Dobré rady od dTestu: Co hlídat, když si pronajímáte byt

Lukáš Zelený | rubrika: Jak na to | 1. 9. 2015
V nájmu bydlí čtvrtina Česka. Bylo by tedy s podivem, kdyby se mezi nájemníky a pronajímateli občas nevyskytly neshody. Jenže je to častěji než občas. Dost k tomu přispívá, že často ani jedna strana nezná svá práva a povinnosti a místo faktů se řídí mýty a pověrami. Žádnou výjimkou nejsou ani podpisy pod nájemními smlouvami, které obsahují nezákonná ujednání.
Dobré rady od dTestu: Co hlídat, když si pronajímáte byt

Novou nájemní smlouvu člověk nepodepisuje každý den, za to podle ní později každý den žije. Já proto doporučuji nechat si ji před podpisem zkontrolovat právníkem, případně se aspoň obrátit na naši bezplatnou nájemní poradnu. Můžete se tak vyhnout sporům s majitelem bytu či domu, které v nejhorším případě můžou končit i před soudem.

Možná jste se v životě hodněkrát stěhovali a máte pocit, že už vás nic nepřekvapí a máte v malíčku všechny zákonitosti ve vztahu nájemníka a pronajímatele. Nezapomeňte ale, že se měnil občanský zákoník, ve kterém jsou mimo jiné popsány zásady pro pronajímání nemovitostí k bydlení. A došlo na změny i v příslušných paragrafech.

Kupujeme byt na Peníze.cz

1. Předávací protokol je základ

Samozřejmě, už myslíte na to, jak dostanete piáno do třetího patra a kde bude stát kredenc po babičce. Abyste se ale jednou vyhnuli sporům, snažte se ještě na chvíli upřít pozornost jiným směrem. Je totiž možné, ba pravděpodobné, že jednou se zase budete z bytu stěhovat. A bylo by zbytečné se pak hádat, kdo poškrábal parkety, jestli jste dostali byt se starožitným kobercem, který není k nalezení, co už v bytě bylo před vaším přistěhováním a co ještě ne.

Stav bytu v okamžiku předání by mělo být zapsaný v předávacím protokolu. Jeho součástí by měl být seznam vybavení bytu včetně popisu, zjištění závady na bytě i příslušenství, stav, sériové číslo a umístění měřicích zařízení pro odečet stavu odebrané vody, tepla, plynu a elektřiny. A jsou chvíle, kdy neplatí, že méně je více.

Pokud při předávání bytu zjistíte nějaké vady, pronajímatele na ně hned upozorněte a nejlépe trvejte na tom, že je rovněž zapíšete do protokolu. A foťte a fotky později dobře zálohujte.

V závažnějších případech, zejména odmítá-li se pronajímatel k vadám vyjádřit nebo jejich existenci v předávacím protokolu nechce potvrdit, je možné přizvat ke zdokumentování soudního znalce a případně i notáře, který o stavu bytu a zjištěných vadách sepíše notářský zápis. Náhradu nákladů vynaložených na pořízení zápisu či posudku lze následně požadovat po pronajímateli. Je ovšem otázka, jak potom budete s domácím vycházet…

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, jak financovat koupi vlastního bytu? Hypotéka nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

2. Nespokojte se s bratrancem z druhého kolena, byt přebírejte od toho pravého

Poměrně často dochází k tomu, že byt předává nájemci do užívání osoba, která není jeho vlastníkem. Je to možné, v takovém případě by ale předávající měl mít od majitele oficiální pověření. Osoba, která má nájemci byt do užívání odevzdat, může být výslovně označena už v nájemní smlouvě. Pokud to tak není a k předání bytu se nedostaví přímo vlastník nebo pověřený spoluvlastník bytu, přesvědčte se o oprávnění předávajícího. Měl by k tomu mít plnou moc udělenou pronajímatelem. Doporučujeme, aby podpisy pronajímatele na takové plné moci byly úředně ověřené.

Pozor si taky dávejte, když je byt nebo dům spoluvlastní víc osob. Na plné moci udělené jejich společnému zástupci by pak měly být podpisy všech spoluvlastníků.

Neškodí si k nemovitosti pořídit výpis z katastru nemovitostí, abyste si byli jisti, kdo je pravým vlastníkem.

3. Skládáte kauci? Zpátky ji dostanete s úroky. Domluvte jejich výši

Pronajímatel může po nájemníkovi chtít složení jistoty neboli kauce. Ta je určená na úhradu případných škod způsobených nájemníkem. Jistota nesmí být vyšší než šestinásobek sjednaného měsíčního nájemného. Pronajímatel dnes už nemá povinnost během nájemního vztahu držet peníze netknuté, oddělené od svých peněz, může s nimi nakládat podle uvážení. Případné nedoplatky by pak měl z jistoty strhávat až při vypořádání na konci smluvního období.

Příjemnou novinkou pro nájemníky je, že při vracení jistoty by k ní měli navíc dostat úroky. Minimálně ve výši zákonné sazby, říká zákoník. Potíž je ovšem v tom, že se v praxi těžko určuje, co je zákonná sazba. Měl by to být úrok, za jaký běžně poskytují půjčky banky v okolí. V praxi se ukazuje, že nejlepší je se na úroku prostě dohodnout.

dTest radí na Peníze.cz

dTest spravuje spotřebitelskou poradnu na Peníze.cz. Jaká jsou práva spotřebitelů, jak na reklamace, jak nebýt za trumpetu. Ptejte se!

4. Smluvních pokut se nebojte

Lidé si často myslí, že když nedokážou platit nájemné, čeká je v nejhorším výpověď z nájmu a tím věc hasne. Není to samozřejmě pravda, dluh na nájemném je dluh jako každý jiný. A když neplatíte nájemné nebo úhrady za služby včas, má pronajímatel navíc právo účtovat vám úrok nebo poplatek z prodlení. Samozřejmě se může stát, že majitel bytu bude rád, když se rychle zbaví neplatiče, a nad ztrátou peněz pak mávne rukou, varianta vymahači a exekuce je ale vždycky ve hře. A samozřejmě – neplacení nájemného je právoplatným důvodem ke zmíněné výpovědi nájemní smlouvy.

Než začal být účinný nový občanský zákoník, pronajímatelé se často jistili tak, že do smluv dávali ustanovení o smluvní pokutě za porušení nájemní smlouvy. A občas tam takové ustanovení dávají i teď. Dnes je to ale v rozporu se zákonem, pokutu tedy nelze vymáhat. A to ani u smluv, které byly uzavřené dřív, než přišel nový zákoník.

Bacha! Smluvní pokuty jsou zpět

Zdroj: Shutterstock
Rok po publikaci článku se novelizací občanského zákoníku smluvní pokuty vrátily zpátky. Platí pro ně to, že součet smluvní pokuty a jistoty (kauce) nesmí překročit trojnásobek sjednaného nájmu (bez záloh na energie a služby).

Anketa

Je lepší kupovat vlastní, nebo bydlet v nájmu?

5. Plaťte. Za tři nezaplacené nájmy okamžitá výpověď

Když nezaplatíte nájemné a služby za tři měsíce, má pronajímatel právo vypovědět vám nájemní smlouvu okamžitě, tedy bez obvyklé tříměsíční výpovědní doby. Ovšem nejde o to, že neplatíte tři měsíce, jde o výši dlužné částky, která takové právo pronajímateli dává. Jinými slovy: padáka můžete dostat, kdykoli, když váš dluh na nájemném a službách překročí tři měsíční nájmy.

Myslete také na to, že pokud dlužíte na nájemném či službách, má pronajímatel rovněž právo zadržet vám movitý majetek, který máte v bytě.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Družstevní byt: S pronájmem můžete narazit

12. 8. 2015 | Vladimír Zuzák | 3 komentáře

Družstevní byt: S pronájmem můžete narazit

Když vlastníte družstevní byt, vy sami jste v něm nájemníkem. Chcete-li tedy nastěhovat někoho jiného, kdo by vám pokryl náklady na nájem, splácel anuitu nebo zajistil výnos, můžete... celý článek

Bydlím v nájmu. Na co mám právo a co si nemusím nechat líbit

7. 8. 2014 | Petra Dlouhá | 101 komentářů

Bydlím v nájmu. Na co mám právo a co si nemusím nechat líbit

Na začátku letošního roku prošla práva nájemců i pronajímatelů rekonstrukcí. Víte, na co máte právo? Co si nemusíte nechat líbit a kdy nezbývá než sklopit oči a vyjít panu domácímu... celý článek

Očima expertů: Nejvhodnější čas na koupi nemovitosti je tu. Už zas?

6. 6. 2014 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Nejvhodnější čas na koupi nemovitosti je tu. Už zas?

Ceny nemovitostí i úrokové sazby úvěrů na bydlení jsou proklatě nízko. Je právě teď správný čas na pořízení bytu či domu, nebo se ještě vyplatí chvíli počkat? Ptáme se ekonomů, úvěrových... celý článek

Na Západě žijou bohatí v nájmu. Tak proč u nás bydlet ve vlastním?

3. 6. 2014 | Vladimír Zuzák | 41 komentářů

Na Západě žijou bohatí v nájmu. Tak proč u nás bydlet ve vlastním?

Chcete si pořídit bydlení? Kašlete na to, nemusíte si potvrzovat prestiž vlastním bytem. Buďte světoví a bydlete v nájmu. Zní vám to jako provokace? Mně taky, a proto s tímto názorem... celý článek

Nájemci versus pronajímatelé: Na čí straně je nový občanský zákoník?

1. 4. 2014 | Daniel Kotula | 29 komentářů

Nájemci versus pronajímatelé: Na čí straně je nový občanský zákoník?

Nový občanský zákoník přinesl několik novinek, měnících zaběhané zvyklosti, i do vztahů mezi nájemci a pronajímateli. Kdo na nich vydělá?

Partners Financial Services