Zdeněk Škromach: sKarty? Nemám pocit, že by stát ve finále ušetřil

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 15. 9. 2012 | 14 komentářů
Exkluzivní rozhovor s lidovým politikem z Lidového domu. Co si Zdeněk Škromach myslí o sKartách jednoho ze svých nástupců, ministra práce a sociálních věcí Jaroslava Drábka? A co provede sociální demokracie, pokud vyhraje volby, s fondy druhého důchodového pilíře?
Zdeněk Škromach: sKarty? Nemám pocit, že by stát ve finále ušetřil

Myslíte si, že dny Nečasova kabinetu jsou už sečteny?

To nedokážu dost dobře odhadnout a byl bych ještě hodně opatrný. Mám trochu pocit, že to může být spíš taková hra před krajskými a senátními volbami. Do té doby se toho asi moc nezmění. Pokud by ale volby pro ODS a TOP 09 skončily hodně nepříznivě, tak věřím tomu, že vláda padne.

Proč Petr Nečas kvůli vyšší DPH tolik riskuje?

Slabé postavení Petra Nečase je dlouhodobá věc. Každý ví, že vládu v podstatě řídí Miroslav Kalousek. Pokud chce Nečas vládu udržet, tak musí zřejmě do puntíku plnit to, na čem se spolu dohodli. Samozřejmě jde také o otázku životaschopnosti státního rozpočtu. Bez těchto změn by vláda čísla v příjmové a částečně i výdajové oblasti před parlamentem a veřejností jen těžko obhájila.

sKarty: „Celý proces je postavený na tom, že by se přes tento systém měly časem vyplácet i důchody. [...] V případě, že by přes účty České spořitelny chodilo těch tři sta až čtyři sta miliard korun, tak by to už byl hodně dobrý byznys.“

Co by následovalo v případě pádu vlády?

Kdyby k tomu došlo, tak by mohl Nečasův kabinet dovládnout v demisi, vypsat předčasné volby a umožnit schválení rozpočtu. Předčasné volby by přitom bylo nejlepší spojit s volbou prezidenta, protože nemá smysl zbytečně plýtvat penězi.

Věříte tomu, že by koaliční strany po případném pádu vlády skutečně přistoupily na tento scénář?

Myslím si, že v takovém rozkladu by jen těžko hledaly nějakou jinou variantu. Někteří členové vlády by to možná i ocenili, protože by to pro ně bylo oddychnutí po velkém tlaku, pod kterým teď neustále jsou. Takže bychom jim v podstatě ulehčili. (smích)

Blíží se grémium ODS. Myslíte si, že můžeme skutečně čekat nějaké zemětřesení?

Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach (1956) sociálnědemokratický místopředseda českého senátu. Vyučený elektromontér vystudoval elektrotechnickou fakultu VUT Brno. Dříve dělník, odborový funkcionář, politik – poslanec, místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí, donedávna stínový ministr téhož. V letech 1982–1989 člen KSČ, od roku 1995 v ČSSD.

Určitě může jít jen o bouři ve sklenici vody. Na druhou stranu ODS nese největší tíhu vládní zodpovědnosti, což ukazují i volební preference. Tlak po případném neúspěchu v krajských volbách by byl enormní a určitě by došlo ke snaze změnit vedení strany.

Lidé jsou z velkých politických stran, které se tu střídají u moci, už otrávení a dost možná budou hledat jiné alternativy. Neobáváte se toho?

Jistě k tomu může dojít. Na druhou stranu se můžete podívat na poslední volby do poslanecké sněmovny, kdy lidé vkládali velké očekávání do strany Věci veřejné, která nakonec získala dost hlasů od levicových i pravicových voličů. A jak to dopadlo, nemusím snad komentovat. Obecně je velká škoda, když propadne tak velké množství hlasů voličů malých stran, jak tomu bylo například při posledních volbách.

Nebojíte se toho, že by se mohla opakovat situace z roku 2010, kdy byla ČSSD velkým favoritem voleb a přestože nakonec vyhrála, tak byl její výsledek brán jako neúspěch?

Tohle nebezpečí tady určitě je. Právě proto se domnívám, že bychom měli oslovit menší strany, které se pohybují kolem tří až čtyř procent a jejich program se s naším nějak zásadně nerozchází, a pro volby do poslanecké sněmovny jim nabídnout společnou koalici. I když se to někomu nemusí líbit, tak by spolupráce se zemanovci, paroubkovci, lidovci či piráty dávala smysl.

Jako bývalý ministr práce a sociálních věcí patříte k velkým kritikům nově zaváděného systému sociálních karet (sKaret). Co vám na něm nejvíc vadí?

Nejpilnější facebookař

Zdeněk Škromach

Mezi politiky je Zdeněk Škromach známý jako nejpilnější uživatel sociální sítě Facebook, který pilně plní nejen komentáři, ale také fotografiemi. Některé mohou neznalému návštěvníkovi Škromachova profilu přivodit šok. Například editor tohoto webu byl vylekán fotografií, na které – jak se mu na první pohled zdálo – se představitel ČSSD Zdeněk Škromach veřejně paktuje s komanči.

Ten systém je založený na povinnosti zajištění výplaty sociálních dávek přes sKartu, a to i pro lidi, kteří nespadají do hmotné nouze, ale pobírají například rodičovský příspěvek nebo příspěvek na bydlení. Je to určitá snaha o monopolizaci, navíc se citlivá osobní data předávají ze státní do soukromé sféry. Jedna banka tak od státu může dostat osobní údaje až milionu příjemců nejrůznějších dávek. Neexistuje ani záruka, že různé finanční operace spojené s užíváním sKarty nebudou později zpoplatněny. Nepochopitelné je pro mě také to, proč – když už někdo dostává dávky na bankovní konto – by mu je měli posílat na jiný účet, ze kterého si je bude znovu přeposílat.

Takže byste navrhoval celý systém zase zrušit?

Myslím si, že pokud mají být sKarty zavedené, tak jen na dobrovolné bázi, kterou si můžou zvolit ti, kterým tento způsob vyplácení dávek vyhovuje. Je ale spousta starých či invalidních lidí, kteří by vždy měli dostávat dávky přímo u sebe doma. Chtít po nich, aby si vše vyřizovali elektronickou cestou, je nesmysl. Jde taky o otázku dostupnosti. Bankomaty a terminály pro platební karty rozhodně nejsou všude.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ale tvrdí, že lidé, kteří nemůžou kvůli zdravotním důvodům sKartu používat, budou mít dávky zdarma i přes složenku, která bude jinak zpoplatněna.

Pan ministr Drábek mění svoje tvrzení ze dne na den podle toho, jak mu to právě vyhovuje. Problém je, že podmínky neurčuje zákon, ale ministerstvo. To by se mělo změnit. Otázkou také zůstává, jak je postavena smlouva mezi ministerstvem a Českou spořitelnou. Je jasné, že žádná soukromá firma nebude chtít dělat jen charitu. Její snaha vydělat peníze by se ale neměla křížit se zájmy příjemců dávek. K tomu přitom může lehce dojít. Nemám ani pocit, že by na tom stát ve finále nějak výrazně ušetřil.

Ministr Jaromír Drábek se hájí tím, že podobný systém dobře funguje v mnoha zemích po celém světě. Proč by to tedy nemohlo fungovat u nás?

Anketa

Drábek, nebo Škromach?

Porovnávat nás s Británií nebo Holandskem, tedy zeměmi, ve kterých to jako jedněch z mála funguje ve větší míře, není úplně na místě. Stát tam u všech příjemců dávek centrálně nekontroluje, za co peníze utrácejí. Navíc v zemích jako Holandsko nebo Dánsko je možnost platit kartou takřka na každém rohu. Zkuste to ale u nás v nějakém malém městečku nebo na vesnici. Chápu, že nadšenci do informačních technologií jako pánové Drábek a Šiška, to vidí jinak. Měli bychom být ale solidární a nenutit to všem. Řekl bych, že se ministerstvo navíc bude snažit celý systém ještě dál rozšiřovat.

Co tím myslíte?

Celý proces je postavený na tom, že by se přes tento systém měly časem vyplácet i důchody. Ministerstvo to sice nyní popírá, ale já jim moc nevěřím. V případě, že by přes účty České spořitelny chodilo těch tři sta až čtyři sta miliard korun, tak by to už byl hodně dobrý byznys.

Příště: kromě jiného druhý pilíř penzijního systému;
Fotografie Isifa, cssd.cz, facebookový profil Zdeňka Škromacha

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 9. 2012 10:00

to je problém všech našich politiků, pořád mají nějaký pocit .... místo aby se obrátili a vyžádali si fakta, ta pak analyzovali nebo i nechali analyzovat a na základě těchto podkladů a zdravého rozumu rozhodovali ....je to banda amaterů

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vladimír Šiška: Média hledají na sKartách jen vady

14. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Vladimír Šiška: Média hledají na sKartách jen vady

Ve druhé části rozhovoru s Vladimírem Šiškou, náměstkem ministra práce a sociálních věcí, budeme řešit roli České spořitelny v projektu sKaret. Dozvíte se také, zda budou moci účet... celý článek

Vladimír Šiška: sKarty ušetří státu spoustu peněz

7. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Vladimír Šiška: sKarty ušetří státu spoustu peněz

V dvoudílném rozhovoru s prvním náměstkem ministra práce a sociálních věcí jsme se bavili o nově zaváděném systému sKaret. Jak se bude karta používat? Kolik státu ušetří? A co její... celý článek

Sociální dávky a sKarty: shrnutí před startem

29. 6. 2012 | Barbora Buřínská | 20 komentářů

Sociální dávky a sKarty: shrnutí před startem

Příjemci sociálních dávek, nezaměstnaní, rodičové, těšte se! Svět se mění. Z nařízení moci úřední budete moderní. První sKarty jdou do světa. Začínáme naštěstí zvolna.

Očima expertů: K čemu speciální karta pro příjemce dávek?

1. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 36 komentářů

Očima expertů: K čemu speciální karta pro příjemce dávek?

Bude mít sKarta pro příjemce sociálních dávek nějaký přínos? A opravdu díky ní stát ušetří, nebo jde jen o další zpackaný projekt? Ptali jsme se šéfa Transparency International Davida... celý článek

Sockarta jako vstupenka do soukromí milionu domácností. Za čtvrt miliardy ročně. Co si o tom myslíte?

26. 1. 2012 | Gabriel Pleska | 64 komentářů

Sockarta jako vstupenka do soukromí milionu domácností. Za čtvrt miliardy ročně. Co si o tom myslíte?

Sociální karty dostanou „sociální případy“, zdravotně postižení, ale taky maminky na mateřské a rodiče pobírající rodičovský příspěvek. Stát prý ušetří jen na složenkách 20 milionů... celý článek

Partners Financial Services