Konec dobrý, všecko dobré. dTest radí, jak správně opustit nájemní byt

Lukáš Zelený | rubrika: Jak na to | 14. 5. 2018
Hlavu máte jak pátrací balon – však se říká, že než se stěhovat je lepší vyhořet. Ve všem shonu kolem nového bydlení ale nezapomeňte na to staré. Abyste z něj odcházeli podle pravidel a vzpomínky na něj vám neztrpkly.
Konec dobrý, všecko dobré. dTest radí, jak správně opustit nájemní byt

Abyste ale nemuseli hlavu zatěžovat zbytečným přemýšlením, v dTestu jsme pro vás připravili několik praktických rad. Projděte si náš pětibodový seznam, a když se ho budete držet, měli byste nájem ukončit bez problému a odevzdání bytu zpátky pronajímateli by mělo proběhnout hladce.

1. Kdy odevzdat byt

Když se s domácím nedohodnete jinak, musíte byt odevzdat v den určený zákonem.

Pokud nájem bytu ukončujete po dohodě s pronajímatelem, nejspíš nebude problém se s ním domluvit na konkrétním dni předání bytu, tak aby vám oběma vyhovoval. Pokud se nedohodnete, bude se den předání bytu řídit zákonem. U nájmu na dobu určitou musíte byt předat v den, který je určen v nájemní smlouvě jako den skončení nájmu. Končí-li nájem výpovědí, musíte byt odevzdat poslední den výpovědní doby. Je-li nájem bytu vypovídán bez výpovědní doby, což se může stát při závažném porušení povinností nájemce i pronajímatele, musíte ho odevzdat do měsíce od skončení nájmu.

Jestliže probíhá soudní řízení, ve kterém se má rozhodnout, jestli ke skončení nájmu platně došlo, nemusíte se až do pravomocného ukončení řízení z bytu vystěhovat.

Lukáš Zelený

Lukáš Zelený

Autor je vedoucí právního oddělení časopisu dTest.

2. Předávací protokol je jistota

Klíč ve schránce sice stačí, ale papír je papír.

Podle zákona k odevzdání bytu stačí, abyste pronajímateli předali klíče, třeba i jen vhozením do poštovní schránky, umožnili mu vstup do bytu a nebránili mu v jeho užívání. Doporučujeme ale sepsat s pronajímatelem protokol o předání bytu. Jeho součástí může být i fotodokumentace nebo videonahrávka zachycující stav bytu. Byt byste podle zákona měli odevzdat ve stavu odpovídajícím běžnému opotřebení. Pokud máte k dispozici protokol o převzetí bytu na začátku nájmu, můžete snadno porovnat pomocí obou protokolů stav bytu před a po. Do protokolu zaznamenejte stavy měřáků energií, abyste později neplatili víc, než jste spotřebovali, platíte-li pronajímateli za služby formou záloh.  

3. Co vracet do původního stavu? Musíme malovat?

Už v nájemní smlouvě se můžete s pronajímatelem dohodnout, jak to bude s vámi prováděnými úpravami bytu. V první řadě tedy na tom, jestli vůbec můžete úpravy provést. Případně taky jestli vám je pronajímatel proplatí, případně jestli si je můžete „odbydlet“ – nějakou dobu neplatit nájem nebo platit nájem snížený. Obecně platí, že bez souhlasu pronajímatele můžete úpravy provádět jen ve výjimečných případech (například kvůli tělesnému hendikepu), a pokud vám je povolí soud. I v případě, že úpravami provedenými bez souhlasu pronajímatele či soudu zvýšíte hodnotu bytu, pronajímatel vám je nemusí proplácet. Po skončení nájmu musíte úpravy odstranit, ledaže byste se dohodli s pronajímatelem na opaku.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Jestliže nájem trvá delší dobu, měli byste byt i vymalovat, zvlášť jestli jste ho převzali čerstvě vymalovaný. Tady se vychází z hygienických doporučení, podle kterých by se měl byt malovat každých čtyři až pět let, a také z toho, že malování během nájmu patří mezi běžnou údržbu prováděnou dle zákona nájemcem.

4. Řekněte si o vrácení kauce.

Jestliže jste na začátku složili pronajímateli kauci, požádejte při skončení nájmu o její vrácení. Pronajímatel má právo si ji započítat pouze na náhradu škody či dlužné platby.

5. Nezapomeňte na přepis energií.

Jestliže na sebe máte napsanou elektřinu a plyn, pohlídejte si jejich přepsání. Smlouvu na dobu neurčitou můžete vypovědět, ovšem smlouvu na dobu určitou si obvykle budete muset převést do nového bydliště, jestliže nebudete chtít platit smluvní pokutu za předčasné ukončení smlouvy. Stěhování totiž jako důvod pro předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou uznávají jen někteří dodavatelé. Můžete se také zkusit domluvit, že ve smlouvě bude pokračovat nový obyvatel bytu.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Partners Financial Services