Měli velkou smůlu, teď budou mít i Velkého bratra. Stát hodlá fízlovat postižené a nezaměstnané

Měli velkou smůlu, teď budou mít i Velkého bratra. Stát hodlá fízlovat postižené a nezaměstnané
Ministerstvo práce a sociálních věcí chce zabránit zneužívání dávek. Chvályhodné, ale z principu nemožné. Postižení a další potřební se i přesto už příští rok dočkají mimořádné pocty: stát si na nich vyzkouší orwellovský dohled nad veškerou soukromou útratou.

Půl milionu Čechů úplně nebo částečně závislých na některé z „nepojistných sociálních dávek“, jako jsou příspěvky pro zdravotně postižené nebo podpora v nezaměstnanosti, čeká od začátku příštího roku novinka. Peníze jim už nepřinese pošťák ani jim nenaskočí na soukromém účtu. Dostanou je na „sociální kartu“, se kterou budou platit v obchodech, popřípadě z ní budou moci peníze poslat bezhotovostním převodem.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí to má být moderní a efektivní způsob, jak zabránit zneužívání pomoci. Karta například pozná, že si kupujete alkohol, a nákup kvůli tomu neprojde.

Bohužel, systém zvládne obejít i posluchač zvláštní školy uspávaný odvarem z makovic a probouzený vůní ředidla. Sociální karty tak především přikulí slušné provize bance, která na základě výběrového řízení dodá karty, terminály i software. Zároveň vynález připraví postižené a další potřebné o soukromí a důstojnost.

Hackování po Česku: návrat k nepeněžní ekonomice

Terminál pípá, prodavačka vytahuje sociální kartu ze čtečky a říká: „Je mi líto, tu vodku a startky vám prodat nemůžu.“ Přitom máte opravdu velkou chuť na hlt něčeho tvrdého a na čouda. Co uděláte?

Asi jste na to přišli sami, ani nemusíte být podvratní živlové. Domluvíte se s partnerem, sousedem nebo hostinským. Vezmete svou kartou jeho abstinentský a nekuřácký nákup („Přihodím ti k tomu jogurty, ať baby na úřadě z výpisu vidí, jak žiju zdravě!“), on zase za svou hotovost pořídí vodku a startky a můžete pít a vybafávat karta nekarta, Drábek Nedrábek.

Rohlíků se ti zachtělo? Kdepak na náves, hybaj do okresního města

Parazit tedy v sociálním systému přežije dál. Zato ti se skutečnými problémy mají o důvod víc modlit se za své zázračné uzdravení.

Lidi z ministerstva sociálních věcí totiž předpokládají, že celé Česko vypadá jako jejich Praha 2. Nákup vezmete kartou v Tesco Express, jízdenku si koupíte textovkou, vše ostatní pořešíte internetovým bankovnictvím.

Pokud jezdíváte na Valašsko, Broumovsko či do Osoblažského výběžku, víte, že jsou v Česku místa, kde v okruhu deseti kilometrů kartou prostě nezaplatíte. Nedá se čekat, že by měly mít terminály pro sociální karty hustší síť než MasterCard s Visou.

Znamená to tedy dlouhé, i několikahodinové cesty k nejbližšímu platebnímu terminálu, pak zpátky s nákupem. A desetitisíce oprávněných žádostí o výjimku a o možnost vybírat sociální kartou z bankomatů hotovost do zásoby. Už proto, že v autobuse, kterým k platebnímu terminálu pojedete, žádné karty neberou.

Nezaměstnaní, vítejte v kůži malomocného

Když výjimku nedostanete, můžete se rovnou smířit s tím, že zatímco jste doteď mohli být i s průkazkou ZTP k nerozeznání od „normálních zdravých“, popřípadě jako čerstvě propuštění k nerozeznání od „slušných zaměstnaných“, teď stačí vytáhnout na pokladně kartičku, a všem je jasné, že jste... klient sociálního systému.

  • „A copak vám je, vypadáte zdravě...?“ ptá se prodavačka.
  • „To jste nemocnej na hlavu?“ budou si lidi dělat starost, když popletete PIN.
  • „Helééé, normálka socka, a za naše peníze si kupuje štangli salámu,“ rozčílí se daňový poplatníček ve frontě za vámi.

Kdo ví, třeba výběrové řízení vyhraje ČSOB, Komerčka nebo Spořka a potřební si budou moci aspoň vybrat vlastní obrázek na kartě. Nejlíp výjev z Chaplinova filmu Kid, motiv z Voskovcovy a Werichovy Balady z hadrů nebo nějaký dostatečně free obrázek vozíčkáře.

Od kefírů po kondomy, víme o vás všechno

Děsivé pak je to, že banka a státní úředníci můžou mít kompletní přehled o hospodaření několika stovek tisíc nešťastných lidí.

Sociální úředník tedy bude nad detailními nákupními seznamy jednou rukou onanovat, druhou na telefonu vytáčet číslo klienta, kdykoliv se mu něco nepozdá:

  • „Pane Kašpárek, jste v invalidním důchodu kvůli vysokému tlaku. Nechtěl byste místo plnotučných kefírů začít kupovat nízkotučné?“
  • „Pane Kašpárek, co mají ty kondomy znamenat? Kdo může souložit, může i soustružit!“

Anketa

Stát musí...

Připomeňme jen, že celý tenhle orwellovský projekt má omezit zneužívání dávek. Loni přitom úřady práce podle své nedávné tiskovky odhalily zneužití 143 milionů korun ze sociální podpory. Z pohledu jednotlivce je to balík. Z pohledu státního rozpočtu asi 20 kilometrů cyklostezek nebo bez deseti milionů jeden obrněný transportér Pandur. Smítko za nehtem.

Jasně: vy na dávkách určitě nikdy závislí nebudete, máte šlapající firmu, v autě airbag a detektor mrtvého úhlu a vůbec, smějete se smůle do očí. Co je vám tedy po soukromí těch zbytečných lidí, které si beztak platíte z daní tak jako zvířata v zoo?

Nezapomeňte na to, že lidmi stojícími na okraji společnosti začal každý nechutný sociální experiment. Borci na vozících teď válčí i za vaše soukromí – bylo by tedy fér je podpořit.

Redakce radí: Každý týden Kašpárka

Michal Hašek je žába! Na prameni informací
Hejtmana Haška a jeho náměstka Juránka žralo, že se jich občané ptají na práci jejich úřadu. Rozhodli se těm všetečným opičákům dotazování co nejvíc zkomplikovat návrhem úpravy zákona o svobodném přístupu k informacím.

Daň z kafkovské hodnoty
Na zvýšení DPH za balíky z „non-EU“ zemí jsme měli vydělat. Jenže daň utopíme – v nákladech na výběr daně.

Stát reklamu nepotřebuje. I když to může vypadat cool
Potřebujeme, aby státní správa a samospráva investovala naše peníze do své propagace?

Není buchta jako buchtička
„Díky“ regulacím je jednodušší prodávat osmnáctky na videochatu než domácí buchty.

A další...

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+87
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 89 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 5. 2011 8:55, franta

Nechápu jednu věc, proč náš šetřivý Kalousek nezruší výsluhy policajtům a vojákům. Ročně to stojí miliardy a tyto peníze berou zdravý a práce schopný lidé. Co jsem slyšel státní rozpočet to stojí ročně miliardy. Proč je zvýhodňována jedna skupina státních zaměstnanců před jinýma? Pochopil bych, kdyby tyto peníze dostávali lidé zranění při výkonu služby ( práce neschopní). Tyto peníze dostávají i bývalí komunističtí vyšetřovatelé a všichni víme co lidem prováděli. To je česká spravedlnost.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 5. 2011 6:46, Láďa

... kromě toho že jste Janek, jste navíc i jednoduchý demagog - uvědomujete si např. že "pravidelně dáváte peníze" kdejakému státnímu (ale i obecnímu)úředníku, učiteli, ústavnímu činiteli včetně prezidenta, policistovi, hasiči, lékaři, soudci, stejně jako odsouzenému k výkonu trestu odnětí svobody, atd., atp., ... máte snad i v těchto případech ambice na právo vědět za co tito lidé utrácí peníze které jste jim "dal"? Janku, Janku, chce to příště víc přemýšlet a méně psát ...

Zobrazit celé vlákno

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (89 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Pohřebné 2024. Kdo má nárok, kolik dělá a jak žádat

24. 1. 2024 | Petra Dlouhá, Gabriel Pleska

Pohřebné 2024. Kdo má nárok, kolik dělá a jak žádat

Pohřebné je sociální dávka, která některým rodinám pomáhá s uhrazením nákladů na pohřeb. Nedostane ho ale každý. Přinášíme aktuální podmínky, které je potřeba pro nárok na pohřebné... celý článek

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

18. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

Úřad práce varuje před další vlnou podvodných telefonátů a SMS. Jedná se o automaticky generované hovory, které potenciální oběti lákají na údajné schválení příspěvku na bydlení ve... celý článek

Partners Financial Services