Mateřská na druhé dítě: kdo ji dostane, kdo ne

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 20. 3. 2018 | 17 komentářů
Druhé dítě se narodí v době, kdy ještě berete rodičovský příspěvek na prvního potomka nebo krátce po dočerpání dávky. Dostanete na druhé dítě mateřskou? Jak se liší pravidla u zaměstnankyň a podnikatelek?
Mateřská na druhé dítě: kdo ji dostane, kdo ne

Jaké podmínky musíte splnit, abyste v roce 2018 dostali peněžitou pomoc v mateřství (PPM) a rodičovský příspěvek, jsme psali nedávno:

Víte od nás také, jak, kdy a kde o tyto dávky žádat:

Dneska se podíváme, jestli peněžitou pomoc v mateřství dostanete i na dítě, které přijde na svět krátce po starším sourozenci. Začneme u matek, které byly před první mateřskou zaměstnané. Pak se mrkneme na pravidla pro podnikatelky.

Propojeno!

Návrat z mateřské a rodičovské

Zákoník práce kryje matkám i otcům na mateřské a rodičovské záda důkladně. Je ale důležité práva znát, nenechat se vzít na hůl. Jak dlouho musí zaměstnavatel místo držet? Co když se záskok za vás až příliš osvědčí?

Návrat do práce z mateřské a rodičovské

Zaměstnankyně: druhá mateřská?

Situací a kombinací, které můžou v praxi nastat, je hned několik. Rozebereme jednu po druhé.

Situace: Před první mateřskou jste byla zaměstnaná na dobu neurčitou. Po vyčerpání peněžité pomoci v mateřství jste začala brát rodičovský příspěvek. Znovu jste otěhotněla a další dítě se narodí ještě v době čerpání původního rodičovského příspěvku. Vaše pracovní smlouva pořád trvá.

Výsledek: Nemusíte si dělat starosti, peněžitou pomoc v mateřství na druhé dítě dostanete. Váš pracovní poměr v zaměstnání dál běží, jen z něj toho času čerpáte rodičovskou dovolenou. Na druhé dítě dostanete peněžitou pomoc v mateřství ve stejné výši jako u první ratolesti.

Pokud se má dítě narodit dřív, než vyberete celý rodičovský příspěvek na prvního potomka, zkuste jeho čerpání zrychlit. Nejde to ale úplně libovolně, pravidla popisujeme tady:

Jak vysvětlujeme v odkazovaném článku, měsíční výše rodičovského příspěvku má u každého svůj strop. Když dávku nastavíte na své maximum a do začátku pobírání nové mateřské stejně nestihnete vybrat celých 220 tisíc, zbytek rodičovského příspěvku na první dítě bez náhrady propadne. I u druhé mateřské platí, že PPM musíte začít čerpat nejdřív osm a nejpozději šest týdnů před očekávaným termínem porodu, který potvrdí lékař. Případně ode dne porodu, když dítě přijde na svět předčasně.

Pomoct s propočtem ideálního (nebo co nejideálnějšího) tempa čerpání rodičovského příspěvku vám může naše kalkulačka:

Rodičovský příspěvek 2019

měsíců
měsíců

Další kalkulačky

Propojeno!

Práce na dobu určitou

Přečtěte si, jaká jsou pravidla práce na dobu určitou, kolikrát zaměstnavatel může prodloužit smlouvu, na jak dlouho, kdy se pracovní poměr automaticky mění na dobu neurčitou. A jak postupovat, když šéf poruší zákon.

Práce na dobu určitou: pravidla

Situace: U prvního dítěte jste měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Před nástupem na mateřskou jste byla zaměstnaná, ale pracovní smlouvu jste měla sjednanou na dobu určitou a v době čerpání PPM nebo rodičovského příspěvku vypršela. Znovu otěhotníte a druhé dítě se narodí ještě v době čerpání rodičovského příspěvku na prvního potomka, ale už po konci pracovní smlouvy.

Výsledek: Nárok na peněžitou pomoc v mateřství máte, pokud jste v době začátku jejího čerpání (tedy šest až osm týdnů před očekávaným porodem) zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě 180 dní od skončení posledního zaměstnání. Pokud vaše pracovní smlouva zanikla dřív, u druhého dítěte nárok na PPM mít nebudete. Hned od porodu začnete na novorozence čerpat rodičovský příspěvek – vy nebo otec dítěte. Případně je tu možnost, aby PPM po konci šestinedělí začal čerpat otec dítěte, pokud splňuje všechny podmínky:

Jestli se má druhý potomek narodit dřív, než vyberete celý rodičovský příspěvek na prvního, můžete čerpání dávky zrychlit, pravidla a limity najdete v článku:

Jak v něm vysvětlujeme, měsíční výše rodičovského příspěvku má u každého strop. Když si dávku nastavíte na své maximum a do začátku pobírání mateřské nebo rodičovského příspěvku na druhé dítě nestihnete vybrat celých 220 tisíc, zbytek rodičovského příspěvku na první dítě bez náhrady propadne. Rodičovský příspěvek lze brát vždy pouze na nejmladší dítě v rodině.

Pomoct s propočtem ideálního (nebo co nejideálnějšího) tempa čerpání rodičovského příspěvku vám může naše kalkulačka.

Situace: U prvního dítěte jste nárok na peněžitou pomoc v mateřství měla. Během čerpání rodičovského příspěvku znovu otěhotníte, po jeho dočerpání se na nějaký čas vrátíte do zaměstnání (vaše pracovní smlouva nepřetržitě běží), než nastoupíte na mateřskou s druhým dítětem. 

Výsledek: I u druhého dítěte nárok na PPM máte. Výše mateřské se bude počítat z příjmů v posledních dvanácti měsících. Pokud ale nastupujete na PPM do čtyř let věku předchozího dítěte a podle příjmů by vám vyšla nižší mateřská, než jste brala na první dítě, dostanete dávku ve stejné výši jako u prvního potomka. Podmínkou zůstává, že jste v době nástupu na druhou mateřskou zaměstnaná nebo v ochranné době 180 dní po konci posledního zaměstnání.

Propojeno!

Podnikatelka na mateřské a rodičovské

Musí podnikatelka, která začne brát mateřskou a rodičovskou, přerušit živnost? Jak je to s odvody na zdravotní pojištění a sociální pojištění? Co když chcete aspoň trochu vydělávat?

Musíte přerušit živnost? Platit odvody? A jak vydělávat?

Podnikatelka: druhá mateřská?

U maminek samostatně výdělečně činných jsou pravidla trochu jiná.

Situace: Před začátkem čerpání PPM na první dítě jste jako podnikatelka dostatečně dlouho platila dobrovolné nemocenské pojištění - minimálně 270 dní v průběhu dvou let před nástupem na mateřskou, z toho alespoň 180 dní v posledním roce. Po PPM jste začala brát rodičovský příspěvek a znovu otěhotněla, druhé dítě se má narodit ještě před koncem jeho čerpání, případně krátce poté.

Výsledek: Aby vám vznikl nárok na PPM u druhého dítěte, musela byste mít znovu splněnou základní podmínku – tedy mít v době začátku PPM (šest až osm týdnů před očekávaným porodem) placené nemocenské pojištění alespoň 270 dní za poslední dva roky, a z toho nejmíň 180 dní v posledním roce.

Maminky podnikatelky, které plánují druhé dítě brzy po prvním, by měly vědět, jaké možnosti ohledně dobrovolného nemocenského pojištění na mateřské a rodičovské mají.

Pokud vám u prvního dítěte vznikne nárok na PPM na základě nemocenského pojištění hrazeného v podnikání, se začátkem čerpání PPM nemocenské pojištění platit přestáváte (čerpáte z něj totiž mateřskou). Během čerpání mateřské nesmíte osobně vykonávat podnikatelskou činnost, jestli ale chcete svému dítěti brzy pořídit sourozence, je dobré živnost nepozastavovat ani nerušit – účast na nemocenském pojištění pak totiž trvá i v době pobírání PPM, i když pojistné neplatíte. Když mateřskou doberete, měla byste pojistné na nemocenské pojištění začít znovu platit, jinak vám nemocenské pojištění zanikne.

Porod na dohled

Během příprav na narození potomka byste neměli opomenout několik úředních povinností. Pro nastávající rodiče shrnujeme administrativu, kterou bude třeba obstarat:

Jaké formality vyřídit před porodem, jaké těsně po něm

Během pobírání rodičovského příspěvku, který na mateřskou obvykle navazuje, se vaše podnikatelská činnost považuje za činnost vedlejší – což přináší některé výhody ohledně platby zdravotního pojištění a sociálního pojištění:

Výši nemocenského pojištění si podnikatelé nemůžou volit libovolně, je provázaná s výší sociálního pojištění.

I když vykonáváte vedlejší činnost bez účasti na důchodovém pojištění, smíte platit dobrovolné nemocenské pojištění, ale pouze v minimální výši 115 korun měsíčně, což zakládá nárok na minimální výši mateřské: denní dávka bude 165 korun, celkem tedy za 28 týdnů dostanete 32 340 korun.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 12. 2018 14:17, Jana

Dobrý den, 1.dítě narozené listopad 2014, já smlouva doba nerčitá, znovu jsem se na svou pozici vrátila po 4 letech v listopadu 2018, znovu otěhotněla s termínem červenec 2019. Bude mít nárok na mateřskou?

+59
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

2. 4. 2024 | Kateřina Jungvirtová

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

Jarní prázdniny v roce 2025 proběhnou v období od 3. února do 16. března. Přinášíme přehled termínů pro jednotlivé okresy.

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services