Tříletá rodičovská klesne až o 16 tisíc, plánuje Drábek

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 17. 4. 2011 | 7 komentářů
Tříletá rodičovská klesne až o 16 tisíc, plánuje Drábek
Tříletá varianta rodičovského příspěvku klesne od roku 2012 až o téměř 16 tisíc korun. Vyplývá to z návrhu, který posílá do vlády ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Cílem tentokrát není ušetřit státnímu rozpočtu, ale sjednotit maximální výši pro všechny varianty rodičovského příspěvku.

Drábek navrhuje jednotný strop 220 tisíc korun nezávisle na délce čerpání. Zatímco dosavadní tříletá varianta klesne, méně rozšířená dvou- a čtyřletá varianta se o 3 400 korun zvýší.

Navržené změny mají rodinám přinést i příjemnější novinky. Skončí dosavadní pravidlo, že jednou provedenou volbu čerpání už nelze později změnit. K vyššímu příspěvku se snadněji než dosud dostanou i nezaměstnané ženy, pokud si nemocenské pojištění platil alespoň otec dítěte.

Skončí také dosavadní omezení pro čerpání rodičovského příspěvku, pokud je dítě v mateřské škole.

Povinně jen pro nové příjemce

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, kolik můžete dostat jako peněžitou pomoc v mateřství a kolik na přídavcích na děti.

Pokud návrh projde, dotknou se výhody i nevýhody nového systému hlavně lidí, kteří začnou rodičovský příspěvek čerpat po 1. lednu 2012.

Stávající příjemci se budou moci rozhodnout, zda zůstanou u dosavadního systému, nebo přejdou do nového. Změna může pomoci hlavně rodičům, kteří se chtějí brzy vrátit do práce nebo mít rychle dalšího potomka.

Maximálně 220 tisíc

Podle Drábkova návrhu by se všechny varianty rodičovského příspěvku měly sjednotit tak, aby příjemci dostali maximálně 220 tisíc korun (v úhrnu za celou dobu pobírání příspěvku na jedno dítě).

Dosud lze při dvouleté variantě čerpání získat až 216 600 korun, při tříleté až 235 600 a při čtyřleté 216 600 nebo 178 600 (podle toho, zda následuje po peněžité pomoci v mateřství).

Má skončit dosavadní rozdělení rodičovského příspěvku na tři různě dlouhé varianty, mezi nimiž nelze přecházet. Nově si půjde zvolit v zásadě jakoukoliv délku čerpání (maximálně čtyři roky), přičemž na celkovou výši příspěvku to nebude mít vliv - pro všechny má činit maximálně 220 tisíc.

Rodič, který v blízké době plánuje dalšího potomka nebo se chce rychleji vrátit do práce, si tak bude moci vybrat kratší čerpání příspěvku. Dosud byla dvouletá varianta dostupná jen pro lidi s hrubou mzdou přes 16 tisíc korun.

Výše rodičovského příspěvku však bude omezena 70 procenty předchozího výdělku (vyměřovacího základu) a maximálně 11 500 korunami měsíčně. Drábek tím chce zamezit situaci, kdy by některé matky dostávaly od státu více peněz, než si předtím vydělávaly v zaměstnání.

Rychlost čerpání a tedy i výši měsíčního příspěvku by si rodiče mohli opakovaně měnit podle aktuálních potřeb, změna bude možná maximálně jednou za čtvrt roku.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 4. 2011 15:57, HAHAHAHAAHAAHHAHA

no rodinam co maji 6-15 deti bych nevyplacel ani korunu, rodinam co maji 1-2 deti bych klidne daval na jedno dite 12.000 mesicne protoze to jsou deti pracujicich zen a tyto deti maji vzory v rodicich kteri chodi kazdy den do prace a potrebuji opravdu podporu, ale 4-16 deti bych opravdu nepodporoval ani jedinou korunou

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vycházky při nemocenské? Drábek chce omezit jejich délku

10. 4. 2011 | Petr Kučera | 17 komentářů

Vycházky při nemocenské? Drábek chce omezit jejich délku

Délka takzvaných vycházek při pracovní neschopnosti nebude moci přesáhnout šest hodin denně. Zároveň má nově platit, že lidé se musí vrátit domů nejpozději do sedmi večer.

Peníze, které vám dá stát: Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

16. 11. 2010 | Ludmila Řezníčková | 11 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství je dávkou určenou ke kompenzaci snížení výdělku v případě převedení těhotné ženy na jinou práci.

Peníze, které vám dá stát: Peněžitá pomoc v mateřství

26. 10. 2010 | Ludmila Řezníčková | 44 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Peněžitá pomoc v mateřství

K finančnímu zabezpečení po dobu porodu a mateřské dovolené je možné čerpat tzv. peněžitou pomoc v mateřství. Za určitých okolností se vztahuje i na muže. Přečtěte si, kdy a za jakých... celý článek

Otcové: na dovolenou po narození dítěte zapomeňte

23. 7. 2010 | Petr Kučera

Otcové: na dovolenou po narození dítěte zapomeňte

Plán bývalého ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) na týdenní otcovskou dovolenou se odkládá na neurčito. Důvodem je podle očekávání nedostatek peněz ve státním rozpočtu. celý článek

Partners Financial Services