Obecní nájem. Kdo má nárok a jak ho získat?

Volný pronájem nemusíte hledat jen v nabídce realitních kanceláří. Bydlení v obecních bytech nabízí i většina měst a obcí. Podle jakých kritérií obce nájemníky vybírají a co je potřeba splnit? Poradíme.
Obecní nájem. Kdo má nárok a jak ho získat?

Městské byty se už sice dávno nerozdávají jak na běžícím pásu, přesto stále existuje možnost se do obecního nastěhovat. I když je jejich počet omezený a nové obecní byty se takřka nestaví, čas od času se některý uvolní: předchozí nájemník se odstěhuje, zemře nebo obec ukončí nájem neplatičům. Řada měst pronajímá také startovací byty, určené pro mladé páry. Doba pronájmu startovacích bytů přitom bývá omezená na pár let, takže jsou volné častěji. Jak volný byt získat a kdo se o něj může přihlásit?

Obálková metoda i losování

O volných bytech k pronájmu informují obce a městské části na webových stránkách a úředních vývěskách. Žádosti nejčastěji přijímá bytový nebo majetkoprávní odbor příslušného městského úřadu. Tady vám také poskytnou informace o pravidlech, podle kterých města zájemce o obecní nájem vybírají. Platí, že každá obec nebo městská část si může stanovit vlastní pravidla. Jednotný postup určený například zákonem neexistuje.

V některých městech se způsob výběrového řízení liší i v závislosti na tom, jestli žádáte o běžný, nebo startovací byt. Obecně existují tři varianty výběrových řízení:

  • obálková metoda (vyhrává nabídka nejvyššího nájmu)
  • losování
  • rozhodnutí bytové komise a rady města

Pokud o přiklepnutí obecního nájmu rozhoduje přímo město, často si při rozhodování pomáhá bodovým hodnocením: žadatelům přiděluje body na základě jejich aktuální životní situace. Bodový systém může zvýhodňovat například seniory nebo matky samoživitelky. I města, kde se výběr bodovým ohodnocením neřídí, ovšem často přihlížejí k celkovým majetkovým a sociálním poměrům žadatelů.

Kolik za nájem?

Ceny městských nájmů bývají obecně nižší než tržní. Podle posledních dat Českého statistického úřadu dělalo průměrné tržní nájemné v roce 2015 osm tisíc korun, naproti tomu průměrná cena obecního nájmu dosahovala částky 2800 korun.

Například v Brně magistrát nastavil pro městské nájmy strop: ceny za běžný obecní byt se musí pohybovat mezi 70 a 90 korunami za metr čtvereční. Běžné nájemné v lokalitě Brno-střed pak podle cenové mapy Asociace realitních kanceláří dělá kolem 101 až 150 korun za metr čtvereční. V Praze 10 dělá běžná cena za nájem přibližně 151 až 200 korun za metr čtvereční, obecní byty se pronajímají v průměru za 111 korun. Vždycky ale záleží na přesné lokalitě a stavu daného bytu.

Základní podmínka: trvalé bydliště

Ačkoli se postupy jednotlivých obcí různí, některé podmínky jsou totožné. Základním předpokladem pro přidělení obecního bytu bývá trvalé bydliště v daném městě nebo městské části. Kdo chce obecní nájem například v Příbrami, musí ve městě trvale bydlet nejméně tři roky. V Jablonci nad Nisou trvají na kratší, šestiměsíční lhůtě. Další možností je příslib, že se nájemce k trvalému pobytu ve městě přihlásí. Podobná praxe funguje v Brně. Co všechno změna trvalého pobytu obnáší, poradí náš článek:

Vedle trvalého bydliště si obce kladou i další podmínky: žádat o obecní nájem smějí pouze osoby starší osmnácti let, které v Česku nevlastní jinou nemovitost na území Česka. Řada obcí zkoumá také příjmy žadatelů. Snaží se tak předejít dluhům na nájemném. Zároveň můžou obce nastavit maximální hranici příjmů, pokud chtějí zvýhodnit žadatele s nižšími výdělky. Konkrétní hranice příjmů závisí na dané obci a také typu obecního nájmu.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu! Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Nebo byste jen přistavěli, rekonstruovali, oživovali? 

Srovnání hypoték a srovnání úvěrů ze stavebního spoření na dosah ruky. My porovnáme, vy ušetříte.

Běžné obecní byty

Jak už bylo řečeno, praxe pro přidělování obecních nájmů se v jednotlivých městech liší. Pro ilustraci jsme proto vybrali několik příkladů. Například Brno-střed přiděluje běžné obecní byty dvěma způsoby. Zájemcům buď nabídne bydlení s pevně stanovenou cenou za pronájem – o žádostech pak rozhoduje rada města s přihlédnutím k bodovému ohodnocení žadatelů, další možností je obálková metoda. Sám žadatel nabídne výši nájemného, radnice určí pouze jeho minimální hranici. Obálkovou metodou řeší výběr uchazečů také v Příbrami nebo Opavě.

Oproti tomu Praha 10 sází na losování: městský úřad vyvěsí nabídku volných bytů se stanoveným nájemným, zájemci podají žádost a o výherci se rozhodne při veřejném losování. Do slosování se ovšem nemůže přihlásit kdokoli – městská část si klade podmínku určitého čistého příjmu. Pokud má v obecním bydlet jedna osoba, musí její čistý příjem dělat minimálně 10 410 korun a maximálně 21 776 korun měsíčně. Pro dvě osoby platí o něco vyšší hranice: minimálně 14 872 korun a maximálně 31 109 korun za měsíc. Volné byty se na Praze 10 rozdělují do několika skupin – pro manželské páry (registrované partnery) s nezaopatřenými dětmi, samoživitele, bezdětné manžele nebo jednotlivce nad 30 let. Každý smí žádat pouze o byty ve své skupině.

Startovací byty

Kromě běžných obecních nájmů některé obce vyčleňují také byty startovací. O startovací bydlení se můžou ucházet mladé rodiny i jednotlivci. Základní podmínkou bývá věk – nejčastěji maximálně třicet až pětatřicet let. Další podmínkou je dosažení určitých příjmů. Zájemci o startovací byt na území Brna-střed musí dohromady měsíčně vydělávat minimálně 0,8násobek a maximálně 1,7násobek průměrné mzdy, posuzují se příjmy za předchozí kalendářní rok nebo čtvrtletí. Podle Českého statistického úřadu loni dosahovala průměrná mzda 29 504 korun. Hranice příjmů pro přiklepnutí startovacího bytu se tak v Brně pohybuje v rozmezí od 23 604 do 50 157 korun.

Startovací byty nabízí mladým párům s minimálně jedním dítětem i v Příbrami. Žadatelé ovšem musí splňovat další podmínky: aspoň jeden z páru musí být zaměstnaný, na rodičovské dovolené nebo si vydělávat jako osoba samostatně výdělečně činná. Město se zároveň zajímá o to, zda má rodina vyřešené financování budoucího bydlení: pravidelně odkládá peníze na spořicí účet nebo má uzavřené stavební spoření.

Z podaných žádostí o startovací byty nejčastěji vybírají přímo rady města s přihlédnutím k bodovému ohodnocení (například podle počtu nezaopatřených dětí).

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Byty se zvláštním určením, sociální byty

Další skupinu obecních nájmů tvoří bydlení pro znevýhodněné skupiny lidí – seniory, osoby se zdravotním postižením. V praxi jde o takzvané byty se zvláštním určením, například bezbariérové byty. Podmínkou bývá kromě věku také zdravotní stav a nízký příjem. Například v Jablonci nad Nisou se byty se zvláštním určením pronajímají osobám, jejichž příjmy (i příjmy společně posuzovaných osob) nepřesahují 3,5násobek životního minima (tedy 11 935 korun, pokud jde o příjem jednotlivce).

Další města pak nabízejí sociální bydlení rodinám s nízkými příjmy, matkám samoživitelkám, lidem bez domova nebo dětem z dětských domovů. I tady bývá hlavním kritériem nízký příjem – v Brně dělá limit 0,5násobek průměrné hrubé měsíční mzdy (14 752 korun). Příjmy musí dokládat i žadatelé o sociální byty v Havířově. V případě jednotlivce nesmí průměrný měsíční příjem dělat víc než 0,8násobek průměrné mzdy. Pokud jde o domácnost, příjem všech společně posuzovaných osob by neměl být vyšší než 1,5násobek průměrné mzdy.

Ze žadatelů o tento typ bydlení vybírají nejčastěji rady města ve spolupráci se sociálním odborem. Součástí výběrového řízení může být i sociální šetření.

Přechod nájmu bytu

Právo bydlet v obecním můžete také zdědit – jde o takzvaný přechod nájmu bytu. Tato varianta ale připadá v úvahu, jen pokud už v obecním nájmu bydlíte a nájemníkem je někdo z rodiny. Jestliže nájemce zemře, může nájem přejít na vás, pokud jste s nájemcem ke dni jeho úmrtí žili ve společné domácnosti, nemáte vlastní bydlení a nájemník byl váš: manžel(ka), registrovaný partner, rodič, sourozenec, snacha, zeť, dítě nebo vnouče. Na osoby, které s nájemcem žily ve společné domácnosti, ale v příbuzenském vztahu nebyly, může nájem přejít, jen když bude obec s přechodem souhlasit.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+128
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 32 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 3. 2020 17:46, Jana

Ahoj chtela bych poradit kde a jak hledat byt aby jsem mela narok na prispevek na bydleni dekuju

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 12. 2021 14:39, Terézia Babicová

Ani azylové domy nejsou volné bohužel rodinu já nemám a od přítele rodiče nemohou kvůli zdravotní stránce takže dne v pytli nechceme ani jeden druhého strážit a už vůbec dceru hodně nás to trápí že ani sociálka není schopna pomocí což se dost divím nic nám nezůstalo jen mi tři

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (32 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services