Jak dobře pronajmout byt: Vyplatí se krátkodobé pronájmy?

Tomáš Brychta | rubrika: Seriál | 30. 8. 2017 | 7 komentářů
Řada majitelů bytů, zejména v Praze, přestává shánět klasické nájemníky. Místo nich nabízejí byt na pár nocí, několik týdnů nebo měsíců. U krátkodobějších pronájmů můžou nasadit cenu podstatně výš. Komu se taková strategie vyplatí?
Jak dobře pronajmout byt: Vyplatí se krátkodobé pronájmy?

Krátkodobý pronájem. Můžete vydělat, zadarmo to ale nebude

Hlavní podmínkou pro volbu krátkodobého pronájmu je perfektní lokalita bytu ve větších a turisticky zajímavých městech. Finančně náročná může být investice do vybavení. Vzhledem k velké konkurenci, která ve větších městech vládne, je nutné udržovat byt v jistém standardu. Samozřejmostí by mělo být nadčasové a moderní vybavení, které v nájemnících navodí pocit, že se v bytě můžou cítit jako doma. A vzhledem k častější fluktuaci nájemníků je potřeba byt nejen udržovat, ale také neustále vylepšovat.

U krátkodobého pronájmu je možné nastavit cenu podstatně výš než za pronájem dlouhodobý. Musíte ale na druhou stranu vynaložit mnohem víc energie a času: musíte komunikovat se zájemci o ubytování, musíte si vyhradit čas na předávání klíčů, přitom je potřeba počítat s tím, že to nebývá pět minut: doprava se běžně zpožďuje, cizincům trvá, než najdou správnou adresu – a vy čekáte. Na vás jsou taky starosti s uklízením, praním a převlékáním ložního prádla. Zkrátka údržba a servis vás zase stojí čas nebo peníze nebo obojí.

Kromě toho je nutné počítat s časovými prodlevami, kdy si byt nikdo nepronajme. Mimo sezónu může zůstávat prázdný i týdny.

Tak například...

Airbnb v Brně

Airbnb v Brně je jedna z nejrychleji se vyvíjejících a rostoucích tržních ekonomik v Česku. Nabídka ale rozhodně převyšuje poptávku. Host proto nehledá jen nízkou cenu, ale očekává i něco navíc – má si z čeho vybírat.

Inzerovat byt v Brně mimo hlavní ubytovací sezonu se přitom téměř nevyplatí. Hostiteli, který funguje pouze na Airbnb a krátkodobým pronájmům se věnuje řekněme pouze rekreačně (pronajímá jeden byt nebo dva), se vyplatí nabízet spíš střednědobé až dlouhodobé bydlení. Samozřejmě ale záleží také na tom, jestli je byt váš. Podívejme se na modelový příklad:

V sezóně: Jakžtakž

Byt 1+kk – obsazenost v hlavní sezóně (květen–říjen): 70 %, měsíční tržby: 22 000 Kč.

Při nájmu/hypotéce 10 000 Kč a po odečtení všech nutných výdajů (fond oprav, odvoz odpadu, osvětlení a úklid společných prostor), poplatků (vodné, stočné, energie), času pronajímatele a amortizace bytu, se měsíční zisk po zdanění a zaplacení všech poplatků pohybuje okolo 2000–3000 korun.

Mimo sezónu: Bída s nouzí

Byt 1+kk – obsazenost mimo sezónu (listopad–duben): 30–40 %, měsíční tržby: 14 000 Kč.

Při nájmu/hypotéce 10 000 Kč a po odečtení všech nutných výdajů (fond oprav, odvoz odpadu, osvětlení a úklid společných prostor), poplatků (vodné, stočné, energie), času pronajímatele a amortizace bytu, je zisk po zdanění téměř nulový. Je zřejmě třeba najít jiný způsob, jak byt pronajmout s vyšším ziskem.

Zdroj: Radek Danč, Internesto

Úřad naslouchá

Hlaste to!

Při ubytovávání cizinců je povinnost pronajímatele ohlásit to na cizinecké policii. Občany Evropské unie je povinné ohlásit při pobytu delším než 30 dní. Občany mimo Evropskou unii je nutné nahlásit i v případě ubytování pouze na jednu noc. Nezapomeňte taky na povinnost platit obci takzvaný ubytovací nebo lázeňský poplatek, pokud je zaveden. Nebývají to žádné závratné sumy, ale znamená to nějaké to úřadování navíc.

Pozor, paragrafy!

Co to vlastně dělám?

Airbnb je poměrně nový fenomén. V některých ohledech není vlastně úplně s jistotou možné povědět, jestli se jedná o ubytování nebo obecný pronájem. Pokud se nakonec v praxi Airbnb bude považovat za ubytování, plyne z toho například povinnost zařídit si příslušnou živnost, ale také třeba povinnost platit Ochrannému svazu autorskému poplatky za rádio a televizi. Ať se zatím přikloníte ke kterémukoli výkladu, obecně platí, že se především nelze vyhýbat danění příjmů. Každopádně doporučujeme téma průběžně sledovat, a pokud zatím podnikáte v režimu obecný pronájem, což je o něco jednodušší s ohledem na nutnou byrokracii, být připravený v nejhorším přestoupit mezi ubytovací služby.

Ochrana před neplatiči

Největší výhoda krátkodobých pronájmů je jednoznačně ochrana před největším strašákem každého domácího – před neplatiči. S krátkodobým pronájmem je možné se jim téměř vyhnout, ubytovaní lidé platí dopředu, a ještě se zálohou.

Výhody:

  • vyšší zisk
  • ochrana před neplatiči a lidmi v exekuci
  • flexibilní využití nemovitosti

Nevýhody:

  • neobsazenost, proluka v nájmech
  • daňová povinnost
  • nutnost být k dispozici
  • nutný čas na úklid a servis
  • neshody se sousedy, kterým může vadit častý pohyb cizích osob v domě
  • povinnost hlásit ubytováni cizinců

Střednědobý pronájem: Zlatá střední?

Střednědobý pronájem, který u nás není příliš rozšířený, je jakýsi kompromis mezi krátkodobým ubytováním a klasickým pronájmem na dlouhou dobu. Mluvíme o něm u pronajímání nemovitostí na dobu od jednoho měsíce do jednoho roku, v praxi to většinou bývá do šesti měsíců. Ke střednědobému pronájmu jsou vhodné byty ve větších městech, v blízkosti univerzit nebo velkých zahraničních firem. Využívají ho totiž především studenti nebo manažeři, kteří přijedou na delší pracovní cestu. Střednědobý pronájem je ale možnost i pro rodiny, které například rekonstruují svůj vlastní byt.

Tomáš Brychta

Tomáš Brychta

Vystudoval obor finance na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity. Během studia pracoval jako obchodní zástupce v různých firmách, v posledním roce vysoké školy se stal spolumajitelem a jednatelem firmy TRIVIO, která obchoduje s módou a na webu uspěla s e-shopem Chlapská zásilka.cz. Na sklonku roku 2014 spoluzakládá společnost UlovDomov.cz.

Pohodlí především

Jelikož se nejedná o chvilkové přespání, nájemníci obvykle vyhledávají kompletně vybavené byty. Je nutné zařídit i poslední drobnosti, jako jsou příbory, talíře a různé dekorace. Nájemníci nehledají hotel, ale místo, kde se na několik měsíců můžou cítit jako doma. Proto je dobré myslet i na nejmenší detaily a ze sterilního prostředí opravdu vytvořit domov.

Výhody:

  • vyšší výnos než u dlouhodobého pronájmu
  • menší časová náročnost v porovnání s krátkodobým pronájmem

Nevýhody:

  • neobsazenost, proluka v nájmech
  • víc starostí s hledáním dalších nájemníků
  • nutnost kompletního vybavení
  • poškození a opotřebení bytu
  • spory se sousedy kvůli časté fluktuaci nájemníků

Dlouhodobý pronájem: Klasika pro každé místo

Nejběžnější a nejvíc rozšířená možnost pronájmu nemovitostí. Vhodná téměř pro jakýkoliv typ nemovitosti – od menších bytů až po rodinné domy. Navíc není omezena na několik málo měst, o dlouhodobý pronájem je zájem jak ve větších městech, tak i na vesnicích. Možné je pronajímat jak byty s vybavením, tak i bez něj. Dlouhodobý pronájem je zkrátka řešení pro jakýkoliv typ nemovitosti.

Seriál

Jak dobře pronajmout byt

Přemýšlíte, že budete vydělávat peníze pronajímáním domu, bytu nebo jen pokoje? Náš seriál vám pomůže zorientovat se a dělat správná rozhodnutí. Už pronajímáte? Podělte se s námi o zkušenosti v diskuzi pod články.

Příště: Hledání spolehlivého nájemníka

 

Ani dlouhodobý pronájem neznamená pro majitele nemovitosti snadný a bezstarostný příjem. Největší problém bývá sehnat solidního nájemce. A nájemce platícího – uvažte jenom, že skoro desetina lidí v Česku má dnes exekuci.

Výhody:

  • pravidelný příjem z nájmu
  • menší časová náročnost údržby bytu

Nevýhody:

  • problémoví nájemníci
  • neplatiči

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 8. 2017 17:36, petr.chromela@seznam.cz

Mám kamamarada a nemá obě nohy a chtěl bych se o něho starat. Dotyčný postižený ma opatrvmíka a jeho opatrovnik nesplňuje to co by měl, když jsem se bavil s postiženým kamarádem tak projevil radost a rád by kdybych se stal jeho opatrovník. Moc vás prosím co bych měl udělat. Děkuji. S pozdravem Petr Chromela

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 9. 2017 22:23, Anna

ad Kikina

Občan má především p r á v o na klid !
Občan je ten, kdo chodí do práce, volí si zákony a odvádí poctivě daně.
K tomu se m u s í těšit domů a ne čekat že ho ti vaši trotlové zase ve 3 ráno probudí a prohulí mu do oken 40 žitanek jen proto, že máte Vy hypošku!

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

jak dobře pronajmout byt

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services