Záchranný kruh pro chudé rodiny? Přídavek na dítě v roce 2016

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 11. 2. 2016
Chybí peníze na zabezpečení dětí? Pomůže stát. Přídavek na dítě je dlouhodobou dávkou, která má rodinu udržet nad vodou. Paradoxně však míří do rodin, které na tom byly bídně loni. Nebo dokonce předloni. Přečtěte si, kdo na má na přídavek v roce 2016 nárok. A kolik dá.
Záchranný kruh pro chudé rodiny? Přídavek na dítě v roce 2016

Zdroj: Shutterstock

Základní, dlouhodobá dávka pro rodiny, která pomáhá krýt náklady spojené s výchovou a výživou nezaopatřených dětí – tak Ministerstvo práce a sociálních věcí definuje přídavek na dítě. Nárok na něj nemají nemajetní rodiče, ale přímo jejich nezaopatřené děti. Pod pojem nezaopatřené dítě se toho vejde hodně, někdy dokonce i dospělí; podrobněji v boxu níž.

Za nezletilé dítě do osmnácti let o přídavek žádá zákonný zástupce, obvykle rodič. Případně člověk, který je soudem nebo zákonem zmocněný za dítě jednat, například pěstoun nebo poručník. Po osmnáctých narozeninách už nezaopatřené dítě žádá o dávku samo.

Přídavky na dítě 2019

Není už všechno jinak? Výpočet přídavku na dítě se aktualizoval, vyšší přídavky na dítě od roku 2018 dostávají rodiny, kde aspoň jeden z rodičů má jiné příjmy než ze sociálních dávek. Podívejte se, jak je to s přídavky na děti aktuálně. Známe aktuální pravidla pro přiznání nároku na přídavek a nabízíme i jednoduchou kalkulačku přídavků.

Přídavek na dítě 2019. Novinky, pravidla

Výpočet nároku na přídavky na děti 2019

Nezaopatřené dítě

Pod pojmem nezaopatřené dítě se rozumí dítě do skončení povinné školní docházky. A i potom, nejdéle však do 26. roku věku, jestliže:

  • se soustavně připravuje na budoucí povolání
  • se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz
  • z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat výdělečnou činnost

Soustavnou přípravou na budoucí povolání se myslí studium na středních, vyšších odborných či vysokých školách nebo příprava ve speciálních výcvikových střediscích pro osoby se změněnou pracovní schopností. Soustavnou přípravou na budoucí povolání ale není studium, při kterém člověk pracuje tak, že musí platit nemocenské pojištění, má nárok na hmotné zabezpečení uchazeče o zaměstnání nebo při kterém je příslušníkem armády či v jiném služebním poměru.

Za nezaopatřené dítě je člověk považovaný taky v případě, že už dokončil povinnou školní docházku, ještě mu nebylo osmnáct, je vedený v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Kdo dostane přídavek na dítě: Loňští chudí

Přídavky na děti putují jen do rodin s malými příjmy. Konkrétně: rozhodný příjem rodiny, ve které dítě žije, musí být nižší než 2,4násobek životního minima rodiny. Životní minimum vám jednoduše spočítá naše kalkulačka, stačí zadat vstupní údaje.

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Ale pozor, posuzuje se příjem rodiny za kalendářní rok předcházející roku, ve kterém o dávku žádáte. V reálu to paradoxně znamená, že stát přídavkem na dítě podpoří rodinu, která byla chudá loni. Někdy dokonce předloni. Jak jsme ověřili na Úřadu práce ČR, záleží, kdy o přídavek na dítě požádáte: u žádostí podaných do konce září 2016 je rozhodným obdobím pro posouzení příjmů rok 2014, u žádostí podaných od prvního října bude rozhodným obdobím rok 2015.

Kalkulovat se bude s průměrným čistým měsíčním příjmem za daný rok. Kdy žádost o přídavek na dítě podáte, záleží čistě na vás. 

Příklady

Kolik můžete dostat

Úplná rodina (oba rodiče) s počtem nezaopatřených dětí

Životní minimum rodiny

Hranice rozhodného příjmu v Kč měsíčně pro nárok na přídavek na dítě (2,4násobek životního minima rodiny)

jedno do 6 let

7710 Kč

18 504 Kč

dvě – 5, 8 let

9850 Kč

23 640 Kč

tři – 5, 8, 12 let

11 990 Kč

28 776 Kč

čtyři – 5, 8, 12, 16 let

14 440 Kč

34 656 Kč

Zdroj: MPSV

Anketa

Kdo by podle vás měl přídavek na dítě dostávat?

Posouzení nároku: Které příjmy se započtou

Zohledňují se příjmy celé rodiny: otce, matky (případně jen rodiče samoživitele) i případné příjmy dětí – třeba z práce při škole.

Vedle čistých příjmů ze zaměstnání (nebo jiné závislé činnosti) a podnikání, se do rozhodného příjmu započítává například také podpora v nezaměstnanosti, dávky nemocenského pojištění (čili i mateřská), důchody (včetně důchodu invalidního nebo pozůstalostních, tedy sirotčího a vdovského/vdoveckého), rodičovský příspěvek, výživné nebo třeba příjmy z pronájmu. Nepočítá se naopak příspěvek na bydlení, porodné, dávky hmotné nouze nebo příspěvek na péči.

Dodatek k výživnému: nezapočítá se výživné, které platí člověk dítěti, se kterým je pro účely dávky osobou společně posuzovanou čili se kterou žije v jedné domácnosti.

Z pohledu příjemců přídavku na dítě je příjemné, že jde o dlouhodobou sociální dávku, kterou můžete čerpat celé roky: až do šestadvaceti let dítěte. Pokud tedy splňujete všechny podmínky vyložené výš. Každoročně musíte doložit výši příjmů. Vždy na začátku školního roku, v záři či říjnu. Současně dodáte potvrzení o studiu.

Výpočet přídavku na dítě 2016: Kolik dostanete

Přídavek se vyplácí v pevné výši podle věku dítěte; varianty jsou tři, najdete je v boxu.

Věk nezaopatřeného dítěte v rodině

Měsíční výše přídavku na dítě 

do 6 let

500 Kč

od 6 do 15 let

610 Kč

od 15 do 26 let

700 Kč

Přesnou výši přídavku na dítě pro vaši rodinu propočte naše kalkulačka. Nezapomeňte, že příjmem je myšlený průměrný čistý měsíční příjem domácnosti v roce 2014. Kdo bude o dávku žádat po konci letošního září, zadává průměrný čistý měsíční příjem za rok 2015. (Způsob určování rozhodného období je zvláštní, jak vysvětlujeme výš.)

Výpočet přídavků na děti, dětské přídavky

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Žádáme o přídavek na dítě

O přídavek na dítě žádejte na kontaktním pracovišti Úřadu práce, podle místa svého bydliště. Formuláře si můžete vyplnit i doma, celou sadu potřebných tiskopisů nabízíme ke stažení v boxu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

2016. Podnikatelka matkou: Mateřská a rodičovská pro OSVČ

10. 2. 2016 | Petra Dlouhá

2016. Podnikatelka matkou: Mateřská a rodičovská pro OSVČ

Podnikatelky mají, pokud jde o zabezpečení ze strany státu, v čase mateřství podstatně míň jistot než ženy, které pracují v běžném zaměstnaneckém poměru. Nechte naše kalkulačky propočítat,... celý článek

Mateřská a rodičovská 2016: Přehled a kalkulačky pro čerstvé rodiče

9. 2. 2016 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Mateřská a rodičovská 2016: Přehled a kalkulačky pro čerstvé rodiče

Zajímá vás, jak vysokou dostanete mateřskou a rodičovskou v roce 2016? Na Peníze.cz najdete všechny důležité informace na jednom místě. Kromě přehledu pravidel pro vás máme i kalkulačky,... celý článek

Porodné v roce 2016: Kolik a pro koho

8. 2. 2016 | Petra Dlouhá | 25 komentářů

Porodné v roce 2016: Kolik a pro koho

Těšíte se na narození potomka? Přečtěte si, jestli dostanete porodné, kolik dávka přilepší rodinnému rozpočtu a kde o ni žádat. Nabízíme kalkulačku, která nárok na porodné propočte,... celý článek

Přehled: Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

14. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Přehled: Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

Chcete si přivydělat k mateřské nebo rodičovské? Přečtěte si, jaké máte možnosti a na co dát pozor, abyste o peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek nepřišli.

Příspěvek na bydlení dostane, i kdo ho nepotřebuje. Brát, nebo okrádat rodinu?

10. 9. 2015 | Gabriel Pleska | 70 komentářů

Příspěvek na bydlení dostane, i kdo ho nepotřebuje. Brát, nebo okrádat rodinu?

„Jak zařídit sobě, dětem, rodičům a dalším příbuzným 3178 Kč měsíčně jako příspěvek na bydlení (který už vaši sousedé se stejným příjmem potichu pobírají).“

Partners Financial Services