Příspěvek na bydlení dostane, i kdo ho nepotřebuje. Brát, nebo okrádat rodinu?

„Jak zařídit sobě, dětem, rodičům a dalším příbuzným 3178 Kč měsíčně jako příspěvek na bydlení (který už vaši sousedé se stejným příjmem potichu pobírají).“
Příspěvek na bydlení dostane, i kdo ho nepotřebuje. Brát, nebo okrádat rodinu?

Když si mě na webu našla tahle reklama, nemohl jsem přece nekliknout. Jednak se rád poučím, především mě ale zajímalo, kdo a proč na ni dává peníze.

O stránku dál jsem zaplatil svou mejlovou adresou a za pár vteřin už jsem v poště lovil pédéefko s příručkou. Společnost, která mi ji posílala, se specializuje na nejrůznější školení a prezentace, trénuje obchodníky a nabízeče. A klobouk dolů, zaujmout umějí, prezentovat taky: příručka je pěkná, dobře vystavěná, přehledná, tip top, chybí spíš jen detaily.

Zpracování tedy pěkné, nápad ovšem docela originální není, je to vlastně varianta toho, co už několik let čas od času vytěžuje Blesk ve svých populárních speciálních přílohách. Na titulní straně bývá velkými písmeny třeba Vezměte si, co vám patří nebo 50 tipů, jak dostat peníze od státu. A podobně.

Patří mi to?

Potěšilo mě, že příručka odkazuje i na naši kalkulačku příspěvku na bydlení, tak jsem ji šel provětrat. Jestli šlape, jak má. Šlape krásně, ale neměl jsem to dělat. Vyšlo mi, že bychom totiž nějakou tu tisícovku (kterou zajisté v tichosti pobírají všichni naši sousedé) měli nárok. Svěřil jsem se doma – a skončilo to pří, jestli neokrádám rodinu, že by bylo na školku, že bychom třeba něco ušetřili…

Máte nárok na příspěvek na bydlení?

Spočítejte si příspěvek na bydlení 2022

Měsíční náklady na bydlení

Náklady se uvádějí jako průměr z minulého kalendářního čtvrtletí. Například v dubnu tedy sečtěte náklady za leden, únor a březen a vydělte je třemi.

Další kalkulačky

 

Kromě příspěvku na bydlení, který patří mezi dávky státní sociální podpory, existuje ještě dávka pomoci v hmotné nouzi, která nese jméno doplatek na bydlení. Přehled o tom, co lze od státu získat za peníze na bydlení, přinášejí samozřejmě Peníze.cz

Jistě. Nejlíp bychom ušetřili, kdybychom šli do levnějšího bytu. A kdybych přestal kouřit. Především ale by se mi strašně nechtělo jít k domácímu pro potvrzení o tom, jaký platím nájem – že ho potřebuju pro úřad práce kvůli dávkám. A žádost o příspěvek na bydlení bych snad musel posílat poštou, abych se studem nepropadl. Já totiž nemám pocit, že bych si tak bral, co mi patří.

Jistě pomáhá

Pohled do statistik Českého statistického úřadu a Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva práce a sociálních věcí. V listopadu 2014 dostalo příspěvek na bydlení něco přes 222 tisíc domácností. Je to na první pohled vysoké číslo, celkem je ale v Česku domácností 4,3 milionu. Rozhodně tedy neplatí, že by příspěvek pobírali úplně všichni sousedé. Ale přibývají, za rok 2013 se vyplácelo celkově o nějakých 400 tisíc dávek víc než za rok 2012. A zatímco v roce 2012 to erár přišlo na 5,7 miliardy, v roce 2013 to bylo 7,4 miliardy.

Příspěvek na bydlení v roce

2012

2013

Počet vyplacených dávek

1 950 233

2 323 217

Vyplacených českých korun

5 732 282 000

7 403 135 000

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

L. Josková, P. Pravda: Zákon o obchodních korporacích s komentářem

Plné znění zákona s úvodním komentářem, jehož cílem je usnadnit podnikatelům orientaci v řadě převratných změn a pomoci vypořádat se s nimi.

Kolektiv autorů: Nová společnost s ručením omezeným. Právo – účetnictví – daně

Seznamte se s „novou“ s.r.o.! Součástí jsou i možné formulace společenské smlouvy, příklady z oblasti účetnictví a daní a rovněž vzorová zakladatelská listina.

Za dobré slovo knížku

Minule jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o tom, jak v Německu přemýšlejí nad speciální daní z kelímků na kafe. Mají za to, že buď jejich záplava trochu opadne, nebo aspoň bude víc peněz na úklid a... a kdoví na co. Ptali jsme se, co si o tom myslíte: Jestli to pomůže a jestli byste třeba, jako milci kávy, nosili v kapse vlastní šálek.

Knížku za obzvlášť pěkný komentář posíláme Pavlovi. Za prožité trauma: To mi připomnělo, co se dělo na mém bývalém pracovišti. Jeden rok přišla zpráva, že se firma chce chovat ekologicky a neprodukovat odpad, a tak se přestanou používat kelímky na kafe a každý má používat hrnek. Další rok přísla zpráva, že se firma chce chovat ekologicky a neprodukovat do odpadní vody tolik detergentů, tak se na kafe nemají používat hrnky, ale kelímky. Třetí rok...

V průměru to vychází opravdu na něco přes tři tisícovky, jak slibovala reklama. Může to být ovšem jen pár stovek a může to být taky přes deset tisíc.

Nejvíc příspěvků na bydlení se ovšem vyplácí tam, kde to je určitě nejvíc potřeba, tedy v chudých regionech – statistice vévodí Moravskoslezský a Ústecký kraj. A dokážu si moc dobře představit lidi, kterým dávka pomáhá a podle mě pomáhat má. A to nemám kór bujnou představivost.

Pumpnout erár, nebo okrádat rodinu?

Jenomže pak je tu až dost možností, jak si přilepšovat ne zrovna košer. Podstatný pro výplatu příspěvku je poměr mezi příjmy domácnosti a náklady na bydlení, z nichž největší část tvoří pochopitelně nájem. Nemusí být problém domluvit se s pronajímatelem bytu, že vám nájem zvedne – vy mu ale víc nezaplatíte, tedy ne ze svého. Necháte si přiznat sociální dávku a pak se o ni šábnete. Nebo ještě lepší: bydlíte třeba v bytě rodičů, kteří od vás nic nechtějí. Tak napříště budou chtít. Aspoň na papíře, který dostane úřad. Toto nájemné se sice bude muset zdanit, ale i tak může rodina na příspěvku na bydlení vydělat.

A pak jsou tu ještě živnostníci s paušálem. Ano, sám jsem tu svého času psal, že se v jistých kruzích stalo sportem si do živnostníka kopnout – Vytři si živnostníkem. A nerad bych se přidával. Ovšem zkuste si to s naší kalkulačkou. Zatímco u zaměstnance (nebo třeba samoživitelky s rodičovským příspěvkem) se dokládají čisté příjmy za minulé kalendářní čtvrtletí, u živnostníka se pracuje s příjmy podle daňového přiznání za minulý rok. Představte si tedy takového živnostníka: měsíční příjmy měl loni v průměru čtyřicet tisíc. Pracuje hlavou, skutečné výdaje tedy prakticky nemá, pro účely daňového přiznání ale řekne, že to bylo čtyřicet procent příjmů. Čistý příjem tedy má – podle daňového přiznání – dvacet čtyři tisíc. V domácnosti má dvě děcka a ženu s rodičovským příspěvkem 3800 korun. Papírový čistý příjem domácnosti 27 800 měsíčně. Náklady na bydlení dvacet tisíc čistá ruka, nájemné, energie, voda, otop – všechno dohromady. Jak příjem, tak nájem jsou podle mě v Praze naprosto reálné. Znám dost takových lidí.

Příspěvek na bydlení? Devět tisíc.

Beru to ovšem jako hypotetickou možnost. Z toho „dost lidí“, které znám, nevím o nikom, že by příspěvek na bydlení bral, ba nejspíš ani o nikom, kdo by o něm vůbec věděl.

Jenomže teď jim dám přečíst tohle. Z jediného důvodu: chci vědět, jestli budou mít pocit, že by si mohli vzít, co jim patří, nebo jestli by si připadali nepatřičně. Chci vědět, jestli budou okrádat rodinu. A vás se na to zeptám taky:

Představte si to, že si žijete slušně, doteď jste si nestěžovali – a najednou se vám tu otevře možnost pumpnout stát o tisícovku, dvě… devět měsíčně. Půjdete do toho? Napište dole do diskuze. A pokud máte zkušenosti – vlastní, nebo z druhé ruky (třetí už je daleko) – s tím, jak příspěvek na bydlení pomáhá, nebo jak je zneužívaný, napište taky. Na autora jednoho zvlášť zajímavého nebo inspirativního nebo chytrého nebo jinak vynikajícího komentáře čeká v redakci zajímavá knížka.


Pod čarou

Ano. Pravda. Mnohem větší problém než možné zneužívání příspěvku na bydlení bylo kšeftování s doplatkem na bydlení, které vedlo ke vzniku nejrůznějších vydřidušskcýh ubytoven... Však o tom na Peníze psala Petra Dlouhá: 

A psala i o tom, jak si s tím chce stát poradit:

Lék se začal ordinovat letos v květnu... a takhle nějak zabírá:

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+98
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 70 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

22. 1. 2022 14:32

Me by zajimalo kdo ty 3000bere místo mě když ja je jako samozivitel nemám
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 1. 2022 14:30

9000mesicne mám ja sama s ditetem a byt vyplácim sama co by jste jestr chtela kdyz to nema ani rodic samozivitel??
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2019 13:36 | Dagmar

Dobrý den, chci se zeptat, budu pobírat příspěvek na bydlení, když se odhlásím z úp? Jsem evidovaná, ale neberu nic, platí za mě jen zdr. pojištění.Děkuji
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2018 23:57 | Ivana

Zdravím,chtěla bych se zeptat,mám nárok na příspěvky?Bydlím v obecním bytě u matky,které je 86 let.Já jsem v plném inv.důchodu nejtěžšího stupně a musím z 9.000,- polovinu dát matce.Na víc nakupuji prášky na praní,Jary sama.Matka žije odděleně pouze s jídlem.Je mně trapně,nikdy jsem si o nic nežádala,těžko se vychází...děkuji,pokud máte někdo zkušenost.Ív.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 11. 2017 20:32 | Dědo Yožo

Mám smíšené pocity.
Když se senátoři, poslanci a jiní funkcionáři (i různí tzv. nepřizpůsobiví) nestydí využívat všechny prebendy co se nabízejí - proč se mám stydět já?
Odpracoval jsem 40 let, starobní důchod mám jen o trochu větší než průměr, když sečtu životní náklady, léky, ... tak mne napadá slovenské přísloví "skap alebo oži".

dědo Yožo
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 4. 2017 12:24 | Rachel

Mě by zajímalo, jak se zjišťuje, že nemám šanci sehnat levnější byt. Pokud v bytě 3+1 100 m2 žije sama stará babička, tak je mi jí sice líto, že by se musela stěhovat, ale proč proboha má tak velký byt? Je plno rodin s malými dětmi, plno rodin s velkými dětmi a plno starých babiček a dědečků, kteří žijí v pidibytečku, aby neplatili tak vysoký nájem a tím pádem nemají nárok na příspěvěk. A nebo jinak - když si pronajmu luxusní bydlení za 100 000,- měsíčně, tak mám taky nárok na příspěvěk, když moje příjmy zdaleka na takové bydlení nedosahují?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 10. 2016 2:24

jo jo to máte pravdu.Ale není se co divit že někteří mají vysoké nájmi když bydlí v pronajatých bytech,a majitelé nevědi nebo spíš vědi kolik si účtovat. A normativní nákldy by mně též zajímalo který chytrý kalkuloval .
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 9. 2016 9:36 | Mimozemšťanka

Dobrý den, moje maminka pobývá v domově pro seniory, pobírá důchod ve výši 9058,- Kč a měsíční poplatek za ubytování a stravu v DD činí 10644,- Kč měsíčně. Mamince podle zákona 108/2006 Sb.,par. 73 musí zůstat 15% z příjmu. Rodina dosud doplácela domovu důchodců rozdíl v částce 2954,- Kč měsíčně. Finanční situace v rodině se však zhoršila a již není schopna doplatek domovu financovat, proto bych Vás chtěla poprosit o radu, zda maminka může žádat o příspěvek na bydlení,či zda má nárok na jinou sociální podporu. Zkoušela jsem spočítat příspěvek na bydlení podle výše uvedené kalkulačky, ale jelikož neznám všechny potřebné údaje do zadání ( částka za elektřinu, vodu ...), protože vyúčtování DD je vždy jen v souhrnné částce 10644,- Kč, bez uvedení jednotlivých služeb, tak se mi výpočet nezdařil. Děkuji Vám za odpověď.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 8. 2016 21:57 | e

jsem vdaná a hlásená u sestry v dome.Neberu zadny prijem.Manzel je hlaseny jinde.Kdyz si za zádám o hmotné nouze bude se mi zapocitavat i manzel a jeho prijmi,kdyz je hlaseny na jiné adrese?Nebo jen mi dve ze sestrou žijem v dome.S manzelem se nastevujem.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 7. 2016 10:23 | Jana

Dobry den chci se zeptat,pobirala jsem na up prspevek na bydleni a na socialce doplatek+hmot.nouzy.Jsem Matka samozivitelka.Ted jsem si vyrizovala opet jednou za 3mesice bydleni a bylo mi zamitnuto ,duvod spatna najemni smlouva na podnajem nevyplaci..Tak chc vedet jestli socialka vyplaci na najemni smlouvu nebo kdo mi vyplati tuhle davku na bydleni?Jedna se cca o 7450kc prispevek na bydleni ktery mi byl zamitnut tak nevim co delat a kam se obratit kdyz nebudu mit na zaplaceni najmu .Dekuji
-11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 6. 2016 6:51 | Sylva

K uvedenému článku bych ráda podotkla, že zcela opomíjí důležitou položku, která poněkud komplikuje tvrzení, že stačí mít co nejvyšší nájemné-papírově, aby byl rozdíl mezi nájemným a příjmy rodiny co nejvyšší. Jedná se o tzv. NORMATIVNÍ NÁKLADY NA BYDLENÍ, které de facto určují, jaké náklady na bydlení-tj. nájemné + energie+vodné,stočné můžete maximálně mít. Existuje na to tabulka, páč normativní náklady se liši podle počtu obyvatel ve městě, kde bydlíte,kolik je členů domácnosti a zda jste nájemník nebo vlastník bytu. Normativní náklady se ve výpočtu příspevku na bydleni používají MÍSTO SKUTEČNÝCH NÁKLADŮ NA BYDLENÍ. Nevím jak kdo, ale já bydlím sama a skutečnost je vyšší než norma hnedle o 3 klacky. Nikoli papírově, ale doopravdy.
Takže podvádět se může pouze do výše normativních nákladů, nikoli po nekonečno. Ale na to si musíte otevřít stránky např. Ministerstva práce a sociálních věcí, nebo jiné, kde je podrobné vysvětlení i tabulky a samozřejmě i kalkulačka.
Pochopitelně čím více členů v rodině nemá příjmy-zejména děti, tím větší částku rodina pobírá, tudíž u zmíněné rodiny onoho živnostníka,který vesele okrádá stát je příspěvek fakt 9 klacků a pro Prahu jsou normativní náklady v jeho případě něco přes 18 tisíc.
Tolik pro upřesněni.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 6. 2016 5:02 | Sylva

Pardon , pokračování reakce na Váš dotaz je dole pod tím mým kilometrovým traktátem. Nějak blbě jsem to asi zadala.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 6. 2016 4:56 | Sylva

Vypočítala jsem- tedy na zdejší kalkulačce, takže v reále se to může malinko lišit, že máte nárok na 2190,-Kč měsíčně. To jde, lepší než spadnout z balkónu :))). Držím Vám palce. A nezapomeňte, že pokud nááhodou od srpna budete mít práci s platem, který Vás připraví o nárok na příspěvek, tak v tom srpnu hned zkraje nejlíp už prvního ZAJÍT NA ÚP s žádostí, aby Vám to za ty 3 měsíce vyplatili. Veškeré formuláře se vyplňují za uplynulé čtvrtletí, ne jak je to v současnosti. Když Vám pak přijde poštou Přiznání příspěvku, do 8 dnů musíte oznámit změnu-tj.nástup do zaměstnání,aby zastavit další vyplácení příspěvků.
Ale možná, že jste nepřiznaný potomek Billa Gatese a mizerných 66 kilo Vám nebude stát za námahu, i to se stává :D.
Přeji krásné dny byť o chlebu a o vodě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 6. 2016 4:11 | Sylva

Protože se nárok na příspěvek odvozuje z průměrného příjmu za minulé čtvrtletí a zřejmě přes to nejede vlak, potřebujete mít 3 uplynulé měsíce dostatečně nízký příjem. Ovšem potěšující je skutečnost, že Vám to za ty tři měsíce vyplatí zpětne. Tak holt si teď musíte utáhnout přes léto opasek a živit se plody naší Země, abyste si ho mohl s příchodem podzimu povolit- nevím o kolik, ta suma zas tak závratná nebude ale Bůh zaplať za každou korunu nebo flašku od piva, která nám spadne do klína.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 6. 2016 3:49 | Sylva

Žiju osaměle, nemám příbuzné, přátele ani partnera, jediné dítě žije trvale v zahraničí a má co dělat, aby ho práce při studiu uživila. Jsem těžce psychycky i tělesně nemocná a nemám možnost si jakkoli přivydělat. Nemám už žádný zpeněžitelný majetek. Bydlím v nájemním domě, který majitel nechá chátrat, než sám spadne, neboť generální oprava by znamenala vystěhování nájemníků žijících v domě předrevolucí, kterým by musel poskytnout adekvátní náhradu, jak stanoví zákon. Tu samozřejmě nemá k dispozici. Opravy v bytech nechává na nájemnících. Já sama už to nezvládám, na řemeslníky nemám peníze, krom toho se rozpadá i letitý nábytek a stařičké domácí spotřebiče dožívají stejně jako ostatní vybavení. Nezvládam ve své situaci likvidovat různé pohromy tak, jako když jsem ještě byla aspoň fyzicky v pořádku.. Byt se stává neobyvatelný, ale nemohu s tím nic dělat. Navzdory tomu za bydlení zaplatím víc, než tvoří můj invalidní důchod. Bez příspěvku na bydlení bych se.stala bezdomovcem, protože sehnat levnější bydleni prakticky nelze. Levné sociální byty nikdo nestaví, protože se víc vyplatí luxusní rezidence. Stát nemá a mít nehodlá levné byty pro lidi žijící na hranici chudoby, neboť státu jsou jen na obtíž a čím dříve chcípnou pod mostem, tím vic peněz stát ušetři. Na tomto programu ochotně spolupracuje i farmaceutický průmysl a.lékárny pomocí neustále rostoucích cen léků, zdravotní pojišťovny, které ztlačují výdaje na minimum a započitatelné doplatky ( do limitu 5000,-/osoba), jsou minimální, takže vlk se nažere, koza zustane celá a odnese to pacient, který na léky nemá finance, ale zato tim ma blíž do hrobu, což je účelem hry.

Moc bych přála všem, které pohoršuje jednání většiny žebráků a sociálně slabých včetně nutnosti žádat sociální dávky, aby ze dne na den přišli naprosto o všechno vč.zdraví, uspokojivých vyhlídek do budoucna,přátel a jistoty socialního zázemí, a s holýma rukama museli strávit půl roku, rok nebo i dva na ulici. Pokud by nemeli koule spáchat sebevraždu Samozřejmě by prohrabávali popelnice a hledali jídlo a jiné životní potřeby (nad čímž se kdekdo rozčiluje a kontejnery zamyká, u supermarketů, kde denně vyhodi množstvi použitelného jídla,jsou pro jistotu kontejnery nepřístupné a raději se jídlo zlikviduje, než aby nasytilo potřebné). Vsadím vlastní hlavu, že by dotyčný do týdne nejen somroval po lidech, ale zároveň chlastal jak duha, aby necítil naprosté zoufalství, beznaděj a bezvýchodnost své současné existence. Kuřáci by sbírali nedopalky nedbaje odsuzujících pohledů kolemjdoucích, a vesměs každý by uléhal ke spánku na první lavičku, ke které by se dopotácel. Mohla bych pokračovat, ale je to příliš smutné a nechutné vyprávění. To, co se tímto snažím naznačit, je, že uživatelé sociálních dávek to v naprosté většině mají těžké, že dávka jim často zachrání život, ale bohužel je pro skutečně potřebné natolik nízká, že nezajisti, aby ten zachráněný život byl taky kvalitní a důstojný- nikoli pouze plný nekonečných a neřešitelných problémů a utrpeni .žebrácká lůza jsou normální lidé jako každý jiný, mají stejnou hodnotu,jako všichni ostatní. Rozdíl je jen v tom, že neměli tolik štěstí, duševní síly, cílevědomosti a schopností se po pádu na dno, často nezaviněném, nebo po pro nemoc či postižení odmítnutí - postavit a znovu získat vše, co ztratili. Každý člověk je jiný a je to stále člověk, byť nedostal do vínku být superman. Odsuzovat někoho v teple a bezpečí útulného domova,nasycen kídlem i láskou je akt bezpráví, který odráží naše nejnižší pudy aktivované strachem, který si neuvědomujeme. Nechápu, proč nemáme víc pochopení a soucitu s chudákem, co loví z odpadků zbytky naší večeře.
Nemáme právo házet kamením, když sami nejsme bez viny a dokonali,což pochopitelně jako lidé nejsme.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 70 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Boj proti zneužívání sociálních dávek na ubytovnách: Stát se střelil do kolena

29. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Boj proti zneužívání sociálních dávek na ubytovnách: Stát se střelil do kolena

Z ubytovávání chudých se stal v posledních letech dobrý a jistý byznys. Vysoké nájmy, nepřiměřené situaci nájemníků a většinou ani stavu objektu, dotoval bez řečí stát prostřednictvím... celý článek

Investiční byt: Kdo bude váš ideální nájemník?

11. 3. 2015 | Vladimír Zuzák | 17 komentářů

Investiční byt: Kdo bude váš ideální nájemník?

Nájemníci jsou váš zdroj příjmů, proto zvažujte dopředu, komu budete investiční byt pronajímat. A podle toho si byt vybírejte. Ideální nájemník je ten, koho byste měli mít na mysli,... celý článek

Když není na činži. Dávky na bydlení v roce 2015

18. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 24 komentářů

Když není na činži. Dávky na bydlení v roce 2015

Rodiny, které mají tak nízké příjmy, že nezbývá na nájem – nebo po zaplacení nájmu už nezbývá na život – stát podporuje prostřednictvím doplatku na bydlení a příspěvku na bydlení. Obě... celý článek

Nájemci versus pronajímatelé: Na čí straně je nový občanský zákoník?

1. 4. 2014 | Daniel Kotula | 29 komentářů

Nájemci versus pronajímatelé: Na čí straně je nový občanský zákoník?

Nový občanský zákoník přinesl několik novinek, měnících zaběhané zvyklosti, i do vztahů mezi nájemci a pronajímateli. Kdo na nich vydělá?

Byznys s dávkami: Má někdo vůli ho zarazit? A sílu?

3. 3. 2014 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Byznys s dávkami: Má někdo vůli ho zarazit? A sílu?

Jeden žije mezi plesnivými zdmi ubytovny. Druhému se plní kapsa. Peníze se do ní sypou ze státní pokladny. Že je doplatek na bydlení zlatou žilou pro lidi, kteří kšeftují s chudobou... celý článek

Partners Financial Services