Změna v zákoně. Chudí si budou muset najít levnější byt

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 8. 5. 2011 | 28 komentářů
Změna v zákoně. Chudí si budou muset najít levnější byt
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) chce omezit čerpání příspěvku na bydlení i doplatku na bydlení, tedy státních podpor určeným lidem s nízkými příjmy.

Zatímco dosud lze tyto dávky – při splnění příslušných podmínek – čerpat neomezeně dlouho, nově to má být maximálně po dobu pěti let. Ministerstvo to navrhuje v novele zákona o státní sociální podpoře, kterou poslalo vlády.

Návrh vychází z toho, že doba pěti let je dostatečně dlouhá pro zabezpečení bydlení přiměřené výdělkovým možnostem žadatele – tak, aby nebylo třeba pobírat tyto dávky od státu,“ vysvětluje Drábek.

Do limitu 60 kalendářních měsíců by se navíc sčítaly všechny doby pobírání příspěvku (či doplatku) v posledních deseti letech před měsícem, na který oprávněná osoba žádá o tuto dávku.

Lhůty se podle ministerského návrhu začnou počítat od 1. ledna 2012, doby pobírání před tímto termínem (od něhož má být novela účinná) se započítávat nebudou. Pokud návrh projde, dojde tedy k prvnímu stopnutí výplat těchto příspěvků od ledna 2017.

Výjimka nestačí, ombudsman je proti

Kalkulačka pro vás

Spočítejte si na naší kalkulačce, zda máte nárok na příspěvek na bydlení.

Do původního návrhu doplnilo ministerstvo dvě výjimky. Nové omezení nemá platit pro domácnosti, v nichž jsou všichni členové rodiny starší 75 let. Nedotkne se ani osob se zdravotním postižením definovaných v návrhu.

Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský a další odborníci však návrh zatím odmítají. „V Česku chybí efektivní nástroje práce s osobami ohroženými sociálním vyloučením. Zejména neexistuje-li síť sociálního bydlení za snížené nájemné či jiná dotovaná sociální služba,“ připomíná Varvařovský.

Podle ombudsmana hrozí rodinám s dětmi, které mají nízké příjmy, odnětí dětí z péče rodičů a nařízení jejich ústavní výchovy kvůli nedostatečným bytovým podmínkám.

Celý text si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 5. 2011 18:08, kačena

Já fakt miluju ty pseudokapitalisty tady. Bydlím v bytě 3+1 za 4 tis. Záloha na vodu je 1000, záloha na teplo 2500, tedy dohromady cca 7500. Stovku úklid schodiště - to nebyl můj nápad, ber nebo nech být. Elektřina 1500. Když se to tak vezme, tak za 4000 byt 3+1 není taková hrůza. Dokonce i s těmi poplatky by se to dalo. Z mateřské něco zaplatím, k tomu dělám na smlouvu brigádu 2x do týdne, víc nemůžu, nemám hlídání. A pracuju-li za 80 ká na hodinu, těžko si můžu dovolit profesionální hlídání za tytéž peníze. Moje matka ještě není v důchodu a soudě podle toho, jakou Kalous Kalouskovič chytil slinu ani dlouho nebude. Od letoška mi srazili rodičák, naskočí mi to příští měsíc - budu brát 3800. Z brigády tak maximálně čtverku. Mohla bych jít na plný úvazek, ale vy víte o školce, kde mi vezmou desetiměsíční dítě??? Takže budu muset na socku a už se moc těším, až mi budou vykládat, že mám drahý byt. Přitom vím i o garsonkách, kde chtějí za bydlení dvakrát tolik. A teď mi řekněte, kapitalisti, jak to mám udělat, já práci chci, dokonce bych ji i mohla mít, ale TAK MALÉ DÍTĚ fakt nemám kam dát... leda snad do děcáku.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 5. 2011 5:56

zase kalouskovina a kalouskův muž,mohli by se stydět, stejně půjde evropou tlak za sociální rovnost a s tím spojené nepokoje,něco je špatně v zaprdě.né české kotlince

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze, které vám dá stát: příspěvek na bydlení od roku 2011

10. 3. 2011 | Ludmila Řezníčková | 17 komentářů

Peníze, které vám dá stát: příspěvek na bydlení od roku 2011

Nájem, elektrika, vodné, stočné, plyn – přerůstá vám to přes hlavu? Nedokážete sami hradit náklady spojené s bydlením? V článku Ludmily Řezníčkové, odbornice z Poradny na Peníze.cz,... celý článek

Co dělat, když vám zruší sociální příplatek

16. 2. 2011 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Co dělat, když vám zruší sociální příplatek

Od letošního ledna se změnily podmínky pro výplatu některých sociálních dávek. Tyto dávky se snižují, klesá i počet těch, kteří je dostanou. Víte, na co máte nárok? Přečtěte si, co... celý článek

Problém: Dokažte, že sociální dávky opravdu potřebujete

15. 10. 2010 | Petr Kučera | 8 komentářů

Problém: Dokažte, že sociální dávky opravdu potřebujete

Výplata sociální dávky či podpory má být od příštího roku vázána na čestné prohlášení, že ji dotyčný skutečně potřebuje. Návrh příslušného zákona ovšem o tomto prohlášení vůbec nehovoří. celý článek

Partners Financial Services