Peníze, které vám dá stát: sirotčí důchod

Sirotčí důchod je dávka, která má zabezpečit nezaopatřené dítě, které přijde o jednoho či oba rodiče (nebo jejich zákonné náhradníky), po dobu jeho studií a přípravy na povolání.
Peníze, které vám dá stát: sirotčí důchod

Nezaopatřené dítě, to je potřeba si vyjasnit hned na začátku, nemusí být vůbec žádné dítě. Pro účely zákona o důchodovém pojištění (kterým se řídí i přiznávání sirotčích důchodů) se za nezaopatřené dítě považuje dítě školou povinné, ale i člověk po ukončení povinné školní docházky, a to až do 26 let, pokud

  • se soustavně připravuje na budoucí povolání nebo
  • se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo si vydělávat z důvodu nemoci či úrazu, případně 
  • není schopen pro dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav vykonávat výdělečnou činnost.

Soustavná příprava na budoucí povolání?

Soustavnou přípravou na budoucí povolání se myslí studium na středních, vyšších odborných či vysokých školách nebo příprava ve speciálních výcvikových střediscích pro osoby se změněnou pracovní schopností. Soustavnou přípravou na budoucí povolání není studium, při kterém člověk pracuje tak, aby musel platit nemocenské pojištění, má nárok na hmotné zabezpečení uchazeče o zaměstnání nebo při kterém je příslušníkem armády či v jiném služebním poměru.

Kromě toho se za nezaopatřené dítě považuje také nezletilé dítě vedené v evidenci úřadu práce, které nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Za nezaopatřené dítě se nepovažuje dítě pobírající invalidní důchod ve III. stupni invalidity.

Zděděný důchod

Na sirotčí důchod má nezaopatřené dítě nárok po svém zemřelém rodiči, osvojiteli nebo osobě, která dítě převzala do péče (dále pro zjednodušení jen rodič). Ovšem pouze v případě, že rodič:

  • pobíral starobní nebo invalidní důchod nebo  
  • ke dni smrti splňoval nároky na přiznání starobního nebo invalidního důchodu, případně
  • zemřel následkem pracovního úrazu.

Sirotčí důchod se vypočítává z důchodu zemřelého: činí 40 procent jeho procentní výměry. Druhá složka sirotčího důchodu je základní výměra. Ta je pevná a činí 2 230 Kč. Pokud dítěti zemřou oba rodiče, vypočítává se důchod po každém z rodičů zvlášť.

Jak dlouho lze důchod pobírat

Přerušený důchod

Čtyřiadvacetiletý student Jaroslav se stal sirotkem v roce 2008, od té doby pobíral sirotčí důchod. V roce 2009 však studium přerušil, a ztratil tedy nárok na sirotčí důchod. Pokud nyní začne znovu studovat, začne být také znovu považován za nezaopatřené dítě a opět bude mít i nárok na sirotčí důchod. Ten mu nemůže být vyměřen menší, než byl jeho sirotčí důchod v roce 2009.

Na sirotčí důchod má nezaopatřené dítě nárok, dokud je podle výš uvedených parametrů nezaopatřené – nejdéle do 26 let. Nárok na sirotčí důchod zaniká osvojením dítěte. Pokud jde o oboustranně osiřelé dítě a dítě je osvojeno pouze jednou osobou, zaniká nárok na sirotčí důchod po tom z rodičů, kterého osvojitel nahradil. Dojde-li ke zrušení osvojení, dítěti vznikne nárok na sirotčí důchod znovu.

K „pauze“ v pobírání sirotčího důchodu mohou vést i jiné okolnosti, totiž přerušení „soustavné přípravy na budoucí povolání“. V každém případě ale platí, že pokud v mezičase dojde ke změně výpočtu důchodů, obnovený důchod nesmí být nižší, než byl před „pauzou“.

Výplatu důchodů zajišťuje Česká správa sociálního zabezpečení v Praze, důchody samotné se však se vyřizují na okresních správách sociálního zabezpečení, které lze nalézt v bývalých okresních městech. Není potřeba dopředu vyplňovat žádné formuláře, žádosti o dávky důchodového pojištění se sepisují na uvedených okresních správách sociálního zabezpečení

Bc. Ludmila Řezníčková

pracuje po dlouhá léta v sociální oblasti na odboru sociálních věcí Městského úřadu Příbor. Nyní může zúročit nabyté zkušenosti a v Sociální poradně serveru Peníze.cz odpovědět i vám na otázky týkající se nejen nároků na sociální dávky, ale i dalších problémů z dané oblasti.

Sociální poradna: z nejčastěji kladených dotazů

Náš otec dlouhou dobu pracoval načerno. Pak umřel a já s bratrem jsme zůstali bez prostředků. Matka je nezaměstnaná a já i bratr studujeme a nemáme z čeho žít. Přesto jsme se dozvěděli, že na sirotčí důchod nemáme nárok, je to možné?

Možné to bohužel je, pokud váš otec pracoval delší dobu načerno, nejspíš ani neplatil sociální pojištění a zřejmě ke dni své smrti neměl nárok ani na starobní, ani invalidní důchod. Za takových podmínek ani jeho dětem nevzniká nárok na sirotčí důchod. Ve vaší obtížné situaci bych doporučovala obrátit se na sociální odbor městského úřadu a žádat o dávky pomoci v hmotné nouzi.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 2. 2014 12:32, Eva

A to byste radši, aby si ty peníze shrábli politici? Peníze by se odváděly tak jako tak, nehledě na počet lidí pobírající důchod. Styďte se, že házíte špínu na děti bez rodičů. Věřte mi, že pravidla jsou dost přísná a jen tak někdo nárok na důchod nedostane.

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 7. 2011 9:51, Petr S.

"Peníze, které vám dá stát" - dovoluji si upozornit na špatný název článku. Stát totiž žádné peníze, žádné hodnoty, nevytváří - jenom je bere pod hrozbou kriminálu těm pracovitým, a rozdává je méně pracovitým nebo práce neschopným.

Správný název by tudíž měl znít: "Peníze, které vám dávají druzí z vlastní kapsy".

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze, které vám dá stát: vdovský a vdovecký důchod

16. 6. 2011 | Ludmila Řezníčková | 45 komentářů

Peníze, které vám dá stát: vdovský a vdovecký důchod

Vdovský a vdovecký důchod jsou dávky důchodového pojištění určené k zabezpečení pozůstalých – vdov a vdovců. To ovšem neznamená, že na něj má automaticky nárok každá vdova či každý... celý článek

Peníze, které vám dá stát: invalidní důchod

1. 6. 2011 | Ludmila Řezníčková | 62 komentářů

Peníze, které vám dá stát: invalidní důchod

Invalidní důchod je dávka důchodového pojištění, která má sloužit k zabezpečení těch, kteří kvůli úrazu či nemoci nemohou plně pracovat a sami si vydělávat, případně nemohou pracovat... celý článek

Peníze, které vám dá stát: starobní důchod

12. 5. 2011 | Ludmila Řezníčková | 12 komentářů

Peníze, které vám dá stát: starobní důchod

Starobní důchod je dávka důchodového pojištění určená k zabezpečení člověka ve stáří. K jeho výplatě je však třeba splnit několik zákonných podmínek.

Víte, co je rodičovská dovolená?

3. 5. 2011 | Ludmila Řezníčková | 17 komentářů

Víte, co je rodičovská dovolená?

Rodičovská dovolená – většina lidí si představí dobu, po niž se pobírá rodičovský příspěvek. To ovšem není přesné. A navíc je to jen jeden úhel pohledu, osobní. Rodičovskou dovolenou... celý článek

Peníze, které vám dá stát: příspěvek na péči

5. 4. 2011 | Ludmila Řezníčková | 43 komentářů

Peníze, které vám dá stát: příspěvek na péči

Příspěvek na péči je určen osobám se zdravotním postižením, které potřebují péči jiné osoby či instituce. Není přitom rozhodující, zda jim potřebnou péči zprostředkují rodinní příslušníci... celý článek

Partners Financial Services