Podnikatelka na mateřské a rodičovské. Musíte přerušit živnost? Platit odvody? A jak vydělávat?

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 14. 3. 2018 | 3 komentáře
Musí podnikatelka, která začne brát mateřskou a rodičovskou, přerušit živnost? Jak je to s odvody na zdravotní pojištění a sociální pojištění? Co když chcete aspoň trochu vydělávat?
Podnikatelka na mateřské a rodičovské. Musíte přerušit živnost? Platit odvody? A jak vydělávat?

Zdroj: Shutterstock

Základní pravidla toho, kdy vzniká osobě samostatně výdělečně činné (OSVČ) nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) a rodičovský příspěvek, jsme na Peníze.cz shrnovali nedávno:

Víte už od nás také, jak, kdy a kde o peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek žádat:

Dnes přidáme praktické detaily.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Propojeno!

Spolupracující osoba

Cesta, jak si smí podnikatel legálně snížit daně a odvody: udělá ze své ženy, muže, dítěte nebo jiného člena domácnosti spolupracující osobu. Přečtěte si, jak na to. A komu se to vyplatí.

Spolupracující osoba. Jak na to?

Smíte na mateřské podnikat?

Jakmile začnete čerpat peněžitou pomoc v mateřství (datum nástupu si volíte sama šest až osm týdnů před očekávaným termínem porodu; respektive v den porodu, když porodíte dřív), nesmíte už osobně vykonávat podnikatelskou činnost, ze které jste předtím platila nemocenské pojištění, a ze které vám tudíž plyne nárok na PPM. „Faktury smíte vystavovat jen v případě, že za vás činnost vykonával někdo jiný. Když budete činnost nadále osobně vykonávat, dávky mateřské vám nenáleží,“ upřesňuje mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.  

Když chce žena vykonávat podnikatelskou činnost až do porodu (nebo i po něm), může, ale musí počítat s tím, že o část peněz (nebo všechny) z PPM přijde. Podpůrčí doba, která standardně trvá 28 týdnů (37 týdnů u dvojčat a vícerčat), se tak jako tak rozběhne nejpozději na začátku šestého týdne před očekávaným porodem – ale za dny, kdy žena vykonává podnikatelskou činnost, ztrácí na dávku nárok.

Není ale problém vykonávat během čerpání mateřské podnikatelskou činnost prostřednictvím zaměstnanců nebo spolupracujících osob, nárok na PPM kvůli tomu neztratíte, zakázaný je opravdu jen „osobní výkon“. Příklad – máte masážní salon, sama v něm pracovat nesmíte, ale chod salonu můžou zajišťovat vaši zaměstnanci nebo manžel; fakturovat můžete vy.

Pokud zaměstnance ani spolupracující osobu nemáte, podnikatelskou činnost (a to ani v jiném oboru) vykonávat nemůžete, ale živnostenské oprávnění není nutné na živnostenském úřadě pozastavovat.

Pozastavit živnost má smysl v případě, že plánujete podnikání nechat spát delší dobu. Jak na to, radíme v článku:

Jestli máte v úmyslu po konci mateřské v podnikání pokračovat, přerušovat živnost je zbytečné. Záleží ale na vás.

Jak je to se zálohami

O tom, že začínáte čerpat peněžitou pomoc v mateřství, každopádně musíte informovat okresní správu sociálního zabezpečení (to vyřídíte současně s podáním žádosti o PPM) a svoji zdravotní pojišťovnu. „Vzhledem k tomu, že osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství patří mezi státem hrazené pojištěnce, je třeba zdravotní pojišťovně tuto skutečnost oznámit nejpozději do osmi dnů,“ doplňuje mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová. Zdravotní pojišťovna od vás pravděpodobně bude chtít doklad o pobírání PPM – ten vám vystaví okresní správa sociálního zabezpečení, jakmile vám začne mateřskou vyplácet. Pokud zdravotní pojišťovně zároveň oznámíte přerušení živnosti, povinnost platit měsíční zálohy na zdravotní pojištění vám odpadne. Zálohy na zdravotní pojištění za vás během pobírání PPM bude platit stát (přesněji: za každý celý kalendářní měsíc, kdy jste čerpali PPM).

Když ohlásíte, že nastupujete na mateřskou, ale živnost nepřerušujete, můžete alespoň přejít do výhodnějšího režimu záloh. V období, kdy máte po celý měsíc nárok na platbu pojistného státem, pro vás neplatí minimální vyměřovací základ – zálohy na zdravotní pojištění se určují ze skutečně dosažených příjmů v předchozím roce. Víc o zálohách na zdravotní pojištění najdete v článku:

U sociálního pojištění je to jednodušší. Ať živnost přerušíte nebo nepřerušíte, po dobu pobírání PPM nejste povinna platit zálohy na sociální pojištění za měsíce, ve kterých trvá nárok na PPM po celý kalendářní měsíc.

Ještě jedna cesta

Požádejte o snížení záloh

Existuje ještě jedna cesta, jak v průběhu výkonu samostatné výdělečné činnosti platit na zálohách míň. Pokud vaše příjmy v podnikání oproti předešlému roku prokazatelně citelně klesly, můžete okresní správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu požádat o snížení záloh. Jak na to, jsme na Peníze.cz radili v jednom ze starších článků:

Máte letos hluboko do kapsy? Snižte si zálohy

Nemocenské pojištění se začátkem čerpání PPM platit přestáváte, čerpáte z něj totiž mateřskou. Když mateřskou doberete, musíte pojistné zase začít platit. Pokud nezačnete, nemocenské pojištění zanikne – vadit by to mohlo zvlášť tehdy, pokud se chystáte miminku brzy pořídit sourozence. Abyste i u něj měla nárok na mateřskou, budou se vám pojištěné dny hodit.

Pozor také na to, že zálohy na zdravotní pojištění, sociální pojištění i nemocenské pojištění se hradí zpětně – například za duben platíte v květnu, nezapomeňte tedy na poslední úhradu.

Jak vydělávat na mateřské

Jako OSVČ během čerpání peněžité pomoci v mateřství šanci na výdělek nebo přivýdělek neztrácíte. Omezení je v zásadě jen to, které zmiňujeme od začátku: jestli pro vás bylo před mateřskou podnikání hlavní činností, během čerpání PPM podnikat osobně nesmíte. Jestli jste podnikali na vedlejší činnost, protože jste byli současně zaměstnaní, a nárok na PPM vám plyne z nemocenského pojištění hrazeného ze zaměstnání, v podnikatelské činnosti můžete během mateřské bez omezení pokračovat.

Lidé, kteří před mateřskou podnikali v rámci hlavní činnosti (a kterým plyne nárok na PPM z nemocenského pojištění placeného v rámci podnikání), si můžou během mateřské najít jiný typ výdělku – může jít o zaměstnanecký poměr, práci na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti, o PPM kvůli tomu nepřijdou.

Přechod na rodičovský příspěvek

Na peněžitou pomoc v mateřství obvykle navazuje rodičovský příspěvek. Jak, kdy a kde o něj žádat, zjistíte v článku:

Během čerpání rodičovského příspěvku už se své podnikatelské činnosti můžete věnovat bez omezení, samozřejmě pokud bude zajištěná péče o dítě. Podnikání se během pobírání rodičovské považuje za vedlejší činnost – co přesně to znamená pro platbu záloh na zdravotní pojištění a sociální pojištění, vysvětlujeme tady:

Jak podrobněji uvádíme v odkazovaných článcích, zálohy na sociální pojištění při vedlejší činnosti za určitých okolností platíte (pokud váš zisk předchozím roce dosáhl rozhodné částky). „Nemusí to ale ještě znamenat, že o tyto peníze přijdete,“ uvádí mluvčí ČSSZ. Až budete v dalším roce podávat přehledy o příjmech a výdajích okresní správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně, zúčtujete v nich uhrazené zálohy se skutečnými výdělky v celém roce. U důchodového pojištění platí, že pokud váš daňový základ nedosáhne rozhodné částky, nevznikne povinnost platit pojistné za období výkonu vedlejší činnosti a zaplacené zálohy se vám vrátí jako přeplatek. Zdravotní pojištění při vedlejší činnosti odvádíte pouze ze skutečných příjmů, neplatí pro vás minimální vyměřovací základ. V přehledech také uvedete, ve kterých měsících jste brali mateřskou a ve kterých jste vykonávali vedlejší činnost nebo nepodnikali (v případě ukončení činnosti).

Začátek nebo obnovení podnikatelské činnosti při čerpání rodičovského příspěvku musíte opět oznámit okresní správě sociálního zabezpečení i své zdravotní pojišťovně (pokaždé platí lhůta osm dní od změny). Pokud budete obnovovat pozastavenou živnost, můžete informační povinnost k správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně splnit prostřednictvím změnového listu na živnostenském úřadě.

Jestli během pobírání rodičovského příspěvku podnikat nebudete a živnost necháte pozastavenou, zálohy na zdravotní pojištění a sociální pojištění nadále nemusíte platit. Stát zdravotní pojištění hradí za vás.

Platit během čerpání rodičovského příspěvku dobrovolné nemocenské pojištění má smysl v případě, že brzy plánujete další dítě – platba nemocenského je totiž u OSVČ předpokladem pro vznik nároku na další mateřskou. V takovém případě rozhodně neukončujte činnost před nástupem na PPM, protože účast na nemocenském pojištění trvá i v době pobírání PPM, ale pojistné se platit nemusí. Víc se tématu nemocenského pojištění a druhé mateřské budeme věnovat v samostatném článku už brzy.

Rodičovský příspěvek 2018

měsíců

Další kalkulačky

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services