Můžete si prodloužit nebo zkrátit zkušební dobu?

Ani vy, ani firma si nejste jistí, jestli vám to spolu bude klapat. Můžete si prodloužit zkušební dobu? A může vám ji firma zkrátit, abyste nefrnknuli, dokud je to snadné? Neo z vás chvilku po nástupu udělají šéfa, budete mít novou zkušební dobu?
Můžete si prodloužit nebo zkrátit zkušební dobu?

Co je zkušební doba, ví asi každý. Zkušební doba sjednaná v pracovní smlouvě dává možnost jak zaměstnavateli, tak zaměstnanci možnost poznat toho druhého, zaměstnanci zhodnotit podmínky práce a její ocenění, zaměstnavateli výkonnost, schopnosti a přínosnost zaměstnance pro firmu. A pokud něco z toho jednomu nebo druhému nevyhovuje, můžou se rozloučit a snadno a rychle pracovní poměr ukončit.

Rychlý a hladký rozchod

Během zkušební doby můžou obě strany pracovní poměr kdykoliv, z jakéhokoli důvodu nebo i bez uvedení důvodu zrušit. Výjimkou je jedině čtrnáct dní pracovní neschopnosti zaměstnance, tehdy je chráněný a zaměstnavatel pracovní poměr zrušit nesmí. Jinak ale zaměstnavatel nepotřebuje žádné výpovědní důvody, nic. Zrušení pracovního poměru ve zkušební době je třeba provést písemně a oznámení o ukončení pracovního poměru doručit druhé straně, to jsou veškeré formality. Pracovní poměr pak skončí dnem doručení oznámení o jeho zrušení, není-li v něm uveden den pozdější. Když má zkušební doba skončit řekněme třeba 20. v měsíci, a je teprve 15., je možné ukončit pracovní poměr k tomuto dni nebo k jakémukoliv dalšímu dni až do onoho 20. dne.

Kalkulačky pro pracující

Čistému vše čisté. Kolik vyděláte a kolik z toho hned zase zaplatíte.


Však se nějak dohodneme. Ale na čem? Jaká je mzda, kolik musíte odvést na zdravotní a sociální pojištění a kolik budou daně:


Posílají vás na služební cestu? A kolik vám na ni dají?


Jedete na dovolenou? Kolik dostanete, když právě nepracujete?

Sjednat předem

Zkušební dobu je možné sjednat nejpozději ten den, kdy má zaměstnanec do nové práce nastoupit, pokud je pracovní poměr zakládán pracovní smlouvu, nebo v den, který byl uveden jako den jmenování na pracovní místo vedoucího zaměstnance, je-li pracovní poměr zakládán jmenováním na vedoucí místo. To znamená, že zkušebka se nedá sjednávat dodatečně a zpětně, musí být dojednaná předem v pracovní smlouvě (nebo dodatku k ní) nebo – takříkajíc za minutu dvanáct – v první pracovní den. Dohoda na zkušební době musí mít písemnou podobu.

Nejvýš na tři, u šéfů na šest měsíců

Délka zkušební doby je na dohodě, nesmí být ale delší než tři měsíce ode dne vzniku pracovního poměru, případně než šest měsíců u vedoucího zaměstnance. Pro smlouvy na dobu určitou může být důležité ještě jedno omezení: zkušební doba nesmí být delší, než je polovina sjednané doby trvání pracovního poměru. Pokud bude sjednána delší zkušební doba, než dovoluje zákon, neznamená to, že by vůbec neplatila, bude trvat jenom povolené maximum – tři měsíce pro pěšáka, šest měsíců pro vedoucího.

Prodlužování jen o absence v práci a o dovolenou

Sjednaná zkušební doba se nesmí prodlužovat. Jediné přípustné prodloužení je „o dobu celodenních překážek v práci, pro které zaměstnanec nekoná práci v průběhu zkušební doby, a o dobu celodenní dovolené“. Zkušebka se tedy prodlužuje jen o celé dny, které promarodíte nebo se třeba staráte o nemocného člena rodiny, o dohodnuté neplacené volno nebo o dny dovolené, pokud ji člověk už tak brzo po nástupu do práce dostane. Podrobněji jsme už o takovém prodlužování zkušební doby psali:

Není tedy možné vzít si dva měsíce na rozmyšlenou, jestli myslíme pracovní poměr vážně, a pak si říct, že vlastně pořád ještě nevíme a že bychom si snad nechali ještě jeden měsíc na další přemýšlení.

Anketa

Odcházeli jste někdy z práce ve zkušebce?

Platí, že řadový zaměstnanec může mít zkušebku maximálně tříměsíční, kdežto zaměstnanec vedoucí až půlroční. Není to ale tak, že když vás vezmou jako obyčejného zaměstnance a po dvou měsících ve zkušební době vám nabídnou šéfovskou židli, že byste se při tom dohodli na nějakém prodloužení zkušební doby, třebas o další dva měsíce. Podobně platí, že ani povýšení třeba po letech, není důvod pro nějakou novou zkušební dobu – samozřejmě se můžete se šéfem dohodnout, že budete dělat vedoucího na zkoušku, ale to je přece jenom něco docela jiného.

Pokud se na vás usměje štěstí s povýšením, samozřejmě gratulujeme, ale připomínáme, že být šéf má i jisté praktické nevýhody:

Zkrátit lze

Že sjednanou zkušební dobu není možné dodatečně prodloužit, ale neznamená, že ji nelze naopak platně dodatečně zkrátit. Smyslem (účelem) sjednání zkušební doby je, aby zaměstnanec a zaměstnavatel měli čas bezpečně se zorientovat a posoudit, jestli spolu opravdu chtějí být. Není ale vyloučeno, že to bude vědět dávno před uplynutím sjednané zkušební doby. Pokud jak zaměstnavatel, tak zaměstnanec usoudí, že pracovní poměr splňuje jejich očekávání, není důvod jim bránit, aby smluvně (na základě vzájemné dohody) původně sjednanou zkušební dobu dodatečně zkrátili.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Partners Financial Services