Rodičovský příspěvek vyšší o 40 tisíc. MPSV chystá změny

Ministryně práce Jana Maláčová prosazuje zvýšení rodičovského příspěvku na 260 tisíc korun. Současně chce rodičům usnadnit přivýdělek během rodičovské dovolené i papírování spojené s žádostí o dávku.
Rodičovský příspěvek vyšší o 40 tisíc. MPSV chystá změny

Zatímco pro přiklepnutí mateřské je potřeba dostatečně dlouhá účast na nemocenském pojištění (plavená zaměstnavatelem nebo dobrovolně, třeba u OSVČ), na rodičovský příspěvek mají nárok všichni rodiče. Pro každé dítě je přitom připravený balík 220 tisíc korun (330 tisíc korun v případě dvojčat a vícerčat), které rodiče čerpají postupně, maximálně ale do čtyř let věku dítěte. Rychlost čerpání, a tedy i výši měsíčního příspěvku lze v průběhu pobírání dávky měnit. Stanovená je pouze horní hranice, která odpovídá předchozí mateřské. Pro rodiče, který na peněžitou pomoc v mateřství nedosáhl, platí strop 7600 korun měsíčně.

Některá z aktuálních pravidel a především celková suma rodičovského příspěvku se ale mají příští rok změnit. Samozřejmě za předpokladu, že návrh ministryně práce Jany Maláčové odsouhlasí poslanci i senátoři a podepíše prezident. „Příspěvek se poskytuje v nezměněné výši již několik let. V současné době nejvíce rodičů pobírá měsíčně šest až osm tisíc korun, což je zhruba tříletá varianta čerpání dávky. A to mi přijde při dnešních cenách a rodinných nákladech, například i na školku či dětskou skupinu, velmi málo,“ řekla Maláčová k chystaným novinkám.

(K tomu ovšem připomeňme, že v Česku existuje takzvané školkovné – náklady na „umístění dítěte v předškolním zařízení“ si až do výše 11 000 korun ročně můžete odečíst z daní.)

Zvýšení už příští rok

Patrně nejzásadnější změnou je navýšení celkové sumy rodičovského příspěvku ze současných 220 na 260 tisíc korun. Rodiče dvojčat a vícerčat si mají polepšit dokonce o šedesát tisíc korun: z 330 na 390 tisíc korun. Podle MPSV půjde díky novým pravidlům flexibilněji určovat měsíční výši příspěvku, a tím pádem i délku jeho pobírání. Přilepšení se mají rodiče, kteří budou rodičovský příspěvek pobírat, dočkat příští rok v červenci. V prvním roce účinnosti zákona má navíc platit přechodné opatření, díky kterému čtyřicet tisíc korun navrch dostanou i rodiče, kteří si rodičák v dosavadní výši vyberou ještě před prvním červencem 2019 – když jejich dítě bude mladší čtyř let.

Rodičovský příspěvek 2019

měsíců
měsíců

Další kalkulačky

Manuál nastávajícího rodiče

Zvýšením o čtyřicet tisíc korun ovšem nemá růst rodičovského příspěvku skončit. Programové prohlášení koalice ANO a ČSSD počítá s navýšením rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun. Druhá fáze navyšování se bude podle Maláčové záviset projednávání směrnice Evropské unie o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem. Ta má za cíl prosazení patřičné rovnováhy mezi rodinnými a pracovními povinnostmi a zajištění rovnějších příležitostí na pracovišti i v domácnosti pro ženy i muže. Jedním z navrhovaných opatření tak má být například flexibilnější rodičovské volno nebo čtyři měsíce nepřenosné rodičovské: rodiče by se museli v péči o dítě vystřídat. V jaké podobě a kdy legislativa bude, ale zatím není jasné.

Míň papírování a mírnější pravidla pro přivýdělek

Další z chystaných novinek pak míří na rodiče, kteří si chtějí během rodičovské dovolené přivydělat. Aktuální pravidla sice přivýdělek, dokonce ani výkon předchozího zaměstnání nezakazují, zároveň ale platí omezení, pokud jde o umístění dítěte do předškolního zařízení. Doba, kterou může dítě mladší dvou let v jeslích nebo mateřské školce strávit, nesmí dělat víc jak šestačtyřicet hodin v kalendářním měsíci. Kdo zmíněné pravidlo poruší, může o rodičovský příspěvek přijít. Ministryně práce chce tuto podmínku ze zákona vypustit.

Poslední z novinek má rodičům ulehčit papírování. O rodičovský příspěvek se vždy žádá na kontaktním pracovišti úřadu práce, vedle dalších dokumentů musí rodiče doložit také potvrzení o předchozích příjmech. Příslušné lejstro přitom úřady práce požadují po obou rodičích: aby mohli určit strop pro výši měsíčního rodičovského příspěvku, porovnávají úředníci, který z rodičů by měl nárok na vyšší mateřskou. V praxi tak může dojít k tomu, že ačkoli se mateřská vyplácela z nemocenského pojištění matky, maximální výši rodičovské úředníci vypočítali z příjmu otce, protože jeho příjmy byly celkově vyšší. Podle návrhu MPSV jde ovšem o zbytečnou administrativní zátěž, nově má proto záležet na rodičích, který z příjmů doloží.

Kolik to stojí?

Pokud navýšení projde, výdaje na rodičovské příspěvky vzrostou o 4,9 miliardy ročně. Kolik lidí příspěvek v průměru pobírá a na kolik přijde podpora rodin s malými dětmi státní kasu, vidíte v tabulce.

Rodičovský příspěvek (údaje za leden daného roku)

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

Počet příjemců

280 200

274 800

278 100

275 300

323 100

298 500

317 000

Výdaje

1 925,9 milionu Kč

1 896,5 milionu Kč

1 875,9 milionu Kč

1 867,5 milionu Kč

1 968,4 milionu Kč

2 052,3 milionu Kč

2 103,4 milionu Kč

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 10. 2018 20:15, Pikolo

Proč by se kvůli tomu měla zvyšovat porodnost. Přece si neudělám dítě jen kvůli 40 tisícům navíc.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services