Porodné 2015. Máte na něj nárok? Přehled, kalkulačka, formuláře

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 14. 1. 2015 | 85 komentářů
Rok 2015 přináší rodinám s dětmi (případně v očekávání) několik příjemných novinek. Jednou z nich jsou nová pravidla porodného: nyní na něj dosáhne víc rodin a nově se dá čerpat i na druhého potomka. Přinášíme přehled všech důležitých pravidel – i pro rodiny s dvojčaty, kalkulačku, která vypočte, jestli na dávku máte nárok, a ke stažení potřebné formuláře.
Porodné 2015. Máte na něj nárok? Přehled, kalkulačka, formuláře

Ještě loni na porodné mohli rodiče pomýšlet pouze u prvního dítěte, navíc jen v případě, že měli hodně nízké příjmy. Konkrétně: čistý měsíční příjem rodiny nesměl v předchozím čtvrtletí překročit 2,4násobek životního minima. Od roku 2015 jsou pravidla mírnější – okruh rodin, které na dávku dosáhnou, se rozšířil.

Kdo má na porodné nárok

Porodné nyní může čerpat každá rodina, jejíž příjmy v kalendářním čtvrtletí předcházejícím čtvrtletí, ve kterém se dítě narodilo, byly nižší než 2,7násobek životního minima – co přesně to znamená, si propočteme níž.

Každopádně, rodinou jsou v tomto případě myšleni i nesezdaní rodiče dítěte. Nezáleží, zda jste manželé nebo partneři – vaše příjmy se pro účely tohoto výpočtu sčítají, důležité ale je, abyste bydleli spolu, respektive – slovy zákonodárce – „žili ve společné domácnosti“. Do rozhodného příjmu se nezapočítává rodičovský příspěvek a přídavek na dítě.

V praxi to znamená, že rodina ve složení matka, otec a jedno čerstvě narozené dítě, která žije ve společné domácnosti, bude mít nárok na porodné, když její celkový čistý měsíční příjem nebude vyšší než 20 817 korun. U matky samoživitelky je hranice měsíčního příjmu 13 176 korun. Pokud máte příjmy vyšší, na porodné nedosáhnete.

Výše porodného u prvního dítěte dělá třináct tisíc korun.

Jak je to u druhého dítěte

Od roku 2015 můžou rodiny čerpat porodné i na druhé dítě. Při posuzování nároku se využije stejné pravidlo: čistý příjem rodiny v předchozím kalendářním čtvrtletí nesmí překročit 2,7 násobek životního minima, jinak nárok nevznikne. Ale pozor – konkrétní výpočet bude vypadat trošku jinak, životní minimum rodiny s více dětmi je totiž vyšší. Hranice čistého příjmu pro posouzení nároku na porodné bude dělat 25 515 korun. Matka samoživitelka dosáhne na porodné u druhého dítěte, pokud měsíční příjem nepřekročí 17 874 korun.

Porodné na druhé dítě se vyplácí ve výši deseti tisíc korun.

Anketa

Dostali jste na své děti porodné?

Co když se narodí dvojčata

O dvojčatech zákon o státní sociální podpoře, který pravidla porodného upravuje, výslovně nehovoří. Řeč je pouze o prvním a druhém živě narozeném dítěti. Dříve ovšem platilo, že pokud při prvním porodu přišla na svět dvojčata (nebo obecně vícerčata), vyplácelo se vyšší porodné (konkrétně 19 500 korun místo 13 000). Pro jistotu jsme se na Ministerstvu práce a sociálních věcí zeptali, jak přesně se pravidla aplikují na rodiny s dvojčaty.

„Pokud se dvojčata narodí jako první a druhé živě narozené dítě, bude mít rodina nárok na porodné ve výši třinácti tisíc korun na první živě narozené dítě a deseti tisíc korun na druhé živě narozené dítě, to znamená celkem na dvacet tři tisíc,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Petr Sulek.

Jiná bude situace, když se dvojčata narodí rodičům, kteří už jedno dítě mají. „Pokud se dvojčata narodí jako druhé a třetí živě narozené dítě, bude mít rodina nárok na deset tisíc korun na první narozené dvojče, tedy na druhé živě narozené dítě,“ dodává Petr Sulek.

Když se dvojčata v rodině narodí jako třetí, čtvrté nebo jakékoli další děti, nebude mít už rodina – stejně jako ostatní rodiny s vyšším počtem dětí – na porodné nárok.

Obdobná logika se aplikuje i při narození trojčat nebo vícerčat – porodné vždy dostanete jen na první dvě živě narozené děti.

Porodné dostanete i na dítě převzaté do péče

Kromě dětí, které žena porodí, je možné čerpat porodné také na dítě do jednoho roku věku, které jednotlivec nebo rodina převezme do trvalé péče nahrazující péči rodičů – tedy které typicky adoptuje. Když později přijmete do trvalé péče druhé dítě – opět do jednoho roku věku – můžete porodné čerpat i na něj. Kdyby se vám ale následně narodilo další, tedy v pořadí již třetí dítě, nebo byste třetí dítě převzali do trvalé péče, už na něj porodné nedostanete.

I u dětí, které převezmete do trvalé péče, přirozeně platí všechna ostatní pravidla a limity pro vznik nároku, jež jsme zmiňovali výš – váš čistý příjem se bude opět porovnávat s životním minimem.

Jestli máte nárok na porodné, si můžete snadno vypočítat v naší kalkulačce.

Kalkulačka porodného. Mám nárok na porodné?

+

Další kalkulačky

Stáhněte si!

Čerstvé a aktuální formuláře žádosti o porodné a další lejstra. Nezapomeňte, že když je řeč o čtvrtletním příjmu, jde o kalendářní čtvrtletí a má to být čtvrtletí předcházející tomu, ve kterém se dítě narodilo. Pokud tedy přišlo na svět například v květnu, předcházející kalendářní čtvrtletí je leden až březen.

Jak a kde o porodné žádat

Porodné se vyplácí vždy jako jednorázová sociální dávka – určená by měla být na úhradu (alespoň části) nákladů spojených s narozením dítěte, případně s převzetím malého dítěte do trvalé péče. V případě narozeného dítěte náleží podle zákona porodné vždy matce. Pokud žena, která dítě porodila, zemře, splnila podmínky vzniku nároku a dávka jí (nebo jiné osobě) nebyla vyplacena, může porodné čerpat otec dítěte.

V případě svěření dítěte do trvalé péče nahrazující péči rodičů manželům náleží porodné jen jednomu z nich – určenému na základě dohody manželů. Když se nedohodnou, určí, komu z nich bude dávka vyplacena, orgán, který o porodném rozhoduje.

O porodné je třeba zažádat na příslušném kontaktním pracovišti Úřadu práce, podle místa vašeho bydliště. Potřebovat k tomu budete průkaz totožnosti, rodný list dítěte/dětí, doklad o výši čtvrtletních příjmů a v případě převzetí dítěte do péče nahrazující péči rodičů také rozhodnutí soudu. A samozřejmě vyplněnou žádost o porodné. Potřebné formuláře si můžete stáhnout v boxu.

Žádost je možné podat také elektronicky přímo na webu Ministerstva práce a sociálních věcí – potřebovat k tomu ovšem budete elektronický podpis nebo datovou schránku.

Nezapomeňte, že o porodné musíte zažádat nejpozději do jednoho roku od narození dítěte, případně od okamžiku, kdy jste dítě převzali do trvalé péče – jinak nárok zaniká. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 85 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 1. 2015 8:01, cml11

Nechápu, proč je porodné považováno za sociální dávku. A tedy limitováno příjmem nižším než 2,7násobek životního minima. Stát rodičům tímto říká, že stojí o děti chudých. Zatímco rodina, kde rodiče pracují za alespoň trochu více než minimální mzdu, natož pak střední třída s průměrnými příjmy, pro něj není nezajímavá. To mi přijde být celkem zvrácená logika. Porodné buď pro všecny rodiče, nebo úplně zrušit.

+736
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 1. 2015 18:56, Gabriel Pleska

Poslyšte, to by mě zajímalo, jak byste to chtěla přejmenovat? Podpora pro nemajetnou rodičku? A až budete v tom přejmenovávání, můžete rovnou vymyslet nové jméno pro přídavky na děti. Jinak dávek podmíněných mizerným příjmem je víc, v názvu to snad kromě pomoci v hmotné nouzi žádný nemá. Mezi námi: mně se zrovna podpora chudobné rodičky docela líbí. Mnohem víc než nápad na plošně vyplácené porodné.

Zobrazit celé vlákno

-158
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (85 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Konec solidarity naruby? Důchodová komise vymýšlí, jak podpořit rodiny s dětmi

1. 12. 2014 | Ondřej Tůma | 42 komentářů

Konec solidarity naruby? Důchodová komise vymýšlí, jak podpořit rodiny s dětmi

Zůstali jste doma s dětmi a v důchodu vás čeká jen almužna? Vychovali jste státu budoucí plátce daní a pojistného, ale ten vás za to nijak neocení? Důchodová komise to chce měnit a... celý článek

Injekce pro osamělé rodiče: Za neplatiče zaplatí alimenty stát

13. 11. 2014 | Petra Dlouhá | 51 komentářů

Injekce pro osamělé rodiče: Za neplatiče zaplatí alimenty stát

Děti z neúplných rodin nemůžou být bity na tom, že na ně táta mámě nebo máma tátovi neplatí alimenty. To je argument ministryně práce pro zavedení zálohového výživného. Za neplatiče... celý článek

Velký přehled: Jak si rodiny s dětmi přilepší v roce 2015

10. 11. 2014 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Velký přehled: Jak si rodiny s dětmi přilepší v roce 2015

Na rodiny s dětmi cílí hned několik změn a novinek. Společný jmenovatel: víc peněz do rodinných rozpočtů. S čím mohou rodiče v roce 2015 počítat?

Otec u porodu jako platící zákazník. Za tisíc. Popuzuje vás to?

6. 11. 2014 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Otec u porodu jako platící zákazník. Za tisíc. Popuzuje vás to?

Přítomnost otce u porodu je už dnes naprosto běžná věc. Stejně samozřejmě se v řadě českých porodnic zažilo, že se za to platí. Cena se pohybuje od dvou do patnácti stovek – záleží... celý článek

Alimenty. Na co máte nárok. A jak si poradit s neplatičem

12. 5. 2014 | Petra Dlouhá | 24 komentářů

Alimenty. Na co máte nárok. A jak si poradit s neplatičem

Každé druhé manželství v Česku končí krachem. Pro spoustu dětí to znamená život v neúplné rodině. A pro spoustu rodičů boj o výživné. S jak vysokými alimenty na dítě můžete počítat?... celý článek

Partners Financial Services