ministryní práce a sociálních věcí dva a půl měsíce. Za tu dobu projevila víc empatie a ochoty ke konstruktivní diskuzi než její předchůdce za dva roky. Několik... celý článek

Povinné, či nepovinné? Jak je to ve skutečnosti s sKartami

29. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Povinné, či nepovinné? Jak je to ve skutečnosti s sKartami

Sociální karta je v současné době povinná, a kdo si ji na úřadě nevyzvedne, riskuje, že mu nebude dávka vyplacena. Může se na tom něco v nejbližší době změnit? A jak to bude s možností... celý článek

Náhlá smrt povinné sKarty? Co si o tom myslíte?

22. 11. 2012 | Petra Dlouhá, Gabriel Pleska | 26 komentářů

Náhlá smrt povinné sKarty? Co si o tom myslíte?

Taky nevíte, jestli bude sKarta povinná, nebo ne? A jestli vůbec bude? Dlužno říct, že aktéři zatím posledního dějství téhle operetky vám to neusnadnili. Co myslí premiér slovem povinná... celý článek

Vladimír Šiška: Média hledají na sKartách jen vady

14. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Vladimír Šiška: Média hledají na sKartách jen vady

Ve druhé části rozhovoru s Vladimírem Šiškou, náměstkem ministra práce a sociálních věcí, budeme řešit roli České spořitelny v projektu sKaret. Dozvíte se také, zda budou moci účet... celý článek

Partners Financial Services