Přídavek na dítě od roku 2018: Vyšší a pro víc rodin

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 31. 8. 2017 | 43 komentářů
Od ledna 2018 se zvyšuje přídavek na dítě a uvolňují se jeho pravidla: dávku dostane víc rodin. Nový způsob posuzování příjmů bude platit už od října. Máme pro vás podrobnosti.
Přídavek na dítě od roku 2018: Vyšší a pro víc rodin

Přídavek na dítě je dávka určená chudším rodinám – když rodiče nezvládají hradit náklady spojené s výchovou a výživou dětí, stát je podpoří prostřednictvím přídavku na dítě. Na dávku nemají nárok rodiče, ale přímo nezaopatřené dítě (co přesně tento pojem znamená, se dočtete v boxu níž), i když za nezletilé potomky o příspěvek samozřejmě žádají rodiče. Na tom se s novelou zákona o státní sociální podpoře nic nemění.

Nový zákon ale přináší tři důležité novinky:

  • na přídavek na dítě dosáhne víc rodin (od ledna 2018),
  • v rodinách, kde alespoň jeden rodič pracuje (nebo čerpá vybrané dávky nahrazující pracovní činnost), se bude přídavek na dítě vyplácet ve zvýšené částce (od ledna 2018),
  • změní se způsob posuzování příjmů rodiny, respektive období, za které se příjmy pro určení nároku na dávku zohledňují (pozor, tato změna bude jako jediná účinná už od října 2017).

Nezaopatřené dítě

Pod pojmem nezaopatřené dítě se rozumí dítě do skončení povinné školní docházky. A i potom, nejdéle však do 26. roku věku, jestliže:

  • se soustavně připravuje na budoucí povolání
  • se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz
  • z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat výdělečnou činnost

Soustavnou přípravou na budoucí povolání se myslí studium na středních, vyšších odborných či vysokých školách nebo příprava ve speciálních výcvikových střediscích pro osoby se změněnou pracovní schopností. Soustavnou přípravou na budoucí povolání ale není studium, při kterém člověk pracuje tak, že musí platit nemocenské pojištění, má nárok na hmotné zabezpečení uchazeče o zaměstnání nebo při kterém je příslušníkem armády či v jiném služebním poměru.

Za nezaopatřené dítě je člověk považovaný taky v případě, že už dokončil povinnou školní docházku, ještě mu nebylo osmnáct, je vedený v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Přídavky na dítě 2019

Není už všechno jinak? Výpočet přídavku na dítě se aktualizoval, vyšší přídavky na dítě od roku 2018 dostávají rodiny, kde aspoň jeden z rodičů má jiné příjmy než ze sociálních dávek. Podívejte se, jak je to s přídavky na děti aktuálně. Známe aktuální pravidla pro přiznání nároku na přídavek a nabízíme i jednoduchou kalkulačku přídavků.

Přídavek na dítě 2019. Novinky, pravidla

Výpočet nároku na přídavky na děti 2019

Kdo má nárok na přídavek

Podle dnešních pravidel dostane přídavek na dítě pouze rodina, jejíž příjem není vyšší než 2,4násobek jejího životního minima. Započítávají se vždycky příjmy celé domácnosti, ve které dítě žije, respektive příjmy všech společně posuzovaných osob. Životní minimum závisí na počtu členů rodiny, spočítá vám ho naše kalkulačka.

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Od ledna 2018 budou mít nárok na přídavek na dítě rodiny s příjmy do 2,7násobku životního minima.

Odskok

České děti neumějí hospodařit s penězi. Rodiče se jim snaží vštípit základy finanční gramotnosti prostřednictvím kapesného, podle psychologů ale začínají pozdě. Nový trend mezi školáky: vzájemné půjčování peněz

Více na iDNES:

Děti neumějí hospodařit s kapesným, čtvrtina si půjčuje

Které příjmy se počítají

Další změna se týká příjmů, které se při posuzování nároku na přídavek na dítě, započtou. Dnes úředníci vycházejí z příjmů vaší domácnosti za kalendářní rok předcházející roku, ve kterém o přídavek žádáte. V praxi ale záleží, kdy žádost podáte. U žádostí podaných do konce září 2017 je rozhodným obdobím rok 2015, u pozdějších žádostí by se podle starých pravidel zohledňovaly příjmy za rok 2016. Na dávku tak dnes trochu paradoxně dosáhnou rodiny, které na tom byly finančně špatně loni nebo předloni.

Od prvního října 2017 se ovšem budou příjmy posuzovat jinak. Už se nebude prokazovat příjem za celý rok 2016, ale pouze za třetí kalendářní čtvrtletí roku 2017. Přesněji: nově bude rozhodným obdobím vždy předchozí kalendářní čtvrtletí. Aby nedošlo k nedorozumění, kalendářní čtvrtletí jsou v každém roce čtyři: leden až březen, duben až červen, červenec až září a říjen až prosinec (nemusí tedy nutně jít o tři měsíce bezprostředně předcházející vaší žádosti).

Změní se také započítávání příjmu ze samostatné výdělečné činnosti. Příjmy se budou nadále započítávat podle posledního daňového přiznání (za každý měsíc se započte jedna dvanáctina ročních příjmů). Jestli podnikáte v rámci hlavní činnosti, započítá se vám ale vždy nejmíň 50 procent průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství (viz box kousek níž), i když jste ve skutečnosti vydělávali míň. U vedlejší činnosti se příjem započítá ve skutečné výši.

50 : 25 = 2,014705882352941

Průměrná mzda a vyšší matika

Kolik je padesát procent průměrné mzdy, si na kalkulačce nespočítáte. Číslo za předchozí rok nechává vybubnovat vždycky na jaře Ministerstvo práce a sociálních věcí. Letos v dubnu ve svém sdělení stanovilo „částku odpovídající 50 % průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství pro účely životního a existenčního minima a částku 50 % a 25 % průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství pro účely státní sociální podpory“ tak, že 50 procent průměrné měsíční mzdy za rok 2016 je 13 700 korun a 25 procent průměrné měsíční mzdy je – 6800 korun

Jestli vám to nevychází, u nás si nestěžujte.

Pokud jste si v předchozím kalendářním čtvrtletí vydělávali podnikáním, ale loni jste nepodnikali, takže jste nepodávali daňové přiznání, kterým byste mohli příjmy prokázat, započítá se vám:

  • za každý měsíc, kdy jste vykonávali samostatnou výdělečnou činnost jako hlavní činnost, částka odpovídající 25 procentům průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství
  • za každý měsíc, kdy jste vykonávali samostatnou výdělečnou činnost jako vedlejší činnost, částka, kterou uvedete ve svém prohlášení o příjmu.

Vedle příjmů z podnikání nebo čistých výdělků ze zaměstnání – vaší mzdy (či platu) po odpočtu daní a záloh na sociální a zdravotní pojištění – se do příjmů započítává i nemocenská, podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci, mateřská, rodičovský příspěvek, alimenty ale i starobní, invalidní a pozůstalostní důchody nebo příjmy z pronájmu.

Dávky v hmotné nouzi, příspěvek na bydlení, porodné nebo příspěvek na péči se nezohledňují.

Anketa

Kdo by podle vás měl přídavek na dítě dostávat?

Přídavek na dítě se zvýší, někomu

Když splníte všechny jmenované podmínky, můžete i v roce 2018 čerpat přídavek na dítě ve standardní měsíční výši:

  • 500 Kč pro děti do 6 let,
  • 610 Kč pro děti od 6 do 15 let,
  • 700 Kč pro děti od 15 do 26 let.

Spousta rodin si ale polepší, od ledna se jim jmenované částky zvýší o 300 korun měsíčně, což dá 3600 korun za rok. Podmínkou je, že alespoň jeden rodič pracuje, tedy má příjem ze závislé činnosti nejmíň ve výši životního minima jednotlivce, které dnes dělá 3410 korun měsíčně, ze samostatné výdělečné činnosti nebo z vybraných dávek, které nahrazují příjem: dávek nemocenského pojištění a důchodového pojištění, podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci, příspěvku na péči o osobu do 18 let věku a rodičovského příspěvku (pozor ale, rodičovský příspěvek se započte jen u rodičů, kteří měli nárok na peněžitou pomoc v mateřství). 

Do rodin, kde ani jeden rodič podmínku nesplňuje, se bude přídavek na dítě vyplácet v dosavadní výši, tedy bez 300korunového příplatku.

Dospělé nezaopatřené dítě, které o přídavek žádá samo a žije samostatně, na dávku ve zvýšené částce dosáhne, pokud má vlastní příjem v uvedené výši.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+73
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 43 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 10. 2017 14:46, Irena

Dobrý den prosím vás i já bych se rada zeptala právě mi přišlo rozhodnuti ze přídavky na děti mi odebrali jsem samoživitelka dvou děti která pracuje někdy vic než je zdrávo ale když je žena na vše sama snaží se aby dětem nic nechybělo tím pádem jsem samozřejmě měla vyšší průměr tudíž pro mě špatně novinkou jsem od toho to měsíce přišla o přídavky které sice nebyli zavratné ale obum dětem jsem zaplatila z toho obědy ...stát mě nijak jinak nepomáhál žádnými jinyma dávkami nikdy jen ty přídavky a i ty mi vzal ... stát nas zeny samoživitelky opravdu sráží na kolena chudoby kdyz uz chce neco takoveho upravovat mel by tedy upravovat v úplne rodině a ne odebírat ženám kterých se to dotkne nejvíce ...tak by me prosím vas zajímalo jestli mi od toku 2018 podle nových pravidel vůbec vznikne nárok na přídavky na zpět ..,???Děkuji

+55
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 1. 2018 16:29, Tomas

Dobry den,rad bych se zeptal.
Pracuji ve Švycarsku,jsem rozveden a mam dve deti 6a9let.
ExManzelka pobira v Čr pridavky a ja pobiram take ve svycarsku,presneji ex dostane normalne pridavky a me doplaceji ve Svycarsku na jejich tarif pridavky.
Je mozne ze ex bude ted delat problemy a vyhrozuje ze mi pridavky na deti zarazi,kdyz bude chtit!
Je to mozne?

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (43 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

17. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 3 komentáře

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

Dotační program Nová zelená úsporám Light dnes po vánoční přestávce znovu otevřel příjem žádostí, a to ještě většímu okruhu domácností.

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

4. 1. 2024 | Petr Kučera

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

Kdo má nárok na dětské přídavky? Jak vysoký je v roce 2024? Co se počítá do příjmů a jak zjistit životní minimum domácnosti? Tady je přehled a kalkulačka.

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

29. 12. 2023 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

Rodičovský příspěvek obvykle navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Na rozdíl od ní ale náleží všem rodičům pečujícím o malé děti. Od roku 2024 jeho výše stoupla na 350 tisíc korun,... celý článek

O peníze na bydlení a na děti můžete nově žádat online

14. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

O peníze na bydlení a na děti můžete nově žádat online

Kvůli žádosti o příspěvek na bydlení a přídavek na dítě už nemusíte chodit na úřad. Ministerstvo rozšiřuje „klientskou zónu“ Jenda. Zároveň hledá víc IT expertů, aby pomohli s další... celý článek

Partners Financial Services