Jak si zjednodušit placení složenek a faktur?

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 31. 8. 2018 | 2 komentáře
Platební údaje z faktur a složenek nemusíte přepisovat ručně. Pomůžou chytré technologie. Vedle bankovních aplikací lze využít například službu Twisto Snap. Jak konkrétně podobné služby a aplikace fungují? Poradíme.
Jak si zjednodušit placení složenek a faktur?

Platbě faktur a složenek se nejde vyhnout. Doba, kdy se s účtem za telefon, elektřinu nebo plyn muselo na poštu či do banky, je ale naštěstí pryč. V internetovém a mobilním bankovnictví lze všechny platby vyřešit na pár kliknutí. Díky novým technologiím navíc odpadá otravné přeťukávání čísel účtů a variabilních symbolů, při kterém se tak snadno udělá chyba. Jaké konkrétní nástroje tuzemské banky a fintechová společnost Twisto nabízí a jak si s jejich pomocí zjednodušit život?

QR kódy a skenování složenek

Nejrozšířenější ze způsobů pro snadnější platbu účtů představují QR kódy: QR je zkratka anglických slovíček quick response, tedy rychlá reakce. Jde o černobílý čtvereček, ve kterém může být zapsaných až sedm tisíc číslic nebo text o čtyřech tisících znacích. Snadno se do něj tedy vejde také číslo účtu, částka a další údaje potřebné pro platbu. Výhodou QR kódů je pak přesnost: nemusíte se obávat chybného přepsání čísla účtu nebo variabilního symbolu.

Propojeno!

Člověk si při zadávání platebních údajů sekne raz dva. Co dělat a na koho se obrátit, pokud platbu zadáte chybně?

Kdo vám vrátí peníze zaslané na špatný účet?

Načítání platebních údajů pomocí QR kódů dnes umí mobilní aplikace všech tuzemských bank. V aplikaci stačí vyhledat příslušnou funkci a poté QR kód vyfotit. Výsledkem je předvyplněný platební příkaz, který pak jenom potvrdíte. Jako první – v roce 2012 – zavedly čtení faktur pomocí QR kódů Komerční banka a Raiffeisenbank. V následujících letech se čtení QR kódů dostalo i do dalších bankovních aplikací. Vedle nejrozšířenějšího způsobu – ofocení kódu přímo z rozhraní aplikace, lze u některých bank načíst kód rovnou z e-mailu. Stačí jen prostřednictvím aplikace otevřít příslušný e-mail.

Čtení faktur, respektive QR kódů ale není jediné, co tuzemské banky nabízejí. Mobilní aplikace České spořitelny a UniCredit Bank umí také skenování složenek (poštovních poukázek typu A). Na platební údaje na složence jednoduše stačí namířit foťák a aplikace je automaticky zkopíruje do platebního příkazu.

Platbomaty České spořitelny

Když máte cestu kolem, může s placením faktur pomoct taky platbomat. Jednoduše na něm zadáte platební příkaz (jeden přijde na pět korun). Platbomaty jsou navíc vybavené čtečkou čárových a QR kódů. Lze tak naskenovat spořitelní formuláře příkazu k úhradě, poštovní poukázky, doklady SIPO České pošty nebo QR kódy z faktur. Naopak hotovost z platbomatu nevyberete. Služba je dostupná pouze pro klienty České spořitelny.

Bankomaty tuzemských bank ostatně už dávno pouze nevydávají hotovost. Přehled nejčastějších funkcí jsme vám představili před časem:

Co umějí bankomaty v Česku? Dávají, berou, sjednají pojištění

Bez kódu? Twisto nebo Air Bank

V momentě, kdy nejste klientem České spořitelny či UniCredit Bank nebo chcete zaplatit fakturu, na které QR kód není, je ale řešení poskrovnu. Konkrétně pouze dvě: služba Šanon od Air Bank (podmínkou samozřejmě je mít u banky běžný účet) nebo služba Twisto Snap tuzemské fintech společnosti Twisto.

Služba Šanon funguje přes internetové bankovnictví, klienti s Malým i Velkým tarifem ji můžou využívat zdarma. Kromě focení mobilem lze faktury a složenky do Šanonu ukládat také jejich přetažením ze složky v počítači nebo zasláním na speciální e-mail. Šanon z dokumentu automaticky vygeneruje platební údaje a zapíše je do příslušných políček platebního příkazu. Dál už stačí jen potvrdit platbu.

Přeposlat fakturu pomocí pár kliknutí můžou také uživatelé služby Twisto Snap. Elektronické vyúčtování, například od mobilního operátora, stačí poslat na adresu plati@twisto.cz. Placení nejrůznějších faktur a účtů si tedy usnadní i ten, kdo nemá chytrý telefon. Další možností, jak Twistu fakturu předat, je vyfotit dokument v  mobilní aplikaci Twisto. Vedle elektronických účtů, které vám přistanou v e-mailu si tedy Twisto Snap poradí i s klasickými papírovými doklady – od složenek přes pokuty.

Kromě načtení platebních údajů ale Twisto pomůže i s jejich úhradou. Služba Twisto jako taková totiž nabízí sloučení všech plateb, které uživatel během měsíce uskuteční, do jedné. To v praxi znamená následující: Twisto za své klienty v průběhu celého měsíce hradí nákupy v internetových i kamenných obchodech, v půlce dalšího měsíce pak musí klient účty s Twistem – jednou hromadnou platbou – vyrovnat. A stejný princip služba aplikuje také při placení nejrůznějších faktur za mobilní služby, zboží v e-shopech ale i pojištění nebo třeba SIPO. Jinak řečeno: není potřeba zabývat se každou jednotlivou fakturou zvlášť. Jakmile nějaký účet přijde, jednoduše ho nahrajete nebo přepošlete Twistu. Všechny platby se uloží do mobilní aplikace a navíc automaticky roztřídí podle kategorií. Příští měsíc všechno najednou – bankovním převodem nebo platební kartou – zaplatíte.

Čtení platebních údajů probíhá s pomocí robotů. „Využíváme kombinaci technologie od české firmy Rossum, který se specializuje na čtení údajů z faktur pomocí umělé inteligence a naší zákaznické péče. Data z faktur tedy čte stroj, ale kontrolují lidské oči, abychom stoprocentně eliminovali případné chyby. Touto kombinací dosahujeme oproti běžné platbě faktury přibližně 90 procent úspory času,“ vysvětluje šéf marketingu Twista Lukáš Janoušek.

Protože Twisto nabízí uživatelům tři typy zákaznických účtů, poplatek za využívání služby Twisto Snap se liší. Uživatele s bezplatným účtem Online přijde jedna faktura nebo složenka na deset korun, s účtem Standard za 49 korun měsíčně na pětikorunu. Kdo si za 99 korun měsíčně aktivují účet Premium, který vedle klasických služeb Twisto nabízí bezplatně také platební kartu nebo cestovní pojištění, má Twisto Snap zdarma.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Třetí největší banka končí s telefonním bankovnictvím

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková, Petr Kučera

Třetí největší banka končí s telefonním bankovnictvím

Klienti Komerční banky už nebudou moct zadávat platební příkazy a využívat další služby přes telefonního bankéře. Už dříve tuto službu zrušily UniCredit Bank a ČSOB.

Partners Financial Services