Pronajímáte? Důvěřujte, ale prověřte

Jakub Zámiš | rubrika: Komentář | 1. 12. 2018 | 3 komentáře
Chystáte se pronajmout nemovitost, a nevíte, jak na to? Poradíme, na co si dávat pozor, abyste se nespálili.
Pronajímáte? Důvěřujte, ale prověřte

V posledních letech vzrostl počet lidí, kteří si pořídili nemovitost, aby ji dál pronajímali. Řada z nich to udělala s vidinou snadného pasivního příjmu. Jenže není všechno tak jednoduché, jak se zdá. Aby se z potenciálního zisku nestala noční můra, je třeba věnovat pronajímání dostatek času nebo se obrátit na odborníky. Neseriózní nájemník nebo špatně sepsaná smlouva můžou pořádně zkomplikovat život.

Prověřujte

Přestože na vás může nájemník působit sympaticky, nespoléhejte se pouze na jeho milý úsměv. Přece jen mu poskytujete svůj majetek, proto byste se měli vyhnout ukvapenému jednání. Pokud vám s pronájmem pomáhá zkušený realitní makléř, určitě se zeptejte na jeho dojem.

Jakub Zámiš

Jakub Zámiš

Jednatel realitní kanceláře Quantum reality - Realitní kancelář Praha

Další nezbytností je kontrola zájemcovy platební morálky. Měli byste si například ověřit, zda na něj není uvalena exekuce. Tyto důležité informace je možné získat online v registrech exekucí či dlužníků.

Důležité papírování

Přípravu nájemní smlouvy rozhodně nepodceňte a důsledně ověřte všechny potřebné údaje zájemce. Vzorové smlouvy najdete sice na internetu, ale raději se jim vyhněte – nebývají aktuální a mohly by vám ve finále naopak uškodit. Smlouvu si raději nechte vypracovat právníkem, který má v této oblasti zkušenosti a ví, kde se můžou ukrývat chytáky.

Před zbytečnými nepříjemnostmi vás může ochránit i předávací protokol, dnes už celkem běžný dokument, jehož úlohou je zaznamenat aktuální stav předávané nemovitosti, aby se v budoucnu předešlo případným sporům. Jedná se například o soupis poskytnutého nábytku, elektroniky, přehled závad nebo třeba stav měřidel. Někdo to možná považuje za zbytečnost, ale podrobně vypracovaný protokol je váš hlavní důkaz o původním stavu vybavení.

Trefte cenu

Dobrá realitní kancelář by vám měla poradit s určením optimální výše nájmu. Že nikdo nechce pronajímat pod cenou, je asi jasné. Nebezpečné je ale také stanovit cenu příliš vysoko. Přestřelená nabídková cena může majitele nemovitosti poškodit. Jestliže nemovitost zbytečně dlouho zůstává viset na realitních webech, snižuje to její atraktivitu. Cena, za kterou se nemovitost nakonec pronajme, pak bývá nižší, než mohla být, kdyby se od začátku stanovila realisticky a správně. Realitka, která bez řečí akceptuje cenu, se kterou přijdete vy sami, není úplně důvěryhodná. Seriózní makléř vás upozorní i v případě, že vaše představa je nižší než skutečná tržní cena.

Stále více pronajímatelů i nájemců si ověřuje optimální výši nájmu v online kalkulačce Odhad-zdarma.cz, kde lze získat informace bezplatně a bez zadávání kontaktních údajů. Při vyjednávání je zároveň dobré mít na paměti, že někdy může být výhodnější dlouhodobý nájemní vztah i za cenu nepatrně nižšího nájmu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services