Co platí nájemník, co pronajímatel: Pět rad od dTestu

Nájemník bytu potřebuje pronajímatele a pronajímatel potřebuje nájemníka. To ale neznamená, že mezi nimi nemůžou být spory. Můžou. A bývají. Nejčastěji o to, kdo má co v bytě opravovat, jak se má byt udržovat a kdo je odpovědný za škody.
Co platí nájemník, co pronajímatel: Pět rad od dTestu

Opravy podlahových krytin, jednotlivých částí oken a dveří, výměny elektrických koncových zařízení, opravy kamen na tuhá paliva, plyn a elektřinu, kotlů etážového topení či opravy kuchyňských sporáků. Za jaké opravy odpovídáte vy jako nájemce a které opravy zajišťuje pronajímatel?

Jednou ze základních povinností domácího je podle občanského zákoníku „udržovat byt po dobu nájmu ve stavu způsobilém k užívání“. Co to ale znamená? Byt musí být ve stavu, který odpovídá uzavřené nájemní smlouvě. Pokud si pronajímatel s nájemcem o stavu bytu v nájemní smlouvě výslovně nic nedohodli, musí pronajímatel byt udržovat v dobrém stavu. Současně je povinen zajistit poskytování nezbytných plnění spojených s užíváním bytu – to mimo jiné znamená, že se musí postarat, aby v bytě tekla voda, aby bylo jak dodávat proud, aby fungoval výtah, aby se podle potřeby a norem čistily komíny a podobně. Běžnou údržbu a drobné opravy ale zajišťuje a hradí nájemce sám.

Dost handrkování s domácím!

Pokud se rozhodnete do toho praštit a jít do svého, rádi pomůžeme s výběrem hypotéky na míru.

1. Domluvte se dopředu

Zákon ani jiný právní předpis nedefinuje, co je běžná údržba a drobné opravy. Pronajímatel a nájemce si ale jejich vymezení můžou sami dohodnout v nájemní smlouvě. Doporučujeme udělat to – buď si definujte, o které činnosti půjde, nebo se dohodněte na nákladech, do kterých ještě půjde o drobné opravy.

Z uzavřené smlouvy vyplyne, které činnosti bude povinen zajišťovat a hradit nájemce, případně o této povinnosti rozhodne to, jakou peněžní částku je na nápravu nutné vynaložit. Vymezení běžné údržby a drobných oprav finanční částkou bude záviset zejména na kvalitě pronajatého bytu a poměrech obvyklých v daném čase a místě. Smluvní ujednání však nesmí zkracovat zákonná práva nájemce.

2. Nečinnost se trestá

Víte, že když vám v noci praskne vodovodní stoupačka a vy ihned nezastavíte přívod vody a případně nepřivoláte havarijní službu, odpovídáte za způsobenou škodu? Platí to obecně. Zjistíte-li v bytě jinou než drobnou závadu, kterou je zapotřebí bez prodlení odstranit, máte povinnost na ni ihned upozornit pronajímatele a zároveň předcházet škodám, které by mohly vzniknout jako následek takové závady. Ale pozor, vychází se přitom nejenom z toho, kdy nájemce závadu skutečně zjistil, ale i z toho, kdy ji při vynaložení řádné péče zjistit měl a mohl. Proplacení nákladů, které sami účelně vynaložíte, například na provedení havarijní opravy, můžete požadovat po pronajímateli.

V případě jiné než drobné závady bránící obvyklému bydlení, kterou ale není zapotřebí neprodleně řešit, jste povinni na ni upozornit pronajímatele bez zbytečného odkladu.

Anketa

Jak vycházíte s domácím?

3. Co si navaříte, to si zaplatíte

Jste-li za vznik vady nebo poškození bytu odpovědní vy sami, musíte vždy zjednat nápravu na své náklady. Když tuto povinnost včas nesplníte, pronajímatel může závadu odstranit sám, po vás pak následně bude vyžadovat náhradu nákladů vynaložených na opravu. V takovém případě nejste oprávněni po pronajímateli požadovat ani slevu z nájemného.

Lukáš Zelený

Autor je vedoucí právního oddělení časopisu dTest.

4. Nenechte si odepřít právo na nápravu závady

Pokud se majitel k opravě závady, kterou mu nahlásíte, nemá, můžete ji odstranit sami a pronajímateli pak dát k úhradě vynaložené náklady. Není-li závada tak podstatná, že byste nutně museli sami zajišťovat její nápravu, ale přesto kvůli nečinnosti pronajímatele dochází ke snížení komfortu bydlení, máte právo požadovat po pronajímateli slevu z nájemného.

V krajním případě můžete také vypovědět nájem bytu bez výpovědní doby. Toto právo ale máte pouze tehdy, pokud jste pronajímateli poskytnuli k odstranění závady dodatečnou přiměřenou lhůtu a pokud lze trvající nečinnost nebo závadu samotnou považovat za hrubé porušení nájemní smlouvy.

5. Dlouhodobá nepřítomnost neomlouvá

Vaší povinností je předem oznámit pronajímateli svoji nepřítomnost v bytě, která přesáhne dobu dvou měsíců. Je to právě kvůli řešení případných závad a kvůli prevenci škod. Současně musíte zanechat pronajímateli kontakt na osobu, která po dobu vaší nepřítomnosti zajistí přístup do bytu v případě nezbytné potřeby (požár, havárie kanalizace, ale i údržba společných částí domu). Pokud to neuděláte, můžete být odpovědni za škody, které kvůli tomu vznikly, a vystavujete se i nebezpečí výpovědi z nájmu bytu ze strany pronajímatele.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 9. 2017 12:55, Ketty

Bydlím v obecním bytě který je vytápěný plynovým kotlem.Ja ho podle smlouvy mám v pronájmu a každý měsíc za něj obci platím 180 Kč.Kdo je tedy povinnen hradit revizi a opravy kotle? Ve smlouvě mám bohužel že já,ale není to trochu nezákonné.Doklad o revizi má mít k dispozici majitel a já jim jí rozhodně dávat nehodlám když jsem si to zaplatila.

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 1. 2016 10:39, Lada

Zdravim...Pronajimam byt a kdyz mam v byte plyn. Kotel a ten kotel odejde.... muzu pozadovat po najemci nahradu za kotel? Respektive koupi nebo urcity podil noveho?je preci hloupost abych kpupil kptel oni ho znicili a ja kupoval dalsi

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Dobré rady od dTestu: Co hlídat, když si pronajímáte byt

1. 9. 2015 | Lukáš Zelený

Dobré rady od dTestu: Co hlídat, když si pronajímáte byt

V nájmu bydlí čtvrtina Česka. Bylo by tedy s podivem, kdyby se mezi nájemníky a pronajímateli občas nevyskytly neshody. Jenže je to častěji než občas. Dost k tomu přispívá, že často... celý článek

Pronajímám byt. Na co dávat pozor

14. 8. 2014 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Pronajímám byt. Na co dávat pozor

Pronajímání bytů je adrenalinový sport. Najít solidního nájemníka je kumšt, vyhráno ale není, ani když se to podaří. Do rozepře se můžete dostat i se slušným nájemcem – třeba když dojde... celý článek

Bydlím v nájmu. Na co mám právo a co si nemusím nechat líbit

7. 8. 2014 | Petra Dlouhá | 101 komentářů

Bydlím v nájmu. Na co mám právo a co si nemusím nechat líbit

Na začátku letošního roku prošla práva nájemců i pronajímatelů rekonstrukcí. Víte, na co máte právo? Co si nemusíte nechat líbit a kdy nezbývá než sklopit oči a vyjít panu domácímu... celý článek

Na Západě žijou bohatí v nájmu. Tak proč u nás bydlet ve vlastním?

3. 6. 2014 | Vladimír Zuzák | 41 komentářů

Na Západě žijou bohatí v nájmu. Tak proč u nás bydlet ve vlastním?

Chcete si pořídit bydlení? Kašlete na to, nemusíte si potvrzovat prestiž vlastním bytem. Buďte světoví a bydlete v nájmu. Zní vám to jako provokace? Mně taky, a proto s tímto názorem... celý článek

Když vám byt neříká pane… Nejčastější problémy nájemníků a jejich řešení

4. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 39 komentářů

Když vám byt neříká pane… Nejčastější problémy nájemníků a jejich řešení

Ne každý si může dovolit vlastní domeček se zahrádkou, někteří ani družstevní byt. A tak nezbývá než bydlet pod cizí střechou. Nájemní bydlení má své výhody. Vedle nízkých vstupních... celý článek

Partners Financial Services