Dluhy na nájmu: jak rostou. Přehled a kalkulačka úroků

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 24. 4. 2018
Když nájemník neplatí, nehrozí mu jen výpověď z bytu, naskakuje taky úrok z prodlení. Spočítá vám ho naše kalkulačka. Přečtěte si podrobnosti. I o tom, co už si pronajímatel účtovat nesmí.
Dluhy na nájmu: jak rostou. Přehled a kalkulačka úroků

K základním povinnostem nájemníka (nájemce) patří platit nájem ve výši určené v nájemní smlouvě. V nájemní smlouvě by také mělo být dohodnuto, kdy se nájem platí. Když se na tom ve smlouvě nedohodnete, bude se vycházet ze zákona: nájemné se platí na každý měsíc předem, nejpozději do do pátého dne v měsíci. Společně s nájemným platí nájemce zálohy nebo náklady na služby, které zajišťuje pronajímatel.

Nájem se považuje za zaplacený teprve ve chvíli, kdy peníze dostane pronajímatel. Jestli platíte převodem na účet, v den splatnosti už by pronajímatel měl mít peníze připsané na svém účtu, je tedy třeba posílat je v předstihu.

Poradna při finanční tísni

Nemůžete utáhnout dluhy? Nedělejte unáhlená rozhodnutí, raději se obraťte na odborníky z poradny při finanční tísni.

Bezplatná poradna při finanční tísni

Jak dluhy skáčou: Úrok z prodlení

Když nájemník nezaplatí včas, může mu pronajímatel naúčtovat úrok z prodlení. Výši úroku z prodlení si můžete sjednat v nájemní smlouvě – jeho výše ale podle občanského zákoníku nesmí být v rozporu s dobrými mravy. Když si nájemce a pronajímatel ve smlouvě výši úroku výslovně nedohodnou, bude se při výpočtu úroku vycházet z nařízení vlády č. 351/2013 Sb., podle kterého se úrok z prodlení rovná součtu aktuální repo sazby stanovené Českou národní bankou a osmi procent. Vychází se vždy z repo sazby platné první den kalendářního pololetí, ve kterém došlo k prodlení.

Od listopadu 2012 dělala repo sazba 0,05 procenta. Úroky z prodlení byly 8,05 procenta. Během druhého pololetí loňského roku ale ČNB sazbu zvýšila na 0,5 procenta. Úrok z prodlení za dluhy na nájemném, které vznikly po letošním prvním lednu, tedy dělá 8,5 procenta ročně. Další zvedání sazeb přišlo letos v únoru – na 0,75 procenta. Dluhy, které vzniknou od července, se tedy zase budou úročit o něco dráž – 8,75 procenta:

Teoreticky je sice možné, že by ještě před koncem pololetí centrální banka znovu hýbala sazbou, čeká se to ale spíš až ke konci roku.

Uvedená výše úroku je roční, rozpočítává se ale a naskakuje za každý den, kdy se nájemník s platbou opozdí – úročí se dluh na nájmu i dluhy na platbách za energie a další služby. Všechno propočítá naše kalkulačka.

Kalkulačka úroků z prodlení za půjčky, nájem a další pohledávky

Další kalkulačky

Smluvní pokuta a poplatek z prodlení: Už ne

Dřív si směli pronajímatelé s nájemníky v nájemní smlouvě sjednat, že když nájemník nějak poruší své povinnosti, pronajímatel mu může naúčtovat smluvní pokutu. Typickou situací, kdy si pronajímatelé pokuty účtovali, byly právě dluhy na nájemném. Od ledna 2014, kdy začal být účinný nový občanský zákoník, už ale pronajímatelé smluvní pokuty udělovat ani vybírat nesmějí. A zákaz se vztahuje i na starší nájemní smlouvy – když se v smlouvě ujednání o pokutě objeví, je neplatné.

Další novinka je účinná od začátku roku 2016. Dřív si směli pronajímatelé kromě úroku z prodlení, který zmiňujeme výš, účtovat ještě poplatek z prodlení – v případě, kdy byl nájemník pět a víc dní v prodlení s platbou za služby spojené s užíváním bytu (například za energie, provoz výtahu nebo osvětlení společných prostor v domě). Poplatek z prodlení dělal za každý den prodlení jedno promile dlužné částky, nejméně ale deset korun za každý (i započatý) měsíc prodlení. Od ledna 2016 už si pronajímatelé poplatek z prodlení účtovat nesmějí. Pokud ale dluh vznikl ještě před začátkem roku 2016, pronajímatel si poplatek z prodlení připočíst může.

Hrozí výpověď, i okamžitá

Když má nájemník dluh na nájemném, může mu dát pronajímatel výpověď, bez ohledu na to, jestli je nájemní smlouva uzavřená na dobu určitou nebo neurčitou. Tříměsíční výpovědní lhůta se rozbíhá od prvního kalendářního dne v měsíci, který následuje po doručení výpovědi nájemníkovi.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Když nájemník nezaplatí nájem a služby za tři měsíce a víc, může mu dát pronajímatel dokonce okamžitou výpověď, bez výpovědní doby – nájem končí doručením výpovědi. Třemi měsíci se tu ale nemyslí časový úsek; podstatná je výše dluhu. Když nájemník tři měsíce platí nájem a služby jen částečně, okamžitou výpověď dostat nemůže. Jde to teprve, když dluh přesáhne tři nájmy (a úhrady za služby).

Ani okamžitá výpověď ale v praxi nemá okamžité účinky. Pronajímatel navíc musí nájemníka předem písemně vyzvat, aby dluh uhradil, jinak je výpověď z nájmu neplatná. Když nájemník ani po písemné urgenci nezaplatí, může mu pronajímatel dát okamžitou výpověď – nájemník pak má měsíc na to, aby byt vyklidil a předal ho. Podrobnosti o náležitostech výpovědi najdete v našem nedávném článku. 

Píšeme tam i o tom, že zbavit se neplatícího nájemníka může být pro pronajímatele velmi obtížné:

Konec nájmu neznamená konec dluhu

Výpověď z nájmu a konec nájemní smlouvy rozhodně neznamená konec dluhu. Pronajímatel může dluh na nájemném vymáhat stejně jako kteroukoli jinou pohledávku. Když se bude svého nároku domáhat u soudu, dlužná částka se navýší ještě o náklady soudního řízení a následné exekuce. Nájemníkovi se určitě nevyplatí dělat mrtvého brouka a čekat, že se dluh vypaří.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services