Lichva: Proč se dlužníci bojí

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 24. 5. 2015 | 13 komentářů
V téměř každé vyloučené nebo chudinské lokalitě je jeden či více místních lichvářů. Ti jsou často součástí rodinných sítí, dlužníci je proto nežalují.
Lichva: Proč se dlužníci bojí

Pokud jde o statistiku, lichva v Česku prakticky neexistuje. Za posledních pět let vydaly tuzemské soudy jen 28 rozsudků týkajících se tohoto trestného činu. V průměru jde tedy o necelých šest případů ročně.

O jak nízké čísle jde, je dobře vidět, když proti sobě postavíme policejní statistiku trestních oznámení kvůli lichvě a kvůli úvěrovému podvodu. Těch prvních loni bylo 26, zatímco těch druhých 5643. Podle statistiky je tedy zhruba dvěstěnásobně větší problém s tím, že lidé podvádějí úvěrové firmy (než naopak).

Kladivo na půjčovatele

Ministerstvo financí se chystá až o osmdesát procent snížit počet firem, přes které nebo od kterých si můžete vzít půjčku. Chystá pro ně licence: bude se prokazovat odborná způsobilost, bude potřeba složit kapitál a také mít čistý rejstřík.

Praxe ale ukazuje něco zcela odlišného. Problémy s lichváři, tedy s lidmi a společnostmi, které půjčují za vysoký úrok a zneužívají při tom rozumové slabosti nebo tísně své oběti, jsou v tuzemsku výrazné. Shodují se na tom zástupci státu i neziskové organizace, které pracují s lidmi na okraji společnosti.

„Problém s lichvou je v České republice jednoznačně větší, než odpovídá statistikám o počtu odsouzení,“ říká Anita Homrová z Rubikon Centra, které se zaměřuje na pomoc bývalým vězňům. „V téměř každé vyloučené nebo chudinské lokalitě působí jeden či více místních lichvářů. Ti jsou často součástí širokých rodinných sítí,“ dodává Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

Vedle těchto „lokálních“ lichvářů pak podle Hůleho působí tisíce malých úvěrových společností, případně živnostníků, které označuje přímo za lichvářské firmy. „Jejich cílem není jen vydělání na půjčení peněz, ale vytvoření dlouhodobé závislosti klienta, dluhového vazala,“ říká Hůle. Zatímco proti „lokálním“ lichvářům lze bojovat jen velmi těžko, proti lichvářským firmám může stát zasáhnout změnou legislativy.

„Na tyto firmy má nyní políčeno Ministerstvo financí. Otázka je, zda se to podaří dotáhnout do konce,“ připomíná Hůle návrh, který by měl výrazně zpřísnit podmínky pro získání licence pro úvěrovou činnost [viz též box vpravo, pozn. red.]. Dosud prakticky stačí živnostenský list. Osud návrhu je nyní nejistý i proto, že ministr financí Andrej Babiš odvolal svého náměstka Martina Prose, který změnu zákonů připravoval.

Zneužít rozumové slabosti...

Šrouby do hlavy

Lichva je podle českých zákonů trestný čin. Nikde ale nenajdete vyčíslení, co ještě lichva není, co už lichva je. A jistě by ho nebylo třeba, pokud bychom mohli spoléhat na zdravý úsudek našich prokurátorů a soudců.

Co říká 1. odstavec § 218 trestního zákoníku:

Lichva

Kdo zneužívaje něčí rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti, lehkomyslnosti nebo něčího rozrušení, dá sobě nebo jinému poskytnout nebo slíbit plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru, nebo kdo takovou pohledávku uplatní nebo v úmyslu uplatnit ji na sebe převede, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.

My to srovnáme, vy ušetříte

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Chybějí důkazy

Zástupci státu i neziskových organizací se shodují, že lichva se obtížně prokazuje. „Problémem bývá přesvědčit poškozené, aby vypovídali proti lichvářům, a získat tak dostatek důkazů, které by umožnily zahájit trestní stíhání proti konkrétním osobám,“ říká Kateřina Hrochová, mluvčí Ministerstva spravedlnosti.

„Důkazní nouze pramení především z nedostatku svědků, listinného materiálu nebo jiných důkazů proti pachatelům, časté změny výpovědí z důvodu obav či rodinných vazeb, stahování obvinění ze strany poškozeného,“ dodává za Ministerstvo vnitra jeho mluvčí Gabriela Vaňková.

Podle Anity Homrové z Rubikon Centra mají poškození obecně nízkou finanční gramotnost a hlavně nízké právní povědomí. „Často si neuvědomují, že jednání vůči nim je trestné,“ říká.

A když si problém uvědomí a rozhodnou se ho řešit, přichází velmi náročná fáze. „Oběti se obávají dopadů, které může jejich trestní oznámení přinést dalším osobám v bezprostředním okolí, neboť na nekalých praktikách lichváře je často závislá i širší rodina. Lichvář se tak může „mstít“ například neposkytnutím půjčky dalším rodinným příslušníkům,“ vysvětluje Homrová. „Lichváři se snaží vytvářet silnou závislost svých ‚klientů‘ na nich. Kromě půjčování peněz pronajímají byty nebo třeba organizují prostituci,“ dodává Hůle.

„Oběti lichvy mají obavu z oznámení a v praxi se jim ani není co divit. Policie ve většině případů nehledí na racionální obavy obětí a často volí postup, který musí selhat. Problém je, že kvalifikace lichvy neumožňuje ani takové použití operační techniky jako například vydírání,“ kritizuje Hůle přístup státu.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 5. 2015 10:53, jezevec

co chcete naučit objektivně hloupé a nevzdělatelné lidi s minimální IQ a sociální inteligencí králíka? kdo je zaměstná alespoň za minimální mzdu, když nic neumí, a navíc jsou líní a mentálně neschopní konzistentní činnosti?
jsou skupiny, kterým by mělo být zakázáno si půjčovat. tento typ lidí si půjčí, protože tzv nemá peníze - a nedokážou pochopit, že pokud dnes nemají peníze, a jejich situace nemá šanci na pozitivní změnu - pak pravděpodobnost, že v čase X budou mít peníze+úroky, je technicky nulová. jenže to by se musel zakázat půjčovat-si polovině populace, a to by bylo řevu! nejen z tzv. vyloučených lokalit.

a navíc zůstane hlavní problém: zákazem nevyřešíte, aby nějaký negativní jev zmizel. jen se přesune do ilegality a mimo poslední zbytky kontroly.

Zobrazit celé vlákno

+9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jeden z pěti přežije: Kladivo na poskytovatele nebankovních úvěrů

4. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Jeden z pěti přežije: Kladivo na poskytovatele nebankovních úvěrů

Ministerstvo financí se chystá až o osmdesát procent snížit počet firem, přes které nebo od kterých si můžete vzít půjčku. Chystá pro ně licence: bude se prokazovat odborná způsobilost,... celý článek

Očima expertů: Krátkodobé půjčky s ďábelskou RPSN

13. 6. 2014 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Očima expertů: Krátkodobé půjčky s ďábelskou RPSN

Nestačí vám peníze do výplaty? Ve vašem napnutém rozpočtu se objevila dírka a potřebujete ji jen na pár dnů zalepit? Snadná pomoc, pár tisícovek vám na několik dní půjčíme, prakticky... celý článek

Pošlapej, nebo nevyděláš! Mezi exekutory udávají kurz největší dravci

24. 5. 2014 | Petra Dlouhá | 34 komentářů

Pošlapej, nebo nevyděláš! Mezi exekutory udávají kurz největší dravci

„Přijdou k dlužníkovi v sedm ráno, znovu v devět a pak v jedenáct, všechno oblepí, včetně dětské postýlky, a řeknou – nezabavíme to, když do zítřka seženete pět tisíc. Exekutor ví,... celý článek

Daniel Hůle: Pět nebankovních společností nabízí férovou půjčku, jiné pořád stejný podfuk

17. 5. 2014 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Daniel Hůle: Pět nebankovních společností nabízí férovou půjčku, jiné pořád stejný podfuk

„Pět nebankovních společností nabízí férové půjčky, které obstojí v konkurenci bank. Tisíce jiných zkouší pořád stejný podfuk. Jejich cílem je udělat si z dlužníka vazala, dojnou krávu,... celý článek

Očima expertů: Jak zatočit s lichvou?

21. 2. 2014 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Očima expertů: Jak zatočit s lichvou?

Zkomplikuje lichvářům život novela zákona o spotřebitelském úvěru, která chce stanovit maximální možnou výši RPSN? Zeptali jsme se právníka Petra Němce, nového státního tajemníka pro... celý článek

Partners Financial Services