Neřekneš, kolik vyděláváš? Alimenty ti vyměří, jako bys bral 85 tisíc

Kdo neprokáže před soudem skutečné příjmy, zaplatí dítěti výživné, jako by bral 85 250 korun. Jsou ovšem i lidé, kterým se to vyplatí.
Neřekneš, kolik vyděláváš? Alimenty ti vyměří, jako bys bral 85 tisíc

Když se rodiče nedohodnou na tom, kolik bude jeden druhému přispívat na výživu a další potřeby dítěte, musí za ně rozhodnout soud. Totéž samozřejmě platí, pokud se rodič na výživném nedohodne se zletilým potomkem – protože i dospělý může být podle zákona nezaopatřené dítě. A jestliže se rodiče rozvádějí, musí si i případnou dohodu o výživném nechat soudem posvětit.

Při stanovení výživného se přihlíží na jedné straně k potřebám dítěte, k nákladům na jeho stravu, šaty, školu, kroužky a zájmy, a na druhé straně k příjmům a majetku rodiče. Jak ale soud v praxi o výši výživného rozhoduje?

Tabulky jsou, ale ne závazné

Odpověď je: jak který a jak kdy. Dají se dohledat případy, kdy zhruba stejně staré děti odcházely od soudu s výrazně odlišnými alimenty, ačkoli jejich rodiče vydělávali zhruba stejně.

Ministerstvo spravedlnosti sice vydalo tabulku, ve které doporučuje, kolik procent z čistého příjmu rodiče by dítě mohlo dostat, není to ale tabulka nijak závazná. A není ani použitelná ve všech případech – například v těch, kdy by rodič měl platit na čtyři nebo víc dětí.

Výše výživného podle doporučení ministerstva spravedlnosti
Věk dítětePodíl výživného na čistém příjmu rodiče
0–5 let11–15 %
6–9 let13–17 %
10–14 let15–19 %
15–17 let16–22 %
18 a víc roků19–25 %

Soudy mají každý případ zhodnotit s ohledem na jeho jedinečné okolnosti. Nařízenou výši alimentů musí také odůvodnit. Neohlížejí se přitom jenom na to, aby výživné uspokojilo přirozené potřeby dítěte. Životní úroveň potomka, píše se totiž v občanském zákoníku, má být zásadně shodná s životní úrovní rodičů. Pokud si tedy rodič dítěte přijde řekněme měsíčně na dvě stě tisíc, může být odpovídající výživné třeba třicet tisíc korun – ačkoli by na všechno, co děcko potřebuje, klidně stačila polovička.

Hledáte pomocnou ruku?

Potřebujete radu nebo pomoc? V našich rejstřících najdete odborníka, ke kterému to máte kousek!

Rodičovský striptýz

Alimenty se normálně platí pravidelně, vždycky na měsíc dopředu. Dokud dítě není plnoleté, posílají se rodiči, který má dítě v péči; později samotnému dítěti.

Jsou ale případy, kdy soud může nařídit, aby rodič dopředu složil zálohu a zaplatil víc. Zkoumají se totiž nejen majetkové poměry rodičů, ale také jejich přístup k majetku. Soud může chtít alimenty dopředu, jestliže má oprávněné obavy, že rodič se svými financemi hazarduje, a že tedy vlastně ohrožuje budoucí životní úroveň svého dítěte. Nebo když se soud obává, že rodič, který se dlouhodobě zdržuje v zahraničí, nebude platit.

V žádném případě se ale nejde z alimentů jednorázově a jednou provždy vyplatit. Podrobně jsme o tom psali v samostatném článku:

Soud také zajímá, jestli rodiči před soudním stáním podezřele nepoklesly příjmy, jestli se bez důležitého důvodu nevzdal výnosného zaměstnání, jestli nepřepisoval majetek – zkrátka jestli nějakým způsobem nezhoršoval (třebas jen naoko) svůj majetkový obraz, aby nemusel platit vysoké výživné. Podrobuje ho tedy menšímu majetkovému striptýzu.

Ztráta? Nezajímá. Soud není berňák

Pokud rodič, který má platit výživné, podniká, nebude mu pravděpodobně stačit pouhé daňové přiznání. Soud ho zřejmě vyzve, aby předložil další dokumenty, například peněžní deník, knihu jízd, přehled odpisů a podobně. Potřebuje si totiž o majetkových a finančních poměrech rodiče udělat hlubší představu.

Pomůžeme vám najít cestu

Oficiálně nemá majetek, skoro nic nevydělává, a proto neplatí na děti. Že se nedá nic dělat? 

Jak zmáčknout neplatiče alimentů? Nechte mu zabavit řidičák!


Rozvodem u nás končí zhruba každé druhé manželství. Pro všechny, které nepřekonatelné rozpory dohnaly až před soud, máme pár rad.

Rozvod. Jak dělit majetek, dluhy a péči o děti


Pokud má rodič kromě neuhrazeného výživného alespoň jeden další dluh u jiného věřitele, může požádat o oddlužení.

Rodič neplatí výživné a vyhlásí osobní bankrot. Co pak?

A jestliže rodič tvrdí, že jeho příjmy jsou po odečtení výdajů na jejich dosažení nízké, nebo že je jako podnikatel dokonce ve ztrátě, bude to soud zkoumat jinak než finanční úřad. Do nákladů si totiž člověk může kvůli snížení daní napsat ledacos, ale při soudu o výživné se bude hodnotit, jestli se po něm nedalo důvodně požadovat, aby s těmi nebo oněmi penězi myslel v první řadě na svoje děti.

Řečeno s jedním rozsudkem už roku 1992: „Prvořadnou povinností rodiče je dostát zákonné vyživovací povinnosti k dětem a teprve zbývající finanční prostředky je možno použít k rozvoji podnikatelských aktivit.“ Co uzná berňák, to zkrátka soud o výživné uznat nemusí. A pokud ve výdajích něco neuzná jako nutné a nezbytné investice, může tyhle peníze přičíst k oficiálně vykazovaným příjmům.

Stydlivý = prachatý

Pokud je rodič stydlivější a nechce svoje finanční poměry odhalit ve vší nahotě, prostě pokud nepředloží všechny podklady, které po něm soud požaduje, pak se k němu přistupuje jako k zámožnému člověku.

Soud mu stanoví fiktivní mzdu ve výši pětadvacetinásobku životního minima jednotlivce. Pro účely vyměřování výživného má tedy takový člověk rázem příjem hezkých 85 250 korun.

Pro většinu lidí to může být dostatečný strašák, aby se soudem spolupracovali (nebo dostatečný trest, pokud by nespolupracovali). Jenže existují i rodiče, kteří jsou majetkově a příjmově úplně jinde – ještě o řád nebo dva výš. A pro takového člověka může být výživné vypočtené z 85 tisíc vlastně výhodné.

Nejen rodiče dětem

Vyživovací povinnost nemají jen rodiče vůči dětem, ale taky děti vůči rodičům. Nebo manželé navzájem, někdy dokonce i po rozvodu. A vyživovací povinnost je i mezi vnoučaty a prarodiči v obou směrech. Víc v našich specializovaných článcích:

Vyživovací povinnost: Jak dlouho musíte živit dospělé děti. A kdy musí děti živit vás

Vyživovací povinnost a manželství: Musí vás živit. Někdy i po rozvodu

Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina! Musíme si pomáhat

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 4. 2019 8:16, Pavel

Lidi u nás si kladou otázku proč se rozpadá tradiční model rodiny? A jeden z důvodů je obsah tohoto článku. Úplná ztráta rovnocenného postavení muže v rodině. Vymezení jeho pozice do situace kdy je brán za blbce který je k tomu, aby platil horem dolem bez ohledu na jeho vlastní život či zdravý. Pak ať se dnešní ženy a dámy nediví, že se muži nechtějí ženit, že nechtějí mít kopu dětí. Když jim to aspoň trochu myslí je jim jasné, že jsou těmito věcmi vysloveně ohroženi. A výhody jim to nepřináší žádné. Vlastně oni ani nestojí o výhody chtějí jen normál. Ale ani na ten již dnes nemají nárok. Nárok mají jen na to bít otrokem dnešní pološílené společnosti.

+190
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 4. 2019 10:08, Gabriel Pleska

Obsah článku platí úplně stejně pro muže i pro ženy. Ani jednomu pohlaví nestraní. To, že ho tak čtete vy, může být možná dáno nastavením uvnitř vaší hlavy. Ale pravda, je tu ještě jedna věc – rozhodování soudů ve sporech o to, komu dítě připadne do péče. Tím se ale text nezabývá.

Zobrazit celé vlákno

-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services