Příspěvky

Rodičovský příspěvek
Stávající rodičovský příspěvek ve výši 7 582 Kč měsíčně bude od ledna 2008 poskytován „vícerychlostně“,
rodiče si budou moci vybrat z následujících možností:

  • rychlejší čerpání – RP ve výši 11 400 Kč měsíčně bude náležet dva roky
  • klasické čerpání – RP ve výši 7 600 Kč bude náležet tři roky
  • pomalé čerpání – do 21 měsíců bude rodič pobírat 7 600 Kč, pak 3 800 Kč do 4 let dítěte.

Po ukončení peněžité pomoci v mateřství se bude muset rodič rozhodnout, zda chce rychlejší čerpání (podmínkou však je, že peněžitá pomoc v mateřství činila min. 380 Kč denně, což odpovídá předchozímu příjmu cca 16 000 Kč měsíčně), v opačném případě dostane klasické čerpání, tj. částku 7 600 Kč. Tu bude pobírat do 21 měsíců dítěte, potom se bude muset rozhodnout, zda chce klasické čerpání do 3 let nebo pomalé čerpání do 4 let. Tato rozhodnutí již budou neměnná, a to i když si třeba rodiče nechají rodičovský příspěvek převést na druhého z nich. Rodičovský příspěvek se vždy bude vztahovat k nejmladšímu dítěti v rodině.

Pokud rodič nebude mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství, a bude rovnou ode dne porodu pobírat rodičovský příspěvek, bude mu poskytován ve variantě pomalého čerpání, tj. nejprve 7 600 Kč a poté 3 800 Kč.

Při péči o zdravotně postižené dítě, bude mít rodič nadále nárok na prodlouženou výměru rodičovského příspěvku až do 7 let dítěte, a rodičovský příspěvek bude poskytován ve výši klasického čerpání, tj. v částce 7600 Kč.

Rodiny, které již mají děti: pokud budou mít k 1. lednu 2008 dítě více než 3 roky, budou rodiče dostávat rodičovský příspěvek ve výši 3 800 Kč. Když bude dítě mladší než 3 roky, ale současně starší než 21 měsíců, dostanou do 3 let dítěte částku 7 600 Kč a od 3 do 4 let dítěte 3 800 Kč. U dětí mladších 21 měsíců se budou moci rozhodnout, jakou variantu čerpání zvolí.
Možnost přivýdělku při rodičovském příspěvku: změna se nechystá


Přídavek na dítě
Přídavek na dítě nyní dostane méně rodin s dětmi. Dosud měly nárok na přídavek na dítě rodiny s příjmem do 4násobku životního minima, nyní se tento koeficient snižuje na 2,4násobek životního minima. Také byl přídavek poskytován ve třech výměrách – zvýšené, základní a snížené, podle výše příjmů rodiny.

Nově bude přídavek na dítě poskytován pouze v jedné výměře, která se bude lišit v závislosti na věku dítěte a bude nyní činit:

  • dítě do 6 let 500 Kč
  • dítě od 6 do 15 let 610 Kč
  • studující dítě od 15 do 26 let 700 Kč.


Sociální příplatek
Snížuje se koeficient pro nárok na tento příplatek, a to z dosavadních 2,2 na 2,0násobek životního minima.


Porodné
Porodné se snižuje z dosavadních 17 760 Kč na částku 13 000 Kč na každé narozené dítě a to bez ohledu na to, o jaké dítě v pořadí se jedná.


Pohřebné
Zatím se poskytovalo v částce 5 000 Kč každému, kdo vypravoval pohřeb. Nově bude náležet pouze při pohřbu nezaopatřeného dítěte nebo když budou pohřeb vypravovat rodiče nezaopatřeného dítěte (může se jednat o pohřbení jakékoliv osoby, ale pohřeb musí vypravovat rodiče s nezaopatřeným dítětem). Výše pak zůstane stejná – tj. 5 000 Kč.


Pastelkovné = příspěvek na školní pomůcky
Dosud byl poskytován v částce 1 000 Kč na každé dítě, které nastoupí do 1. třídy a na nějž rodiče pobírají přídavek na dítě. Dávka se od ledna 2008 zcela zruší.


Příspěvek na zvýšené životní náklady
Tuto dávku nyní vyplácí sociální odbory městský úřadů s přenesenou působností. Její výše činila max. 200 Kč a byla určena zdravotně postiženým na úhradu nákladů spojených s používáním kompenzačních, ortopedických či jiných pomůcek (např. na baterie do naslouchadel pro nedoslýchavé, či na ošacení při používání francouzských holí apod.).
Dávka se od ledna 2008 ruší.


Příspěvek na péči
Příspěvek na péči je poskytován zdravotně postiženým, kteří jsou závislí na péči jiné osoby k tomu, aby si mohli tuto péči uhradit. Od ledna 2008 se nebude nijak měnit výše příspěvku, ale dojde ke zpřísnění jeho podmínek tak, aby poživatelé tohoto příspěvku museli skutečně prokázat, že příspěvek používají k uhrazení péče pro sebe, jinak jim příspěvek bude zastaven.
Množí se totiž případy starých lidí, kteří příspěvek „šetří“ či dávají vnoučatům a sami pak žijí v naprosto nevyhovujících podmínkách, kdy se o ně nikdo nestará a nepomáhá jim.


Dávky pomoci v hmotné nouzi
Zde dojde ke zpřísnění u dlouhodobě nezaměstnaných, kdy pokud nepracují déle než 12 měsíců, budou jim sociální dávky sníženy až na hranici existenčního minima (tj. v současné době na částku 2 020 Kč měsíčně, což je hranice zajišťující přežití). Samozřejmě bylo nutné zohlednit u některých skupin obyvatel horší šanci práci získat, takže toto opatření se nebude týkat lidí starších 55 let, částečně invalidních a rodičů pečujících o dítě mladší 12 let. Od tohoto opatření stát očekává větší motivaci dlouhodobých poživatelů sociálních dávek k hledání zaměstnání.


Nemocenské a podpora při ošetřování člena rodiny
Platnost nového zákona o nemocenském pojištění se reformou odsune o další rok až na 1. 1. 2009 (tím se odsune např. vyplácení nemocenské z kapes zaměstnavatelů apod.).

Reforma zavádí změny ve výši nemocenské, a to tak, že za první 3 dny nemoci nebude náležet žádná nemocenská.
Od 4. do 30. dne nemoci bude náležet 60 % vyměřovacího základu.
Od 31 do 60. dne nemoci pak 66 % vyměřovacího základu.
A od 61. dne nemoci bude náležet nemocenská nejvyšší, v částce 72 % vyměřovacího základu.
Podpora při ošetřování člena rodiny bude náležet po celou dobu ve stejné částce, a to 60 % vyměřovacího základu.


Peněžitá pomoc v mateřství
Stejně jako u nemocenské, změní se i u peněžité pomoci v mateřství od ledna 2008 její podmínky, kdy se ruší poskytování této dávky ve zvýhodněné výměře osamělým matkám – dosud jim byla peněžitá pomoc poskytována v délce 37 týdnů (ostatní matky ji měly pouze v délce 28 týdnů).
Na prodlouženou výměru budou mít nadále nárok pouze matky při narození „vícerčat“ – dvojčat, trojčat apod., všechny ostatní maminky budou peněžitou pomoc dostávat po dobu 28 týdnů.
Výše peněžité pomoci v mateřství zůstane stejná jako dnes, a to 69% z denního vyměřovacího základu.


Důchodové pojištění
V oblasti důchodového pojištění nás výraznější změny teprve čekají. Zatím dochází pouze k dílčím úpravám v zápočtu doby péče o zdravotně postižené děti, a to tak, že se péče o děti, kterým byl přiznán příspěvek na péči v I. stupni, se bude osobám o ně pečujícím započítávat pro nárok na důchod až do jejich 10 let. A v souvislosti s tím bude stát za osoby pečující o tyto děti hradit zdravotní pojištění.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 9. 2007 12:10, Lukáš

Tak část o rodičovském příspěvku jsem četl snad desetkrát, ale stejně tomu úplně nerozumím.
Tak nejprve mě dají na výběr ze 3 variant a pak se tam nahrnou takové podmínky, že si vlastně většina lidí ani nemůže vybrat.
Když budu chtít nejrychlejší variantu tak to znamená, že příjem před mateřskou musím mít 16000? Takže místo aby tato varianta umožnila nízkopříjmovým skupinám se rychleji vrátit do pracovního procesu tak nahrává těm s vyššími příjmy pokud jsem to správně pochopil. Nebo je to úplně jinak? Děkuji za upřesnění.

+58
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

2. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

Většina matek, které nemají práci a skončí jim rodičovská dovolená, může pobírat podporu v nezaměstnanosti. Ta se však zpravidla sotva přehoupne přes dva tisíce korun měsíčně.

Bez vyplněného formuláře na přídavky na děti zapomeňte

28. 6. 2007 | Ludmila Řezníčková

Bez vyplněného formuláře na přídavky na děti zapomeňte

Pokud chcete i nadále pobírat přídavky na děti, musíte nejpozději do konce října odeslat úřadu sociální podpory formulář, do něhož vyplníte příjmy rodiny za rok 2006. Podnikatelům se... celý článek

Dávky v hmotné nouzi: jenom nízký příjem nestačí

11. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Dávky v hmotné nouzi: jenom nízký příjem nestačí

Dávky pomoci v hmotné nouzi jsou novinkou roku 2007. Nahradily dřívější dávky sociální potřebnosti, které laici nazývali doplatky do životního minima. Podle nového zákona o dávkách... celý článek

Realitní trhy: investoři letos mohli vydělat až 27 procent

20. 10. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: investoři letos mohli vydělat až 27 procent

Při pohledu na vývoj cen akcií realitních společností se ani nechce věřit, že na počátku letošního léta zaznamenaly propad. Evropský trh se obchoduje již o více než 31 % výše než začátkem... celý článek

Jak zvládnout péči o příbuzné II.

10. 3. 2006 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Jak zvládnout péči o příbuzné II.

Zajímá vás, jak naše společnost pečuje o své zdravotně postižené a handicapované členy? Je nesporné, že v domácím prostředí se zejména starší či zdravotně postižení občané cítí nejlépe... celý článek

Partners Financial Services