Jak dobře pronajmout byt: Hledání spolehlivého nájemníka

Tomáš Brychta | rubrika: Seriál | 14. 9. 2017 | 6 komentářů
Nájemník, který včas platí, který neničí byt a jeho zařízení, který vychází se sousedy… Sen každého, kdo pronajímá byt. Existuje vůbec?
Jak dobře pronajmout byt: Hledání spolehlivého nájemníka

Na rovinu: stoprocentně účinná metoda, která zaručí, že najdete nekonfliktního a platícího nájemníka, neexistuje. Máme pro vás ale několik užitečných tipů, které vaši šanci na úspěch zvýší.

Než se k nim dostaneme, vytkněme před závorku jedno slovo, zásadu, která by měla při vybírání budoucího nájemníka prostupovat všechno vaše konání. To slovo je obezřetnost.

Vystěhovat neplatícího nájemníka je věc složitá, zdlouhavá, může být i dost nepříjemná. Podle občanského zákoníku je nájemník zkrátka chráněný druh, a jak se jednou v bytě usídlí, může být těžké ho z něj dostat. Někdy se můžete na předčasném ukončení nájmu rozumně domluvit, jsou ale lidi, se kterými domluva možná není. Přestanou platit nájem, odmítnou se odstěhovat, a když jim k vystěhování dopomůžete soudní cestou, na rozloučenou zdemolují byt. Náhrady a dlužného nájmu se pravděpodobně nikdy nedočkáte.Syčáky teda radši nechat přede dveřmi, ne?

Číslo

lidí mělo v Česku letos v dubnu exekuci. Nebo dvě. Nebo tři. Nebo víc. Exekučních řízení se u nás vede 4,5 milionu.

Síla internetu tě provází

Po nájemním bydlení je dnes zejména ve velkých městech hlad. Není problém sehnat nájemníka, na slušný byt ve slušné lokalitě a za slušnou cenu jich stojí fronta. Problém je vybrat ze všech zájemců toho správného. Začněte důkladnou prověrkou. Vaše výhoda je, že některé klíčové informace jsou dnes na dosah ruky.

Ze všeho nejdřív si ověřte, jestli zájemce o váš byt nemá exekuci. Snadno dostupná je aplikace Prověřování rizikovosti osob, která osobu prověří v sedmi důležitých evidencích, a to na počkání. Záznam o exekuci si můžete vyhledat také přímo v Centrální evidenci exekucí.

Evidence exekucí

Co a jak v ní hledat

Do centrální evidence exekucí se může za poplatek podívat kdokoli. Jak na to? Kdy se v evidenci dlužník ocitne a jak se dostane ven?

Centrální evidence exekucí: dluhy na očích

Zajímavé informace o mnoha firmách i podnikatelích najdete na www.detail.cz. Poslední a nejjednodušší možností je podívat se, co na sobě člověk prozradí sám na sociálních sítích, na Facebooku nebo na profesní sociální síti LinkedIn.

Nestyďte se zeptat

V některých zemích je úplně běžné, že si pronajímatel ověří u zájemců o svůj byt jejich stálé zaměstnání, a dokonce i výši mzdy. Můžete to zkusit i v Česku, lze to jenom doporučit, mnohého zájemce tím ale můžete zaskočit, informace z výplatní pásky se u nás často považují za záležitost div ne intimní. Pokud se tedy budete ptát, snažte se být taktní a ohleduplní, na zaměstnání a stálost příjmu se vyptávejte raději neformálně, aby si druhá strana nepřipadala jako u výslechu.

Rozhodně není od věci vyptat si od zájemce kontakt na jeho předešlého domácího. A toho pak můžete požádat o referenci, jak byl se svým nájemcem spokojený, jestli platil včas nájem, jestli si na něj nestěžovali sousedé, v jakém stavu byt udržoval a opouštěl.

Trvalý pobyt ve vašem bytu

Musí se mě zeptat, ne?

Nikoli, nájemník se k vám může  trvale přihlásit i bez vašeho vědomí i bez vašeho souhlasu. Stačí, když na obecním úřadu vyplní ohlašovací lístek, kam uvede svou novou adresu, a současně doloží nájemní smlouvu, která ho opravňuje užívat byt. Souhlas majitele bytu nepotřebuje a majitel nemá žádnou páku, jak mu v přihlášení zabránit. Pokud se nějaké ustanovení v tomto smyslu nachází v nájemní smlouvě, je neplatné.

Kdo u mě trvale bydlí?

Zajděte na obecní úřad nebo magistrát s listem vlastnictví. Tady také můžete zrušit trvalé bydliště bývalému nájemníkovi, pokud to neudělal sám.

Tomáš Brychta

Tomáš Brychta

Vystudoval obor finance na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity. Během studia pracoval jako obchodní zástupce v různých firmách, v posledním roce vysoké školy se stal spolumajitelem a jednatelem firmy TRIVIO, která obchoduje s módou a na webu uspěla s e-shopem Chlapská zásilka.cz. Na sklonku roku 2014 spoluzakládá společnost UlovDomov.cz.

Nájemní smlouva

Nejdůležitější pro všechny další vztahy pronajímatele a nájemce je nájemní smlouva. Nedoporučuju využívat vzorové smlouvy z internetu, valná část jich obsahuje neplatná ustanovení, často z doby před novým občanským zákoníkem. Když pak dojde ke sporu o nějaký takový bod, prohrajete ho. Na sepsání nájemní smlouvy si radši sjednejte právníka.

Při uzavírání smlouvy se nestyďte být klidně i trochu komisní, důslednost je zcela namístě. Zanedbat byste neměli například ověření iniciál nájemce podle občanského průkazu, čím dál častěji  se objevují podvodníci, kteří vystupují pod smyšleným jménem. Zkontrolujte adresu, většina chronických neplatičů má trvalé bydliště na městském úřadě. V neposlední řadě se informujte o rodinném stavu nájemce, právo na užívání bytu s podpisem nájemní smlouvy získává i manžel nebo manželka.

Tip!

V databázi Ministerstva vnitra si můžete ověřit, jestli nejsou předložené doklady vedené jako neplatné, tedy ztracené, odcizené a podobně.

Nezaplatil!

Můžu vystěhovat nájemníka, hned jak prvně nezaplatí?

Bohužel. Řada pronajímatelů si to sice myslí, ale pravda to není. Nový občanský zákoník ale pronajímatelům aspoň trochu ulevil. Dřív vystěhování neplatiče trvalo i půl roku od doby, kdy přestal platit. Dneska smí majitel bytu vypovědět nájemci smlouvu a vykázat ho z bytu po třech měsících, kdy neplatí nájem. Nájemce pak musí byt nejpozději do konce jednoho měsíce opustit.

Můžu dát do nájemní smlouvy dodatek, který tuto lhůtu zkrátí?

Můžete. Ale nebude (vám nic) platný. Občanský zákoník je víc než nájemní smlouva, její dodatek například o okamžitém vystěhování proto platit nemůže.

Předávací protokol

Součástí nájemní smlouvy by měl být předávací protokol. Vyplňte ho opravdu důkladně, sepište všechen nábytek, který dáváte nájemci k dispozici a nezapomeňte zaznamenat také stav podlah, oken i zmíněného nábytku. Neváhejte předávací protokol doplnit fotografiemi. V případě nepříjemností v podobě zdemolovaného bytu nebo exekucí nájemce, bude předávací protokol váš hlavní důkaz o vlastnictví i původním stavu daných věcí.

Seriál

Jak dobře pronajmout byt

Přemýšlíte, že budete vydělávat peníze pronajímáním domu, bytu nebo jen pokoje? Náš seriál vám pomůže zorientovat se a dělat správná rozhodnutí. Už pronajímáte? Podělte se s námi o zkušenosti v diskuzi pod články.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 9. 2017 12:15, Pronajímatel multimilionář

No a přesně to co uvádíte tak já zakazuji. Kouření zakazuji, psy a kočky zakázat podle nového občanského zákoníku zakázat nelze, ale pokud si to při pronajímání bytu nepřeji, aby měl nájemník v bytě zvíře tak se mi ještě nestalo, aby to nájemník porušil. Žádnou diskriminaci v tomto odvětví vůbec nepociťuji. Přijdou na prohlídku 4 zájemci a z toho dvě jsou Kofoly tak to prostě pronajmu komu chci já, protože je to můj majetek. Starým lidem také nepronajímám. Žádné požadavky na vybavení zákon nestanovuje. Tak si tady nevmýšlejte báchorky.....

Zobrazit celé vlákno

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 9. 2017 11:55, Veterán

Jsme v Čechách!
Takže, nesmíte mít v požadavcích nekuřáka, nesmíte mít zákaz chovu psů a koček v bytě, nemůžete mít požadavek na starší lidi, protože chcete mít klid v celém domě, nesmíte odmítnou skina nebo cikána...
Vše je diskriminace a madam Šabatová s vámi zatočí a velkou pokutu pro odmítnuté vysoudí. Stát už vám vlastně pronajímaný byt zabavil (daně, požadavky na vybavení), jen vám milostivě nechal povinnost se o něj dobře starat, aby byl nájemník dokonale spokojen.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

jak dobře pronajmout byt

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

Partners Financial Services