Půjčky v mobilu, levnější hypotéky a odpuštění poplatků

Monika Veselíková | rubrika: Co se děje | 4. 7. 2018
Jaké novinky v červnu nachystaly banky, stavební spořitelny a pojišťovny? Peníze.cz přinášejí přehled nových úrokových sazeb, akcí a slev.
Půjčky v mobilu, levnější hypotéky a odpuštění poplatků

Hned dvě banky v červnu spustily sjednání půjčky prostřednictvím chytrého telefonu, další představily limitované edice platebních karet:

  • Klienti Air Bank můžou od července využít povolené přečerpání účtu. Sjednání i vedení kontokorentu je zdarma, maximální výše půjčky dělá 50 tisíc korun, úrok 18,9 procenta ročně. Kontokorent lze sjednat v internetovém bankovnictví, na pobočce nebo v kontaktním centru banky.
  • Půjčku prostřednictvím mobilního telefonu si od června sjednají klienti Equa bank. Minutovou půjčku banka připíše na účet během několika málo minut. Prostřednictvím mobilní aplikace lze zároveň nastavit výši splátek a dobu splácení. Schválení, vedení i správa úvěru je bez poplatku.
  • Na zákaznické lince České spořitelny nově ověří identitu klienta pomocí hlasové biometrie: uložených hlasových vzorků. Další novinkou je George klíč pro chytré telefony, který umožní zabezpečené a autorizované volání na zákaznickou linku bez nutnosti ověření hlasem nebo heslem. Pomocí hlasové biometrie nebo aplikace George klíč lze realizovat standardní bankovní služby: zjištění zůstatku na účtu, zadání platebního příkazu nebo změnu nastavení služeb.
  • Na sjednání úvěru prostřednictvím mobilního telefonu vsadila také Air Bank. V aplikaci My Air lze nově sjednat půjčku pět až 900 tisíc korun. Při řádném splácení lze zároveň dosáhnout na bonusový úrok: 4,9 až 9,9 procenta pro úvěry do 200 tisíc korun a 5,9 až 9,9 procenta pro úvěry vyšší než 200 tisíc korun. Sjednání i vedení půjčky je zdarma.
  • První kartu v Česku i Evropě vyrobenou ze zlata představila banka Creditas. Limitovaná edice zlatých platebních karet je určená výhradně pro VIP klienty. Součástí karty je exkluzivní pojištění a nadstandardní limity pro platby.
  • S limitovanou edicí platebních karet s postavami jako Harley Quinn, Joker nebo Catwoman přišla také Komerční banka. Cena za kartu s komiksovým designem je stejná jako v případě výběru vlastního designu: 149 korun. Pro děti a studenty je vydání karty zdarma.
  • UniCredit Bank zrušila poplatek za vklad hotovosti prostřednictvím bankomatu na účty svých klientů.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Vedle nových způsobů sjednání se banky zaměřily také na úrokové sazby, především u hypoték. Stavební spořitelny pak o klienty bojují skrze odpuštění poplatků nebo snazšího procesu přiklepnutí úvěru:

  • Equa bank v červnu oznámila snížení úrokových sazeb hypotečních úvěrů o dvě desetiny procenta. Od prvního července tak banka nabídne hypotéku se sazbou začínající na 2,29 procenta. Úrok platí pro hypotéky na výstavbu nebo koupi domu a bytu i při refinancování stávajícího hypotečního úvěru.
  • Snížení úroků hypotečních úvěrů avizovala také Česká spořitelna. Od 2. 7. až do odvolání snižuje úrokové sazby u vybraných hypotečních úvěrů o dvě desetiny procenta. Snížení se týká nejvyužívanějších hypoték s fixacemi na pět, osm a deset let. Úrokové sazby u hypoték s fixací na pět let budou nově začínat na 2,49 procenta ročně, hypotéky s fixací na osm let na 2,59 procenta ročně a u hypoték s fixací na 10 let nabídne banka úrok 2,69 procenta ročně. Sazby platí pro hypotéky do 80 procent hodnoty nemovitosti.
  • Air Bank dosud poskytovala hypoteční úvěry ve dvou úrokových pásmech: do 1,5 milionu korun a nad 1,5 milionu korun. Nově zavádí tři úvěrová pásma. Konkrétně: od 300 tisíc do 700 tisíc korun s úrokem 2,99 procenta ročně, od 700 tisíc do 1,5 milionu korun s úrokem 2,69 procenta ročně a nad 1,5 milionu korun s úrokem 2,49 procenta ročně.
  • Nový úvěr na bydlení s názvem Jasná Hypotéka představila Hypoteční banka. Klienti s ní dosáhnou na výhodnější úrokovou sazbu, pokud splní následující podmínky: sjednají si účet u ČSOB, ze kterého budou hradit splátky úvěru a zároveň jim na tento účet každý měsíc dorazí minimálně 1,5násobek měsíční splátky. Další podmínkou je uzavření životního pojištění u ČSOB pojišťovny. Konkrétní úrok závisí na době fixace a poměru půjčky k odhadní ceně nemovitosti. Například pro úvěry s LTV 70 a pětiletou fixací dělá úroková sazba 2,39 procenta.
  • UniCredit Bank na začátku června zvýšila úrokovou sazbu o desetinu procenta U hypotéky účelové s LTV 80 procent a LTV od 81 do 90 procent hodnoty nemovitosti. O desetinu procenta stoupl úrok také u U hypotéky kombinované.
  • Raiffeisen stavební spořitelna během června zjednodušila proces sjednání úvěrových produktů. Klientům nově stačí předložit občanský průkaz, vyplnit údaje o zaměstnání a výši příjmů. Na základě těchto informací stavební spořitelna nabídne produkt a úrokovou sazbu na míru a současně seznam potřebných dokumentů. Úvěrové žádosti včetně ověření úvěruschopnosti klienta se zpracují v reálném čase a po schválení půjčky spořitelna vystaví smlouvu k biometrickému podpisu. Žádosti o úvěr budou tímto způsobem vyřízené v řádu několika hodin.
  • Do konce září prodloužila stavební spořitelna Wüstenrot akci na Půjčku ProBydlení (až 1 milion korun s úrokem od 4,39 procenta bez nutnosti jištění nemovitosti): sjednání bez poplatku za uzavření smlouvy. Prostřednictvím Půjčky ProBydlení lze financovat například koupi či rekonstrukci bytu nebo domu i pořízení volně stojícího nábytku. Do konce září spořitelna odpustí poplatek za zpracování a poskytnutí úvěru také zájemcům o Hypotéku pro vlastní bydlení a Hypotéku na cokoliv. Hypotéku Refin Wüstenrot nabídne spolu s interním oceněním nemovitosti za sníženou cenu 1000 korun.
  • Nebankovní půjčková společnost PROFI CREDIT odměňuje klienty za řádné splácení úvěru. Novým i stávajícím klientům vrátí šest až dvanáct splátek v závislosti na délce splácení a platební morálce.

Konec půjčkových společností

Od prvního června smí půjčky poskytovat pouze nebankovní společnosti, které získaly licenci od České národní banky. Jejich seznam najdete na webu České národní banky – stačí kliknout zde. Poté, co opíšete kontrolní kód, klikněte v nabídce vlevo na stav ke dni. Na další stránce na tlačítko Provést. Zajímat by vás pak měla část tabulky s názvem Poskytovatelé a zprostředkovatelé spotřebitelského úvěru. Firmy s licencí najdete v řádku Nebankovní poskytovatelé úvěru (pro otevření seznamu klikněte na číslovku v pravém sloupečku).

Nebankovní půjčky: už jen s licencí

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Příliš rušno naopak nebylo na trhu spoření, investic a pojištění:

  • Fio banka od června umožňuje obchodování akcií Prabos a Avast na české burze RM-Systém ve zvýhodněném poplatkovém režimu EasyClick.
  • Oberbank nachystala pro své klienty zvýšení úrokových sazeb. Konkrétně rostl úrok u termínovaného vkladu TOP Jistota vedeného v českých korunách. Vklad termínovaný na šest měsíců nově nabídne úrok 0,5 procenta (původně 0,2 procenta), vklady na 1 rok se úročí sazbou 0,55 procenta (původně 0,3 procenta). U vkladů termínovaných na dva roky dělá úroková sazba 0,6 procenta (původně 0,5 procenta), u tříletých vkladů pak 0,8 procenta (původně 0,6 procenta).
  • Snížení se naopak dočkali klienti Sberbank. FÉR spoření EXTRA vedené v eurech s úložkou do 100 tisíc eur nově nabídne úrok 0,4 procenta (původně 0,5 procenta). Úložka nad 100 tisíc eur se úročí sazbou 0,01 procenta (původně 0,3 procenta). Z jedné desetiny procenta na 0,01 procenta klesl úrok také u vkladů s úložkou nad 150 tisíc dolarů.
  • NEY spořitelní družstvo snížilo úrokovou sazbu korunových termínovaných vkladů na deset let z 3,4 na 2,5 procenta.
  • Peer-to-peer platforma Zonky představila novou mobilní aplikaci, prostřednictvím které lze investovat do jednotlivých úvěrů. Jakmile se na Zonky objeví nová úvěrová poptávka, aplikace investora upozorní a může tak půjčku ihned zainvestovat libovolnou částkou (minimální investice dělá 200 korun).

Pojišťovna Allianz nabízí během letních prázdnin (do 31. srpna) cestovní pojištění s 20 procentní slevou.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

15. 3. 2024 | Radim Zelený

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

Fintech Roger navázal spolupráci se státní pojišťovnou EGAP. Českým exportérům se tím otevírá možnost využít faktoring pro pohledávky mimo země Evropské unie. Včetně zemí, kde se válčí,... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Partners Financial Services