Příjmení: po mámě, tátovi, po obou, nebo úplně jinak?

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 22. 8. 2018 | 16 komentářů
Víte, jaké můžete dát svému potomkovi příjmení? Co když nejste manželé nebo se každý z vás jmenuje jinak? Může dostat dítě příjmení po obou? A co když se narodí po rozvodu?
Příjmení: po mámě, tátovi, po obou, nebo úplně jinak?

Tomu, jaké křestní nebo přesněji rodné jméno můžete dítěti vybrat, jaká jsou pravidla a s jakými potížemi se můžete potkat, když si vyberete jméno netradiční, píšeme na Peníze.cz tady:

Dneska přidáme druhou půlku. Podíváme se, jaká pravidla se vztahují na příjmení právě narozeného dítěte.

Když jste svoji

Nejjednodušší je to v případě sezdaných rodičů, kteří se při vstupu do manželství dohodli, že budou užívat jedno společné příjmení. Totéž příjmení pak automaticky dostanou všechny děti, které se jim v době trvání manželství narodí. Jestli jste oba Malinovi, budou Malinovic také všechny vaše děti.

Další variantou je, že jste se před svatbou rozhodli, že si po vstupu do manželství ponecháte každý původní příjmení. Pan Malina zůstane panem Malinou a slečna Procházková se stane paní Procházkovou. V takovém případě musíte už při uzavírání manželství nahlásit, po kterém z vás se budou jmenovat vaše budoucí děti. Všechny vaše společné děti musejí mít příjmení stejné. Není možné například dcery pojmenovat po matce, syny po otci nebo příjmení dětí jinak střídat. Dětem také nemůžete dát příjmení obě, Malinovy Procházkovy ani Procházkovy Malinovy být nemůžou. Buď budou Malinovy, nebo Procházkovy.

Zatímco je na houbách

Houby
Zdroj: Shutterstock

Zažádat si o mateřskou, o rodičák, dostaneme porodné? Co ten jednorázový příspěvek na dítě? Nahlásit na zdravotní pojišťovnu, vyřídit rodný list. Co všechno musíte k v býběru jména stihnout před porodem a kolem něj? Máme přehled, nebojte se ho použít:

Co všechno udělat před porodem a po porodu

Taky jste se mohli před svatbou rozhodnout, že si jeden z vás příjmení zdvojí: ke svému původnímu příjmení přibere ještě příjmení zákonného partnera nebo partnerky.

Zdvojování příjmení po svatbě má svá pravidla. Původní příjmení se automaticky posouvá na druhé místo, opačně to nejde. Zdvojit příjmení navíc smí jen jeden. Druhý z manželů se musí spokojit s příjmením jediným. Takže když se berou Malina s Procházkovou, můžou se po svatbě jmenovat buď Malina a Malinová Procházková, nebo Procházka Malina a Procházková. Děti se budou jmenovat po tom z rodičů, který má příjmení nezdvojené, budou tedy buď Malinovy, nebo Procházkovy. Zdvojené příjmení dostat nemůžou.

Může se ale stát, že jeden ze snoubenců nese zdvojené příjmení už před sňatkem, třeba jako pozůstatek z předchozího manželství. Pak se můžou snoubenci rozhodnout, že po svatbě budou toto zdvojené příjmení užívat oba. Žádné další, v pořadí už třetí, příjmení k němu ale přidávat nejde. Dvě příjmení jsou podle českých zákonů maximum. V tomto případě pak stejné zdvojené příjmení budou mít i všechny společné děti. Takže když si Malina Kopřiva bere Procházkovou a rozhodnou se, že po svatbě budou oba Malinovi Kopřivovi, budou Malinovy Kopřivovy i jejich později narozené děti.

Bez přechylování

Pokud se žena rozhodne, že chce po svatbě přijmout manželovo příjmení v nepřechýleném mužském tvaru, může. V případě našich figurantů by tedy slečna Procházková po svatbě s panem Malinou byla paní Malina, případně paní Malina Procházková, kdyby si přála nést obě jména. O změnu lze zažádat i kdykoli jindy a není potřeba k tomu víc dokládat:

Pokud budete chtít, aby příjmení v nepřechýlené podobě užívala vaše dcera, stačí o to na matrice prostě požádat. A nemusí to být hned po narození. Jen dítě starší patnácti let musí připojit svůj souhlas.

Já je někdo jiný

Změna křestního jména nebo příjmení. Po svatbě, rozvodu i na přání. Jaké varianty a kombinace zákon umožňuje? Jaké jsou možnosti u dětí? Na kolik změna jména přijde? A jak to bude se starými doklady – třeba diplomem ze školy? Poradíme.

Nové jméno a příjmení. Jak a za kolik?

Když nejste manželé

Trošku složitější je situace u nesezdaných rodičů. Jestli chcete, aby dítě dostalo příjmení po otci (a aby byl zapsaný v rodném listě), musíte ještě před porodem na matrice podepsat souhlasné prohlášení o určení otcovství. Zamířit můžete na kteroukoli rodnou matriku, nemusí jít o matriku příslušnou podle místa bydliště jednoho nebo druhého z vás ani podle místa narození dítěte. Musí to ale být rodná matrika při obecním úřadě, nemocniční matrikářka vám s tím nepomůže. Potřebovat budete občanské průkazy, rodné listy a těhotenskou průkazku. Prohlášení o otcovství potvrzené matrikou s sebou pak vezměte do porodnice. Jinak dítě po narození automaticky dostane příjmení matky a matrika mu vystaví rodný list, ve kterém nebude otec uvedený.

V porodnici také (stejně jako všichni ostatní rodiče) odevzdáte vyplněný formulář Souhlasné prohlášení o jménu dítěte – tam uvedete, jaké má nést dítě křestní jméno a jaké příjmení, zda po matce, nebo po otci. Když má dítě pan Malina s paní Procházkovou, můžou se rozhodnout, jestli dítě bude Malina/Malinová, nebo Procházka/Procházková. Obě příjmení dítě dostat nesmí, to platí u nesezdaných stejně jako u manželů, kteří se jmenují každý jinak.

Když před porodem s byrokracií zaspíte, samozřejmě ještě nic není ztraceno, je možné vyřešit to i dodatečně: příjmení dítěte změnit a nechat mu vystavit nový rodný list s uvedením otce. Znamená to ale průtahy a alespoň jednu společnou cestu na matriku v místě, kde se dítě narodilo.

Doklady fuč? Poradíme!

Kapsy
Zdroj: Shutterstock

Přišli jste peněženku s doklady? Chybí vám rodný list nebo nějaký důležitý průkaz? Máme pro vás manuál se základními radami a dorbým postupem, jak a kde ztrátu dokladů řešit. A na kolik vás to přijde:

Ztráta nebo odcizení dokladů

Svobodná nebo rozvedená matka

Když je matka dítěte svobodná a nechce v rodném listě dítěte uvádět otce, předloží v porodnici jen svůj občanský průkaz, rodný list a odevzdá prohlášení o jménu dítěte, příjmení dostane po ní. Když je rozvedená, neměla by doma zapomenout rozvodový rozsudek.

Pokud se dítě narodí v době trvání manželství nebo do uplynutí třístého dne po rozvodu, do knihy narození se jako otec dítěte automaticky zapíše současný/bývalý manžel matky. Ohledně příjmení pro dítě tu pak platí všechna pravidla, která jsme popisovali výš u sezdaných rodičů – na příjmení pro společné dítě jste se pravděpodobně dohodli už při svatbě.

Ke změně otcovství (a případně i příjmení) v rodném listě je nezbytné souhlasné prohlášení všech tří zainteresovaných – bývalého manžela, otce dítěte a matky – které se činí v řízení před soudem, zahájeném na návrh některého z nich. Takový návrh je možné podat nejdřív po narození dítěte a nejpozději do jednoho roku po porodu. Pokud jste všichni tři zajedno, soud další důkazy o otcovství nevyžaduje, obvykle je hotovo během jednoho soudního stání. Když se některá ze tří stran odmítne ke společnému prohlášení připojit, přicházejí na řadu testy otcovství.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 5. 2019 4:53, Kvapilová

Dobrý den,
manžel je cizinec a nese tradičně dvě příjmení. První po otci a druhé po matce. Když jsme se brali, nechali jsme si oba své svobodné jméno a dohodli se, že děti pojmenujeme po něm. Rádi bychom ale zachovali tradici z jeho rodné země a děti pojmenovali stejným způsobem - první příjmení jako první příjmení otce a druhé příjmení jako první příjmení matky. Existuje nějaký dokument, který nám zaručí, že česká matrika zahraniční tradici pojmenování schválí? Děkuji

+89
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 10. 2019 20:19, Mr.P

Dobrý den měl bych dotaz, přítelkyně má zanedlouho termín a neshodujeme se v tom že ona chce aby dítě mělo její příjmení, já samozřejmě aby se mělo příjmení mé.. přeci jenom je to v dnešní době normální že se dává příjmení po otci.. tak se chci zeptat jake mám tomto pripade nároky když stim nesouhlasím..

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

2. 4. 2024 | Kateřina Jungvirtová

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

Jarní prázdniny v roce 2025 proběhnou v období od 3. února do 16. března. Přinášíme přehled termínů pro jednotlivé okresy.

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services