Ve sněmovně se nehrálo jen o DPH! Šlo také o revoluci v dávkách na bydlení

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 6. 9. 2012 | 29 komentářů
Válka o DPH, vzpoura v ODS, vláda v ohrožení… Nečas zvyšuje sázky: když zákon neprojde, končí. To jsme včera slyšeli ze všech stran. Málokdo však registroval, že se ve sněmovně hrálo také o zásadní změnu dávek na bydlení – zlatou žílu majitelů ubytoven pro chudé.
Ve sněmovně se nehrálo jen o DPH! Šlo také o revoluci v dávkách na bydlení

V třaskavém vládním balíčku, který včera nakonec opravdu vybouchnul, bylo leccos. Zásluhou Tluchořova odbojového křídla, které si náhle (poté, co návrh zákona schválila vláda a prošel třemi čteními ve sněmovně) vzpomnělo, že se jim principiálně příčí a je zradou na voličích, se pozornost strhla výhradně na zvyšování DPH.

Tluchořovci nechť si svých pár chvil vzbouřenecké slávy užívají. My radši upozorníme na další důležitou – i když upozaďovanou – část vládního balíčku, která se řady českých rodin může dotknout víc než zvýšení DPH. Pokud nakonec „zákon o změně daňových, pojistných a dalších zákonů v souvislosti se snižováním schodků veřejných rozpočtů“ projde, zásadně se překopou také dávky na bydlení. Přečtěte si, jaké by to mohlo mít dopady. 

Obě současné dávky na bydlení se zruší

Zákon chce mimo jiné zrušit obě současné dávky na bydlení – příspěvek na bydlení, který se dnes vyplácí v rámci sociální podpory, i doplatek na bydlení, který se přiznává na základě zákona o hmotné nouzi. Nahradit je má jednotný příspěvek na náklady na bydlení, který by se dle záměrů vlády mohl začít vyplácet už od dubna 2013.

Nejprve si ale vyložme současný stav. Výše doplatku na bydlení je dnes stanovena tak, aby po zaplacení odůvodněných nákladů na bydlení (především nájmu a energií) zůstalo rodině dost peněz na živobytí.

Podstatně zajímavější a kontroverznější dávkou je příspěvek na bydlení.

Propojeno: Detaily příspěvku na bydlení v roce 2012

Systém je nastavený tak, že když výdaje za bydlení přesáhují třetinu příjmu rodiny, doplatí je za ni stát. Dávky sice mají zákonem stanovený strop, který vychází z počtu členů domácnosti a velikosti města, ale vzhledem k růstu cen nájmů a energií dosahují často nečekaných výšek.

Jedním z výsledků je, že se v Česku rozvinul lukrativní byznys s ubytovnami pro chudé. Prozíraví podnikatelé skupují i ty nejhorší městské nemovitosti a nabízejí v nich bydlení sociálně slabým. Ovšem žádný altruismus v tom nehledejte. Právě sociálně slabí jsou totiž díky státní velkorysosti nájemníky k pohledání. Na výši nájmu jim nesejde – jsou ochotni akceptovat jakoukoli sumu, protože nejde z jejich kapsy. A v tíživé situaci, která se nám naposledy připomněla v souvislosti s ostravskými Romy v Přednádraží – berou jakékoli podmínky, včetně nejhorších ubytoven a zdevastovaných krcálků bez koupelen. Není výjimkou, že za jeden pokoj v podobné kvalitě platí třeba dvanáct tisíc měsíčně. Dalším logickým dopadem je pak jejich koncentrace ve vybydlených ghettech – ze kterých už vlak zpět do normálního života většinou nejede.

Víc se o zhoubném migračním kolotoči dočtete v článku, jejž jsme loni věnovali situaci na Šluknovsku a dalších rizikových regionech:

Jak to má vypadat od příštího roku

Nová jednotná dávka v podobě příspěvku na náklady na bydlení by se měla podle záměrů vlády vyplácet rodinám nebo osobám, jejichž náklady na bydlení přesahují polovinu jejich příjmu. Podobně jako u dnešního příspěvku na bydlení jim pak zbytek peněz doplatí stát. Oproti současnému třicetiprocentnímu (v Praze pětatřicetiprocentnímu) koeficientu, který představuje hranici nároku na dávku, se tedy dost přitvrdí.

Výrazným úskalím nové dávky navíc je, že na rozdíl od dnešního příspěvku na bydlení má patřit do systému dávek v hmotné nouzi, nikoli do oblasti sociální podpory. Při posuzování nároku na dávku se tedy nebude zohledňovat jen žadatelův příjem, ale také jeho majetkové poměry: čili jestli vlastníte chatu, auto, máte našetřeno na účtu…

O něco výhodněji jsou ale v oblasti dávek v hmotné nouzi započítávány příjmy – zvýhodňují se ty z výdělečné činnosti. Příjmy ze závislé činnosti a z funkčních požitků jsou započítávány ze sedmdesáti procent, dávky nemocenského pojištění (a obdobné náhrady mzdy) i podpora v nezaměstnanosti z osmdesáti procent. V oblasti sociální podpory se všechny uvedené příjmy započítávají v plné výši.

Ministerstvo práce a sociálních věcí si od změn slibuje, že státní kase ročně ušetří 1,4 miliardy. Zdůrazňuje však, že především na administrativních nákladech – lidé, kteří jsou na dávkách závislí, prý zůstanou bezpečně zaopatřeni.

Ombudsman zásadně proti

Jak nám to ombudsman spočítal

„Za příklad dopadu změny by mohl sloužit senior s běžným důchodem ve výši 8500 Kč, žijící v nájemním bytě 1+1 o výměře 30 m2 v Praze 2. Jeho nájem činí 8000 Kč a služby spojené s užíváním bytu 2000 Kč, dohromady tedy za bydlení platí 10 000 Kč. V současné době má nárok na příspěvek na bydlení ve výši 4093 Kč, zbytek doplácí ze svého. Po úhradě nákladů na bydlení mu na živobytí zůstává 2593 Kč, což je méně než částka životního minima (3410 Kč). Podle navrhované změny zákona by však měl nárok na příspěvek na bydlení pouze ve výši 2818 Kč. Po úhradě nákladů na bydlení tedy mu na veškeré další živobytí zůstane 1318 Kč, což je méně než existenční minimum, a je zřejmé, že tato částka nemůže zajistit lidsky důstojné žití,“ vypočítává ombudsman Varvařovský.

Jiného názoru je ovšem veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský. „Změny mohou dostat tisíce seniorů a rodin s malými dětmi pod hranici existenčního minima. V době hospodářské krize tyto změny navíc nedopadnou jen na sociálně nejslabší a nejohroženější skupiny obyvatel, ale mohou zhoršit i sociální situaci střední třídy,“ nešetří kritikou. Polovina současných příjemců dávek by podle něj už na podporu nedosáhla. „A ti, kdo by nárok získali, by pobírali dávku mnohem nižší,“ dodává. Nelíbí se mu, že stát nemá žádný záchranný systém ani plán, co s lidmi, kteří o bydlení přijdou.

Člověk v tísni: Šetřit se má jinde

Také zástupci organizace Člověk v tísni, která dlouhodobě upozorňuje na nebezpečné důsledky bujícího byznysu s ubytovnami pro sociálně slabé, hodnotí vládní návrh nekompromisně. „Přivede mnoho lidí, včetně seniorů či matek samoživitelek, na hranici bezdomovectví. Jde o další příklad šetření tam, kde se šetřit nemá. Jen pro představu: za uspořené peníze bychom postavili sotva deset kilometrů dálnice. Takže rozpočtu to nepomůže, ale dopad pro některé lidi a rodiny bude zcela katastrofální. Zvlášť ve chvíli, kdy zde neexistuje žádný systém sociálního bydlení. Lidé budou mít v podstatě pouze dvě možnosti: buď máš na nájem, nebo jdi na ulici,“ říká mediální koordinátor programů sociální integrace Martin Kovalčík. Byznys s ubytovnami pro chudé podle něj vládní opatření postihne, ovšem problém zdaleka vyřešen nebude. V konečném důsledku to opět nejvíce pocítí obyvatelé ubytoven. V reálu vznikne mnoho sporů, které skončí u soudu, případně exekucí,“ dodává.

Jednotné ne říkají i jindy znesvářené organizace

Ke vzácné názorové shodě dospěly také jindy znesvářené organizace: Sdružení nájemníků ČR i Občanské sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí (OSMD). Podobně jako ombudsmanovi jim vadí, že k vládnímu návrhu neproběhlo řádné připomínkové řízení a že je opatření schvalováno v rámci velkého a značně různorodého legislativního balíku. „Stát rozhodně neušetří 1,4 miliardy, jak avizuje ministr Drábek. Ušetří zanedbatelnou část mandatorních výdajů, ale podstatně větší náklady ponesou obce a města. Počet lidí pod hranicí chudoby může vzrůst z dnešních deseti procent až na dvojnásobek,“ uvedl předseda Sdružení nájemníků Milan Taraba.

Anketa

Jak se vás včerejší „drama“ ve sněmovně dotklo?

Stejně vládní návrh hodnotí předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček. „Není úplně časté, aby byly naše názory byly naprosto totožné jako postoje Sdružení nájemníků, ale v tomto případě je to tak. Proto společně navrhujeme kompromisní řešení – vyplácet příspěvek, pokud výdaje za bydlení překročí třicet pět procent příjmu,“ doplnil Šimeček.

Shodný postoj obou organizací ale ve skutečnosti tak překvapivý není. Pokud bude zákon přijat, pocítí obě strany totéž, jen z jiného směru: jedněm bude chybět na nájem, druzí nebudou mít co vybírat.

Změna je potřebná, ale je tahle ta pravá?

Současná konstrukce příspěvku na bydlení a byznys s ubytovnami pro chudé nevedou jen ke ždímání státního rozpočtu, ale také k posilování sociálních nepokojů, které mohou kdykoli vybuchnout – jako loni ve Šluknově. Jenže celý problém je třeba řešit komplexně. Začít by se podle odborníků mělo přijetím zákona o sociálním bydlení – které by chudým nabídlo jakési bydlení na zkoušku, přechod mezi ubytovnou a klasickým nájmem.

Ministerstvo práce a sociálních věcí žene kupředu výhradně snaha ušetřit. Jednoduchý škrt a zpřísnění nároků na dávky bez dalších opatření ale nejspíš bude jen dalším olejem přilívaným do ohně. 

Spočítejte si příspěvek na bydlení 2022

Měsíční náklady na bydlení

Náklady se uvádějí jako průměr z minulého kalendářního čtvrtletí. Například v dubnu tedy sečtěte náklady za leden, únor a březen a vydělte je třemi.

Další kalkulačky

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 9. 2012 6:19, czernekova

Bydlím přímo před sociálkou, vidím jak romové si přijíždí autem pro své dávky, od obchodů se nechávají odvážet taxíkem - a na ulici je 1 obchod s potravinami ale zato 5 heren a 2 zastavárny. Obchod se stěží drží nad vodou, ale zastavárny a herny jsou plné.
Na druhé straně kamarádka s důchodem 8131 po úhradě nájmu v pečovatelském domě musí vyjít s 1200 kč na měsíc a z toho ještě více než 300 kč dává za léky,které musí užívat,. Není to paradox? kamarádka celý život pracovala, romové mají daleko vyšší důchod než ona, protože se vypočítává z průměru.

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 9. 2012 7:21, Johny

1. Jsem zklamán postojem poslanců "odpadlíků". Jak správně autorka poznamenává, zákon prošel trojím čtením a oni si najednou teď vzpomenou, že pro něj nebudou hlasovat. Kdybych byl v kůži pana Nečase, tak Nečas v řadách ODS rozpoutám, a to výrazně. Copak se takhle dá pracovat? To je materiál, posteskl by si pan Šimek.
2. Jakékoliv dávky od státu bych zrušil. Nesouhlasím s naším ombudsmanem, že stát má občanovi garantovat nějaké bydlení. Proč proboha? Jsi neschopen si své (i třeba jednoduché a základní) bydlení zajistit a zaplatit? Tak holt nebudeš mít střechu nad hlavou. Příměr k silnicím se mi líbí: postavil bych raději hodně mostů - stát by mohl nabízet bydlení pod mostem:-) Ať stát staví nájemní byty, ale ať jejich pořízení a provoz jsou uhrazeny z nájmů. Ze svých daní, co platím, nechci dotovat takové, co uvádí paní CZERNEKOVA o příspěvek výše. Systém nebude nikdy spravedlivý, tak ať raději není žádný.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Být chudý nestačí. Dávky hmotné nouze si musíte zasloužit

27. 3. 2012 | Barbora Buřínská | 37 komentářů

Být chudý nestačí. Dávky hmotné nouze si musíte zasloužit

Když klesnete na samotné finanční dno, mohly by vám pomoci odrazit se od něj dávky v hmotné nouzi. I pro těch několik tisíc, které vám pomůžou z nejhoršího, však musíte sami něco dělat.... celý článek

Příspěvek na bydlení: pro víc lidí, ale na kratší dobu

8. 3. 2012 | Barbora Buřínská | 26 komentářů

Příspěvek na bydlení: pro víc lidí, ale na kratší dobu

Na příspěvek na bydlení dosáhne v roce 2012 víc domácností. Po roce se totiž opět zvyšovaly takzvané normativní náklady na bydlení. Zároveň dochází k omezení doby, po kterou lidé příspěvek... celý článek

Kšefty s chudobou. Přímá linka do Šluknova!

26. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Kšefty s  chudobou. Přímá linka do Šluknova!

Na Šluknovsku vybuchla časovaná bomba. Tikala dlouho, a politici byli hluší. Migrační kolotoč se točí dál a stejné exploze hrozí dalším regionům. Puma sestává z mnoha součástek, zásadní... celý článek

Škrtneme celé Šluknovsko?

20. 9. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Škrtneme celé Šluknovsko?

Česká republika zažívá věc, na kterou není zvyklá – dlouhodobé rasové a sociální nepokoje. A až zoufale si s tím neví rady.

Peníze, které vám dá stát: Doplatek na bydlení

5. 8. 2010 | Ludmila Řezníčková | 21 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Doplatek na bydlení

Doplatek na bydlení řeší nedostatek příjmu k uhrazení nákladů na bydlení tam, kde nestačí vlastní příjmy osoby či rodiny včetně příspěvku na bydlení ze systému státní sociální podpory. celý článek

Partners Financial Services