Jak dobře pronajmout byt. Co by měl pojistit majitel, co nájemník

Tomáš Brychta | rubrika: Seriál | 22. 11. 2017 | 2 komentáře
Pronajímáte nebo budete pronajímat byt? Nezapomeňte na jeho pojištění. Víme, kdo nese odpovědnost za škody nejenom ve vašem bytě, ale i u sousedů. A jak následky případných škod minimalizovat.
Jak dobře pronajmout byt. Co by měl pojistit majitel, co nájemník

Jako majitelé bytu, který má nájemníky a který má také nějaké sousedy, byste měli myslet hned na trojí pojištění: pojištění nemovitosti, pojištění domácnosti a pojištění odpovědnosti. Které z nich musíte sjednat vy jakožto majitelé, které zůstane na nájemníkovi? A co když se nájemník nepojistí?

Pojištění domácnosti

Pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti nejsou totéž. Když pojišťováci vysvětlují rozdíl, používají někdy jednoduchou pomůcku: když byt otočíte vzhůru nohama, tak to, co vypadne, je domácnost. Co zbude, je nemovitost. Jinými slovy: pojištění domácnosti se týká movitých věcí, věcí, které nejsou pevně spojené s podlahou a dají se odnést. Zahrnuje vnitřní vybavení bytu a osobní věci členů domácnosti.

Příklad

Kdy se hodí pojištění domácnosti

Paní Jana si pronajala 2+1 se základním vybavením. Ostatní nábytek a elektroniku si pořídila sama. Když byla Jana na dovolené, do jejího bytu se vloupali zloději. Elektroniku si odnesli a nábytek poničili.

Tomáš Brychta

Tomáš Brychta

Vystudoval obor finance na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity. Během studia pracoval jako obchodní zástupce v různých firmách, v posledním roce vysoké školy se stal spolumajitelem a jednatelem firmy TRIVIO, která obchoduje s módou a na webu uspěla s e-shopem Chlapská zásilka.cz. Na sklonku roku 2014 spoluzakládá společnost UlovDomov.cz.

U Jany z příkladu to ovšem bylo jednoduché: poškozené a ukradené byly jenom její věci. Co kdyby ale zloději poničili i nábytek pronajímatele? Velmi často to přece bývá tak, že se byt pronajímá částečně nebo úplně zařízený. Když budou zloději obracet byt vzhůru nohama, bude se to nejspíš týkat majetku nájemníků, ale i majetku majitele bytu.

Nemá cenu uzavírat dvojí pojištění. Pokud budete mít pojištění domácnosti sjednané vy i nájemník a dojde k pojistné události, není beztak možné čerpat dvě pojistné plnění na jednu domácnost.

Pojištění uzavírá nájemník jako uživatel domácnosti, a pojišťuje jak své věci, tak věci majitele, které má v užívání. Nezapomeňte proto v nájemní smlouvě nebo její příloze přesně vypsat, co v bytě patří vám (a stojí za pojištění).

Co když se nájemník nepojistí?

Majitel bytu nemůže nájemníka k pojištění nutit. V nájemní smlouvě ale může být sjednáno, že nájemník pojištění domácnosti uzavře. Pokud dojde k poškození vybavení bytu a vy zjistíte, že tento bod nájemní smlouvy by porušen, neznamená to, že musíte vypovídat nájemní smlouvu. Škody na svém majetku budete vymáhat na nájemci. Pokud ho ovšem příslušný bod nájemní smlouvy k pojištění ponoukne, je to pro vás lepší: pojišťovna mívá dostatek peněz při sobě, o nájemci to úplně platit nemusí – a dohadovat se na splátkách a podobně, to není nikdy příjemná věc. Jako argument můžete použít, že cena pojistky se nepohybuje v nijak vysokých částkách, průměrná cena běžného pojištění odpovědnosti a domácnosti je okolo 600700 Kč ročně.

A když nájemník nemá v bytě trvalé bydliště?

Pojištění odpovědnosti ani domácnosti není nijak vázáné na trvalé bydliště ani na majitele bytu, proto stačí prohlášení, že nájemník byt obývá po většinu dní v roce a pojištění může uzavřít.

Pojištění odpovědnosti

Pojištění odpovědnosti pokrývá nehody, které pojištěnec způsobil třetí osobě. Pokud jde o bydlení, může jít například o vytopení bytu pod tím vaším, poničení sousedního bytu následkem zaviněného požáru ve vašem bytě nebo jiné zničení či poškození majetku třetí osoby.

I tentokrát platí, že by bylo vhodné, aby toto pojištění uzavřel přímo nájemník, uživatel bytu. 

Příklad

Kdy se hodí pojištění odpovědnosti

Martin má malý byt a má rád klid. Velice nerad se o něj nechává připravit zvuky automatické pračky. A tak radši nechává prádlo prát, zatímco je v práci. Jednoho dne ho ale navečer čeká vytopený byt. A nešťastní sousedé, kterým poničil stropy i podlahu.

Tip!

Existují situace, kdy se může pojištění odpovědnosti hodit i majiteli bytu. Těmi případy jsou období, kdy je byt neobsazený. I tehdy může dojít k neočekávané havárii vody a veškerá zodpovědnost je pak na majiteli.

Pojištění nemovitosti

Pojištění nemovitosti, jak bylo řečeno, se týká všeho, co je pevnou součástí bytu. Kromě stěn, příček a podlah se do něj většinou ještě počítají kotle, radiátory a podobně. Pojištění nemovitosti si sjednává sám majitel.

Příklad

Kdy se hodí pojištění nemovitosti

Tomáš má několik bytů, které pronajímá. Z neznámých důvodů v jednom z nich vypukl požár. Kompletně zničil všechny příčky ze sádrokartonu, hasicí prostředky udělaly své na podlahách a samozřejmě se musí komplet vymalovat…

Seriál

Jak dobře pronajmout byt

Přemýšlíte, že budete vydělávat peníze pronajímáním domu, bytu nebo jen pokoje? Náš seriál vám pomůže zorientovat se a dělat správná rozhodnutí. Už pronajímáte? Podělte se s námi o zkušenosti v diskuzi pod články.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

jak dobře pronajmout byt

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

Partners Financial Services