I drobný akcionář má svá práva

Martin Garnac | rubrika: Seriál | 20. 11. 2014 | 7 komentářů
Zbylo vám pár akcií z kuponovky? Dostali jste se k nim později? Ačkoli jste jen malí akcionáři, stojí za to seznámit se s právy, která akcionář společnosti má. Dokonce by se dalo říci, že je to skoro povinnost. Jen tak můžete úspěšně spravovat svou investici.
I drobný akcionář má svá práva

Akcionář se může podílet na řízení společnosti účastí na valné hromadě, kde může nejen hlasovat, ale také požadovat vysvětlení a podávat protesty či návrhy a protinávrhy. Právo účastnit se valné hromady drobní akcionáři využívají minimálně a to je škoda. Většina valných hromad se koná za účasti několika akcionářů, mnohdy jen za účasti jediného – toho majoritního. Ale i tady se už začíná postoj drobných akcionářů měnit. Důkazem je letošní valná hromada společnosti Equity Holding (dříve AGB investiční fond I), které se zúčastnilo 144 akcionářů, na což překvapení organizátoři nebyli připraveni.

Základním majetkovým právem je právo na podíl na zisku (dividendu). Toto právo vznikne, pokud valná hromada společnosti rozhodne o rozdělení zisku mezi akcionáře. V případě akcií s přednostním právem na dividendu (prioritní akcie), může toto právo vzniknout i bez rozhodnutí valné hromady. Nově se dividenda vyplácí na bankovní účet uvedený v seznamu akcionářů. Pokud jste si ještě nevyměnili listinné akcie na majitele za akcie na jméno, pak můžete o dividendy přijít.

Pokud akcionáři na valné hromadě rozhodli o zrušení společnosti s likvidací, pak akcionářům vznikne právo na likvidační zůstatek, který se vyplácí po skončení likvidace.

Některá práva můžete i prodat. Jedná se o takzvaná samostatně oddělitelná práva.  Kromě práva na dividendu a likvidační zůstatek je to i právo na upsání akcií. Příkladem z poslední doby bylo právo na upsání nových akcií společnosti NWR v souvislosti se zvýšením základního kapitálu společnosti, které bylo dokonce obchodováno ve formě samostatného zaknihovaného cenného papíru.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Využívat svá práva se může vyplatit

Akcionářských práv je mnoho, některá se můžou drobnému akcionáři velmi dobře hodit, a proto vám je přiblížíme.

Pokud jste vlastníkem akcií na jméno, můžete požádat společnost o vydání seznamu akcionářů společnosti. A k čemu vám to bude, když u některých společností za to můžete i zaplatit? Především zjistíte, s kým jste v partě. To se může hodit, kdybyste chtěli akcie prodat. Kupec se pravděpodobně najde mezi ostatními akcionáři. Zjistíte také, kdo je majoritní vlastník.

Uvedené právo na seznam akcionářů by se dalo obecně označit jako právo na informace. Informací, které akcionář musí od společnosti obdržet je spousty. Některé z nich musí společnost zveřejnit ať už na svých internetových stránkách, nebo ve sbírce listin. Pokud je tam nenajdete, požádejte společnost o dokumenty, které potřebujete k aktivní správě své investice. Mezi těmito dokumenty jsou například stanovy, výroční zprávy nebo zápisy z valných hromad.

Pokud v seznamu akcionářů najdete akcionáře, který vlastní více než devadesátiprocentní podíl, pak se taky můžete obávat toho, že vás ze společnosti vytěsní. Na druhou stranu, pokud hlavní akcionář své právo na vytěsnění dosud nevyužil a vy byste chtěli akcie prodat, můžete této situace využít a uplatnit právo odkupu. Toto právo umožňuje požádat hlavního akcionáře, aby od vás vaše akcie odkoupil. Ne ale za jakoukoliv cenu, kterou vám nabídne, ale za cenu stanovenou znaleckým posudkem.

Nově můžou akcionáři ze společnosti i vystoupit, pokud majoritní vlastník využívá svého vlivu tak, že došlo k podstatnému zhoršení postavení nebo poškození zájmu minoritních akcionářů. Akcionáři dnes můžou využít takzvané právo exitu a požadovat po majoritním vlastníkovi, aby jejich akcie odkoupil za přiměřenou cenu. Zhoršení situace akcionářů je možné aktuálně vidět u společnosti O2 Czech Republic, ze které si majoritní vlastník hodlá udělat půjčovnu peněz pro své potřeby. Pokud v důsledku toho dojde k omezení výplaty jinak pravidelných dividend, je možné o uplatnění práva exitu drobnými akcionáři uvažovat.

Nejste spokojeni s výší protiplnění, které vám určil hlavní akcionář při vytěsnění? I tady se můžete bránit a požádat soud o dorovnání. Není to zadarmo, soudní poplatky a vyhotovení oponentního znaleckého posudku stojí jak peníze, tak čas. Nicméně těžit z peněz navíc získaných za dorovnání můžete, i pokud právo na dorovnání uplatnil jiný akcionář. Pokud by vyhrál soudní spor, budete mít nárok na dorovnání i vy.

Správa akcií je náročná na čas, nicméně pokud dodržíte toto minimum, vyhnete se nepříjemným překvapením a ztrátám. Užitečným pomocníkem při správě vašich akcií jsou stránky in-server.cz.

Stránky in-server.cz jsou zaměřené na české akcie neobchodované na burzách. Obsahují databázi všech akciových společností a investičních fondů, které se účastnily kuponové privatizace. Jsou určeny nejen drobných akcionářům, ale i investorům a emitentům akcií.

V zákonných normách není popsaný konečný počet akcionářských práv. S akciemi můžou být také spojená některá zvláštní akcionářská práva, která jsou popsána ve stanovách. Proto je vhodné tato případná práva ve stanovách vyhledat a seznámit se s nimi.

Pozor na loajalitu!

Ano, akcionář má kromě práv i své povinnosti. Za zvláštní zmínku stojí povinnost loajality, která platí nejen pro členy orgánů společnosti, ale i pro její akcionáře. Přijetím členství v obchodní korporaci se totiž její člen, a akcionář jím jistě je, zavazuje vůči ní chovat čestně a zachovávat její vnitřní řád. Ještě se to asi nestalo, ale je jen otázkou času, než některá společnost bude žalovat svého drobného akcionáře za to, že nebyl vůči ní dostatečně loajální, když například veřejně pomluvil její vedení. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 11. 2014 16:59, Bodlák

Drobný akcionář musí za uplatnění svých práv zaplatit až do výše ztráty jiného majetku,systém je nastaven tak,aby jednu zlodějnu následovala druhá v palmáre advokátům.Lidé raději pustí vrabce se střechy,než holuba ve své kleci.Kolik úspěšných drobných akcionářů najdu čeští novináři ve sporech s velkými vlastníky.-A v tom je onen zakopaný pes.Tou poslední pijavicí na bojovném člověku je nakonec exekutor pověřený a chráněný státem.Občan je jen hadr na utírání špinavých bot výše jmenovaných.To je česká realita vymyšlená partičkou kolem Kikiny.

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kuponová privatizace: Péči o své akcie nezanedbávejte

12. 11. 2014 | Martin Garnac

Kuponová privatizace: Péči o své akcie nezanedbávejte

Nečinnost a víra v to, že s akciemi se nemůže nic stát, když je mám doma v šuplíku nebo na účtu v depozitáři, jsou největším nepřítelem akcionáře. Akcie jsou majetek jako každý jiný... celý článek

Kuponová privatizace: Jak prodávat akcie

22. 10. 2014 | Martin Garnac

Kuponová privatizace: Jak prodávat akcie

Vypátrali jste své akcie z kuponové privatizace, nemáte chuť ani čas se o ně nadále starat a rádi byste je prodali? Jen s několika z nich se obchoduje na organizovaném trhu, ale i akcie,... celý článek

Kuponová privatizace: Pátrání po vašich akciích začíná

1. 10. 2014 | Martin Garnac | 25 komentářů

Kuponová privatizace: Pátrání po vašich akciích začíná

I kdyby se vám už nechtělo dělat archeologický průzkum po památkách z kuponové privatizace, zjistěte alespoň, během pár sekund a zdarma, jestli existuje váš původní účet ze Střediska... celý článek

Kuponová privatizace: Sto miliard! Drobní akcionáři mají v akciích víc než drobné

25. 9. 2014 | Martin Garnac | 2 komentáře

Kuponová privatizace: Sto miliard! Drobní akcionáři mají v akciích víc než drobné

Mohlo by se zdát, že drobným akcionářům už z kuponové privatizace nezbyly než – drobné. Jenže když jsme spočítali, jaká je hodnota majetku aktuálně na drobné akcionáře připadající,... celý článek

Partners Financial Services